Úvod > Články > Mobilní datový provoz do roku 2021 vzroste sedmkrát

Mobilní datový provoz do roku 2021 vzroste sedmkrát

Analytici předpovídají, že v roce 2021 bude mít více obyvatel zeměkoule mobilní telefon (5,5 miliardy) než bankovní účet (5,4 miliardy), tekoucí vodu (5,3 miliardy) nebo pevnou telefonní linku (2,9 miliardy). Rozmach chytrých telefonů se promítne i do celkového objemu přenesených mobilních dat. Vyplývá to ze studie společnosti Cisco.

Mobilní datový provoz do roku 2021 vzroste sedmkrát

Již pojedenácté zveřejnila společnost Cisco svoji studii Cisco Visual Networking Index. Tentokrát se zaměřila na analýzu a budoucí trendy globálního mobilního datového provozu. Ten do roku 2021 vzroste sedmkrát. V regionu Střední a východní Evropy očekává společnost Cisco dokonce šestinásobný nárůst na 63 exabytů za rok.

"Do očekávaného nárůstu mobilního datového provozu se promítnou živé přenosy videa, aplikace pro rozšířenou realitu, rozmach internetu věcí i další moderní technologie. Nové možnosti v mobilních datech přinese technologie 5G, jejíž výhody se promítnou nejen do oblasti mobility, ale do celkové podoby sítí jako takových. Přinese proměnu architektury sítí, rozšíří možnosti programovatelnosti a automatizace," říká Michal Stachník, generální ředitel Cisco ČR.

Hlavním důvodem nárůstu mobilního datového provozu je podle společnosti Cisco nárůst počtu mobilních zařízení. V roce 2021 bude prý připojeno celkem 12 miliard mobilních zařízení, na jednoho obyvatele Země tak připadne zhruba 1,5 zařízení. V současné době připadá na jednoho člověka zhruba 1,1 mobilního zařízení a jejich celkový počet se pohybuje okolo 8 miliard.

Dočkat bychom se také měli trojnásobně rychlejšího připojení, která má na nárůst mobilního datového provozu také vliv. V roce 2016 byla průměrná rychlost mobilních sítí 6,8 Mb/s. Společnost Cisco odhaduje, že o pět let později se rychlost vyšplhá na 20,4 Mb/s.

Dalším důvodem je, že objem mobilních přenosů videa vzroste ve sledovaném období 8,7násobně a bude vykazovat nejvyšší tempo růstu ze všech kategorií mobilních aplikací. Mobilní přenosy videa budou v roce 2021 tvořit 78 % veškerého mobilního datového provozu.

5G sítě začnou promlouvat do statistik

V roce 2020 začne měřitelný dopad nových 5G sítí na celkový objem mobilního provozu. Mobilní operátoři budou potřebovat vyšší rychlost a nižší latenci, aby mohli vyhovět požadavkům stále náročnějších zákazníků.

V roce 2021 bude mobilnímu datovému provozu stále dominovat technologie 4G. Ta bude v roce 2021 podporovat 58 % mobilních připojení a proteče jimi 79 procent celkového provozu. Prostřednictvím 5G sítí projde "pouhých" 0,2 % připojení, avšak ty vygenerují 1,5 % celkového mobilního datového provozu. Budou tak 4,7krát efektivnější než 4G a 10,7krát než 3G sítě.

1. 3. 2017

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

4GLTEmobilní internetmobilní telefon

Sdílejte

Přečtěte si také

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...