Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Informacni forum pro lidi menici ISP

Informacni forum pro lidi menici ISP

Washek (7.4.2004 21:41:34)

Abychom tady za mesic nemuseli cist nadavky od lidi, ktery utekli od sveho milovaneho ISP (pravdepodobne NEXTRA :D) jinam, rozhodl jsem se zalozit snad moje prvni forum na DSL.cz. Pokud nechcete dopadnout stejne spatne, jako u byvaleho ISP, projdete si nejprve historii fora a sledujte, na koho se mnozi nejvice nadavek. Moje rada zni - vyhnete se temto ISP, usetrite si nejedny nervy. Pri vyberu noveho ISP se zkuste prodrat opet forem a hledat kladne reference (to uz bude horsi ;)). Obecne bych doporucil vybirat paradoxne drazsi poskytovatele, urcite ne nejlevnejsi na trhu a uz vubec ne s neomezenymi daty na agregaci 1:50. Vyzkousejte si pred podpisem smlouvy uroven technicke podpory (email/telefon) a nebojte se zeptat na QoS ci FUP. Podle doby reakce a fundovanosti odpovedi se da poznat ledacos ;) A na zaver - pokud chcete jeste vetsi jistotu, kupte radsi adsl s agregaci 1:20. Snad me tady nikdo neukamenuje, je to jen shrnuti poznatku z tohoto fora doplnene o par mych chabych nazoru. Diky za pozornost :p

noCRa (8.4.2004 00:22:02)

myslim, ze zadne kamenovani nebude :o))) prvni negativni poznatek: urcite NE Bluetone Angel, to uz radej jdete do ADSL u IOL, tot ma prakticka zkusenost, ktera me stala spoustu sil a penez

pepa (8.4.2004 06:44:59)

Přátelé, jsem si jist že dokud bude do kvality Adsl po drátech moci zasahovat Český Telecom tak se u žádného providera ničeho zvláštního nedočkáme.Moc se mi líbí jak jsou si tady všichni jistí, že u konkurence ( je zbytečné jmenovat když má každý svého favorita ) je všechno vynikající.Nevěřte tomu že tu existuje společnost která zajistí Adsl bez chyb.

Washek (8.4.2004 10:48:33)

Ne, existujou pouze spolecnosti, kde jede adsl lepe a kde hure :)

BDs (8.4.2004 11:48:49)

Rozdily jsou ale diky Telecomu tak male, ze se daji smaznout nabranim X set uzivatelu v dane lokalite. Takhle se nikdy nikam nepohneme. Pokud mam hodnotit napriklad sluzby Nextry, kterych jsem uzival po dobu 7 mesicu, jejich pristup nebyl z tech nejhorsich, ale na konci perfektne ukazali jak si vazi zakazniku. Po zavedeni FUP jsem mel objem prenesenych dat fakt nizky a presto jsem dostal velmi pratelske upozorneni (mimochodem tahle neuveritelna drzost v ramci slusnych vyjadrovacich prostredku je dneska hojne rozsirena), ze bych mel prejit na tarif za 3K bez dane. Nasledovala vypoved smlouvy po SEDMI dnech...skutecne dlouha lhuta na rozhodnuti. Nextra zjevne ocekavala, ze po zavedeni FUP jim lidi bud: 1) Prejdou na Basic Lite 10GB, kde Nextra slizne aspon 1000Kc za prechod. Zda se to jako smesna castka, ale je to 3x tolik, nez co vydela na jednom ADSL uzivateli za mesic...takze penize spinavy, ale pro Nextru dobry. 2) Prejdou na tarif za 3K bez dane, kde ma Nextra do zajista vetsi rabat nez na Basicach. Skutecne perfektni marketingova strategie. Naberem je a ty, co se neprizbusobej diktatu vyhazime. Vzdyt je to diky jednostrane zmene smlouvy tak jednoduche! Mesic jim tam jeste budem soupat par bytu a pak nazdarek, spiny. I tohle jednani je ale castecne zpusobeno CTc. Kdyby totiz nevydelavali ISP na jednom cloveku ubohych 300Kc, meli by ho urcite vic v ucte.

Anonym (8.4.2004 12:01:35)

velice dobre vystizeno... ano, nekteri provideri si naplanovali strategii ziskovosti presne timhle zpusobem... a neexistence skutecneho trzniho prostredi a skutecne konkurence vytvari podminky, ktere nemaji s podminkami nic skutecneho... pan Silhavy by pravdepodobne rekl "kdyz to nechcete, nekupujte to", ale to je blud, vetsine lidi nic jineho nezbyva

Miroslav Šilhavý (8.4.2004 16:14:48)

Jakto že ne? Prostě si nic nepořídit; internet není nezbytnost. Kdyby byl nezbytnost, přispíval by na něj i stát, ať už přímo nebo prostřednictvím sociálních dávek, jako to dělá u ostatních, k životu nezbytných věcí.

Anonym (8.4.2004 18:46:09)

boze boze, pane Silhavy, vy skutecne nejste schopen precist a vyhodnotit souvisly text, ze? vetsine lidi, kteri chteji broadband internet nezbyva nic jineho, nez koupit ADSL... pokud se chcete o tomto prit, jste zraly na leceni pro egomanii otazka nejake nezbytnosti k zivotu je hloupe slovickareni, pokud chcete hrat takovouhle hru, mohu vas uslovickarovat stejne trapne jako vy... klidne zacneme: definujte prosim exaktne co je to "k zivotu nezbytny" rad vam na to odpovim stejne dosebezahledenym jakobyfilozofickym zpusobem jako je ten vas :o)

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 08:33:32)

Většině lidí, kteří chtějí jezdit, nezbývá než jít a koupit si auto... Je-li někde nedostatek možností připojení k internetu, máte několik možností: 1. zaplnit prázdné místo na trhu a začít ho poskytovat 2. přestěhovat se 3. spokojit se s tím, co je Je na tom něco špatného?

Anonym (9.4.2004 09:32:04)

juuu, pane Sihlavy, tak to dostanete nobelovu cenu za ekonomii, prave jste natrhl Friedmannovi a ostatnim zadek! nebo by mozna stacilo si pro zacatek precist aspon neco od Kottlera :o) pripad s jezdenim je samozrejmne mimo, vetsina lidi v nasem ekonomickym systemu se jednak pohybuje v otazce dopravy na marketingove orientovanym trhu, tj. je tu vice vyrobcu, kteri se snazi uspokojit potreby zakazniku a existuji i alternativni reseni (MHD, vlak, autobus) coz naprosto neplati pro situaci na trhu pripojeni. v pripade pripojeni k internetu jaksi marketingove prostredi neexistuje. dokud nedojde k razantnimu ovlivneni prostredi nejakym makroekonomickym krokem, musi spotrebitele na CTc apod. vyvijet tlak jinym zpusobem, tj. projevy nespokojenosti, medialnim tlakem atd. proste prostredky, ktery muzeme jednoduse nazvat "prostredky verejne kontroly". pokud se tomu trpne podvolili, jak navrhujete vy, je to samozrejme takrikajic v riti. aplikujme si vas myslenkovy postup tam, kde funguji stejne mechanizmy, treba na politiku: Funguje-li nekde politicke prostredi v rozporu s predstavami obcanu, mate nekolik moznosti: 1) stat se politikem a sam se podilet na "vladnuti" 2) prestehovat se 3) spokojit se s tim, co je Je na tom neco spatneho? Ano, samozrejme je, pocet tech, kteri se muzou stat politiky (vyznamnymi poskytovateli internetoveho pripojeni), je omezeny a ta omezeni plynou z mnoha limitaci. Stejne tak se nemohou prestehovat vsichni, kteri jsou s politicku situaci (situaci pripojeni k internetu). Bod cislo tri je samozrejme to nejostresnejsi, co muze byt. Smeruje ke stabilizaci "diktatorskeho prostredi", ponechava moc (zisk) a dalsi atributy na libovuli mocenske (monopolni) struktury. takze, pane Silhavy, bud si skutecne zaslouzite nobelovku za ekonomii, protoze jste odhalil novy ekonomicky koncept, nebo je vami proklamovana pasivita "cestou do pekel" a vy z nejakeho me neznameho duvodu tuto cestu propagujete a "dlazdite" coz muze byt ze dvou duvodu: bud mate skutecne egomaniakalni sklony, nebo hajite zajmy nejake mocenske skupiny

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 09:57:03)

Jenže Vy vycházíte, nevím proč, pořád ze dvou mylných předpokladů: 1. že internet má mít každý 2. že ho má zajistit zrovna ADSL Proč? Líbílo by se Vám více, kdyby Telecom zdumpoval cenu ADSL řekněme na 50 Kč a tím pádem si vytvořil monopol i nad internetem?

motyka (9.4.2004 10:04:16)

Cim to, ale na tenhle navrh me napada jedine: L.O.L. :]

Zajda (9.4.2004 19:38:49)

Jednou budem daaaal...

Anonym (9.4.2004 10:56:07)

prosim? asi spatne ctu. pane Silhavy, muzete mi prosim presne definovat kde jsem napsal, ze predpokladam, ze internet ma mit kazdy a ze to ma byt zajisteno pomoci ADSL? pokud sam po sobe dobre ctu, o tom nepadlo ani slovo. zcela jasne a trasparentne jsem popsal mechanizmy, kterymi maji spotrebitele ve standardnich ekomonickych podminkach pravo ovlivnovat kvalitu a uroven jim dodavanych a jimi placenych sluzeb. proc do diskuze tahate temata, o kterych nepadlo ani slovo?

Anonym (9.4.2004 11:16:35)

Jse mimo misu, zde se musim zastat Mirka. I vase srovnani s politikou je mimo misu. Vse opravdu vychazi z toho, ze ADSL neni jedinou alternativou pripojeni k interntu, ale vladu mame bohuzel jen jednu :-( V politice ma tedy vyznam se o neco snazit a treba vladu vrhnout. Proc je ale tolik pozornosti upirano zrovna na ADSL, coz je jen jedna z X moznosti pripojeni, fakt nechapu ! Zvlaste kdyz je to opravdu ta nejvyhodnejsi varianta pripojeni !

Anonym (9.4.2004 11:17:19)

sory .. svrhnout :-)

Anonym (9.4.2004 13:31:22)

po pravde receno, nemyslim si, ze jsem mimo misu. muzete mi jmenovat prosim alternativy pripojeni, ktere jsou schopne vyhledove kapacitne a cenove konkurovat ADSL? tzn. aby se v CR pohybovaly pocty pripojeni radove ve stovkach tisic za cenu radove cca 1000 Kc mesicne? ja zatim o zadne takove technologii nevim. stejne tak si nemyslim, ze prirovnani k politice je mimo misu. tvrdim, ze tlak spotrebitelu na zkvalitneni sluzby ADSL je legalni, legitimni a je to dulezity ekonomicky faktor. pan Silhavy tvrdi, ze maji byt vsichni "zticha", pasivne bud za produkt zaplatit v te kvalite a cene jaka je, nebo stejne pasivne produkt nekoupit a dale se k situaci nijak nevyjadrovat. jak rikam, pokud jste podobneho nazoru jako pan Silhavy, ok, proc ne, mate na nej plne pravo. stejne tak CTc ma pravo z hlediska tvorby zisku (jako kazdy ekonomicky produkujici subjekt) snazit se vygenerovat maximalni zisky s co nejnizsimi naklady. tzn. pokud bych mluvil z pozice managementu CTc, budu radeji, kdyz uzivatel beze slova akceptuje moje podminky. pokud budu mluvit z pozice uzivatele, budu po CTc ruznymi formami pozadovat, aby vzhledem ke svemu postaveni reagoval a konal jinak. pokud pan Silhavy rika, ze lide maji takrikajic "drzet hubu a krok", ja s tim nesouhlasim, vy ano. je to otazka volby, nikoliv pravdy. nekomu vyhovuji takove ekonomicke podminky, druhemu takove. podnikatelsky subjekt smeruje logicky myslenim do sfery kapitalismu 30 let (ktera byla z hlediska tvorby marze idealni), spotrebitel nebo makroekonom ma pohled jiny.

Honza (9.4.2004 13:39:59)

Pekne napsano. Drzet hubu a krok uz tu jednou bylo.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 13:45:50)

"... muzete ... jmenovat ... alternativy ..., ktere jsou schopne vyhledove kapacitne a cenove konkurovat ADSL?" Výhledově? Aha, takže pojďme nutit automobilky, které vyvýjejí auta s pohonem na vodík, aby nám je dávaly pod cenou dnešní "obyčejných" aut, protože nevidím _výhledově_ možnost fungovat na ropě... Tak jste to myslel? Nebo se vrátíte raději do _současných_ podmínek, prostředí? Cenově konkurovat ADSL? Naopak, podle toho, jak se zde tváříte, je ADSL natolik špatné, že mu konkurovat snad lze, ne? "Silhavy tvrdi, ze maji byt ... "zticha", ... bud ... zaplatit ..., nebo ... nekoupit a dale se ... nevyjadrovat" Právo "remcat" nikomu neberu. Jen některé ponoukám k tomu, aby zase přistáli nohama na zemi. Proč by mělo být "vyhověno" zrovna tomuto tlaku? Kdybychom se rozhodli, že budeme chtít např. automobily o 60% levnější ale stejně kvalitní, jak byste mi pak vysvětlil, že to už "legitimní" není? "subjekt smeruje ... do sfery kapitalismu 30 let ..., spotrebitel nebo makroekonom ma pohled jiny" Ano, to je možné; všechny ekonomické teorie jsou však pouze teoriemi; v oblasti telekomunikací (a nejen v ní) zažíváme však vývoj, který v určitých ohledech nemá v historii obdoby. Proto také neexistuje (aspoň co jsem vyrozumněl - ekonomické vzdělání nemám) žádná teorie, o které by se dalo uvažovat jako o "velmi pravděpodobně správné". Ať je to jak je to, pořád nechápu, proč dělat takový humbuk kolem ADSL a nědělat ho např. kolem mobilních operátorů a jejich hlasových služeb, nebo proč ne třeba kolem zmiňovaných automobilek. Vysvětlíte mi to?

Anonym (9.4.2004 14:20:32)

"Právo "remcat" nikomu neberu." Ale ano. Co znamena toto: "Bud si to kupte, nebo nechte byt"? "Ano, to je možné; všechny ekonomické teorie jsou však pouze teoriemi" My se ale o teorii nebavime. Bavime se o pragmatickych zkusenostech. Kapitalismus 30tych let byl "volny, neregulovany", umoznoval dobrym obchodnikum a prodejcum zaujmout domantni postaveni na trhu a tak zlikvidovat ekonomicky vyvoj. To neni teorie, proste se vi, ze v praxi tohle nefungovalo a z principu nebude. "Výhledově? Aha, takže pojďme nutit automobilky, které vyvýjejí auta s pohonem na vodík, aby nám je dávaly pod cenou dnešní "obyčejných" aut" Ne, to je zcela mimo to, o cem jsem mluvil. Takove automobilky nemaji dominantni postaveni na trhu a neni ani zadna, ktera by ve svem segmentu mela moznost zneuzivat takove postaveni. Ale pokud jde o tenhle problem, samozrejme existuji cesty, kterymi lze vývojáře takových automobilů podporovat a zcela nepochybne k tomu driv nebo pozdeji dojde. muze to byt mnoha formami, snizenim DPH, investicni pobidkou atd. atd. a u mnoha veci se tak deje. a nastesti deje se to tak prave proto, ze existuje cosi, co se da nazvat "dohled verejnosti nad ekonomikou". pokud vam se nelibi, prosim. ja jsem skutecne rad, ze sice vicemene ranna stadia kapitalismu sice vicemene v CR zazivame, ale svet uz je jiny a my bud budem nekam pokracovat, nebo skoncime. "Ať je to jak je to, pořád nechápu, proč dělat takový humbuk kolem ADSL a nědělat ho např. kolem mobilních operátorů a jejich hlasových služeb" co je na tom k nechapani? ta situace vznikla, realne existuje a na tom neni co chapat. kdyz vas kousne pes, muzete sice rict "nechapu, proc me ten pes kousnul", ale to je vse.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 14:28:49)

Vyjádřím se jen k poslednímu odstavci (zatím): Jaká situace vznikla? To, že během dvou let, za velkého přispění ADSL, se stal net dostupný kde komu? To je podle Vás ta kritická situace, kterou srovnáváte s kousnutím psa?

A (9.4.2004 14:43:24)

Ze by dosli argumenty? Mozna bude potreba aktualizace firmware...Mirku skoc si do tovarny pro varkou novejch hlodu. My zatim pockame.

Anonym (9.4.2004 14:50:47)

zrejme nechapete, co jsem napsal. napsal jsem doslova toto: "co je na tom k nechapani? ta situace vznikla, realne existuje a na tom neni co chapat." to ze humbuk okolo ADSL vznikl je holy fakt. jak se muzete divit holemu faktu? na tom neni cemu se divit. proste to tak je a pokud to tak je, ma to svoje priciny. situace humbuku okolo ADSL je. vznikla. je to hola realita. na hole realite neni co k diveni. srozumitelneji to napsat uz neumim. stejne tak kdyz vas kousne pes, je to holy fakt. vase diveni se tomu je vam k prdu. nijak neovlivni realitu. muzete se divit nonstop nekolik hodin a kazdych dvacet minut zkontrolovat, jestli se tim divenim kousnuti neztratilo. jestli je to racionalni postup, ponechavam na vas. radej to jeste jednou zopakuji, pokusim se jeste polopaticteji. humbuk okolo ADSL vznikl. je to holy fakt. divit se holemu faktu je bezcenne. jediny normalni zpusob jak zachazet s holym faktem je pokusit se prijit na to co je jeho pricinou. pokud holy fakt existuje, musi mit realnou pricinu.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 14:56:15)

Aha, takže z celé diskuse, která se mi zdála být vcelku konzistentní, jsme se dobrali k začátku - že to celé stojí jen na pochybném "holém faktu" - ja Vy to nazýváte - a celé to nemá co společného s něčím, by bylo možné zdůvodnit... Stane-li se holým faktem, že pár stovek občanů začne nadávat, že nemají na to si koupit nové kvalitní auto, jak se s takovým holým faktem vypořádáte? Budete tak vehementně hledat příčinu vzniku "holého faktu"? Nebo nebo se zamyslíte, jestli v dané oblasti je něco patologického nebo není?

Anonym (9.4.2004 15:20:54)

jak muze byt holy fakt pochybny? tomu nerozumim. holy fakt je binarni/logicka hodnota. vy sam jste rekl ze "existuje humbuk okolo ADSL". ano, existuje. rekl jste ze se mu divite. ja jsem popsal opet velice jednoduse to jaky prakticky vyznam ma diveni se tomu. stane-li se holym faktem to, ze par stovek obcanu zacne nadavat, ze nemaji na nove kvalitni auto, nebudu se s tim, pane Silhavy, vyporadavat kupodivu nijak. proc bych to delal? mimochodem tento holy fakt take existuje a jeho priciny jsou snad nad slunce jasne. a zejmena a predevsim, pane Silhavy, pokud se budu zamyslet nad tim, jesti je v teto oblasti neco patologickeho, bude to znamenat, ze hledam pricinu tohoto holeho faktu. tak jaka "nebo"???? mimochodem mohu vas ubezpecit, ze vetsina radovych obcanu nadava na to, ze si nemohou poridit auto podle svych prani, to je skutecne fakt a na tom faktu neni nic patologickeho. nemusite mit ani ekonomicke vzdelani (ja ho take nemam, tedy nejake oficialni) na to, abyste pochopil obycejnym selskym rozumem, ze nespokojenost spotrebitele se stavajicim stavem je jeden z motoru ekonomiky. a bez nej bychom byli porad v praveku. pokud tenhle jev povazujete za patologicky, je to opet nazor, na ktery mate plne pravo a ja vam ho neberu. proste muj nazor je odlisny a me by se v jeskynich nelibilo. tot vse.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 21:17:12)

Ano, já vím, že hodně lidí nadává na to, že na dobré nové auto nemají; nicméně narozdíl od skupiny uživatelů ADSL necítí "morální právo" se toho dovolávat; prostě vědí, že si musí více vydělat a tím to pro ně končí. Proč pro uživatele ADSL ne?

zzz (11.4.2004 02:23:58)

Vaše srovnání s auty je nešťastné.Chtěl jsem kvalitní připojení na hraní domu.Cenu žádní poskytovatelé neuveřejňují.Volal jsem (iol,nextra,tiscali,aj.) Výsledek :Přesnou cenu teď nevíme ,asi něco přes 10000czk . Proč nekvalitní ADSL ceník má.Tyto praktiky nemají nic společného s prodeji automobilů. Nejsem Arab abych smlouval o ceně. Pořídil jsem si 1024/256 od GTS 3týdny super pak plná agregace 1:50(nonstop).Opravdu vysokorychlostní :(((

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 08:20:46)

Mno nevím; myslím že ve všech oborech top-zboží (služba) se neřídí žádnými ceníky, ale tvoří se podle konkrétních podmínek; to Vám vadí?

zzz (13.4.2004 20:21:04)

Již jste nekdy kupoval nove auto ??? V kazde prodejne ceniky maji. V bazaru na nich jsou tez ceny . Mesicni poplatek za digitalni linku je asi vic top ze...

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 20:25:23)

Garantovaná linka je více top, nemyslíte?

zzz (13.4.2004 20:30:32)

mislite 64 proti Audi A8

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 20:34:39)

Nejde přeci jen o rychlost, ale i o spolehlivost, stabilitu, servis, podporu...

zzz (13.4.2004 20:43:42)

Me jen vadi ze vsichni taji ceny.A vy to tu srovnavate s auty,kde všichni maji cenik a vazi si zakazniku,protoze je to trzni.

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 20:48:43)

Nikdo ceny netají; klidně Vám dají portovou cenu konektivity s tím, že se přibalí náklady na cestu, které jsou všude jiné... Ale to Vám asi nepomůže, co?

zzz (13.4.2004 20:55:57)

Chcete řict že cena je každý měsíc jiná

Anonym (13.4.2004 20:57:11)

Muze byt,ale vetsinou se drzi stabilne

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 21:08:08)

Možné je všechno; ale tu cenu, kterou s Vámi ISP nasmlouvá, tu (většinou) dodrží a nezdraží...

zzz (13.4.2004 20:34:46)

yyyy

Houmles (13.4.2004 20:36:40)

Kdybych měl Audi A8 tak bych se obešel i bez internetu :-)

Saper (13.4.2004 20:38:34)

Ja bych ho prodal, staci mne skoda 105 :) a koupil garantovanou lajnu :D

Houmles (13.4.2004 20:41:01)

Kdyby ses projel v téhle Audině, tak už bys za 105ku neměnil. Já jsem v ní jel a je to EXTÁZE!!!

Saper (13.4.2004 20:36:20)

Lidi co tady resite,tak jim napis a oni ti odepisi mozna.Cena se meni podle lokality proto tam nemuzou dat cenu 10K ,Franta z polni dolni zaplati 20K...

Anonym (9.4.2004 15:04:54)

jeste k tem autum s vodikovym pohonem a ropou, to jste nakousl velmi zajimave tema, na kterem je snad mozne jasne ukazat dulezitost a nezbytnosti vlivu nazoru spotrebitele: Pedstavte si, ze se ctyri velci distributori benzinu dohodnou, ze od zitrka zvednou ceny benzinu na 200 Kc/litr. Nic jim v tom nebrani, protoze jejich spolecny trzni podil je tak velky, ze ostatni nedokazi uspokojit dostatek zakazniku a nez i pres potrebu trhu vyrostou, ti ctyri velci zbohatnou natolik, ze jim to bude jedno. Ano, ve svem dusledku to bude znamenat, ze spousta lidi prestane jezdit autem. Ale dalsi spouste nezbyde nic jineho. Distributori prodaji mnohem mene benzinu, ale s mnohem vyssi marzi (nizsimi naklady). Vy tvrdite, ze za takove situace maji lide "bud benzin koupit nebo nekoupit". Budiz. Otazka je, jestli vas nazor budou chtit sdilet ostatni. To, ze se takove pokusy ze strany distributoru benzinu deji je fakt. Jedine, co jim brani v realizaci neni zadny vybrer typu "kup nebo nech byt". Je to "vox populi". To je jedine z ceho maji strach a co je omezuje. Z meho hlediska rikam: "nastesti". Pokud proklamujete opacny pristup k veci, jak jsem rikal, mate na to plne pravo. Ale asi s vami spousta lidi nebude souhlasit.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 15:10:17)

Pozor! Toto co jste popsal je obyčejné zneužití postavení na trhu a bývá ošetřené antimonopolními/antitrustovými zákony. To je prostředí, kde žádný nový hráč nemá šanci vstoupit na trh a proto je nutné regulovat. A ropné emiráty? Na ně se dané zákony nevztahují, ale mohli by si vykoledovat různé nepříjemné sankce od okolního světa; v tomto případě vlády zemí přebírají zodpovědnost za absenci jiné možnosti regulace na sebe, tím že vyvíjejí jiný tlak. Ale s hlasem lidu to společného nemá nic. Co se týče našeho ADSL: 1. ostatní hráči mají možnosti konektivitu dovést jinými způsoby 2. přebrat RAO a přeprodávat pod podmínkami Telecomu 3. využít LLU a vytvořit ADSL vlastní To Vám přijde srovnatelné s ropou?

Anonym (9.4.2004 15:38:44)

"Ale s hlasem lidu to společného nemá nic." to je evidentni nepravda. kdyby neexistoval "hlas lidu", neexistovaly by zadne jine rezimy nez diktatorske. v diktatorskych ekonomikach se monopolum velice dari. pokud se domnivate, ze demokraticke ridici procesy vznikly nejak samy od sebe, nikoliv diky sile "hlasu lidu", pak jste skutecne zmeskal i zakladni skolu. napr. co je to antimonopolni urad? neni to snad demokraticka instituce? neni snad rizena politickou reprezentaci zeme? nevznikla politicka reprezentace zeme diky "hlasu lidu"? pokud vam to stale nedochazi, tak jeste srozumitelnejsi priklad: co by se stalo s vladou civilizovane zeme, ktera by umoznila skokove zdrazeni benzinu na 200 Kc/l? mmm, uz vam konecne svita jaky ma vliv "hlasu lidu"? mozna sve tvrzeni ze "s tim nema spolecne nic" budete muset korigovat. "Co se týče našeho ADSL:" ok, tak znovu a od zacatku: existence skutecneho trzniho prostredi predpoklada existenci vice hracu se stejnou ekonomickou silou. Muzete mi prosim jmenovat alespon dva hrace, kteri maji vCR k dispozici priblizne stejne prostredky (financni, technicke) pro poskytovani konektivity jako CTc? Pokud je nenajdete, znamena to nutne jedinou vec: v oblasti poskytovani broadbandu neexistuje v cechach skutecne trzni prostredi. A ja si stale stojim za tim, ze skutecne trzni prostredi v tomto segmentu trhu zde neexistuje. Pokud se chcete o to prit, je treba to podporit fakty, tj. dalsimi hraci, kteri maji k dispozici srovnatelne financni a technicke zazemi. Predpokladam, ze je nenajdete. A to je to, co jsem tvrdil ja. Ja jsem rekl, ze na ceskem trhu neexistuje skutecne trzni prostredi pro poskytovani pripojeni. Vy jste rekl ze existuje. Podivejte se na prvni prispevky.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 21:15:25)

Ale přeci nejde o to, jestli tržní prostředí existuje nebo ne, ale o to, zda existovat _může_ nebo ne! A tomu nic nebrání!

Keddie (10.4.2004 11:46:04)

Ale co kabely? Ty patri CTc a to IMHO brani rozvinuti skutecne rovnopravneho trzniho prostredi. Mozna by to chtelo kabelky CTc sebrat a pronajimat je za nejaky poplatek tem, kteri o ne projevi zajem. Potiz je v tom, ze to by asi o privatizaci CTc byl jeste mensi zajem. Takze nejspis je to problem, ktereho se asi nikdy nezbavime. A ostatnim nezbyde nez si vsude natahat kabely vlastni (coz asi neni moc realne). Holt tady se projevuje vyhoda jeho drivejsiho absolutne monopolniho postaveni - driv nebyl nikdo, kdo by si mohl tahat draty stejne jako on a tenhle mnohalety handicap se dnes uz mozna ani nevyplati dohanet diky novy technologiim. Nebo ano?

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 08:19:15)

Asi nevyplatí; ale jak říkáte, je to věc, která se už nezmění a nemá smysl o tom v úvahách vůbec diskutovat; to prostě musíme brát jako fakt, jako výchozí stav.

Anonym (13.4.2004 17:28:49)

no tak nevim, ale jdete se zeptat do Iraku co jim byl platny jejich hlas lidu proti Saddamovi.... "Muzete mi prosim jmenovat alespon dva hrace, kteri maji vCR k dispozici priblizne stejne prostredky (financni, technicke) pro poskytovani konektivity jako CTc? Pokud je nenajdete, znamena to nutne jedinou vec: v oblasti poskytovani broadbandu neexistuje v cechach skutecne trzni prostredi." To je samozrejme nesmysl, je pouze na vlastnikovi firmy jaky ji da kapital a ne na trznim prostredi. Pokud sem budou chodit na trh pouze firmy s minimalnim kapitalem, tak tu nebude trzni prostredi nikdy??? Nejsem sice ekonom, ale tohle mi pripada pritazene za vlasy

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 17:49:31)

Jojo, přesně tak. Nevím proč každý bere ADSL za něco, co by mělo být titulem "veřejného blaha" zadarmo...

Anonym (13.4.2004 19:13:46)

Jen total Bl... by to chtel zadarmo,ale kdyz uz to platim tak at to funguje :(

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 19:17:40)

Mnojo, kdyby ISP prodávali přiměřené tarify lidem podle jejich spotřeby a nasazovali QoS, pak by celý problém nebyl. Ale pro ISP je lukrativnější nabídnout 512/128 každému a nic neřešit; svoje zisky z toho mají a nestrácí s údržbou ADSL ani minutu... :(

Anonym (13.4.2004 19:18:52)

Presne no limit data a vysi na tom pul vesnice "je to jen priklad rejpalove"

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 19:22:34)

Jojo, stejně tak lidé, kteří sosají gigabajty dat nemají na holém základu co dělat... Ono když si kupujete auto, tak víte, že do něj musíte koupit pořádný motor, aby to jelo; a když ho nekoupíte, budete jezdit pomalu... U ADSL je to bohužel jiné a je to trochu na slušnosti; když si koupíte ADSL pomalejší, než jaké by odpovídalo, nepojedete pomalu, ale ostatní uživatelé ano. :( Chyba to ovšem není uživatelů, ale ISP, kteří to tolerují a s chutí pak přijímají objednávky na vyšší a vyšší tarify od zdeptaných uživatelů, kteří povětšinou nepotřebují nic víc, než aby to jelo svižně občas, když zrovna potřebují... :( A sosači si vesele, i když pomaleji sosají za malé peníze dál...

Anonym (13.4.2004 19:47:59)

ty tvoje přirovnání jsou úplně zcestný a ty je používáš pořád.

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 19:51:08)

Co je na to zcestného?

fr (13.4.2004 20:40:56)

zcestný je to, jak vypadá grafická úprava zdejšího fóra. To by bylo lepší psát nějakým jiným jazykem ne? začíná to tu vypadat jak titulky k Matrixu :-) Ale k věci: Problém bych neviděl v tom, že lidi zneužívají ADSL k zátěži, ke které to bohužel není v Čechách stavěno, ale v tom, že stále ještě někteří (teď už mě napadá jen jeden) provideři to takhle provozují a problémy s funkčností jsou asi mimo jejich rozlišovací schopnost. Vždyť přece nelze zazlívat všem těm stahovačům, že přetěžují linky, dokud něco není zakázáno a ošetřeno, tak nelze spoléhat na to, že se budou lidi chovat uvědoměle a používat to v mezích, které jim dovolí svědomí ne? To bych rovnou nemusel doma zamykat, ale ten zámek je omezení a jasná hranice, za kterou nelze, a pokud ji někdo překročí, má nést následky (no už slyším ten výsměch, ale tenhle příklad aspoň by tak "měl" fungovat)

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 20:47:17)

Z velké části souhlasím... ISP by to měli ošetřit zaprvé správnou definicí, zadruhé vymáháním dodžování a zatřetí technicky to ošetřit.

Anonym (13.4.2004 11:27:18)

Kde komu? Nemyslite tech 16.000 pripojek ke dnesnimu dni po tech vasich DVOU LETECH? Kolik ze ma CR obyvatel? Vy si nevidite ani na spicku nosu...

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 11:54:47)

A před dvěma roky pamatujete si, kolik stál net? Asi ne...

Anonym (13.4.2004 12:27:56)

? Co to zase tahate za nesmyslny argumenty? Pamatujete se co stal Athlon na 2.8GHz ? Co stal iPAQ 3970? To je naprosto stejne ujety...

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 12:42:14)

Ne, ujeté je popírat vliv ADSL na cenu připojení k internetu, ujeté je popírat skutečnost, že přes všechny problémy je ADSL nejvýhodnější globální možnost připojení a ujeté je očekávat od nejlevnějších variant výkon podobný garantovaným linkám. (k tomu poslednímu - to je veliká chyba ISP, že trpí na 1:50 lidi, kteří tam nemají co dělat)

Kebule (13.4.2004 14:13:56)

Možnost připojit k internetu by měl mít každý!!! Když můžou tyhle atrapy státních útvarů (rozuměj pseudodemokratické státy po roce 1945) rvát každejch rok miliardy do dálniční a silniční sítě, proč by nemohly zainvestovat něco do natažení kabelů. Proč má mít každej Jarda asfaltku až k baráku a já nemůžu mít doma pořádný připojení za cenu silniční daně??

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 14:42:55)

Mnojo, ale to je věc a problém státu, ne ADSL ani Telecomu... A Mlynář jasně říká, že internet dotovat nehodlají... Proto nadále připojení zůstává běžným obchodním artiklem bez ohledu na to, jestli by každá domácnost měla nebo neměla být připojena...

Anonym (9.4.2004 11:09:27)

oni ale nevydelavaji ani 300 ! cca 200 kc je vyber a v tom konektivita a suport . Na ADSL vydelava jen telecom

wojta (13.4.2004 13:02:28)

Jinak řečeno buď špatně nebo hodně špatně.