Úvod > Články > Přijde Česko o dotace na rychlejší internet?

Přijde Česko o dotace na rychlejší internet?

Internet v České republice nedosahuje žádné závratné rychlosti a projekt na budování sítí vysokorychlostního internetu, který by měl tento problém vyřešit má hodnotu 30 miliard korun. Je to obrovská suma, kterou by téměř o polovinu snížila dotace Evropské unie ve výši 14 miliard korun. Podmínky pro čerpání dotace splňujeme, ale i tak je dost možné, že o finanční podporu náš stát přijde. Jak je to možné?

Přijde Česko o dotace na rychlejší internet?

Kdo má nárok na dotace?

Členské státy Evropské unie, kde je nízká rychlost připojení k internetu, mají nárok na finanční podporu Bruselu. Podle našich měsíčních reportů tyto podmínky Česká republika splňuje. Jediné, co nám v její získání brání, je vypracování Národního plánu rozvoje sítí nové generace, který má připravit ministerstvo průmyslu a obchodu.

Co se děje s Národním plánem rozvoje?

MPO podalo již sedm návrhů na tento dokument, ani jeden ale neprošel. Možnost čerpání dotace potrvá už jen do konce letošního roku. Pokud ministerstvo do té doby návrh nevypracuje tak, aby byl schválen, o dotaci přijdeme. Brusel přitom pomocnou ruku nabídl již v dubnu loňského roku, času na vypracování řádného dokumentu bylo tedy dost.

Tato situace vyvolala spor mezi ministerstvem průmyslu a obchodu a ministerstvem vnitra. Do sporu musel zasáhnout i premiér Bohuslav Sobotka svým rozhodnutím, že odpovědnost za rozvoj sítí nových generací zůstane v kompetenci MPO. Sobotka slíbil, že svolá schůzi, aby se přesvědčil, jak MPO na svém úkolu pracuje.

Schůze se měla konat v prosinci, ale žádné informace o výsledcích jednání, nebo o tom, jestli k němu vůbec došlo, nejsou. Další schůzku ministr naplánoval na konec ledna. "Národní plán rozvoje sítí nové generace, který je důležitou součástí snahy vlády o digitalizaci průmyslu, považuji za jednu z důležitých priorit pro letošní rok. Věc má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu. Na konec ledna jsem svolal schůzku, abych se přesvědčil, jak MPO pokračuje," uvedl premiér Sobotka.

A co na to MPO? Tiskové oddělení ministerstva tvrdí, že na vytvoření národního plánu pracuje. "Vytvoření národního plánu je strategický dokument, který je třeba na mnoha úrovních diskutovat s obrovským množstvím zainteresovaných stran a pečlivě vyhodnotit každou jejich připomínku. V tomto případě je náročné zejména určení oblastí, do kterých má podpora pro budování infrastruktury konkrétně směřovat,“ vysvětluje Filip Matys z tiskového oddělení MPO, proč příprava dokumentu trvá tak dlouho.

Podle Jakuba Rejzka, ředitele sdružení ISP Alliance je hlavním problémem, že ministerstvo průmyslu a obchodu vytváří stále nové verze národních plánu, ale ty nesplňují podmínky Evropské unie, což je v této záležitosti zcela zásadní. Sdružení ISP Alliance už loni varovalo, že je čerpání dotací kvůli laxnímu přístupu vlády v ohrožení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu slibuje, že další verzi plánu předloží do konce ledna. "Mám ambici předložit tento plán vládě do 31. ledna,” nechal se slyšet Mládek.

Neustálým slibům MPO nevěří už ani vicepremiér Pavel Bělobrádek. "Ukáže se, že se z těch 14 miliard nevyčerpá nic. Je tady podstatná část lidí, kterým to nebude vadit," dodává Bělobrádek, který si konkrétní jména nechává pro sebe.

Závěr

Pokud by se MPO přece jen podařilo návrh zpracovat dle požadavků Evropské unie a v daném termínu, znamenalo by to, že by díky rozvoji vysokorychlostního internetu měly všechny české domácnosti v budoucnu možnost surfovat rychlostí 30 Mb/s. Polovina by měla dosáhnout rychlosti až 100 Mb/s. To se s dnešní situací, kdy průměrná rychlost internetu dosahuje 10 Mb/s, nedá vůbec srovnat. Zlepšení připojení by se mělo dotknout zhruba 3,5 miliónu míst v Česku, a to nejen domácností, ale také veřejných institucí a firem.

Jak rychlý internet máte na vaší adrese?

Sami si můžete vyzkoušet, jak rychlý internet můžete mít u vás doma. Stačí vyplnit formulář níže.

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

    Jak rychlý internet máte ve vašem počítači?

    Rychlost vašeho internetu si snadno změříte na našem měření rychlosti DSL.cz.

    21. 1. 2016

    Autor: Redakce DSL.cz

    Témata

    pevný internetrychlost internetu

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 299 Kč

    Přečtěte si také

     

    Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

    V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

     

    Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

    Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

     

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    Nejčtenější články

    Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

     

    Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

    HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

     

    Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

    Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

     

    Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...