Úvod > Články > Nabitý telefon do minuty? Na to si ještě počkáme!

Nabitý telefon do minuty? Na to si ještě počkáme!

Ačkoliv bateriím stále vévodí ty Li-ionové, vědci průběžně hledají efektivnější alternativy. Nové prototypy vydrží například 7 500 cyklů vybití-nabití, mají až osmkrát vyšší energetickou hustotu než Li-ionové baterie a dokážou nabít telefon za 60 sekund. Trpí však jinými nedostatky, které znemožňují masovou výrobu.

Nabitý telefon do minuty? Na to si ještě počkáme!

Vědci se shodli, že Li-ionové baterie dosahují svého vrcholu a nadále by neměly figurovat jako dominantní zdroj energie. Už od doby jejich vzniku proto hledají výzkumníci alternativní zdroje energie, které by je nahradily.

Vymyslet a vytvořit alternativní zdroje energie je ta jednodušší část. Většina z nich však není vhodná pro masovou výrobu. Prototypy totiž trpí nejrůznějšími nedostatky, které zabraňují jejich masovému používání. Například se můžou při častém používání přehřívat a vybuchovat nebo vyžadují stálý přísun světelných paprsků,” vysvětlil Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

K ideálu se blíží hliníkovo-grafitová baterie

Chytrý telefon nabitý za 60 sekund. Přesně to slibují vědci ze Stanfordské univerzity, pokud úspěšně dokončí vývoj hliníkovo-grafitové baterie. Ta se podle prohlášení vývojářů nikdy nepřehřeje a nehrozí ani její samovolné vznícení. Materiály, ze kterých je baterie vyrobena, jsou navíc levné a odolné. Další výhodou je možnost zopakovat proces vybití-nabití až 7 500 krát. Problém však tkví ve výkonu. Dosavadní prototypy totiž umí vyvinout jen polovinu energie, která je potřebná k nabití chytrého telefonu.

Když se spojí fyzika, biologie a chemie

Bakterie se vyskytují všude kolem nás, navíc zadarmo. Nizozemští vědci se proto rozhodli je využít pro nabíjení. Do baterie umístili bakterie, které jsou schopné získávat ze speciální směsi velké množství volných elektronů a produkovat tak energii.

Výkon bakteriální baterie však není dostatečný a podle odhadů se musí zvýšit až pětadvacetkrát. Vydrží navíc jen 15 nabíjecích cyklů a zvládne maximálně 8 hodin provozu. Přesto v bakteriální baterii vidí vědci budoucnost a plánují ji uplatnit zejména v čističkách odpadních vod. Taková baterie je totiž schopná pohánět provoz a navíc rozkládat organické látky ve vodě, a tím ji čistit.

Nanodrátky jsou sice ideální, ale drahé

Budoucnost podle vědců patří nanotechnologiím. Proto se snaží tyto principy využít i při vývoji nových druhů baterií. Takzvané nanodrátky jsou skvělými vodiči a dokážou pojmout značné množství elektrické energie. Jsou velmi tenké, avšak zároveň i křehké, což je naopak nevýhodou.

Častým používáním se poměrně snadno znehodnotí a vydrží jen několik málo cyklů nabíjení. Kalifornští vědci potáhli nanodrátky oxidem manganičitým a speciálním polymerem, díky čemuž dosáhli zvýšení výdrže baterie. "I prototyp baterie využívající nanodrátky však naráží na problém při masové výrobě. Náklady jsou obrovské a na pultech obchodů je proto ještě nějakou dobu neuvidíme,” vysvětluje Radim Tlapák.

19. 11. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

ostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Amazon nasadil ve svých skladech humanoidní roboty

Amazon testuje v amerických skladech humanoidní roboty, které mají pomoci v automatizaci operací a usnadnit práci...

 

15 nejčtenějších článků na DSL.cz v roce 2023

Pojďme se společně podívat na statistiky 15 nejčtenějších článků za rok 2023. Tipnete si, která témata vás loni...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.