Úvod > Články > Jaký je O2 Internet bez drátu ve skutečnosti?

Jaký je O2 Internet bez drátu ve skutečnosti?

Stejně tak, jako T-Mobile a Vodafone má i O2 ve své nabídce bezdrátový internet. Internet Optimal Air slibuje rychlost až 20 Mb/s a je podle operátora vhodný pro použití tam, kde není dostupný DSL internet. Měla jsem možnost po dobu několika týdnů tuto službu vyzkoušet. Jaký na mě udělal bezdrátový internet dojem?

Jaký je O2 Internet bez drátu ve skutečnosti?

Jak začít?

Když si objednáte bezdrátový internet od O2, kurýr vám doručí balíček s modemem, který obsahuje LTE modem Huawei B315, nabíjecí kabel, ethernetový kabel, kratší manuál od O2 a dlouhý od Huawei, záruční list a datovou SIM kartu, která je již vložena v modemu. Nemusíte tedy po rozbalení otevírat postranní schránku a vkládat do ní SIM kartu. Stačí pouze modem připojit do elektrické zásuvky a můžete surfovat.

O2 Internet Optimal Air: obsah balení

Výrobce uvádí, že je dobré umístit přístroj k oknu, abyste získali ten nejlepší možný signál. Během chvilky se na modemu rozsvítí ikony. Nejvíce vás asi bude zajímat druhá ikona, která ukazuje aktuální pokrytí a ta poslední, která vás informuje o stavu signálu. Modem je připraven k použití téměř okamžitě.

Před prvním připojením k internetu pomocí Wi-Fi sítě musíte zadat ještě přihlašovací údaje, které naleznete na spodní straně. Ty zadáte do mobilu, tabletu nebo počítače a můžete vesele surfovat.

Pokud chcete změnit heslo, název sítě nebo třeba zkontrolovat počet vyčerpaných dat musíte se přihlásit do webové administrace. Stačí zadat do vyhledávače adresu 192.168.8.1 a vyplnit uživatelské jméno a heslo: admin.

Design a funkce

Chválím velikost a povedený design modemu, který není příliš veliký, je tenký a dobře skladný. Přívětivá je i váha přístroje, pouhých 275 gramů. Pokud si chcete vzít router s sebou na cesty, nebude překážet ani ve středně velké kabelce.

Modem Huawei B315

Modem má sloty pro dvě antény a zdířku pro SIM kartu. Ve spodní části pak najdete klasický napájecí konektor, hned vedle je resetovací tlačítko. Pro jeho stisknutí potřebujete dlouhý a tenký předmět, dobře funguje třeba náušnice nebo sirka. Klíč k resetu jsem v balení nenašla, což mě trochu překvapilo. Na zadní straně se nacházejí také čtyři ethernetové přípojky a jedna klasická telefonní přípojka po VoIP a USB konektor. Na horní straně přístroje se nachází tlačítko pro zapnutí a vypnutí modemu a tlačítko pro zapnutí a vypnutí bezdrátové Wi-Fi sítě.

O2 Internet Optimal Air: zadní strana modemu Huawei B315

Na zadní straně modemu se po vycvaknutí boční krytky nalézá již výše jmenovaný slot na SIM kartu a za největší krytkou uprostřed najdete na dva konerkory pro externí antény, které zajistí zvýšení mobilního signálu.

O2 Optimal Air: zadní strana modemu bez krytek

Co je to chytrý datový režim?

Operátor O2 u testované služby uvádí, že se na ní vztahuje "chytrý datový režim" 30 GB a ještě má u toho chytrou žárovku. Co si ale pod tímto představit a kolik je pro běžného uživatele 30 GB dat měsíčně? Při testu jsem se proto snažila najít na všechny otázky odpověď.

Chytrý datový režim znamená, že datové omezení se vztahuje jen na některý způsob využívání internetu. Pokud budete surfovat po internetu pomocí prohlížeče, budete stahovat a posílat e-maily, využívat sociální sítě a podobně, žádná datová omezení se na službu nevztahují. Pokud ale budete streamovat video, stahovat filmy nebo velká data z P2P sítí, tak tady narazíte na měsíční limit 30 GB.

Po překročení limitu se internet zpomalí na rychlost 64/64 Kb/s. Další data je možné během měsíce dokoupit. Za 499 Kč získáte dalších 30 GB dat.

Zajímalo mě, kolik zákazníků O2 tento limit překročí. Podle oficiálních informací od operátora téměř polovina zákazníků služby nestáhne více než 50 % objemu dat.

Rychlost

K modemu je možné připojit až 32 zařízení, čím více jich je, tím pomalejší rychlost internetu bude, dělí se mezi všechna připojená zařízení. O2 uvádí produktovou rychlost služby 20 Mb/s pro stahování dat a 2 Mb/s pro odesílání. Jaká byla ale realita?

Rychlost internetu jsem sama testovala na několika místech v Praze, modem vždy ukazoval připojení přes LTE. Při měření v bytě o velikosti zhruba osmdesát metrů jsem postavila modem na okno, rychlost se průměrně pohybovala okolo 15 Mb/s pro download a upload byl okolo 2 Mb/s při pingu 30 ms. Kousek za hranicí Prahy jsem naměřila download 18.59 Mb/s a upload okolo 5 Mb/s při pingu 36 ms. Ve stejnou dobu jsem měřila také rychlost svého trvalého připojení doma a to dosahovalo rychlosti 8.59 Mb/s pro download a 0.51 Mb/s pro upload při pingu 33 ms. Měření jsem prováděla několik dní po sobě v časovém rozmezí zhruba od 14. do 16. hodin.

Rychlost jsem zkoušela měřit i přímo v redakci v centru Berouna, kde jsem udělala i pár screenů z mobilní aplikace DSL.cz a z webového měřáku. Na webovém měřáku jsem v Berouně na LTE síti s O2 Internetem Otpimal Air dosahovala průměrných rychlostí stahování kolem 17 Mb/s.

Webové měření na DSL.cz

Na mobilní alikaci DSL.cz se mi dařilo průměrně stahovat podobnou rychlostí 16,9 Mb/s,

Mobilní aplikace DSL.cz měří rychlost O2 Internetu Optimal Air

Cena

Pokud máte u O2 tarif FREE, zaplatíte za internet bez kabelu 399 korun měsíčně a jste vázáni smlouvou. Pokud tento tarif nemáte, zaplatíte 499 korun za měsíc při smluvním závazku na 24 měsíců. V případě, že byste chtěli internet využívat bez závazku, dáte za něj až 749 korun měsíčně. K měsíčním nákladům je potřeba ještě připočítat cenu modemu Huawei B315, která se dá rozložit do 24 splátek po 99 korunách.

Cena je výhodná pro tarifní zákazníky operátora, kteří první dva roky budou platit 498 Kč včetně modemu a poté se měsíční náklady sníží na 399 korun.

Celkový dojem

internetem bez kabelu od O2 jsem byla velmi spokojená. Až na pár drobností, které mi v balení chyběly, jako například klíč k restartu nebo ochranný obal na modem sloužící k převozu.

Rychlost internetu byla na místech, kde jsem ji měřila, velice dobrá. Ve srovnání s mým pevným připojením ADSL, které mám doma, jsem dosahovala dvojnásobných rychlostí.  K běžnému surfování nebo čtení e-mailů je tento druh internetu naprosto dostačující.

Modem Huawei B315 mě velice překvapil svým jednoduchým nastavením. Internet jsem na nové adrese zprovoznila vždy do jedné minuty. Další nespornou výhodou je dostatečný počet ethernetových zásuvek na zadní straně modemu nebo možnost připojení externí antény.

Obecně je tento typ služby výhodný zejména pro zákazníky, kteří se během roku vyskytují na více adresách. Nemusí tak platit více služeb, ale vystačí si s jednou. Zároveň se jedná o zajímavou alternativu "pevného" připojení v místech, kde klasické DSL přípojky nejsou nebo nedosahují dostatečných rychlostí a není jiná alternativa v podobě Wi-Fi poskytovatelů.

Dostupnost služby O2 Internet Optimal Air

Pokud vás bezdrátový internet od O2 zaujal, můžete si na vaší adrese proměřit dostupnost této služby. Díky rozšiřování LTE sítí operátor ke konci roku 2015 garantuje pokrytí 92 % domácností.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    30. 12. 2015

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    ADSLLTEO2pevný internetpřipojení k internetuVDSL

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 499 Kč

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

     

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    Nejčtenější články

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

     

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...