Úvod > Články > Jak zajistit bezpečnost dětí na internetu

Jak zajistit bezpečnost dětí na internetu

Internet přináší nejen plno zábavy, možností a příležitostí, ale i velkou řadu nástrah a nezanedbatelnou míru nebezpečí pro všechny. Nejvíce jsou ale jeho nástrahám vystaveny děti. Jak zajistit jejich co největší bezpečnost na síti?

Jak zajistit bezpečnost dětí na internetu

V současnosti mají děti přístup na internet již od útlého věku a práci s ním si osvojují velmi rychle a snadno. Internet ovládají mnohdy mnohem lépe než dospělí. Avšak rozeznat případné hrozby či následky svého užívání již neumí. Ať už je to nebezpečí v podobě šikany, útoky osob s pedofilními či úchylnými sklony nebo nebezpečné hry, jsou v tomto směru nejzranitelnější skupinou.

I v dnešní době si někteří rodiče možná stále ani neuvědomují, jak velké riziko zde číhá. Nebo naopak někteří tuší, ale zase úplně nevědí, jak tomu zabránit. I když své obavy sdílí, řada z nich nedělá nic. Nebo si myslí, že jejich dítěte se to netýká nebo je na to stále dost času. Zde je několik doporučení, jak děti ochránit před zrádností internetu.

Jděte dětem příkladem

Dobré je dětem ukázat, že volný čas se dá trávit i jinak než sezením u počítače. Když s nimi trávíte čas, i vy dejte svůj mobil nebo tablet stranou a věnujte jim svou plnou pozornost. Třeba u večeře nemá internet co dělat. Jděte jim příkladem a omezte váš čas strávený na internetu.

S dětmi o problémech na rovinu mluvte

Čím dříve začnete otevřeně o nástrahách s dětmi mluvit, tím lépe. Trpělivě vysvětlujte, na co si mají dát obzvlášť pozor. Uvádějte jim příklady a jak se v daných případech zachovat, hlavně aby se nebály v případě nějakého útoku za vámi co nejrychleji přijít a problém sdělit.

Dítě a počítač

Nastavte pravidla užívání sociálních sítí nebo emailů

Varujte děti před hrozbami, které se vyskytují na sociálních sítích. Že by neměly sdílet své fotografie a osobní informace s lidmi, které neznají a pokud je kontaktuje neznámý profil, neměly by přijmout jeho žádost o přátelství ani nikomu neodpovídat, když je bude kontaktovat. Neotvírat emaily od cizích lidí ani se s nikým cizím nedávat do hovoru.

Speciální software

Dalším možným řešením, jak ochránit své děti před nástrahami je instalace speciálního bezpečnostního softwaru, který rodičům umožní spravovat veškerá zařízení, která jsou doma připojena na síť. Vhodný je například McAfee Secure Home Platform. Jeho pomocí je možné filtrovat obsah na internetu, nebo blokovat určité stránky.

Další možné nástrahy

Určitě je též vhodné vysvětlit dětem důležitost hesla, jak jej například správně vytvořit a s nikým nesdílet. Rovněž je dobré děti upozornit, že nebezpečí číhá i na veřejně dostupných Wi-Fi hot spotech, které jsou zdarma a dávají prostor útočníkům, kteří mohou lehce sledovat veškerou jejich online aktivitu. Varujte je i před nebezpečnými hrami. Nepodceňujte situaci a své děti včas a řádně začněte seznamovat s nástrahami, které na ně na internetu číhají.

8. 5. 2017

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Amazon nasadil ve svých skladech humanoidní roboty

Amazon testuje v amerických skladech humanoidní roboty, které mají pomoci v automatizaci operací a usnadnit práci...

 

15 nejčtenějších článků na DSL.cz v roce 2023

Pojďme se společně podívat na statistiky 15 nejčtenějších článků za rok 2023. Tipnete si, která témata vás loni...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...