Úvod > Články > S digitálním signálem na cestách

S digitálním signálem na cestách

Původní plánované užití technologie DVB-H bylo zejména v mobilních zařízeních, konkrétně v mobilních telefonech. Tato myšlenka zůstává, ale na trhu jsou přístroje, které dovolují sledování digitálního satelitního vysílání mnohem pohodlněji.

DVB-H je zkratkou z anglického Digital Video Broadcasting - Handheld. Tato norma byla přijata v listopadu roku 2004 a definuje způsob vysílání pro přenosná zařízení (typický mobilní telefon, PDA, apod.). Hlavním přínosem této normy je přizpůsobení zemského digitálního vysílání pro přístroje, jež využívají energie z baterie – tento typ vysílání je co do příjmu signálu méně energeticky náročný. Omezení není ale pouze na straně energie. Norma DVB-H pracuje také s nižším rozlišením obrazu – na displeje přenosných zařízení je zbytečné přenášet totéž, co na vyspělé LCD či plazmové televize.

S digitálním signálem na cestách

Faktem zůstává, že v ČR je DVB-H zatím v plenkách a teprve dochází k jejímu testování a implementaci. Takže si na televizní vysílání na displejích mobilních telefonů ještě nějakou dobu počkáme. Co více, nepředpokládá se, že bude tato služba zdarma. V současné době lze tedy využívat digitální vysílání na cestách pouze ve formě přenosných digitálních přijímačů pracujících s technologií DVB-T. Jednak jde o přenosné TV přijímače, které mají jistou podobnost s přenosnými DVD přehrávači. Na trhu je několik modelů a najdou se i takové, které kombinují právě zmíněné přehrávání DVD s DVB-T. Dále je možnost zakoupit přenosné DVB-T rádio.

Televize v kapse

Na českém trhu, přesněji v českých e-shopech, můžete narazit na několik typů DVB-T přehrávačů určených na cesty. Společným pojítkem je vzhled a la Sony PSP, displej s velikostí cca 15-20 cm, vestavěný DVB-T tuner a v některých případech také kombinovaný s tunerem analogovým. Příkladem za všechny může být levný přístroj Sencor SPV 6706T, který lze pořídit za cca 3300 Kč s DPH. Tento přístroj kromě výše zmíněného dokáže příjímat teletext v češtině, má české menu, AV výstup a váží jen něco přes půl kila s baterií. Na baterii dokáže příjímat DVB-T signál až dvě hodiny, analogový signál pak o hodinu déle. V balení je kromě přístroje i klasická nabíječka, nabíječka do auta, AV kabel a dálkové ovládání. Podobný model obohacený o DVD přehrávač a USB port pro připojení fotoaparátu nebo USB klíčenky stojí o zhruba dva tisíce více.

DVB-H není jedinou možností

Norma DVB-H ale není jediným způsobem, kterak si na mobilním zařízení pustit digitální televizi. Ve světě existují služby založené na standardu DMB (Digital Multimedia Broadcasting). Tato norma vychází ze standardu digitálního rozhlasu (DAB), který je rozšířen o prvky televizního vysílání. Tato služba bezproblémově funguje například v Asii, kde poskytuje okolo dvaceti televizních a zhruba stejný počet rozhlasových programů. V ČR se norma DMB testovala, ale ke komerčnímu nasazení nedošlo. Nehledě na fakt, že Evropská komise rozhodla o sjednocení technologie pro mobilní televizi, která se v současné době postupně zavádí ve většině členských zemí. Evropské unie bude tedy využívat technologii DVB-H.

Několik slov závěrem

O tom, zda se DVB-H více uplatní a rozšíří, rozhodnou zejména diváci. V dnešním světě je hodně těch, kteří na sledování televize nemají čas nebo jsou programem a politikou znechuceni, takže jim postačí titulky internetových zpravodajských serverů k tomu, aby zůstali v obraze. Budou chtít diváci cestovat s televizí na každém kroku, nebo jim přijímač v obývacím pokoji bohatě stačí?

28. 2. 2008

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...