Úvod > Články > Java i bez mobilu – emulace nejen na PC

Java i bez mobilu – emulace nejen na PC

Java aplikace na mobilních telefonech jsou již zavedenou klasikou a drtivá většina nových telefonů technologii JAVA ME podporuje. Jak si ale vyzkoušet aplikaci nebo hru na PC ještě předtím, než ji nahrajeme do mobilu? Podíváme se na emulátory Java aplikací, a to nejen pro PC.

Zásadní otázkou je, proč spouštět Java hry či aplikace určené mobilním telefonům na počítači nebo obecně na jiné platformě, než pro kterou byly naprogramovány. Důvodů může být hned několik. Jednak ne všechny stažené aplikace jsou konzistentní a lze je bez problému spustit. Než se namáhat s kopírováním takovéto poškozené aplikace do mobilu, to raději odhalit zradu ještě na PC. Dalším důvodem může být snaha vyzkoušet vlastní aplikaci nebo jen touha po častém testování her bez nutnosti neustálého kopírování z počítače do mobilního telefonu. 

Emulátor od firem Sun a Nokia 

Nejde o jednotný produkt, ale produkty dva. Jednak si stáhnete z webu společnosti Sun produkt označený jako Sun Java Wireless Toolkit 2.01 a dále příslušný emulátor ze stránek fóra Nokia. Jsou zde k dispozici emulátory pro různé série telefonů této společnosti. Nám se při testování nejvíce osvědčil produkt označený jako Nokia 6131 NFC SDK 1.1, který simuluje chování telefonu Nokia 6131. Nutno podotknout, že tyto produkty jsou určeny pro vývojáře aplikací k testování, takže nemusí vždy působit „uživatelsky příjemně“. Postup instalace je snadný. Nejprve provedete registraci na webu fóra Nokia. Registrace obsahuje několik kroků, na jejímž konci je krátký formulář popisující vaše zaměření v oblasti vývoje mobilních aplikací – zde můžete odklikat tlačítkem Next až na konec registrace.  

Pro dokončení registrace je nutná aktivace konta pomocí kódu, který jste obdrželi na zadaný e-mail. Následně si stáhněte oba výše uvedené soubory do počítače. Po dokončení stahování spustíte nejprve produkt společnosti Sun, po jeho nainstalování pak vlastní emulátor Nokia 6131. V průběhu instalace budete vyzváni k zadání jména a hesla uvedeného při registraci do fóra Nokia. Lehkým problémem tohoto simulátoru je striktní vyžadování souborů s příponou JAD, nikoli standardnějšího souborového formátu JAR. Aplikací s JAD soubory je málo, na každém kroku je vidět, že Nokia vytvářela tento produkt zejména pro programátory. Aplikace nejsou také často stabilní a hlásí chyby. 

Další možnosti a emulace na Sony PSP 

Emulátorů najdete na webu více. Při letmém surfování jsme nalezli tento kousek – S60 Emulator. Tato jednoduchá aplikace zabírá pouze 600 kb, umí pracovat se soubory JAR a po spuštění se na obrazovce objeví displej obstarožní Nokie 3650, vlevo pak stromová struktura disku. Vyberete soubor a spuštěnou aplikaci vidíte ihned na displeji telefonu. Tato emulační aplikace nabízí velmi rychlé a komfortní spouštění, minimální pády aplikací a her. Další aplikací je tato utilita příkazového řádku s názvem MidpX 1.0.  

Na uvedeném webu stáhněte ZIP archiv s instalací a rozbalte z něj soubor Midp2Exe.exe. Java hru či aplikaci umístěte do stejné složky, kam jste rozbalili spustitelný soubor a příkazem „Midp2Exe.exe -jar nazev.jar“ vytvoříte spustitelný soubor s Java aplikací. Zajímavou možností je zprovoznění Java her na konzoli Sony PSP. Tato přenosná konzole již trochu vyšla z módy, přesto její majitelé mohou spustit Java hry pro mobily i na tomto zařízení. Bohužel zvuk ani hudba nejsou u tohoto emulátoru podporovány a vzhledem k zastaralosti konzole nelze očekávat ani další, lepší verze.  

Závěrem 

Jak vidno, možností, kterak zprovoznit Java hry a aplikace na počítači, není málo. Emulátorů je daleko více a při správném využití Google jistě naleznete další varianty. Škoda jen, že neexistuje více emulátorů podporujících 3D hry vyžadující speciální HW mobilního telefonu – zde by se mohl do akce pustit 3D čip grafického akcelerátoru na PC.

4. 3. 2008

Autor: David Procházka

Témata

multimedia

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

 

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...