Úvod > Články > Víte jak správně nabíjet telefon?

Víte jak správně nabíjet telefon?

Existuje řada mýtů, které jsou spojené s nabíjením akumulátorů mobilních telefonů. Co platilo pro starší typy baterií pro nové už platit nemusí. Podívejte, jak mobilní telefony efektivně dobíjet.

Víte jak správně nabíjet telefon?

Historie baterií

První mobilní telefony využívaly nikl-kadmiové (Ni-Cd) akumulátory, které dosahovaly velkého počtu nabíjecích cyklů, ale byly náchylné na výkyvy teplot a postupně se vybíjely. Potom přišel nikl.metal hybridový akumulátor (Ni-MH) s vyšší kapacitou.

Postupem času začaly baterie s obsahem niklu nahrazovat baterie s lithiem. Ty máme dva druhy – lithium-iontové (Li-Ion) a modernější lithium-polymerové (Li-Pol). Akumulátory se samonevybíjejí a také mají větší životnost. U Li-Ion baterií je to přibližně o 40 % a u Li-Pol ještě víc. Baterie mají zabudované senzory hlídající proces nabíjení a tak se nazývají chytré baterie.

Nový akumulátor je potřeba několikrát vybít a zase nabít

U akumulátorů s obsahem niklu platilo, že novou baterii bylo zapotřebí několikrát zcela vybít a pak do plna zase nabít, protože akumulátory se dostaly na maximální kapacitu zhruba po třech až pěti takových cyklech.

Li-Ion a Li-Pol akumulátory už takový iniciační proces nevyžadují. Při prvním použití je ale vhodné baterii zcela nabít, následně odpojit od nabíječky, nechat asi hodinu odpočinout a pak znovu na chvíli připojit k nabíječce. Tím se dosáhne maximálního nabití baterie,“ radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Nabíjejte vždy do plna

Dalším, co starší baterie vyžadovaly je, že akumulátory se nechávaly úplně vybít a pak se nabíjely na 100 %. Pokud se nenabíjely do plna, hrozilo snížení kapacity.

Novým bateriím naopak nabíjení do maxima neprospívá. Čím více celých cyklů totiž lithiová baterie absolvuje, tím je blíže k okamžiku, kdy už nepůjde zprovoznit. Ideální je proto telefon v průběhu dne několikrát dobíjet a držet kapacitu baterie kolem 20 až 90 procent. Každým plným nabitím se totiž zkracuje životnost akumulátoru o jeden cyklus. Dobrou kondici má baterie do 500 nabíjecích cyklů, poté se začnou její vlastnosti výrazně zhoršovat.

Nabíjení přes noc baterii neprospívá

Chytré baterie se na maximální kapacitu nabijí za dvě až tři hodiny, připojení k síti po celou noc jim příliš nevadí – samy se přestanou nabíjet, jakmile dosáhnou sta procent. I tak je ale mýtus částečně pravdivý. Jak již totiž bylo řečeno, novým druhům baterií nabití do plna příliš nesvědčí, a proto, pokud chcete jejich životnost co nejvíce prodloužit, nabíjejte je raději přes den a častěji.

Pozor na teploty

Co mýtus ovšem není je fakt, že s čím si nové akumulátory příliš nerozumí jsou vysoké teploty. "Mírné zahřátí článku při nabíjení je běžný jev. Měli bychom se ale vyvarovat činností, které mohou teplotu ještě zvýšit. Není proto například vhodné dávat telefon na noc pod polštář nebo během parného léta za okno auta. Při nabíjení je též dobré vyndavat telefon z obalu, který sám o sobě teplo příliš dobře neodvádí,“ vysvětluje Radim Tlapák z BatteryShop.cz. Bateriím mobilních telefonů nesvědčí ani opačný extrém - mráz.

2. 9. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

mobilní telefonostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč
Cena za měsíc: 598 Kč

Přečtěte si také

 

V Google Zprávách přibude možnost chatovat s AI Gemini

Do Google Zpráv přichází chatbot Gemini. Zatím jen v angličtině a pouze na vybraných trzích.

 

Značka Nokia opouští trh s chytrými telefony

Výrobce telefonů Nokia, HMD Global, končí s produkcí pod touto značkou. Namísto toho uvede na trh vlastní smartphony...

 

Samsung rozšiřuje službu Oprava svépomocí na dalších 14 zařízení

Služba Oprava svépomocí od Samsungu, která umožňuje opravit některá zařízení svépomocí doma, se dočkala velkého...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...