Úvod > Články > Vlaková doprava bojuje se slabým signálem na vlakových koridorech

Vlaková doprava bojuje se slabým signálem na vlakových koridorech

Cestujete rádi vlakem? Ať už rekreačně nebo za prací, jistě všichni cestující uvítají možnost, připojit se na internet. Jeden by řekl, že v dnešní době nic neobvyklého. Ale ouha. Když už je vlaková souprava vybavena touto službou, i tak zde není záruka, že kvalita Wi-Fi signálu bude v pořádku. Dost často se totiž stává, že vlaky projíždějí místy, kde mobilní operátoři nemají pokrytí. Dopravci se to snaží změnit a jednají s mobilními operátory o variantách řešení tohoto nedostatku.

Vlaková doprava bojuje se slabým signálem na vlakových koridorech

Jak se zpívá v jedné známé písničce …Čekám na signál a ten z nebe nepřichází a tak čekám dál… tak takovéto myšlenky jistě musí velmi často napadat i cestující, kteří využívají vlakovou dopravu a chtějí se během cesty připojit k internetu. Kvalita signálu totiž v řadě vlakových souprav není dostačující a velice často dochází k jeho výpadkům či úplné nedostupnosti. Vylepšení závisí na dohodě mezi vlakovými dopravci a mobilními operátory, která je však zatím v nedohlednu.

V dnešní době se zákazníci při volbě dopravce rozhodují nejen na základě ceny za dopravu, ale také přihlížejí ke službám a pohodlí, které jednotliví dopravci ve vlacích nabízejí. A v konkurenčním boji je každá služba navíc pro daný subjekt výhodou. Wi-Fi připojení zdarma je stále více poptávanou službou a řada lidí ji bere jako naprostý standard a samozřejmost. Toho si jsou dopravci vědomi a snaží se ve svých vlacích zajistit internetové připojení. Kvalita signálu však často pokulhává. Kde je tedy zakopaný pes?

Je vina na straně mobilních operátorů?

Přestože se mobilní operátoři chlubí tím, že mají již signálem pokryto přes více jak 95 % domácností, tak horší je to již s oblastmi, kudy vedou vlakové tratě. Často se jedná o neosídlené oblasti, do jejichž pokrytí se operátorům moc nechce. Důvod je prostý. Dávají přednost umístit vysílače ve více osídlených oblastech. Vysílač v lese pro ně není nijak lukrativní. Záleží jim především na počtu zákazníků. I když někteří operátoři stále plánují výstavbu nových vysílačů, nedává to záruku, že se situace pro zákazníky ve vlacích zlepší.

Problémy jsou i u vlakových dopravců

Problém však není jen na straně mobilních operátorů. Někdy má vliv na kvalitu signálu i samotný vlak. Jeho konstrukce a materiál, ze kterého je vyroben, může signál oslabovat a blokovat ho. Nebo když už ve vlaku Wi-Fi je, tak jen v určitých vagónech. To je případ hlavně Českých drah. Soukromí dopravci, kterými jsou RegioJet a Leo Express, nabízí Wi-Fi připojení ve všech svých vagónech. Podle zástupců mobilních operátorů, i ty nejnovější soupravy, snižují signál i čtyřikrát více než je tomu u aut.

Je zde vůbec řešení?

Jedno z řešení, které navrhují mobilní operátoři, je instalace repeaterů, neboli opakovačů. Ty mají schopnost zesílit přijímaný signál. Je zde však malý háček. Vše je o penězích a zde tomu není jinak. Toto zařízení je v majetku mobilního operátora, a pokud by je chtěli do vlaků nainstalovat, museli by platit vlakovým dopravcům nájemné. A ani samotným dopravcům se do tohoto řešení nechce. Další variantou je pak umístění routerů do jednotlivých vagonů.

Nyní proto cestujícím nezbývá než čekat, jak to vše dopadne. Jak to vypadá, v nejbližší době to lepší nebude. Mohou jen doufat, že s příchodem nových, modernějších vlakových souprav přijde i kvalitnější Wi-Fi, která bude dostupná na všech tratích i typech vlaků.

6. 2. 2016

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.