Úvod > Články > Česko žije internetem, počtem uživatelů jsme předčili Evropu

Česko žije internetem, počtem uživatelů jsme předčili Evropu

V České republice stoupl počet uživatelů internetu. Mezi 28 členskými státy Evropské unie jsme se umístili na pátém místě. Česko v loni vůbec poprvé překonalo evropský průměr počtem uživatelů internetu. Internet využíváme nejčastěji k přijímání a odesílání e-mailů, čtení online zpráv, nákupům, komunikaci na sociálních sítích a k telefonování.

Česko žije internetem, počtem uživatelů jsme předčili Evropu

Během posledních pěti let se české domácnosti značně zmodernizovaly. Řada lidí vyměnila stolní počítač za notebook a dvojnásobně stoupl počet domácností, kde najdeme dva a více počítačů. Důvodem může být i vysoká konkurence na poli výrobců elekroniky a snižování cen produktů, které jsou dostupné pro mnohem více lidí, než tomu bylo dříve. Rapidně se zvyšuje i počet uživatelů mobilních telefonů. V loňském roce mobil nepoužívala jen 3 % osob starších 16 let. Mobilní připojení využívalo 37 % jednotlivců.

Počítače v domácnostech

Zdroj: ČSÚ

Internet a počítač najdeme ve třech čtvrtinách českých domácností. Stolní počítače nahrazují notebooky. Roste počet lidí, kteří chtějí být online i mimo domov a dávají přednost mobilnímu internetu. V roce 2015 poprvé použilo internet více lidí než počítač. „Z hlediska podílu uživatelů internetu v dospělé populaci Česko v roce 2014 dokonce přesáhlo průměr EU28. Internet totiž v české populaci ve věku 16 až 74 let užívalo 79,7 % osob, zatímco průměr unijních zemí činil 78 %,“ vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Jednotlivci a informační technologie

Nejvíce času na internetu tráví mladí lidé ve věku od 16 do 24 let. 28 % z nich vypovědělo, že soukromě využívají internet 1 až 5 hodin týdně. Více než čtvrtina Čechů je na internetu denně. Nejčastěji se připojujeme z domova. V roce 2015 využívalo domácí internet 97,2 % Čechů. „27 % Čechů na internetu prosurfuje deset a více hodin týdně. Týká se to hlavně mladých ve věku 16 až 24 let,“ doplňuje Romana Malečková z ČSÚ.

Místo, frekvence a intenzita používání internetu

Počtem uživatelů internetu jsme předčili Evropu a umístili jsme se na pátém místě mezi 28 členskými státy. „Dá se říct, že Česko je jednou z velmocí ve čtení on-line zpráv, internetových novin a časopisů. Podíl Čechů, kteří čtou zprávy na internetu, patřil v roce 2014 k nejvyšším v rámci EU. Mezi 28 členskými státy jsme se umístili na pátém místě,“ dodává Iva Ritschelová.

Nejvíce internet v soukromí využíváme k tomu, abychom si přečetli e-maily. E-mailovou korespondenci používá sedm z deseti Čechů. Polovina uživatelů internetu věnuje svůj čas sociálním sítím. Doménou českých uživatelů je čtení zpravodajských serverů. V loňském roce on-line zprávy četly dvě třetiny obyvatel (86 % uživatelů internetu). Rok co rok se zvyšuje také počet lidí, kteří dávají přednost nákupům přes internet před kamennými prodejnami. V letošním roce uskutečnilo nákup přes internet téměř 3,7 miliónu Čechů. „Pro internetové obchody jsou dlouhodobě nejlukrativnější skupinou ženy na rodičovské dovolené. Přes internet jich nakupuje zhruba 65 %. Pouze necelých 14 % z nich uvedlo, že přes internet nikdy nenakoupilo,“ uvádí Romana Malečková. Nejvíce se na internetu nakupuje oblečení, obuv, módní doplňky, vstupenky na kulturní akce, kosmetika, elektronika a letenky.

Aktivity vykonávané na internetu

V dnešní době je internet neodmyslitelnou součástí našeho života a dá se předpokládat, že počet uživatelů ještě poroste. Navíc je na trhu řada mobilních zařízení, které usnadňují život také seniorům, kteří postupně přicházejí mobilním technologiím na chuť. Stále populárnější jsou i nákupy přes internet, nejvíce se majitelé e-shopů radují právě v tomto předvánočním období.

3. 12. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní internetpevný internetpřipojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...