Úvod > Články > Umělá inteligence umí číst myšlenky

Umělá inteligence umí číst myšlenky

Vědci z Kolumbijské univerzity vynalezli umělou inteligenci, jež umí snímat lidskou mozkovou aktivitu, a pak ji převést do řeči. A tak se dá v podstatě říct, že umí vlézt lidem do mozku a zjistit, co si myslí.

Umělá inteligence umí číst myšlenky

Zatím toto tvrzení ale berte s velkou nadsázkou, vědci před sebou mají ještě roky práce. Využívají překvapivě totožné neuronové sítě, algoritmy pro hluboké učení i techniku, jež byste našli v asistentech od Googlu nebo Amazonu.

Ale nebojte, vědci se nesnaží docílit "čtení myšlenek" kvůli nekalostem (nebo to alespoň tvrdí). Chtějí usnadnit dorozumívání těm, kteří přišli o řeč. Pak by stačilo, aby na něco pomysleli a umělá inteligence by to vyjádřila za ně.

V podstatě nejde o nic jednoduššího, než AI perfektně naladit na elektrické signály mozku a naučit ji v nich číst, jinými slovy je dekódovat. Ale jelikož mozek je nejspletitější počítač vůbec, není to zrovna snadný proces. Ale neuvěřitelně velké množství dat pomáhá přiřazovat signály ke slovům strojovým učením.

Zatím je tento vynález opravdu v plenkách a vědci jsou pyšní na to, že naučili AI "přečíst" počítání do devíti. Následně by ale měla umět přečíst slova, která si budete představovat.

2. 2. 2019

Autor: Redakce DSL.cz

Sdílejte

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...