Úvod > Články > Neoprávněné použití fotografií z internetu se může prodražit

Neoprávněné použití fotografií z internetu se může prodražit

Líbí se vám na internetu fotografie a chcete si ji stáhnout do svého počítače? Pokud ji použijete jako pozadí pracovní plochy na osobním počítači nebo jako součást pozvánky na rodinnou akci, neměl by s tím být problém. Jestliže ale chcete fotografii využít ke komerčním účelům, musíte mít souhlas autora, jinak se vám to může pěkně prodražit.

Neoprávněné použití fotografií z internetu se může prodražit

Každý, kdo užívá fotografie v rámci své internetové prezentace by si měl ověřit, zda k daným snímkům a komerčnímu způsobu užití má odpovídající oprávnění v rámci autorského práva. Bez tohoto oprávnění musí počítat s tím, že osoby, které k fotografiím mají autorská práva, mohou uplatňovat své nároky soudní cestou.

Za komerční využití se dá považovat umístění fotografie na reklamní materiály, web firemních stránek společnosti nebo například plakáty ke společenské akci. Uvedením autora či zdroje, odkud fotografie pochází, se třetí osoba nijak nezbavuje své odpovědnosti za porušení autorských práv. Také značka cypyright © nemá na existenci autorského práva žádný vliv.

Kromě autora se může domáhat práv také osoba, která je na fotografii vyobrazena, pokud ke komerčnímu šíření podobizny nedala souhlas. A pozor, dokonce to mohou být i vlastníci zobrazených architektonických či uměleckých děl.

A jak si autorská práva zajistíte? Koupíte si od autora fotografie licenci. Ta pak může být udělena formou výhradní nebo nevýhradní licence. Ta výhradní umožňuje používat fotografii pouze tomu, komu byla licence poskytnuta, u nevýhradní licence může autor poskytnout užívání fotografie i dalším subjektům.

Pokud nebudete mít na komerčně použitou fotografii licenci nebo ji nezískáte z galerie, kde autor uvádí, že použití fotografií je zdarma, může dojít k žalobě. A bude to soud, kdo určí, kolik zaplatíte. Nejen, že budete muset doplatit licenci, ušlý zisk, ale i soudní náklady. A to je třeba zvážit. Více o autorských právech je uvedeno přímo v zákonu č.121/2000 Sb na této webové stránce.

Další variantou legálního obsahu jsou fotobanky, kde nakoupíte fotky za zlomek ceny oproti focení na zakázkut. Ne každý si ve fotobance najde to své, navíc se musíte smířit, že stejnou fotku můžete najít na konkurenčním webu. Pozitivní zpráva na konec je, že existují i fotobanky, kde za fotky nemusíte platit. Ale o tom až příště.

14. 12. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikaceostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.