Úvod > Články > Jaký je T-Mobile Internet bez drátu ve skutečnosti?

Jaký je T-Mobile Internet bez drátu ve skutečnosti?

Do redakce nám přišel LTE modem Huawei E5180, který nabízí mobilní operátor T-Mobile se službou Internet bez drátu. Beru se SIM kartou si modem na několik týdnů domů, abych ho podrobila zatěžkávací zkoušce běžného uživatele. A jaký je výsledek? Budeme doporučovat či dáme raději přednost jiné službě?

Jaký je T-Mobile Internet bez drátu ve skutečnosti?

Na webových stránkách DSL.cz si nejprve ověřím, zda mi Internet bez drátu od T-Mobilu bude doma vůbec fungovat. Po zadání celé adresy se mi dostává gratulace, pokrytí by mělo být v pořádku.

Hurá, patřím do devíti z deseti domácností, které by měly být pokryté signálem. Mohu se tedy vrhnout na samotné testování modemu a internetu. Je opravdu tak skvělý, jak tvrdí Ivan Trojan v reklamě alá James Bond?

Recenze modemu Huawei E5180

Modem Huawei E5180

Při rozbalení papírové krabice se mi do ruky dostává na první pohled velice elegantní plastová krabička. Ve spodní části je místo na SIM kartu. Lehce se najde, jelikož je označena nápisem SIM. Vložím tedy simku na své místo, zapojím kabel do elektrické sítě a kliknu na velké tlačítko, které je podsvíceno modře. To je pro mě signál, že modem Huawei E5180 „jede“.

Během několika sekund již vybírám v nabídce bezdrátového připojení daný název sítě, vypisuji heslo a hle, již jsem připojena k internetu. Vše proběhlo hladce, bez sebemenšího zádrhelu. Přihlašovací údaje jsou napsané ve spodní části modemu, hned vedle zdířky, kam se vkládá SIM karta. Vše je přehledné a čitelné. Naprosto jednoduché.

SIM karta se vkládá ze spodní strany modemu

Dosah Wi-Fi signálu

Po rychlém nastavení můžu vesele brouzdat po internetu. Wi-Fi signál je plný a vše se rychle načítá. Není divu, jsem ve stejné místnosti jako modem. Proto beru tablet, modem nechávám v prvním patře a přesouvám se do přízemí našeho rodinného domku. Při přesunu mi spojení ani jednou nevypadne, pouze signál ztratí jednu svoji čárečku. Od modemu mě dělí dvě zdi, strop a přibližně 10 metrů.

Je pěkné počasí a proto jdu vyzkoušet sílu signálu na zahradu. Modem je stále v prvním patře a já se s tabletem přesouvám na zahradu pod vrbu, kde celé léto relaxujeme, grilujeme a nabíráme sil. I zde je signál dostupný, i když už jen na posledních dvou čárkách, občas jen na jedné, ale připojení se nepřerušuje. Zkouším modem odpojit a znovu připojit. Signál se chytá a já i nadále čtu o dění ve světě.

Síla signálu mi však nestačí a proto modem přesouvám o patro níže na okno, aby byl co nejblíže k zahradě, a zkouším signál. Běhám po zahradě s tabletem v ruce a jsem nadšena. Signál je plný a to jsem až 20 metrů od domu. Pomineme-li fakt, že by měl modem zvládnout pokrytí vzdálenosti až do 250 metrů a já měla zahradu tak velkou a až na samém jejím konci altán či pergolu, stačí mít dostatečně dlouhý venkovní prodlužovací kabel, do které bych modem zapojila. Pak je možné připojení na internetu po celé zahradě naprosto bez problému.

Ta mrňavá věcička se mi začíná líbit čím dál více. Proto jdu vyzkoušet, zda Wi-Fi zvládne dosah oněch 250 metrů. Přichází první zklamání. V mém testu signál nedosáhne ani na 100 metrů. Poslední slabý signál jsem zachytila na maximálně 60 metrů.

Přenositelnost

Dnes také odjíždím pryč. Proč tedy LTE modem Huawei E5180 nevyzkoušet i na cestách? Modem tedy opět odpojuji, nejdříve hlavní tlačítko, poté kabel a dávám do kabelky – zde trochu zaváhám, pokud nechci mít krabičku hned poškrábanou od klíčů a jiných věcí, které běžně v kabelce nosím, musím modem do něčeho dát. Vracím tedy modem do krabice, ve které byl dodán. Zde si povzdechnu nad druhým nedostatkem.

Huawei E5180 v porovnání s metrem

Výrobce mohl přidat i nějaké pěkné, praktické, ochranné pouzdro na převoz. Přeci jen ne všichni si chtějí schovávat originální krabici, ve které modem koupili, neb časem by se stejně poničila. Pokud by byl modem v nějakém praktickém obalu, při převozu by se zamezilo poškrábání nebo jinému poškození. Vždyť je modem určen k použití na více místech a bez převážení se to neobejde.

K převozu zatím proto volím krabici. Modem do ní hezky uložím a zasunu horní víko. Když však chci krabici zvednout, horní víko mi zůstává v ruce a spodní díl i s modemem se mi začne vysouvat a padá k zemi. Naštěstí mám dobrý postřeh a včas zabráním tomu nejhoršímu – rozbití modemu. Krabice tedy též k převozu není moc dobrá. Ten obal by se opravdu hodil!

Po ověření pokrytí mobilním signálem podle adresy tedy modem testuji v malé vísce v severních Čechách. Zde vše proběhlo též k plné spokojenosti.

Huawei uvádí, že je možné do zařízení připojit až 32 zařízení přes Wi-Fi a jeden LAN port. Domnívám se, že jeden LAN port není dostačující, mohly by zde být alespoň dva LAN porty, umístěny nad sebou, místo by na ně bylo. Hodil by se mi pro připojení televize a pevného počítače zároveň. S použitím switche ale nebyl problém, nevýhoda je další investice, další kabely a krabička. Oproti konkurenci je jeden LAN port málo. V domácnosti, ve které jsme modem testovali, byly připojeny dva chytré telefony, dva tablety a jeden notebook. Vše spolehlivě fungovalo.

Pouze jeden LAN port?

Internet bez drátu

Uživatelé, kteří jsou zvyklí na neomezený internet, si zde musí dát pozor na nepřesažení celkového objedmu dat. Jak uvádí T-Mobile, surfování, e-maily nebo Facebook jsou bez datového limitu, ale pro ostatní stahování platí limit 30 GB měsíčně. Proto, pokud každý den sledujete online videa nebo stahujete obrovské soubory, dojde po vyčerpání 30 GB dat ke zpomalení na 16 Kb/s. Je však možné si během měsíce další data za přijatelnou částku přikoupit. Konkrétně 10 GB za 200 korun. Neupotřebená data se bohužel do dalšího měsíce nepřevádějí.

Nesporná výhoda tohoto typu "pevného" internernetu je ta, že za jednu cenu můžete internet využívat doma, na návštěvách u příbuzných, na chalupě, kde trávíte víkendy nebo na čtrnáctidenní tuzemské dovolené. Jediná podmínka je elektrická zásuvka a pokrytí 3G nebo LTE signálem.

Rychlost

S naší mobilní aplikací DSL.cz pro iOS a Android jsme opakovaně testovali rychlost downloadu i uploadu. Výsledky byly v dosahu LTE sítě v Praze velmi uspokojivé. Běžně jsme měřily rychlosti kolem 20 Mb/s pro stahování a dokonce přes 5 Mb/s pro odesílání.

Podobných výsledků jsme dosahovali i pomocí měření s naším webovým měřákem DSL.cz.

Celkový dojem

A jaký je tedy závěr? I přes drobné nedostatky, které jsem zmínila, je LTE modem Huawei E5180 ve spojení se službou T-Mobile Internet bez drátu skvělý a praktický pomocník. Dává úžasnou možnost mít internet neustále u sebe a to i v místech, kde to dříve nebylo tak běžné. Signál při každodenním užívání na rozumnou vzdálenost v domácnosti funguje perfektně. Pro většinu uživatelů je naprosto dostačující.

Chataři, studenti, dovolenkáři, ti všichni jistě přivítají tento modem jako další alternativu k jiným variantám internetového připojení na území České republiky. Velké plus je právě jeho přenositelnost, lehkost a neuvěřitelně jednoduchá ovladatelnost. K dispozici je za dostupnou cenu 499 Kč měsíčně (internet + modem). Řešení se velmi zamlouvalo mým prarodičům, kteří tráví část roku v bytě ve městě a část roku na venkově v domku.

Aktualizace k 1. 7. 2016

V lednu roku 2016 připravil T-Mobile pro zákazníky nové tarify ke službě Internet bez drátu a ukončil datový provoz po vyčerpání FUP limitu. Zákazníci tak po vyčerpání dat nemohou ani prohlížet internet, sociální sítě nebo e-mail. 

Tarify Internetu bez drátu

Internet bez drátuStandardPremiumPremium Plus
Cena399 Kč499 Kč1 199 Kč
Rychlost20/5 Mb/s40/10 Mb/s100/25 Mb/s
FUP20 GB40 GB100 GB

Po vyčerpání měsíčního datového limitu je internet zastaven. Uživatel si však může dokoupit balíček s dalšími 10 GB za 200 Kč nebo tarif navýšit.

K tarifům nabízel operátor do 1. července 2016 pouze modem Huawei E5180 se smlouvou na dva roky za cenu 2301 Kč vč. DPH. Od začátku července T-Mobile za stejnou cenu nabízí nový modem Huawei B310 v černém provedení. Původní modem "KOSTKA" E5180 vás nově se smlouvou vyjde na 3451 Kč. Při pořízení zaplatíte 1 Kč a dalších 23 měsíců platíte 150 Kč.

Dostupnost služby T-Mobile Internet bez drátu

Pokud vás bezdrátový internet od T-Mobilu zaujal, můžete si na vaší adrese proměřit dostupnost této služby. Díky rozšiřování LTE sítí operátor ke konci roku 2015 garantuje pokrytí 9 z 10 domácností.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    23. 12. 2015

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    mobilní internetpevný internetpřipojení k internetu

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

    Nejčtenější články

    Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

     

    Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

     

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...