Úvod > Články > Válka v kyberprostoru aneb jak komunikují teroristi po internetu

Válka v kyberprostoru aneb jak komunikují teroristi po internetu

Válka již neprobíhá pouze na bitevním poli. S příchodem moderních technologií se konflikty přesouvají do kyberprostoru. Jejich bitevním polem se stal internet. Ten si jako hlavní nástroj své propagandy a komunikace zvolili teroristé z Islámského státu. Proti nim stojí tajné služby mnoha států, ke kterým se nyní přidala i skupina hackerů z hnutí Anonymous.

Válka v kyberprostoru aneb jak komunikují teroristi po internetu

Mezi hlavní nástroje této teroristické skupiny patří sociální síť Twitter, na které májí odhadem více jak 15 tisíc účtů členové a stoupenci IS. Na tuto sociální síť se proto nedávno zaměřili i hackeři z hnutí Anonymous, kterým se podařilo zablokovat přes 5.500 těchto účtů. Dalšími zdroji, přes které Islámský stát verbuje a radikalizuje nové členy, jsou různé chaty a diskuzní fóra. Prostřednictvím Youtube zveřejňují svá brutální videa. Vedle toho také vydávají měsíční online magazín Dabiq. A v neposlední řadě využívají internet ke komunikaci a koordinaci teroristických útoků.

Jak teroristi komunikují po internetu?

Aby se zabránilo těmto praktikám, vlády již dříve začaly investovat velké peníze do různých odposlechových a špionážních programů, které používají tajné služby daného státu. Lidé se těchto programů začali obávat. Snažili se zabránit tomuto sledování tím, že začali využívat jiné programy, které nabízely možnost šifrování a další ochrany před sledováním ze strany státu. Tyto programy, které měly ochraňovat naše soukromí, se nyní dostaly do špatných rukou a jsou nyní také hojně využívány teroristickou organizací IS. Jako příklad těchto programů můžeme uvést chatovací program iMessenger od společnosti Apple, Whatsapp od Facebooku nebo ruský program Telegram Messenger.

Vedle těchto běžných programů však existují ještě sofistikovanější systémy, mezi které můžeme zařadit aplikaci Signál nebo službu Wickr. Všechny tyto systémy fungují na bázi kvalitního šifrování, díky kterému je obtížné sledovat probíhající konverzaci a prolomit jejich kódování. Některé dokonce používají k dešifrování informací otisky prstů nebo kontrolní slova. Podle některých vládních představitelů nepodloženou, ale velice pravděpodobnou a reálnou hrozbu rovněž představuje herní konzole PlayStation 4. Dají se na ní nejen hrát hry, ale také přes internet posílat zprávy a volat.

Na jednu stranu nám systémy pomáhají, na druhou stranu se však v rukou teroristů stávají velmi nebezpečnými. Pomáhají totiž i těm, kteří nemají dobré úmysly a chtějí šířit teror a strach. Hackerské či výzvědné praktiky, které používají tajné služby nebo skupina Anonymous, mohou být účinné, ale jen krátkodobě. Nepřítel se rychle učí a brzy může nalézt cestu, jak se těmto útokům bránit anebo je sám začít používat. Proto je třeba být neustále krok napřed, ne-li raději dva.

Po útocích, které se nedávno na různých místech odehrály, bude nyní společnost stát před rozhodnutím, zda akceptovat fakt, že bude více sledována a její soukromí může být narušováno v zájmu bezpečnosti, nebo bude riskovat a stále prosazovat ochranu soukromí prostřednictvím dobře šifrovaných programů od velkých IT společností.

25. 11. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...