Úvod > Články > Kdy je ideální čas pořídit dítěti mobil?

Kdy je ideální čas pořídit dítěti mobil?

Plánujete pod stromeček nadělit svému dítěti mobilní telefon? Kdy je na to podle odborníků ideální čas a jaký na to mají názor rodiče?

Kdy je ideální čas pořídit dítěti mobil?

Rodiče nechtějí, aby jejich děti vlastnily mobilní telefony dříve než ve věku 6 let, tedy před zahájením školní docházky. Shoduje se na tom přes 93 % účastníků průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz. Pouhá 4 % lidí by svěřila mobilní telefon dítěti už v předškolním věku, necelá 3 % dotázaných pak uvedla jinou odpověď.

Odborníci s výsledky průzkumu vesměs souhlasí. Zároveň varují, že mobil v rukou nedostatečně vyzrálého dítěte může vést i k vážným sociálním problémům a psychologickým jizvám, které mohou člověka provázet do konce života. Jako ideální věk pro pořízení prvního mobilu experti uvádějí 8 až 10 let, dříve pouze pokud dítě prokazuje nadprůměrnou mentální a sociální vyspělost.

Podle průzkumu Ušetřeno.cz 26 % respondentů věří, že svůj první mobil by mělo dítě dostat při nástupu do první třídy základní školy. Úzce to souvisí s potřebou rodičů mít kontrolu, kde se dítě nachází a zda je pořádku. Nejvyšší počet lidí (38 %) soudí, že nejvhodnějším věkem je 8 až 10 let. Až na druhém stupni základní školy, tedy ve věku 11 až 15 let, by mobilní telefon svěřilo svým potomkům 20 % lidí a teprve až s občankou 9 % účastníků průzkumu.

"Správný věk pro pořízení prvního mobilu dítěti je přibližně 8 až 10 let. Je to však velmi individuální. Záleží na soudnosti dítěte a jeho schopnostech vnímat sociální vazby s okolím. Chlapci ve věku 6 až 8 let sice bývají při ovládání telefonu technicky o něco zručnější než děvčata, na druhou stranu dívky jsou v tomto věku době sociálně vyspělejší, a tedy zralejší pro aktivní telefonickou komunikaci. Chtějí-li mít rodiče jistotu, že jejich dítě plně pochopí principy a pravidla používání mobilního telefonu, doporučuji spíše vyčkat na pozdější věk než se unáhlit," tvrdí dětský psycholog PhDr. Petr Beroušek.

Raději tlačítkový než chytrý

Rodiče i děti při pořizování prvního mobilu často vedou spory, jaký typ telefonu, s jakými funkcemi a s jakým kreditem či paušálem zakoupit. Zkušenosti z praxe napovídají, že lepší je pořídit jednoduchý "hloupý" telefon s omezeným voláním než řádově dražší smartphone s paušálem.

Obyčejný tlačítkový telefon svoji hlavní funkci možnosti rodičovské kontroly i kontaktu při nečekaných situacích bohatě splní. Jakékoliv pokročilé funkce u dětí na prvním stupni základních škol mohou snadno vést k sociálním i zdravotním rizikům, která by rodiče dítěte měli důkladně zvážit předtím, než mu první mobil skutečně svěří.

22. 12. 2016

Autor: Redakce ADSL.cz

Témata

mobilní telefon

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 199 Kč

Přečtěte si také

 

V Google Zprávách přibude možnost chatovat s AI Gemini

Do Google Zpráv přichází chatbot Gemini. Zatím jen v angličtině a pouze na vybraných trzích.

 

Značka Nokia opouští trh s chytrými telefony

Výrobce telefonů Nokia, HMD Global, končí s produkcí pod touto značkou. Namísto toho uvede na trh vlastní smartphony...

 

Samsung rozšiřuje službu Oprava svépomocí na dalších 14 zařízení

Služba Oprava svépomocí od Samsungu, která umožňuje opravit některá zařízení svépomocí doma, se dočkala velkého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...