Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Microsoft se vám ve Windows hrabe bez vašeho vědomí

Microsoft se vám ve Windows hrabe bez vašeho vědomí

Anonym (17.9.2007 00:00:00)

A další novinky nedávných dní: Přes Skype se šíří virus ― Policie obvinila piráta kvůli Vratným lahvím ― AMD uvolňuje specifikace ― Dell si Ubuntu zcela zamiloval ― a více...

Petr (17.9.2007 00:50:33)

Kdyby tlacili vsichni velci vyrobci pocitacu/notebooku na vyrobce hardwaru aby k jejich vyrobkum nedavali CD s ovladaci jenom pro windowsy ale i linux tak by byl urcite mnohem rozsirenejsi. Tohle beru jako jeden z prvnich kroku k tomu aby se linux poradne rozsiril

Jozéfek (19.9.2007 21:19:24)

Krok je to dobré, pro linux. Ale kdo to zaplatí tem výrobcům? To to mají dělat zadarmo z lásky k linuxu? Nebo to mají přifařit k účtům za ovladače k windowsům? Jako že kde se nají jeden, nají se i dva? Nebo jim má někdo poručit? Druhé krok by mohl být, že se budou počítače osazovat stylem zip - jeden windows, jeden linux. To by se linux teprve rozšířil!

Anonym (19.9.2007 22:10:30)

To mi reknete, ze vyvojarum windows ovladacu nekdo snad neco dava? Myslim, ze ne. Ja pisu ovladace z toho duvodu, aby ten dany HW proste pod danym OS jel. Ne protoze mi nekdo zaplatil par tisic. A je to hlavne v zajmu tech vyrobcu, kdyz jejich hw na OS ktery se pouziva nejede, tak ho nikdo chtit nebude, takze si rozmysli jestli ty ovladace napise pro ten system nebo ne. Uz to doufam chapete

Anonym (20.9.2007 15:31:06)

Jasně že dává... a ještě potupně prosí, aby mu na to dali WHQL...

Anonym (20.9.2007 18:11:59)

S tim at jdou do pr...

Anonym (17.9.2007 11:42:55)

Ten vyraz v obliceji tech co se tak verne zastavaji windows bych chtel videt, kdyz jim pomalu nezbyva nic jineho nez si koupit legalni verzi nebo prejit na jiny system. Myslim, ze v nasem narode, kde se windows kradou naprosto bezne a kdekoliv to asi vyhraje linux, tak bohaty aby utracel tisice za legalni system a programy myslim kazdy neni. Zajimave je, ze system ktery mam zdarma (Linux) mi vyhovuje mnohem vice nez ten co je zploplatnen a mnel by byt na profesionalni urovni (Windows), opak je pravdou. Nevim jak vam, ale myslim, ze zastavat se firmy, ktera ze vsech zdime jen prachy je blbost. Jak jde ale do tuheho a microsoft jaksi uplatnuje a provozuje takove nekale veci (dobre ze to konecne zacal delat), tak si vsichni uvedomi, ze ten linux neni az tak spatny a po nejakem mesici pouzivani zjisti, ze by ho uz za windows nikdy nevymenili ani kdyby vam za to mneli platit.

Anonym (17.9.2007 14:12:37)

me je uplne jedno co dela MS, mam herni komp (a to ma hodne lidi) a tam je linux nepouzitelnej

Anonym (17.9.2007 14:16:42)

Tak si hrej dal, zajimave je, ze ja Linux mam a zahraju si co chci :D Sladka nevedomost ;-) Jdete si neco precist nez budete priste psat co je a neni pouzitelne, kdyz o tom vite velke h.. Ale vas nazor respektuji, kazdy nemuze vedet vsechno ;)

Anonym (17.9.2007 14:21:58)

tim chces rict ze si na linux nainstalujej uplne kazdou hru? i ty nejnovejsi? rozbehas linux na AMD-CPU, ATI RD580 chipsetu, ATI HD2900 grafarne a na SATA 2 disku????? jestli jo tak ses machr a chci ten OS na disku

Anonym (17.9.2007 17:02:16)

To co jste napsal rozbeham urcite :D Linux je napr ohledne podpory cpu s podporou nekolik let dopredu, stejne to je u sata. A ty atiny ti tam rozjedu taky i s lepsim vykonem. Nove drivery 8.41.7 Jsou 51x vykonnejsi nez ty stare. To prave Windows nema ani poneti co je to cluster server, jak propojit nekolik pc tak aby pracovali jako jeden s mnohem vetsim vykonem, beztikove jadra, spustu moznosti virtualizace jako kvm, virtualni servery atd. To mi chcete jako rict, ze jste si myslel ze rozjet na AMD cpu linux je nejaka novinka nebo co ? Linux byl prvni kdo podporoval 64bit cpu napriklad, windows to mnel asi az o rok pozdeji milanku, linux podporuje uz od nepameti viceprocesorove stanice. Na co mas net ? Jak je videt tak na vzdelavani asi ne. A ohledne linuxu jsi uplne mimo. Rozjet to zvladne kazdy prumerne inteligentni clovek. Mnel bysis o tom neco precist nez se tady budes zase strapnovat. Hru si zahrajes kazdou, ktera pro linux je. Stejne jako hrajes hry pro windows ve windows, tak stejne muzes hrat hry pro linux v linuxu. O tom ze muzes spustit v linuxu vetsinu windows her uz psat nebudu.

Jarda (17.9.2007 17:13:35)

Dobrý den, když vás tak poslouchám, nemůžu nevyužít šance a použádat vás o radu. Mám dual boot, XP a Kubuntu. Když dle vás jde na linuxu vše, jistě mi poradíte s tím, co jsem ještě nevyřešil. Na laptopu mám SIS M760 (grafika), chtěl bych 3D akceleraci. Dále bych rád konečně aspoň trochu rozjel Creative Sound Blaster 24bit External Live. jde o to, že zvuk sice funguje, ale nejede multisound a když se zvukovka osadí něčím jiným, pak nefunguje už vůbec. TZN: Pustím Amarok a jede. Fajn. Pauznu ho a prd -- při dalším spuštění hudby již zvuk nejede, celé se tou kousne a vybíhají hlášky o BUSY DEVISE (asi se do toho přimotal systémový zvuk). Dělal jsem s tím, co jsem mohl, leč nefunguje (a to nemluvím o dalších funkcích této zvukovky, které pod Windows jsou skvělé a hlavně funguje dálkové ovládání). A ještě bych rád GUI nástroj pro FTP server (jako Cerberus) a jednoduše bych rád sdílel net druhému počítači přes druhou síťovku (nechci těch n příkazů, chci GUI nástroj pro naprosto pohodlný přehled a provoz). Danke sehr.

Anonym (17.9.2007 18:09:10)

Bylo by lepsi kdybyjste se ptal treba na abclinuxu.cz Vazi grafiku neznam moc dobre, ale bylo by dobre zkontrolovat web X.org a podobnych, jaky modul je potreba pro 3d akceleraci. U zvukovky je problem v tom, ze nemate nastavene HW smesovani, ktera vase zvukovka umi, nebo by mnela. Jde to nastavit v arts nebo jinem zvukovem demonovi, nebo nejlepe primo v ALSA u dmix. Druhe reseni je, nastavit softwarove smesovani, to uz se dela v nastaveni programu, a vetsinou postaci mit kazdy program nastaveny na alsa sound system misto starsiho OSS. K ftp vam doporucuji proftpd + webove rozhrani pro apache, kterym vse hrave muzete nastavovat i vzdalene. Existuje i nekolik GUI ftp serveru, kdo hleda, ten najde. Ale jejich kvalita a vykon je ponekud mensi nez ty pro consoli. Ostatne na sdileni souboru vam doporucuji neco jako nfs protokol. Kubuntu neznam tak dobre, ale vim, ze napr v Mandriva nebo OpenSuSE jde sdileni internetu nastavit jednoduse. Take muzete vyuzit moznosti proxy serveru, ktera zarucene pojede na kteremkoliv klientskem systemu. Pa je jeste moznost port forwardingu ci smerovani, to uz je ale slozitejsi ale za to nejucinnejsi a nejvykonnejsi. Takze opravdu staci jen hledat...

Honza (17.9.2007 23:12:13)

hmm a muzu se Vas zeptat kdyz to je vsechno tak snadne a bezproblemove proc stale 99% "blbcu" krade kupuje xp/visty ?

Anonym (18.9.2007 08:25:45)

Ja te to reknu. Protoze abys rozchodil beznej kus HW, tak aby fungoval alespon na 50%, stravis cast zivota na forech, laborovanim v linuxu, v prikazovej radce atp.

Anonym (18.9.2007 14:34:01)

No to je hruza, toho se bojim az se mi podlomily kolena. I kdybych s tim mnel delat kdo vi jak dlouho, porad lepsi nez neco co se mi samovolne vrta v pc prez net, stahuje si to kdo vi jake programky bez meho vedomi, takze vubec nevim co to vlastne dela, proc tak dlouho musim cekat, proc vidim nejake blbe okno s neodesilat, kdyz chci vedet pricinu a ne nejakou stupidni hlasku. Pro mne je Linux jasna volba od roku 1997, tehdy vyslo KDE a u mne se teda nic takoveho nestava, ze by mi veci nejely. Ja zvladnu udelat to, abych se pri vyberu HW podival, zda-li to je podporovane plne linuxem. A muzete si jit stezovat jedine vyrobcum HW.

Anonym (18.9.2007 08:43:12)

z tve odpovedi nejak nechapu, ze tam rozjedes atiny. Mam jen jednu grafiku HD2900XT a chipset od ATI (tzn. SB a NB na MB). Treba takovej Ubuntu pri instalaci nenasel sata2 HDD kterej je pripojenej na integrovanym radici v SB a pokavad nenainstaluju za beznejch podminek OS (aniz bych musel uz pri instalaci nejak laborovat a hledat na forech), tak tak ten OS proste pro me nema vyznam a povazuju ho za hodne problemovej.

Anonym (18.9.2007 14:28:56)

Mne je to uplne jedno ze vam neco nejede, hlavni je, ze mne to funguje a vic nepotrebuju resit, takze mate smulu vy. Pokud o Linux stojite ale nejede vam zrovna distribuce ubuntu, a podle toho rovnou rikate ze linux nema sanci, je vas problem. Ubuntu je jenom distribuce, distribuci je spousty, a to ze vam nesla jedna, neznamena ze nepujdou vsechny. Ja mam 3x sata 2 disky, a dva z toho mi jedou i v raidu.

Anonym (17.9.2007 16:30:56)

Je videt, ze toho nevis moc ty, a vubec bych se divil, kdyby si nejakej jakejkoliv linux mel.

Anonym (17.9.2007 16:54:22)

Pouzivam Gentoo Linux 2007.0 x86_64, stage 1, kernel 2.6.22-gentoo-r8, glibc 2.6. Pracuji jako OSS programator, staci ?

Dundee (18.9.2007 11:05:59)

No a jak se da na Linux nainstalovat BF 2 ? Pres wine to asi nepobezi. A kdyz uz tak na ty placeny verzi WINE takze zase platit a nebo zase nelegalni kopie (tentokrat wine) Podotykam, ze tohle neni zastavani se win. Hru mam original a je mi pres 30. Nevidim duvod proc by mi melo byt na hrani her 12. to ze si jednou za mesic zamackam s prateli na LANparty kdyz sem tu moznost ve svych 12 letech nemel nepovazuju za nic spatnyho a ruce se mi rozhodne neklepou. Ono by stacilo aby ty Linuxy sli nainstalovat alespon tak rozumne jako WIN. Kdyz linuxaci chteji aby lidi prestali pouzivat "tupe" win tak at vymysli nejaky instalatory nebo wizardy jako maji wokna. Ne abych si dal kubuntu a porad resil nejaky ovladace furt neco nefunkcniho atd. Wokna sem se naucil ovladat sam s pomoci vyptavani se na ruzne funkce kamaradu a cteni navodu. Linuxaci sou velka komunita od ktery se ale leda tak dozvim, ze je to prece vsechno jednoduchy ale konkretni radu nikdy neslisim. Takze po pokusech s Kubuntu kdy sem tedy totalne nepochopil jak to pracuje s pristupovejma pravama. Wine se mi tam nainstaloval, ze v nem sel spustit akorat tak rozpadlej winamp (kterej navic neni v linuxu potreba) sem zkusil Slax kterej byl pro mne o dost privetivejsi ale nesel nainstalovat na HDD i kdyz sem postupoval dle navodu. Zaver. Radsi navrat k XP. Nemam totiz naladu se po 30 opet ucit byt na pul programatorem a testerem a zase louskat chybovy hlasky. Tohle neni navrh na debatu o tom, ze nekomu to slo nainstalovat hned bez problemu. Ja se pokusil 3 * (kubuntu, Centos, Slax) a pokazdy to vyhorelo na tom, ze na PC na kterem se XP rozjedou do 25 min od vlozeni instalacniho CD neni Linux schopen pracovat bez toho abych porad nekde cuchal, jaky balicky doinstalovat co vse nastavit atd. Takze si myslim, ze ani timhle Microsoft moc lidi nesetrese. Lidi si radsi najdou jak to obejit nez se z prominutim "srat" s nejakym linuxem aby vubec pracoval s tim zakladem co ma. Abych nekrivdil jsou i Linuxovy veci ktery se nainstalujou nastavi a jedou hned aniz by se mi nekdystalo ze by to neco nemohlo najit. Ale to je Mikrotit coz je jen hodne chytrej router s AP kterej se navic da ridit z konzole ve win. Mimochodem ani ta konzole se neni schopna ve wine rozjet korektne. Ve slaxu jo ale v Kubuntu ne. Co je to za system kdyz i to WINE se pokazdy chova jinak. Proste Linux je krasnej a verim tomu ze funkcema se plne vyrovna Win. Verim tomu ze je na nej i spousta programu na grafiku, text, tabulky, media ve srovnatelny kvalite co win. Ale lajk to nenainstaluje. Dle mne ne.

Anonym (19.9.2007 19:24:12)

Cetl jsem jen dve vety, dal ne. BF2 Pod programem wine sprovoznite, je oficialne podporovan a staci nahlednout na jeho oficialni web a tam uvidite ze se to da opravdu hrat i v tom programu zdarma a to v vcelku slusne a bez komplikaci.

Anonym (19.9.2007 19:36:04)

Proc zkousite distribuce, ktere podle mne, nesplnuji urcite predpoklady ? Nekteri si mysli ze kubuntu je to stejne co ubuntu, ale opravdu mnohem lepsi je ubuntu, i kdyz mam radeji KDE, tak ubuntu je na tom mnohem lepe s funkcnosti, podporou i dokumentaci. Proc nevyzkousite neco normalnejsiho ? Slax je preci pouze livecd, a to se bezne na hdd neinstaluje. Zkuste neco pouzivanejsiho, neco ve smyslu Mandriva, OpenSuSE, Fedora. Zase jsme u toho, ze si uzivatel vybral spatnou distribuci a kvuli tomu si udela obrazek, ze takovy linux je vzdycky. Ocenuji vasi snahu, ale je treba se trochu vice obohatit par clanaky, ktere vam problematiku lepe vysvetli, to zabere pouze par minut.

Anonym (17.9.2007 14:28:54)

A tady mame presnou ukazku toho, jak dopadne hrac. Prijde domu, zapne counter strike a musi rychle nekoho zabit, jinak by se mu trepaly ruce a v noci by neusnul. Odhaduji vas tak na 12let, dospely clovek si nehraje (aspon ne takhle jako vy) ale zije v realnem svete. V tom si ale nevystacite jen s tim, ze vite za jakym rohem bude kempovat nepritel. Potrebujete znalosti, ktere se vam budou hodit v kazdodenni praci. Kdyz uz mate pc a internet, mohl by jste ho vyuzivat moudreji. V dnestnim svete plnem elektroniky je velmi uzitecne napr. pc rozumet. Jenze vam je to jedno, mate upirateny wokna ale hlavne, ze na tom jedou hry. A ohledne toho ze je Linux na hrani nepouzitelny vas musim take zklamat. Her pro linux je mnoho, od arkad po FPS. A zahrat si tam muzete i ty nejnovejsi. Cim dal vic jich je mozno provozovat nativne a zadne stare vykopavky jak si urcite myslite to nejsou. Az vam ten windows nepojede, a uz nebude mozno pouzivat piratske verze, urcite vam bude dobry.

Anonym (17.9.2007 14:44:07)

kdyz rad hraju hry tak me musi bejt 12? o necelejch 20let si se sek ale to je jedno, to neres. V moji praci nepotrebuju vedet co se kde spytne v oblasti IT, i kdyz me osobne hodne zajima HW, a problemy kolem toho

BKF.1 (17.9.2007 17:38:49)

Mno ja hry v podstate uz nehraju ale rad si neco naprogramuju na svoje PDA s Windows Mobile a tezko asi sezenu nejaky vyvojarsky prostredi + emulator na Linux :/ A co treba Photoshop, InDesign, Illustrator atd. to taky neni na Linux a to jsou pro me dulezity programy. A co treba kdyz si koupim nejakej GPS software na PDA... pres Linux si asi tezko nahraju mapy do PDA kdyz to ma Windowsackej instalator... Linux je pro absolutne nenarocny uzivatele, co si chteji ulozit nejaky fotky z fotaku, pustit si film/hudbu, neco si najit na netu, neco si napsat ve "Wordu/Excelu" (aneb OpenOffice)... jo pro tyhle uzivatele je Linux a MacOS idealni system, ale jak chce clovek vic, tak bud zjisti, ze proste vic nedostane nebo stravi pulku svyho zivota hledanim nejake alternativy (o ovladacich, ktere zminil tady jeden diskuznik ani nemluve). Tak to proste je a zmeni se to leda ze by Microsoft zacal delat Linuxovy distribuce nebo delat software na Linux (to asi spis nez to prvni), coz ma urcite v planu do budoucna, ale to jeste bude trvat hooodne dlouho...

Anonym (17.9.2007 17:58:09)

Tak PDA linux samozrejme podporuje take, a ten windows instalator pouzivat nemusite, linux ma vlastni, a k tem programum, kdyz jsou jen pro windows, tak jsou jen pro windows, pokud se nenaucite delat s alternativou mate smulu a je to jen vas problem, je jich spousta a na stejne urovni, staci jen vedet ktere to jsou. Ja mam treba PDA s Linuxem, windows mobile bych tam urcite nedal. Kdyz mam Linux, porizuji si to co mi v nem 100% pojede a nemam s nicim nejmensi probem. V oblasti IT taky nejste zrovna znalostne zalozen.

dfgdfg (19.9.2007 00:45:04)

S prominutím vše tak nádherně popisujete až se tají dech skoro to vypadá jako lanaření nějaké LINUXOVE firmy jen je mi líto těch co musí pracovat a bohužel tento váš krásný pocit nikdy nezažijí jelikož nemají čas hledáním a studováním ve vašich krásných knihách asi cca po 5 letech aby po té zde psal jak je vše jednoduché tak vám přeji hodně kouzelných chvilek s Linuxem achachach

Anonym (19.9.2007 19:27:46)

No ja jsem opravdu velmi spokojen, a byl bych rad kdyby tak byli i vsichni ostatni. Divne, rekl bych, ze linux jsem umnel na slusne urovni ovladat po mesici. Nepotreboval jsem zadnou knizku, stacil mi k tomu mozek, ze by ho tak moc lidi postradalo ? Je to vubec slucitelne se zivotem ?

harx (19.9.2007 13:26:42)

"A tady mame presnou ukazku toho, jak dopadne hrac. Prijde domu, zapne counter strike a musi rychle nekoho zabit, jinak by se mu trepaly ruce a v noci by neusnul. Odhaduji vas tak na 12let, dospely clovek si nehraje (aspon ne takhle jako vy) ale zije v realnem svete." Pan ANONYM zije asi v roce 1995 ,je mimo realitu , hry na PC win davno nejsou jen ctverecky nebo fleky co anonym asi kdysi hral na gymplu . Mne je pres 30 a hracska komunita BF vekove zastoupena asi takto 13-45 . Tak si pane ANONYME zapnete Vas nekompatibilni LINUX a ty 2 aplikace na pikatchu. papa, sry sem se nasr..l.

BaronDevi (17.9.2007 15:38:56)

Je zajimavy, ze nikdo nereaguje na ukradene Vratne lahve... Ono je preci jen divny, ze nikdo z ministerstva nepochybil a muz, ktery tam nepracuje distribuuje kopii... Nevim proc, ale nejak mi to nesedi:D Neco schnileho....

Zachraňte tučňáky rozbijte WOKNA (24.9.2007 22:18:53)

Troufl bych si říci, že není úplně nutné shánět pro linux spousta alternativ. Existuje WINE, (Transgaming CEDEGA) - emulátory API Windows, taklže v podstatě si na Linuxech pustíte nové hry, viz. MOH:airborne, NFS, atd...Pro aplikace windows - Crossover, umožňuje si do linxů nainstalit třebas MS office .. :) le raději si nechte oba systémy, přeci jen někdy rád šáhnu po widlích :)

Anonym (25.9.2007 17:47:54)

na linuxu se moc hrat neda, pres cedegu to sice jde.. ale ukaz mi na linuxu traba starsi BF2 s X-Fi(openAL) prostorovym zvukem, max detaily a 16xCSAA

Anonym (25.9.2007 20:56:34)

Klidne, mimochodem Creative vydalo nedavno ovladace pro X-Fi karty ;) Takze pro neznale - spustim si to klidne i pod wine a rozchodim to jeste lepe nez ve windows.