Úvod > Články > Jak hospodařit s FUP v mobilu?

Jak hospodařit s FUP v mobilu?

Bez mobilních dat by nám dnešní chytré telefony byly k ničemu. Byly by to pouze hodně drahé krabičky na volání a psaní SMS. Čím chytřejší telefony jsou, tím více možností nám dávají. Mnoho z nás tráví na telefonu a tím pádem na internetu dlouhé hodiny. FUP limit ale není nekonečný, tedy u většiny běžných uživatelů. Víte, jak s mobilními daty zacházet alespoň trochu šetrněji? Jsou možnosti, které vám limit a také vaši peněženku trochu ušetří. Co pro to můžete udělat?

Jak hospodařit s FUP v mobilu?

Nastavte si kontrolu

Některé aplikace nebo třeba e-mail v telefonu umožňují nastavit si interval kontroly. Například u některých uživatelů je naprosto zbytečné, aby se jejich e-maily aktualizovaly každých 30 minut. Tuto hodnotu můžete jednoduše změnit.

Vypněte pozadí

Jsou aplikace, které komunikují i na pozadí. Toto připojení je možné vypnout v mobilních sítích. Může ale dojít k omezení funkčnosti některých aplikací.

Snižte kvalitu videa

Videa dokáží pěkně zatočit s vaším mobilním limitem. Pokud tedy musíte vidět nějaké video ve chvíli, kdy nejste na Wi-Fi, vždy zvolte co nejnižší kvalitu. Čím nižší je kvalita videa, tím nižší je spotřeba dat. U androidu si v nastavení přepněte na OMEZIT VYUŽITÍ MOBILNÍCH DAT a vaše videa se budou přehrávat v nižší kvalitě.

Snižte kvalitu streamování

Stejně tak, jako videa krade FUP i streamování. Každá aplikace obsahuje v nastavení volbu, která vám umožní snížit kvalitu streamování a zakázat stahování písniček v případě že nejste na Wi-Fi.

Vypněte mobilní internet

Vypněte mobilní internet v konkrétních aplikacích. Pokud vlastníte iPhone stačí otevřít nastavení a přejít do mobilních dat. Úplně dole najdete seznam všech aplikací, kde postupně vypnete možnost mobilního připojení. U Androidu můžete využít nástroje NoRoot Firewall, který má jednoduché uživatelské rozhraní pro řízení přístupu aplikací. Nástroj chrání vaše data a v případě, že některá aplikace požádá o připojení k internetu, je nutný souhlas uživatele. Aplikaci nainstalujete standardním způsobem z Obchodu Play.

Zvolte správný prohlížeč

Doplněk od Googlu Data Saver vám umožní úsporu přenášených dat pomocí předchozí komprese přímo na serverech společnosti Google. Výhody nabízí také Opera, která už dávno disponuje funkcí Opera Turbo, která je stejná, jako doplněk Spořič od Googlu. Další možností je Opera Max, která hlídá všechny aplikace, aby šetřily. Umí například zmenšit video.

Povolte kompresi dat

V případě, že jako prohlížeč používáte Google Chrome, ušetřete data díky jednoduchému nastavení. Ve správě rychlosti připojení snižte využití dat a přepněte ho na ZAPNUTO. Data se před stažením zkomprimují a vy ušetříte.

Využívejte Wi-Fi

A nejjednodušší rada na závěr zní, využívejte free Wi-Fi. Kdykoliv máte možnost připojit se na volnou Wi-Fi, udělejte to. V hledání volných sítí vám může být nápomocná aplikace v Hotspot Finder, která vám zobrazí Wi-Fi podle vzdálenosti od vašeho mobilního přístroje. Pražáci navíc mohou zadarmo surfovat i v MHD. Některé tramvaje, které jezdí hlavním městem poskytují svým pasažérům možnost připojit se zdarma na Wi-Fi po dobu jízdy.

27. 10. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

3G4GFUPMBBmobilní internetpřipojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 199 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...