Úvod > Články > Trh s počítači a tablety se dále propadá

Trh s počítači a tablety se dále propadá

Prodej osobních počítačů stále klesá. Podle pravidelné zprávy společnosti IDC o stavu trhu s osobními počítači výrobci na trh dodali přes 60,5 milionů počítačů. To je o 8 milionů méně než loni a dokonce i o 2,2 milionu méně než v roce 2007. Tablety jsou na tom ještě hůř.

Trh s počítači a tablety se dále propadá

Největší výrobce počítačů, je stále Lenovo. Přestože v meziročním srovnání zaznamenalo pokles v počtu prodaných kusů, zvýšilo svůj tržní podíl na 20,1 %. Druhé místo obsadilo HP s 19,2 %. A třetí místo patří společnosti Dell. Apple zaznamenal meziroční pokles o 2,1 %.

Podle analytické společnosti IDC se dodávky PC propadly na nejnižší hodnotu od té doby, co v roce 2007 představila společnost Apple svůj první iPhone.

Jak vidíme, o osobní počítače není moc velký zájem. Zvýšení nepomohl ani nový operační systém Windows 10. Starší počítače totiž mohou přejít na bezplatný upgrade systému. Jak uvádí společnost Gartner, lidé nemají žádnou motivaci si nový počítač pořídit.

Nejlépe je na tom Apple a herní PC

I když Apple zaznamenal meziroční pokles, stejně se mu daří. Firma uvádí nové modely v delším časovém horizontu než konkurenční firmy. Společnost má nejvyšší zisky, protože se soustředí na výrazně dražší počítače a tam nemá konkurenci.

iMac

Herní počítače na tom nejsou také špatně. Špičkové herních počítače mohou vyjít i na 100 tisíc korun. O tom, že si herní počítače dobře vedou svědčí i 12% meziroční nárůst obratu společnosti Nvidia, která dodává grafické karty, které jsou potřeba pro náročné hry. Nejpopulárnější grafická karta GEForce GTX 970 se prodává za 10 tisíc korun. Za tu cenu pořídíte i levnější notebook.

Tabletů je o třetinu méně

Propad je kromě PC vidět i u tabletů. Jejich meziroční pokles je dokonce 14,7 %. Celkem se jich prodalo skoro 40 milionů. Největšími prodejci tabletů jsou Apple a Samsung. Dodávky Applu klesly o necelých 19 % a Samsungu dokonce o 28 %.

iPad

Příčinou propadu jsou klasické tablety. Modely s klávesnicí naopak vykazují růst. “Vzhledem ke klesajícím prodejům PC se tablety s klávesnicí stávají lákavou alternativou pro podniky i spotřebitele, kteří chtějí nahradit své stárnoucí počítače. Nedávný vstup Applu do tohoto segmentu mu přinesl úctyhodný náskok,“ uvedl analytik IDC Jitesh Ubrani, ale dodává:

Dlouhodobý úspěch však může být obtížný, neboť vyšší ceny zařízení mohou odradit spotřebitele a iOS musí teprve prokázat, že je vhodným operačním systémem pro podniky. To nechává spoustu prostoru pro Microsoft a jeho hardwarové partnery.“

Nevídaný meziroční nárůst v prodeji tabletů zaznamenal Amazon. Díky nabídce levných tabletů Fire byla jeho meziroční změna větší o 5421,7 %.

7. 5. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

AppleSamsung

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

Samsung Galaxy Watch získaly jako první certifikaci pro detekci spánkové apnoe

Ještě letos budou hodinky Samsung Galaxy Watch schopné odhalit včasné příznaky spánkové apnoe. Jde o první hodinky...

 

Samsung rozšiřuje službu Oprava svépomocí na dalších 14 zařízení

Služba Oprava svépomocí od Samsungu, která umožňuje opravit některá zařízení svépomocí doma, se dočkala velkého...

 

Samsung prozatím omezí Galaxy AI na zařízení z roku 2023 a novější

Samsung prozatím umožní využívat Galaxy AI pouze na zařízeních vyrobených v roce 2023 nebo později. Chce zákazníkům...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...