Úvod > Články > T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

V roce 2016 přibylo 969 vysílačů s technologií LTE-Advanced. Operátor začal pokrývat v Čechách, letos bude pokračovat i na Moravě.

T-Mobile vloni zpětinásobil počet LTE-A vysílačů

Operátor během loňského roku přibližně zpětinásobil počet svých vysílačů s LTE-Advanced (LTE-A). Tato technologie je založena na spojení frekvenčních pásem pomocí funkce Carrier aggregation, což umožňuje dosáhnout vyšších datových rychlostí než u klasického LTE. Na konci roku 2015 měl T-Mobile 256 základnových stanic LTE-A, a to převážně jen v polovině Prahy a jejím blízkém okolí. O rok později už bylo v celé západní části České republiky a v Brně v provozu 1 225 těchto vysílačů. Na letošek operátor plánuje LTE-A rozšířit na více než třetinu svých základnových stanic LTE. Spojení frekvenčních pásem v současné době podporuje zhruba 40 % chytrých telefonů z nabídky T-Mobile.

Velkou většinu LTE-A vysílačů v roce 2016 postavil operátor v západní části České republiky a v Brně v konfiguraci pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 2 100 MHz (o šířce 10 MHz), která po spojení nabízejí maximální rychlosti 150 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro odesílání – dvakrát více, než v těchto oblastech umožňuje klasické LTE.

Několik desítek LTE-A vysílačů přibylo také v centru Prahy. V tomto případě šlo o spojení pásem 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 1 800 MHz (o šířce až 20 MHz) poskytující teoretickou maximální rychlost 225 Mb/s pro stahování a 50 Mb/s pro odesílání.

Na několika vysílačích v Praze – Petrovicích pak T-Mobile spojil tři pásma (800 MHz, 1 800 MHz a 2 600 MHz) včetně využití technologie 4x4 MIMO založené na zdvojnásobení anténních systémů, a dosáhl tak v této lokalitě teoretické rychlosti pro stahování až 335 Mb/s.

Pro letošní rok je v plánu výstavba dalších více než 1 100 LTE-A vysílačů po celém území České republiky a navíc další rozšíření pokrytí touto technologií v hlavním městě a jeho okolí. Na konci roku 2017 by tak LTE-A mělo být nainstalováno na 38 % všech vysílačů nejrychlejšího mobilního internetu T-Mobile. Operátor spustil LTE-A jako první v České republice na konci června 2014 v Mladé Boleslavi spojením pásem 800 MHz a 1 800 MHz. V prosinci 2015 pak poprvé spojil tři pásma 800 MHz, 1 800 MHz a 2 100 MHz ve dvou lokalitách v Praze a okolí, čímž zvýšil teoretickou maximální rychlost ve své síti na 375 Mb/s.

8. 2. 2017

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

LTET-Mobile

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v lednu 2024

Podívejte se na první statistiky rychlostí internetu roku 2024 od DSL.cz. Jak si vedly jednotlivé technologie a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v prosinci 2023

Jsou tady prosincové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Podívejte se na výsledky vašeho poskytovatele.

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...