Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Z rozhodnutí soudu jde strach aneb Evropský diktát

Z rozhodnutí soudu jde strach aneb Evropský diktát

Anonym (26.9.2007 00:00:00)

Asi vás tato informace neminula. V minulých dnech jsme byli zaplaveni jak z novin, časopisů a internetových médií, tak i z rozhlasu a televizních obrazovek zprávami o prohře Microsoftu u soudu v Lucemburku. Bez ohledu na to, že jde o gigantický Microsoft, rozhodnutí soudu a postoj Evropské komise začíná na poli softwaru šířit strach.

Nargon (26.9.2007 03:19:11)

Mno ted po precteni si tak rikam az jak daleko to pujde? Za chvili tu bude rozhodnuti ze auta se musi prodavat bez barvy, at si tam kazdy nastrika barvu jakou chce a ne takovou jakou tam da ta automobilka.

heh (26.9.2007 11:05:54)

to ta ukludnim, vacsinou ak nie vzdy ked si kupujes auto sa ta opytaju na farbu a auta sa sice robia na beziacom pase, ale vacsinou tvoje sa robi na objednavku a tak sa medzi tymi uz urobenymi nenachadza.... k clanku... je to vazne na zamyslenie sa, ci dobrou volou zaviest vacsiu konkurenciu len nevznike vacsi bordel, slabsie sluzby, produkty... vsak naco by som mal byt najlepsi, led ma budu potom vsetci sudit a zavidiet - to pojde skor do upadku...

antidiktát (26.9.2007 12:02:53)

A nebylo by nejlepsi dodavat jen jadro systemu? Za chvíli někoho napadne zalovat Micro$oft kvuli notepadu, ze nemohli kvuli tomu prodat svuj textovej editor. Real Player je stejne vopruz, kterej je pouzitelnej jenom k prehrati dalsiho zbytecnyho formatu realmedia. Lepsi je realalternative + nenarocnej Media player classic.

Nargon (26.9.2007 15:15:37)

Jo uz to vidim, zase se budou pouzivat diskety :) jadro se bude prodavat na 2x 1.44MB disketach. A co se tyce prehravacu tak ja pouzivam VLC + MPC a jsem spokojenej. Vse funguje jak si predstavuju.

David (3.10.2007 11:35:23)

Já mám taky VLCčko... Ve Windows XP.... Na WMP si nevzpomenu jak je rok dlouhej a nemám pocit, že by mě MS nějak "omezoval ve volbě" :-D

Anonym (3.10.2007 13:50:26)

Vas mozna ne, ale ti kteri o VLC a jinych nevedi ano.

Mak (27.9.2007 14:53:37)

Podla mna je dolezity dohlad nad velkymi firmami. To, ze podla teba zavedenie vacsej konurencie povedie k upadku beriem ako zly vtip. A to aj v pripade, ze by sa jej napomohlo. Ina alternativa je rozdelit MSoft na viaz firiem, ako sa to stalo pri AT&T a inych. Koniec koncov aj V USA bol MS 5 rokov pod dohladom kvoli monopolnym praktikam. A co snaha o pretlacenie OOXML, ako iso standartu a afery s podplacanim clenov komisii. Viz. http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=50150&usr_forum_page_size=30&usr_forum_page_id=0&usr_forum_parent_id=776193&usr_forum_add_message=ON&is_reply=T Vies to su sice pekne kecy o moznosti inych firiem, ale ja by som to prirovnal k autam, ako by sa ti pacilo, keby jedna automobilka mala 95 percent trhu a postupne ci uz dumpingovymi cenami alebo zmluvami o vyhradnom pouzivani vyradila vacsinu konkurencie. A potom by skupovala vsetkych dodavatelov a uzatvarala protokoly a normy, resp. vytvarala nove tie patentovo chranila, bez ktorych by si si do auta nekupil iny doplnok len jej. A ona by ti potom, po zdolani konkurencie urcovala aj farbu aj vybavu a predovsekym cenu. A potom sa mozes ist stazovat na lamparen, lebo inej volby nebude. K cenam neviem ci vies, ale v VB zaplatia za Vistu Ultimate o 155 libier viac ako v USA. Viac:http://www.itnews.sk/buxus_dev/generate_page.php?page_id=47504 A je to uplne rovnaka verzia, takze keci o drahsej lokalizacii neplatia. Vraj je to reakcia MSoftu prave na spory s EK. Aj toto suvisi s dominantnym, podla mna defakto monopolnym postavenim na trhu. A este trochu podpichnem ;-), jedno vyjadrenie z EU:http://www.dsl.sk/article.php?id=4565&hot=5

Laik (27.9.2007 16:24:09)

Mak: Evidentně jsi článek nepochopil. Plně souhlasím s jeho obsahem, ať si každý používá co chce, nikdo mu v tom nebrání. PS: Vstup do EU byl krok do sraček.

Anonym (27.9.2007 16:40:51)

Naopak ja si myslim ze vstup do EU byl velmi moudry krok. Kdyz se firmy neumi drzet na uzde, tak at to dela EK.

ond (26.9.2007 19:17:36)

Toto je spis vtip ne? Jeste jsem neslysel o tom, ze by si clovek nemohl vybrat barvu automobilu. Microsoft totiz nedostal pokutu za to, ze (onehda) udelal internetovy prohlizec nebo za to ze udelal mm prehravac, ale za to ze nedava moznost volby. Pokud tedy chcete situaci srovnavat s automobilem, pak prave Microsoft by Vam pri vyrobe auta nedal moznost zvolit si barvu.

Nargon (26.9.2007 19:38:51)

Ano dava na vybranou, ale jen mezi barvami, ktere ta automobilka ma v nabidce. Takze si treba nemuzete koupit skodovku s modrou barvou od audi.

Hadriel (27.9.2007 14:29:02)

Jakto ze podle vás nedává na výběr? Vždyť si můžete stáhnout jaký přehrávač chcete. Pokud to neumíte, tak je to váš problém. Nevím jestli si představujete že pří instalaci windows se vám objeví seznam všech přehrávačů na trhua vy si vyberete, který chcete nainstalovat? To by pak instalační program musel být na stovkách DVD. Opravdu mi některé firmy připadají jako děti, které se rozbrečí protože nejsou dost úspěšní a jdou žalovat mamince (Evropské komisi), že je ten velkej zlej Microsoft zase předběhl.

Anonym (27.9.2007 16:38:33)

Ale tohle neni jediny duvod, je jich desitky proc zalovat microsoft. A sse vsemi souhlasim bez jedine vyhrady. Je jedno jak se vypracovala ta firma, zalezi a tom, jaky ma podil dnes, a to se musi zmenit. Podporovat i pouzivat treba opensource je urcite pro vsechny uzivatele lepsi. A jestli se microsoft neomezi, jak muze neco takoveho projit na verejnost ? EK dela dobre. Nechapu proc se microsoftu jeste zastavate, kdyz dela to co dela... Vzdyt to stejne vam muze nabidnout i ostatni a v lepsi kvalite a mnohdy naprosto zdarma ! Nechapete, ze kdyz napr .windows pouzivat nebudete, tak ze se vyvojove firmy zameri i na ty ostatni ? Vzdyt microsoft zdrzuje vyvoj, uz davno by tu byly mnohem lepsi, vykonnejsi procesory, ktere vyuziji 100% multi-threading, windows se musi drzet jen a neustale architektury x86. Kazdym dnem slycham dalsi a dalsi lidi, jak jsou nastvani na windows, prechazeji na alternativu (nejcasteji linux) a jsou spokojeni. Stejne jim ani nic jineho nezbyva, protoze piratska verze visty funguje jen mesic, a utracet nekolik tisic nehodlaji, vlozi to radeji do HW, coz je urcite rozumnejsi. A na novy HW se uz pomalicku prestavaji delat drivery pro XP. Takze bude Linux v nejlblizsi dobe reseni pro mnoho lidi at se to nekomu libi nebo ne. Vzdyt je to obrovsky prinos, hlavne do budoucna, softwaru pribyva a linux se stava popularni. Jen tak dal ;)

Laik (27.9.2007 17:26:20)

Anonyme, ještě jsem nepoznal distro Linuxu, které by mi nabídlo kvalitu a kompatibilitu, jako XPčka. Několik "guru" Linuxáků mi radilo, jak rozchodit TV tuner na grafice a všechno marné. Ve woknech to je na pár kliknutí. A jejich oblíbené argumenty typu "kup si lepší HW" je ubohost. Když jsem kupoval XPčka, tak jsem nic takového řešit nemusel. Stejně ubohé jsou i argumentace o tom, že výrobci HW nechtějí uvolňovat informace o ovladačích. Jen výmluvy, nic víc a nic méně. Možná tak za 10-15 let to bude s Linuxem lepší ... snad, ale dnes rozhodně NE.

Anonym (27.9.2007 17:43:43)

Tak ja vam neco napisu, a chtel bych aby si to precetl kazdy. Nahodou jsem zaznamenal vase reakce na tema linuxu tady na serveru dsl.cz a ja vam odepsal, ze bych vam s vasim problemem ohledne Linuxu mohl poradit. A take jsem tak cinil. Zacal jste se ale pomalu vymlouvat na to, ze to zkusite ale neprimo jste uvadel, ze nemate cas (neboli nechce se vam). Ze prijdete az vecer apod. Vy jste mi napsal presny model vaseho tv tuneru, a ja vam hned odepsal, ze to bude mozne rozchodit bez komplikaci. Vy, ze nainstalujete ubuntu (to uz jste urcite neudelal). Take jsem vam psal hodne veci ohledne teorie linuxu, jak je dobre postupovat a pod. Vy jste mi ale nepsal nic takoveho, ze bych se vymlouval, o nejake ubohosti atd. Chtel jsem vam to klidne i rozbehat prez vzdalenou spravu ale to uz jste byl jaksi offline a od te doby sem vas vicekrat nevidel. Uz jsem si i myslel, ze jste to myslel s Linuxem vazne .. No nic, ted tady vidim vas prispevek a docela mne vase chovani opet zaskocilo. Takze vam neverim ani to, ze jste vubec zkousel kdy ubuntu, natoz nejakou jinou distribuci, ze jste mnel aspon jednim krat snahu to nejak rozchodit a pod. Ani to ze bych vam to kompletne nakonfiguroval vas neprimnelo ocividne k tomu, ze si myslite, ze linuxaci jsou fanatici, ze nikomu neporadi, a ze v linuxu nic nejde, a ty vase blaboly co jste tady uz napsal. A protoze jste ocividne na velmi nizke urovni, kdy se lidi navzajem urazi slovy, tak si vas zcela opravnene dovoluji nazvat, ze jste velke HO*ADO. A at mi nikdo nerika, ze tohle je normalni. A kdykoliv se tady obevi reakce podobneho vyrazu, budu argumentovat podobnymi slovy. Pokud nekdo chce, muzu sem poslat odkaz s LOGem, vcetne emailu pana Laika. Doufam, ze tohle je dostacujici priklad toho, ze se nevyplaci lhat a neskryvat za tim balastem to, cemu se rika blbost.

ond (27.9.2007 17:52:38)

Hehe, hmm pekne :-) Tak vidim, ze pan Laik je jeden z tech, kteri nadavaji, jak linux stoji za ho**o a pritom linux temer nikdy nevideli ani nevyzkouseli...

nemo12 (30.9.2007 21:35:15)

Ale Laik má pravdu. Já chci počítač užívat, a ne abych seděl hodiny na telefonu, platil horentní sumy za "zdarma" rady, A hlavně nechci ztrácet čas který mám naplánovaný ne na práci NA počítači (oživování, rozchozování), ale na práci S počítačem. Takže když se musím s někým radit o takovém úkonu jako je instalace SW či driveru, samozřejmě sáhnu po Windows kde mě stačí jedno kliknutí myší. A rady že existuje jakási nadstavba Linuxu která to vše umí taky je na prd, i tu nadstavbu bych musel nejdříve nainstalovat. A co teprve anabáze s různými jádry Linuxu, různé verze i stejných jader ... Nekompatibilita driverů je známá. Nikomu neberu když si chce s počítačem hrát. K tomu je Linux dobrý, stále můžete přicházet na dosud neznámé postupy (ale u Windows je toho ještě víc, jen se s nimi musíte také do hloubky seznámit). Pokud však potřebujete počítač k práci, není nad Windows. Instalace uživatelského SW je bezproblémová a nemusím se s nikým radit. Koupím, vložím CD, kliknu, a za chvíli se mohu učit nový software pro práci. Totéž se ale týká třeba i softu pro zájmovou činnost jako je třeba Adobe® Encore® DVD 2.0.

ond (1.10.2007 23:18:04)

No a to je prave ono - vy totiz taky vubec nevite o cem mluvite. Ja pouzivam linux a nikdy jsem za rady zdarma nezaplatil ani korunu. A to ze jste linux nevidel ani z rychliku bude pravda take proto, protoze ani netusite, ze jsou distribuce, kde si s kompilaci jadra vubec starosti delat nemusite a problem s driverama je maximalne jen u win hw (nejaky winomdemy apod.) Jinak uz nekolikrat jsem instaloval linux desktop sekretarkam, ktere potrbuji jen office, mail a web a nemuzou si stezovat, protoze je pak ten desktop maximalne blbuvzdorny... Samozrejme si pouzivejte co chcete, ja Vam linux nevnucuju, ale trosku mi vadi, jak nekdo dokaze odsuzovat linux jen proto, ze nekde slysel, ze....

Laik (2.10.2007 07:47:03)

ond: Pod linuxem korektně nefunguje daleko více HW, než jen nějaký "winmodem".

Anonym (2.10.2007 15:30:17)

Z běžného HW po linuxem funguje všechno. Pravda problémy jsou u exotického HW (třeba ISA karty). Ale jinak jako příklad můžu uvést svůj notebook asus. Bez problémů hned po instalaci funguje wifi, PCMCIA, čtečka karet, po troše snahy i web kamera. Grafika nvidia 7300 bez problémů... Při běžné činnosti naprosto není rozdíl od Windows (co se funkčnosti a jednoduchosti ovládání týče).

Anonym (2.10.2007 16:13:57)

Presne tak, take mam novy notebook acer - amd athlon 64 x2, grafika geforce 8400m gt, wifi atheros, web kamera, zvukovka intel, apod. Vsechen HW mi v linuxu jel vcetne kamery i ctecek karet na poporve. Kdezto pro windows xp, ac se tomu nechce verit nefungoval HW, jako treba ta grafika, wifi, zvukovka, sitovka, webcamera nebot uz neni podpora ze strany vyrobcu. Jelo to jen s windows vista a to pouze do doby nez se stihla zablokovat a ted jede spolehlive na Linuxu.

Anonym (2.10.2007 16:10:02)

Tak si proste vyberu HW, ktery podporovan je, a to je vetsina. Existuje i spousta webu, kde jsou vypsany dane komponenty, ktere v Linuxu rozchodite urcite. A nijak vybirat nemusite, z 99% se da linux provozovat na HW, ktery zrovna mate. Pri vyberu specialniho HW, jako treba kamerove systemy, apod je uz lepsi se trochu z danym kouskem seznamit.

Anonym (2.10.2007 17:25:06)

Nojo, ale on je problem, ze pokud jedu na oknech a rozhodnu se linux vyzkouset, tak nejaky HW uz mam a s nejvetsi pravdepodobnosti ho nebudu chtit menit.

Anonym (2.10.2007 17:56:34)

No a vetsinou to taky neni problem, jeze ze zacatku kdyz s tim neumite, to chce venovat cas a to jaksi spoustu lidi nedokaze pochopit, ze linux neni windows a ze se prakticky vsechno musi ucit znovu. Jenze to je pro nektere moc namahave, tak radeji nadavaji ze je linux na nic.

David (2.10.2007 19:04:06)

"Tak si proste vyberu HW, ktery podporovan je" Pomoz mi, jestli to blbě chápu, to bude asi ta proklamovaná svoboda volby? :-) Poprvé jsem měl problémy s instalací Debianu (+KDE) na IBM T22, nějak to "nežralo" display s rozlišením 1400x1050... Podruhé jsem měl problémy s instalací Ubuntu na IBM R40, tomu se zase nelíbil disk daného NTB a dokola na mě blil GRUB Error 18... Jestli jsou dva celkem "obyčejné" notebooky speciální HW, tak teda už nevim...

Laik (2.10.2007 21:30:08)

David: Podle jednoho z místních "anonymů" se prostě musíš ještě mooooc učit a změnit HW, neb 99% s nich na linuxu běží ..... No není to sqělý?

Anonym (2.10.2007 21:45:37)

Ech. Jak jsou ty diskuze Windows vs. Linux ale zbytečný, co?

Anonym (2.10.2007 22:35:01)

Tvuj prispevek ma opravdu velkou informacni hodnotu, jen tak dal ;) Ty uz ani nevis co bys psal, nekdo neco napise, ale ty to musis nejak, je to jedno jak, vyvratit. Tohle delaji deti, dospeli podavaji argumenty.

Anonym (2.10.2007 22:36:32)

Takovym lidem to proste dela strasne dobre, za tu uchylku nemuzou, tu jim dal microsoft.

David (3.10.2007 09:25:14)

Jj, je to prima, stávající NTB hodím z okna a vyberu si nějaký "linux supported", abych byl taky ruleeezní :-D

Anonym (3.10.2007 13:47:35)

Vyhazovat nic nemusis, budto tomu venujes nejaky cas aby jel i s Linuxem, nebo tam nechas windows a pri pristi koupi noveho ntb vyberes takovy, kde to linux supported bude ;)

Anonym (2.10.2007 22:32:32)

Tak to ze to "nežralo" rozliseni 1400x1050 je pouze problem nastaveni Xserveru, staci ho doplnit, viz man pages. A na druhy problem bych zkusil misto grubu dat lilo, to je nejjednodussi, nebo jinou distribuci. Takze to neni o HW, ale o tom jakou distribuci jste si vybral a o jejim nastaveni. A protoze to neslo na poprvy neznamena, ze to proste nejde. Mene mluvit, vice myslet. Na to, ze jste ucitel vypadate jednoduse :)

Anonym (3.10.2007 07:16:52)

Jakékoliv Win nainstaluji kamkoliv, aniž bych musel rozebrat case a složitě dohledávat komptabilitu HW s OS. Linux je třeba dobrý systém, ale na Windows prostě ještě nemá. Linux jsem zkoušel, ale zatím mi vyhovuje více Win a proto ho používám. Ať si každý používá to, co mu vyhovuje! Dohady zda je lepší Linux nebo Win mi připadají jako hádka dvou prcků na pískovišti, kdo má lepší lopatičku...

David (3.10.2007 09:21:56)

K poslední větě se vyjadřovat nebudu, jinak bych to shrnul asi takhle. Je sice krásné, že nakonec se vždy najde příčina problému, ale hernajs, proč vlastně u těch nestabilních a blbých Windows k těmto problémům nedochází? Dovolil bych si použít citát jednoho svého studenta "Linux je prima, ale nejlíp aby vedle běžel ještě jeden, funkční PC, ze kterého můžu prolézat fora, tahat jiné distribuce a hledat řešení vyvystávajících problémů". Pochopte už konečně, že klasického "BFU" nezajímá, že linuxáci "ex-post" najdou příčinu toho, proč to nejelo... BFU vidí to, že Windows se mu nainstalují, zatímco Linux ne. Pokud hledáte příčinu malého rozšíření Linuxu na desktopech, tak bych to neviděl čistě jen tak, že je to "monopolem" MS, ale příčina tkví taky v těchto nedodělcích. Jednoduše - dokud nepůjde Linux zprovoznit bez toho, aby byl člověk připojen k internetu, v ideálním případě měl k dispozici další PC, na kterém bude hledat řešení potíží, tak se moc nerozšíří... A je to škoda, protože ten systém jako takový špatný není, ale tyhle nedodělky ho hodně sráží...

Anonym (3.10.2007 13:45:56)

U windows je to vetsinou tak, ze kdyz neco nevite a nemate internet, reknete sousedovi at vam to udela, ale co udelat kdyz mate linux ? Pokud nemate kamarada po ruce, musite mit po ruce dokumentaci, ta je sice vetsinou v kazde distribuci, jenze o ni malo kdo vi a pouzivat neco takoveho proste neni zvyk uzivatelu systemu windows. To ze vam to treba nejelo spravne na nejakem notebooku neznamena, ze to nejde na kazdem. A take, ze to bude delat kazda distribuce. Kdyz ale vite, co zpusobuje dany problem, tak vam to funguje za par sekund bez problemu. Bezny uzivatel si necha nainstalovat system od nekoho jineho a ocekava se ze bude ve fungujicim stavu, takze to, ze to nejelo vam neni zas tak hrozne. Vsadim se, ze pri zkousce nejake jine distribuce by to fungovalo, ale to uz je moc a vy nemate drahoceny cas, kdyz jste to zkousel tak jste se mnel pripravit na cokoliv. To nerikam o tom, ze ani windows nejde na vsem, napr na nicem jinem nez cpu x86. Dale se uz potykam s tim, ze chybi ovladace pro windows xp, to se mi stava cim dal casteji a hlavne u notebooku. Pritom na Linuxu tam z HW jede vse. Takze nikde to neni 100%. To ze vam windows jedou "vsude" je dano tim, ze ty dane kusy HW jsou taky na windows urcite testovany. Linux se s tim musi vyporadat sam, takze uz to, ze to funguje tak jako dnes je dost dobry dukaz, ze je vyspelejsi. Myslite ze by microsoft stihal tvorit drivery na vsechny produkty sam ? Linuxova komunita to zvlada, a myslim, ze na jednicku s hvezdickou. Je mi jedno, ze to nejde treba vam, hlavni je to, ze se Linux exponencialne rozsiruje a to podava spoustu dasich dukazu.

ond (5.10.2007 12:45:47)

Vis a vtip je prave v tom, ze vetsina toho hw ktery nechodi pod linuxem nechodi z jednoho prosteho duvodu - a tim duvodem je, poslouchej: ne, tento hw nebude chodit pod linuxem, protoze nebudeme podporovat linux. Takto mi nekolikrat odpovedeli vyrobci nejmenovaneho scanneru nebo tiskarny... Prodepokladam, ze za to muze ten zly osklivy linux nebo jeho programatori...

Anonym (2.10.2007 15:45:51)

Vy si delate srandu ? To jste pri prvnim setkani s windowsem vedel hned vsechno, hned jste kompletne nastavil system, vedel co to jsou drivery, jak se instaluji, kde se daji stahnout, atd... Tohle si jaksi neuvedomujete . A je to jen vas problem, ze se vam nechce ucit neco noveho, jakmile se to naucite, takove to vase "hrani" skonci a Linux budete moci vyuzivat stejne tak jako Windows .. To ze si myslite, ze kdo ma Linux si jen hraje je velka blbost, prave naopak, ten kdo ho ma, pracuje casto mnohem vykonneji nez ten s windows, protoze ho neotravuje spousta bublinek, okynek, spamu a kravinek. Je pravda ze se neda rozchodit vsechno ale vetsina HW funguje, ale kdyz jste zacatecnik a vidite linux po prve, tak si nemyslete ze se to bude delat jako windows a stejne blbym zpusobem to tupe odklikate. Ale odklikava se to jinak, a ten jiny postup je dulezity, ne ten co mate zazity z windows. Takze vsechny stare zvyky muzete zahodit, a kdyz se vam nechce ucit, tak mate proste smulu a je to jen vas problem. Za to linux nemuze. Ucit se nekdy i boli, ze jo...

Laik (27.9.2007 19:45:36)

Anonyme: Že jste mě nazval HO*ADEM hovoří o Vaší úrovni a ne o mojí. Už i to, že se schováváte za nick Anonym o něčem hovoří, neb pod ním zde může vystupovat kdokoliv bez rozeznání jeho identifikace. Mohl bych to být třeba i já, ale proč myslíte, že se chci odlišit jiným nickem? Proto, aby mohl kdokoliv reagovat cíleně na mě .... za nic a nikoho se neschovávám. Ale k věci ... že jsem projevil ochotu mi pomoci, toho si velice vážím a byl jsem tomu rád. Žel jsem byl delší dobu nepřítomen a tak jsem se neozval. Počátkem tohoto týdne jsem se s Vámi přes chat "Psi" pokoušel zkontaktovat, ale neměl jsem štěstí ... nebyl jste online. Co k tomu více dodat. Pro upřesnění .... to UBUNTU mám ještě pořád nainstalované a čekalo to na "zprovoznění" té karty, ale teď už jsem si skoro jistý, že to nemá smysl. Snažím se s každým jednat slušně, ale když mě někdo neoprávněně napadne, jsem schopen z něho udělat hromádku mletýho masa ... pokud bych na něho někde fyzicky narazil. Toť asi vše .... to Vám vzkazuje "Laik", který se srabácky neschovává.

Anonym (27.9.2007 21:24:04)

Ja jsem online ale minimalne 8h denne, tak nevim na co se vymlouvate, proc jsem vas nazval neslusne ? Protoze pisete nekde neco uplne jineho, posuzujete neco o cem nemate poneti. Mimochodem Anonym ma zde stejny vyznam jako bych se nazval Laik, nebot kdokoliv na tomto foru muze psat bez problemu pod kymkoliv. A pojem nick byl vymyslen z duvodu ziskani anonymity. Tak jaky je v tom rozdil ... Nikoho kdo si to nezaslouzi takhle nenazyvam a vy dobre vite kdo to napsal, tak proc se zminujete o jakesi "neanonymite". Naucte se nejdriv mluvit pravdu, pote nekoho obvinujte a trochu byjste se mnel zamyslet nad tim co priste napisete. Rozpoutavate tady zbytecny flame. Jdete se ventilovat nekam jinam, nekde kde tomu rozumite.

Laik (27.9.2007 21:37:50)

To že se zde "Laikem" může nazvat kdokoliv už jsem taky pochopil, nicméně co jsem uvedl je vše pravda. Já sedím u PC min. 14 hod. denně a že jsem Vás nezastihl online je prostě fakt.

Anonym (27.9.2007 22:22:37)

Zeby jste nebyl autorizovan ? U pc jsem minimalne 8 hodin, z toho 16 hodin ten jabber bezi .. A kdybyjste chtel tak mi napisete i kdybych byl offline, a nutit vas k tomu, abych vam mohl pomoct opravdu nebudu. Ted uz vam bohuzel pomahat nebudu, nebot jste mne sklamal. Jednou jeste budete na ma slova vzpominat.

Laik (27.9.2007 22:39:18)

Zkoušel jsem Vám napsat, ale nechtělo mi to povolit odeslat ... několikrát jsem to odklikl a nic. Myslel jsem, že se to odešle a až se přihlasíte, že se Vám to tam zobrazí ... prostě mi to nešlo. Sám víte, že jsem ten systém neznal a instaloval jsem ho na Vaše doporučení, vysvětloval jste mi postup, jak na to. Já tyhle formy komunikace nepoužívám, neb to může být vstupní brána do PC. Používám jen SKYPE a tam to odeslání někomu, kdo je offline mě funguje. Tady se mi to nepodařilo.

Anonym (28.9.2007 11:16:10)

Tak to sem se zasmal, Jabber je jeden z nejbezpecnejsich im protokolu, narozdil od icq a hlavne skype. Skype i icq jsou uzavrene, nikdo nevidi jejich zdrojovy kod, a muze tam byt prave vsechno mozne co by vam mohlo uskodit, hlavne ve skype. Jabber je opensource a kazdy vi, ze tam nic skodicicho byt nemuze, protoze si to muze kazdy precist i v source. Na jabberu se to samozrejme taky odesila i kdyz jste offline. Stejne bych vam uz neporadil, takze se o to vubec nemusite snazit. Muzete si za to sam

Laik (28.9.2007 12:01:03)

Já se o nic nesnažím, jen říkám,, jak to bylo a je. Opět se tím potvrzuje nejen můj názor na některé uživatele Linuxu....

Anonym (28.9.2007 14:23:15)

A ja napsal, ze si za to muzete sam. To stejne co vy delaji i jini lide, tak proc se divite, ze vam nekdo nechce pomoci ? Jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva... Doufam, ze uz jste to pochopil

Laik (28.9.2007 22:54:53)

Jj ... pochopit arogantní individum není nic tak složitého.

Anonym (29.9.2007 09:49:40)

Tak proc sem vam to musel vysvetlovat ve 3 prispevcich ? A jak vy poznate arogantniho cloveka ? Z toho, ze kdyz s nim jednate jako s blbcem a pote byste chtel jeste pomoci tak odmitne ?

ond (27.9.2007 17:49:01)

Opet se objevil dalsi, kdo se pravdepodobne snazi rozpoutat flamewar. Stjene tak ve Vasem pripade by se dalo argumentovat slovy - to je Vas problem, ze jste to nerozchodil, ze na to nemate. A to ze Vam radilo nekolik linuxovych guru, tak to bude asi tim, ze to byli pouze "samozvani" a "radoby" guru. Jinak, Anonym Vam linux nevnucoval, tak nechapu, jaky duvod Vaseho vztekani a absolutniho psani mimo misu. Anonym v podstate poukazoval na to, ze cim vice budou lide nastvani na windowsy a cim vice tim padem budou pouzivat alternativy, prevazne linux, jen vic a vic to prospeje samotnemu linuxu. Pokud totiz bude velke procento uzivatelu pouzivat linux, budou i vyrobci hw linux v ovladacich podporovat. Zivym dukazem je treba nvidia a ati. Vetsina rozumnych linuxaku netvrdi, ze linux je dokonaly system a nerekl to ani anonym, tak si vylevejte svoji zlost na nekom jinem, kdo to tvrdi, protoze svym prispevkem jste vubec nereagoval na jeho argumenty.

kubo (26.9.2007 10:36:00)

mám rád francúzske operačné systémy grécke softvéry poľské autá švédske víno talianske pivo a rumunské reggae

Ivan (26.9.2007 15:52:08)

Nektere jeji vyroky jsou sice prehnane, ale to podstatne nebylo receno. Pokud MS vydelal penize prodejem Windows/Office a za tyto penize zaplatil programatory, kteri napsali Mplayer(nebo jiny program). A pokud tento program dal siri zadarmo s cilem poskodit konkurenci tak MS porusil zakon.

Pavel (27.9.2007 07:28:22)

Ale jakýpak poškozování konkurence? Když nainstaluju OS tak tam chci mít maximum funkcí. Ve všech distribucích Linuxu se přehrávač najde, o OS X ani nemluvím. Co příjde teď? Odstraníme outlook express? Kalkulačku, notepad? Jsou k tomu komerční alternativy, takže bude microsoft solit! To by bylo, abysme jim ten podíl na trhu nesnížili...

Anonym (26.9.2007 16:47:23)

Microsoft si to zaslouzi a podle mne je to monopol, je snad mozne si v kazdem obchode, kde se da koupit windows i ostatni systemy ? Ja osobne jsem nikdy nic takoveho nevidel, stejne tak software pro jine operacni systemy. Kdyz lidi o necem jinem vubec nevi, tak jak maji zjistit, ze muze existovat neco lepsiho ? Nebo, ze se na konto do sve banky nemuzete prihlasit s jinym prohlizecem nez internet explorer, nebo vidite, ze je ten hw kompatibilni jen s windows, i kdyz ho na jinych, treba linuxu rozjedete bez problemu. Proc 99% aplikaci neni i pro jine systemy nez windows ? Dokud nebude stejne nebo priblizne podporovan nejaky dalsi OS, Microsoft porad monopol bude. Z ceho asi maji platit reklamy ostatni firmy ? Souhlasim a jsem za nazorem, ze microsoft nema mit tak velke rozsireni v Evrope, a pokud se to EK podari prosadit, lide budou exponencialne migrovat k jinym OS, prevazne Linux. A cim vice se rozsiri, bude jeho podpora logicky vetsi a prechod na nej bude den odedne jednodussi.

ond (26.9.2007 17:39:58)

Abych ovsem rekl pravdu, ja si nejsem uplne jisty, jestli je masivni rozsireni linuxu uplne dobre. Uz treba jen kvuli virum. Samozrejme ze psat viry pro linux je slozitejsi, ale nebudeme si nic nalhavat - pokud se stane, ze linux bude jednou rozsiren stejne jako m$ win, tak dojde i k rozsireni viru a jinych neresti do linuxu...

Dan (26.9.2007 18:44:09)

Neni klicove, jestli je Microsoft monopol nebo neni - staci, ze ma vyznamne zastoupeni na trhu. Pokud ma takove postaveni na trhu, ktere mu umoznuje omezovat hospodarskou soutez, pak se na nej vztahuji pravidla urcena pro prave takovy typ spolecnosti - a pokdu si nemyslime, ze pravidla tu jsou pro srandu kralikum, tak by je mel dodrzovat a za nedodrzovani by mela nastat sankce. A je jedno, jestli Microsoft, Shell nebo CEZ. Pokud by to tak nebylo neb ta pravidal jsou zbytecna, pak je treba je zrusit. Myslim, ze staci pripomenout situaci s rozvojem pripojeni k Internetu a Telecomem. Ten preci take nemel monopol. Vzpomente na ceny dialupu a na blokacni tance okolo ADSL. Kdyby neexistovala regulace, ktera ho prinutila sveho nemonopolniho, lec vyznamneho, postaveni nezneuzivat tak bysme tady mohli jen tezko takhle diskutovat. Ano, kazda moc, i ta regulacni, se rozhodne da zneuzit. Otazka je, jestli to je duvod ke zruseni vsech pravidel a nastoleni poctive anarchie.

Martin (26.9.2007 19:49:45)

Zdravím... Myslím že si pletete pojmy... ( a dojmy... ) :-) To že se v o obchodech nedají koupit jiné OS přece není vina Microsoftu. Byl první na trhu a ostatní IT odvětví se mu pouze přizpůsobili proto, aby z něj mohli těžit ! Včetně IT oddělení bank. ( Mám tři účty a všechny mohu ovládat z Firefoxu stejně dobře jako z IE - to jen na okraj ) Osobně pracuju v IT a Microsoftí produkty vůbec nepovažuji za nejlepší a jejich cenová politika je pěkná lumpárna. Nicméně tady jde přece o princip.... Asi brzy v Delphi napíšu jednoduchý textový editor a podám žalobu na Microsoft že mají ve Windows poznánkový blok a já tím přicházím o zisky ! P.S.: Notabene všichni víme že Real Player je k ničemu stejně jako Windows Media Player...

ond (26.9.2007 20:18:27)

Rekl bych, ze tady si pojmy pletete Vy... Totiz pro firmy, ktere maji dominantni nebo temer monopolni postaveni daleko prisnejsi pravidla na danem relevantnim trhu nez pro firmy, ktere takove postaveni nemaji. Toto je jeden ze zakladnich prinicipu prava hospodarske souteze! Pokud se Microsoft bude pohybovat v ramci stanovenych pravidel, neni problem. Stejne tak jako ridic vozidla si muze jezdit jak chce, ale nesmi pritom porusovat silnicni pravidla. Stejne tak ani Microsoft nesmi porusovat pravidla hospodarske souteze...

Anonym (26.9.2007 21:21:13)

Podle mě mícháte dvě různé věci. Jistě jsou firmy, které mají dominantní postavení na trhu z historických důvodů a ty je samozřejmě nutné nějakým způsobem regulovat. Ale potom jsou firmy, které mají dominantní podíl na trhu prostě proto, že jsou dobré a že zvolili kvalitní a správný obchodní model. Proč by tyto firmy měly být za svůj úspěch trestány??? Podle mě je základem hospodářské soutěže VOLNÝ TRH. A ne, že budeme regulovat každého, kdo je nějakým způsobem úspěšný, ne? To by jsme úplně stejně měli v ČR regulovat používání ICQ, protože je dominantní nebo by jsme měli ISP přikázat, že nemohou používat CISCO technologii, protože je v tomto segmentu dominantní... Vždyť je to nesmysl! Jak říkám, je rozdíl mezi tím, jestli si firma tu dominantní pozici vybudovala a nebo ji historicky zdědila... Samozřejmě, je nutné hlídat podmínky hospodářské soutěže a trestat její porušení (např. kartelové dohody, cenový dumping atp.) Sám MS nemám rád a jeho produkty nepoužívám, ale v tomto jsem plně na jeho straně. Snaha EK zasahovat všem do všeho je daleko větší hrozba, než to, že k MS Windows dostanu ZDARMA ještě Windows Media Player. A to podotýkám, že MS nikomu nebrání si tam ten šmejdskej RMP nainstalovat.

ond (26.9.2007 21:51:27)

Nejsem pro to, aby byly firmy trestany za svoji uspesnost, ale neco jineho je snaha likvidovat konkurenci na zaklade sveho postaveni (i diky tomu, ze mam hodne penez). Uprimne - cely M$ i s jeho wmp je mi u p.... Ale copak si nepamatujete na kauzu Netscape? Nebo pokusy Microsoftu o spolupraci s nejmenovanym vyrobcem procesoru v tom smeru, ze PC s temito procesory budou fungovat jen s OS Win? Jak jiz bylo nekolikrat receno, Microsoft nechce nikdo pokutovat za to dal neco nekam zadarmo,ale za jejich praktiky, kterych je vic nez dost... Mimochodem, cetl vubec nekdo vyjadreni komise a soudu nebo zde jen pise sve vlastni domenky?

Anonym (27.9.2007 07:28:49)

PROBOHA NEMAŤTE LIDI! Microsoft přece nikdy nebyl první! To je nehoráznost! V době DOSu a W3.11 snad neexistovaly jiné OS na podobné úrovni? Ba i na lepší? Mrkvosoft byl první v tom, že si nechal zaplatit to, co do té doby bylo zdarma - princip grafických oken s ikonama. To přece NENÍ jejich vynález jak píšete, to existovalo dávno před DOSem. Oni to jen implementovali do W95, nechali si to dobře zaplatit a vydělané peníze použili na reklamu (ideální příklad podnikání) + na různé sponzorské poplatky výrobcům HW aby vyvíjeli ovladače pro ně a HW kopatibilní s nimi. A v jedné době dokonce nekompaktibilní s něčím jiným. Když si vybuduju určité postavení na trhu a pak řeknu výrobci ať vyrábí pouze kladiva, kterými jdou zatloukat pouze moje hřebíky a z jiných klouže (jinak od něj přestanu brát), budu tím neoprávněně upevňovat svoje postavení na trhu, mě a spřáhnutým výrobcům poroste podíl na trhu, to donutí ostatní výrobce přidat se k nám, nebo zkončit a za pár let mám monopol na hřebíky, a liádi budou věřit tomu, že ostatní hřebíky jsou blbý, protože jim z nich kloužou běžně dostupný kladiva, no a kladiva od výrobců co nemaj moje logo stojej taky za h**no, protože kloužou z běžně dostupných hřebíků. A to jsem použil blbej příklad, protože kladivo může doma vypilovat každej sedlák.

Anonym (27.9.2007 08:09:33)

Microsoft byl první, kdo si uvědomil, že nemá cenu spojovat sw s hw (narozdíl od Apple, Atari, ...). MS byl první, kdo si uvědomil, že cesta vede skrz masové rozšíření levných počítačů a ne skrz drahé stroje jenom pro pár vyvolených. A za to mu budiž všechna čest. To, co z MS vzniklo je jenom důkaz toho, že na začátku stála správná úvaha. Nenechte se mýlit. MS není od začátku ta zlá obrovská obluda z Redmontu. I Gates montoval PC na koleně v garáži. A to, že se snaží si zajistit a udržet pozici na trhu je jenom běžná praktika VŠECH firem. Samozřejmě, pokud se o to pokouší nezákonnými prostředky, potom je na místě ji potrestat (mám na mysli např. ten dumping, kartely, atp.) Ale přijde mi naprosto nepřijatelné trestat firmu jenom proto, že je příliš úspěšná! A fakt, že je to způsobeno neznalostí uživatelů to neomlouvá. Přijde mi, že EU by ty peníze, co investovala do těch soudních sporů měla spíš např. investovat do podpory open source projektů nebo do rozšíření povědomí o open source. To by byly rozumně vynaložené finance. Jo ... a ještě než mě začnete flamovat, že jsem zaměstnanec MS, tak nejsem:-) Můj počítač je jako teepee...

ti (29.9.2007 23:29:57)

radsi sem to ani nedocet, ale dneska sem nahodou narazil na clanek, kde je psany, ze: ,,Ač se s tím Microsoft v současné době nechlubí, vyvíjel a prodával v osmdesátých letech Unixový operační systém Xenix'' Ha?!

Anonym (29.9.2007 23:49:47)

Microsoft toho prodával víc, ale to není nic normálního. Nokia taky začínala na toaletním papíru, tak proč by M$ nemohl začít Unixem?

Tinker (29.9.2007 23:25:20)

Nemluve o tom, ze Linux je FREE a misto plejtvani na reklamu radsi vyvoj;) ono by stacilo aby aspon na 1/4, nebo klidne i 1/10 PC bezel Linux a M$ by sel fofrem ke dnu;) Linux je lip postavenej a narozdil od M$ NEKRADE! JAKY JE ROZDIL MEZI winDOwS A LINUX??? winDOwS inovuje vzhled, Linux vsechno ostatni;)

Anonym (2.10.2007 15:37:27)

No windows ten vzhled inovuje tak ze vykrada ikony a veci jako je 3d desktop z jinych OS. Linux s compiz fusion vypada mnohem lepe nez vista s aerem a ma mnohem mensi naroky .. Takze windows uz nedela prakticky nic jineho nez krade, i kdyz to nazyva vyvojem, a bere prachy z penezenek. A uz to ze si musi najimat hackery na to aby prisli na chyby a diry svedci o skusenostech jejich programatoru.

horňák (26.9.2007 21:26:00)

No komise EU nejsou vůbec demokratická struktura. Více článek http://www.obcinst.cz/clanek.asp?id=509, bohužel tam ještě nemají sesšitek, který vydali v září - Evroská unie zbavuje nás a naše volené zástupce svobody. Evropské komise jsou nevolené a neprůhledné instituce. Chce to pravou klasickou tripartici mocí - zákonodárnou, správní a soudní. Teď roste správní moc evropských komisí a nikdo jí neřídí zákony, nevyslovuje důvěru nebo nedůvěru. U soudů příliš často a snadně vyhrává.

VX (27.9.2007 01:27:55)

perfektni clanek, mam uplne stejne nazory

Eser (27.9.2007 09:12:45)

njn, pane Klimánek, to jste zase sesmolil pěknej blábol.

mala.panda (27.9.2007 18:45:01)

Nejlepsi co by EK mohla pro podporu alternativniho software udelat, je ze by vydala nejakou smernici ci narizeni pro jeho pouzivani . Mame kvoty na cukr , ojete auta ci tenisky tak proc nemit povinne zastoupeni open source ve skolach a a uradech ? Kdyz kvoty, tak na vsechno :) Bojovat s timto zlem je treba propagaci , reklamou. Trestat nekoho za jeho uspech je sice hnus, ale nutny. Porotoze monopol smrdi , je treba proti nemu bojovat. A znate nejaky lepsi zpusob takovouhle buzeraci ? Pan autor psal "muzu si vybrat, jaky pak monopol " . Pravda vy muzete , stejne jako ja a dle vaseho obrazku jsme si vybrali stejne (az na tu Operu ). Ale muze si vybrat ucetni, ktery potrebuje svuj pocitac k vedeni ucetnictvi ? Profesionalni grafik , kteremu GIMP nestaci ? Hraci pocitacovych her ? A takovych by bylo mnohem vice , nezapominejte na ne.

ond (27.9.2007 19:16:43)

Taky jsem chtel neco podobneho napsat... Sam pouzivam linux i windows soucasne a byl jsem nucen si wondows koupit jen z toho duvodu, ze posilame postou a spedici baliky svym zakaznikum. A hadejte, pod jaky OS jsou oba sw (pro postu i spedici) napsany :-( Nechci tim rict nic jineho nez to, ze jsem proste a jednoduse na vyber nemel a musel si koupit windows...

Karel72 (29.9.2007 12:19:59)

At vám Linuxoví mágové něco spíchnou:-))

ond (29.9.2007 23:51:11)

Velice hodnotny prispevek...

David (29.9.2007 00:05:40)

Všem, co tady plivají na MS a přichrochtávají komančbandě jménem EU: Odhlédněme teď na chvíli od SW. Představte si, že máte automobilku, velkou a úspěšnou. Vaše auta se přes všechny námitky různých škarohlídů dobře prodávají. Konkurence má v určitých tržních segmentech výrazně menší podíl, ačkoli prodává auta výrazně levněji nebo je dává rovnou zadarmo. Pak najednou přijde nějaký "chytrák" a chce vám napařit pokutu za to, že svým zákazníkům dáváte do auta rovnou klimatizaci. Prý tím omezujete zákazníkovu svobodu volby nechat si do auta namontovat jinou "klimu", než tu "vaši"... A navíc chce, abyste dali konkurenci k dispozici části konstrukčního řešení vašich výrobků. Přišlo by vám to normální? Že ne? A proč za stejný "buzerační" přístup tleskáte EU (respektive EK) v oblasti software?

Anonym (29.9.2007 09:21:28)

ale právě takhle to není. Když to srovnáváš s tím autem, tak je to spíše tak, že když si do auta naliješ jiný olej do motoru než od výrobce, tak motor buď hned zadřeš, v lepším případě ti nepojede na plný výkon.

Karel72 (29.9.2007 12:27:48)

Když si něco pořizuju tak si zjistím co mi na tom půjde a co ne,tak jako když si koupím značkovou sekačku tak bych do ní měl lít doporučený olej a když ne tak mi musí být jasné že mi vydrží třeba polovinu času jako kdybych dodržoval doporučení výrobce.

Anonym (29.9.2007 09:47:18)

Je videt, ze zavaznost problemu vubec nechapete, kdyz chcete uz porovnavat auta, tak z toho uhlu, ze prijdete do prodejny a tam vidite 10 ruznych znacek, kdezto ve srovnani s microsoftem vidite auto jen jedno. A to jeste ve stejnych barvach... Tak se probudte a neobhajujte tady monopol co uz nevi co by kde kradl, omezoval, kontroloval .. hlavne ze sypou

Laik (29.9.2007 11:12:34)

No nevím jak komu, ale mě se wokna nesesypaly snad 2-2,5 roku. A přesto že nic není dokonalé, tak to záloha pomocí Acronisu (taky zakoupený, stejně jako ty wokna) jistí. Holt se nesmí ťapat na všechno, co se na obrazovce ukáže :-) .

Tinker (29.9.2007 23:17:55)

kdyz mas dobrej HW, tak se ti Linux nesesype nikdy!!(ja mam nakej vadnej HDD, ale i tak mi Linux nekdy naskoci-vzdycky to zamrzne, tak trisknu do case a budto to jede, nebo reset). Abys nenamitnul ze to je Linuxem, tak ve Win mi to pada do 3 hodin od zapnuti - u Linuxu mi to vydrzi bezet klidne nekolik dni bez problemu

Anonym (30.9.2007 00:02:08)

Nediv se, že máš nakej vadnej HDD, když třískáš do case. To se prostě s compem nedělá. Není to lampová televize...

Anonym (30.9.2007 08:00:41)

K tomuhle dve veci - kdyz mas vadny HW, sprav si to! a vehementne tvrdit, ze se Linux nesesype nikdy je blaznovstvi. Ano, je proti sesypani mnohem odolnejsi nez okna, ale vyjimecne se stane, ze padne.

Karel72 (29.9.2007 12:10:04)

Když není člověk ůplný hnup tak se nesypou jel sem na XP 3 roky a žádný problém,ted na wistách půl roku a naprosto v pohodě

David (29.9.2007 12:51:03)

Ve značkovém autosalonu uvidím pravděpodobně jen jednu značku auta. Asi těžko bude autosalon Škoda prodávat i Fordy :-D A když půjdu k většímu prodejci, uvidím tam těch značek víc. Stejně, jako když se trošku rozhlédnu, vidím, že i k Win existují alternativy, stejně jako k Win aplikacím. Někdy je jich více, někdy méně, jsou více či méně zdařilé. Odmítám tedy, že by MS někomu něco direktivně nařizoval, viz docela zdařilý příklad kolegy níže se značkovou sekačkou... A jinak, pokud MS neví, kde by (podle vás) "kradl, omezoval, kontroloval", tak pak nevím, jak označíte EU... Za chvíli budou normy i na hajzlprkýnko... Pro mě je problém závažný v tom, že si jakýsi ouřada může vzpomenout, že se Vaše výrobky prodávají až příliš dobře a máte část jejich "řešení", tedy Vaše duševní vlastnictví, ukázat konkurenci. Teď je to MS, kdo bude příště? Třeba taková firma SAP, taky má v určitých segmentech velmi slušný podíl, co aby uvolnila zdrojáky svých řešení? Ale to asi těžko, SAP je firma německá, nepletu-li se... :-D

Laik (29.9.2007 13:31:41)

No já si myslím, že Karel72 se svým příspěvkem o sekačce je za tímto nickem zakuklený nějaký linuxák, protože dle mě naopak prudí proti názorům uživatele Karel72 ve 12:27 a méně.

Anonym (29.9.2007 14:30:10)

Tim chcete rici, ze vsechny prodejny ktere prodavaji jen windows jsou od microsoftu ? Tady se jedna o to, ze microsoft je firma od ktere ma vetsina lidi OS, to je jakoby vsichni v EU jezdily se skodovkami a zadne dalsi auto byjste na silnicich nespozoroval. Par lidi si proste uvedomilo, takove postupovani neprichazi v uvahu, a EK chce udelat to, aby se na silnicich nejezdilo s vozy skoda ale i s dalsimi jako jsou treba bmw. Trebaze motor od BWM muzete dat nejen do silnicniho auta ale i do terenniho. Microsoft mne treba limituje tim, ze si nemuzu byt jisty co muj pc dela a co ne, nebo ze jsem omezen na architekturu x86, nebo ze musim pouzivat zrovna to jejich prostredi. Musim pouzivat explorer na prochazeni slozek, nektere programy ze systemu nejdou vubec odinstalovat. Tak co to sakra je ? Chci mit v OS poradek, nechci se limitovat tim, ze muzu dostat vir, odstranovat ho antivirem a stejne tam jeste neco zustane a poradne nevite co. Chci aby muj OS byl bezpecny bez vsech moznych utilit, aby sem ho nemusel cistit od ruzne haveti.

Laik (29.9.2007 14:47:52)

Anonyme, je vidět, že o woknech a PC toho zřejmě moc nevíš ... viz nutnost exploreru na procházení složek atd., atd.. A s těma Škodovkama jsi také vedle .... nikdo je nikomu nenutí a každý si může pořídit auto dle libosti (a kapsy samozřejmě). Totéž platí o OS .... wokna také nikdo nikomu nenutí a každý má možnost volby. Problém je v tom, že zatím plnohodnotná náhrada za wokna neexistuje, už si to konečně uvědom a přiznej ... odhoď fanatismus, to nikdy nikam nevedlo.

Anonym (29.9.2007 15:41:58)

Odhod mozkovy blok, stejne rychleji nebo pozdeji prejdes na linux, to ze pouzivam linux je fanatismus ? Tak ty budes taky fanatik kdyz pouzivas windows. Windows jsem bohuzel pouzival od dob 3.1 az po XP, vsadim se, ze o nich vim o moc vic nez ty, taky jsi programator ? Jakto ze nenuti, neznaly si koupi pocitac a co tam asi ma .. Windows. A jakto ze neexistuje plnohodnotna nahrada, myslim ze kazdy jiny OS je mnohem plnohodnotnejsi nez ten tvuj windows. To ze na nej neexistuje zrovna autocad ale jina aplikace, trebaze take komrcni z nej dela neplnohodnotny ? Vzpamatujte se, Linux muzete pouzivat mnohem lepe nez windows od dob co bylo nasvete KDE/Gnome.

Anonym (29.9.2007 15:54:37)

Tak proč proboha lide masove prechazeji na Linux, proc je odrazujete ? Bojite se toho, ze se lide dozvi, ze je lepsi ? .. ale vy ho nedokazete ovladat, tak na nej nadavate. Co mate proti Linuxu, co vam takoveho udelal, to je to takovy sok, zjisteni po tech letech pouzivani windowsu, ze existuje neco lepsiho a uplne zdarma ? To vam to tak vadi, ze se sam od sebe bez reklam dostal na takovou uroven a kazdym dnem je lepsi ? Pripada mi to, jako by vam od malicka vtloukali do hlavy, ze windows je to nejlepsi co pro svuj pocitac muzete mit, a kdyz najednou vidite neco noveho, tak se toho bojite jako cert krize. Neni to nejaka porucha osobnosti nebo neco v tom smyslu ? Mozna jste expert ve windows, ale v linuxu jste naprosta lama, a dokud nebudete znat oba systemy na stejne urovni, nemate nejmensi pravo o necem psat ze je lepsi nebo horsi.

Tinker (29.9.2007 23:15:00)

Ja pamatuju, ze sem mel kdysi Win98. tu jsem kompletne prolez(uz nekde v 10 sem umel to, co ostatni ani nevedeli ze jde). Pak sem v PC dostal XP. Teda nabihalo to dlouho nemluve o tom, ze do 10 minut sem tam mel vira:D Pred rokem mi kamos rek o Linuxu a od ty doby ho spokojene pouzivam;) Vzdyt se staci naucit jen par slovicek a mate vsechno na dosah ruky!...treba: sudo apt-get install ...... sudo apt-get update --------||------- upgrade gksudo gedit /etc/apt/sources.list sudo chmod XYZ winecfg nastaveni HW: sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg a to bohate staci ;)

nemo12 (30.9.2007 21:36:54)

Teď jste na to kápnul. O to právě jde. U Windows se ani těch pár slovíček (ve skutečnosti celou dokumentaci k Vámi uváděným 4 programům) učit nemusím. A proč bych měl, když mě na to stačí myš ?

Anonym (30.9.2007 23:08:55)

Bohuzel si to neuvedomujete, ale i ty kliky jste si musel zapamatovat, kde co je a pod. A je to vicemene to stejne, jenze prikazova radka ma tu vyhodu, ze pokud umite psat, je to rychlejsi a zvladne ji obsluhovat i slepy. Btw, vsechno to co napsal Tinker jde samozrejme stejnetak udelat i pomoci klikani, kdyby jste mnel namitky na consoli.

David (29.9.2007 16:35:42)

Tak jinak - čím dosáhl Microsoft svého postavení? Nevšiml jsem si, že by byl nějaký zákon nařizující lidem používat Windows. Ano, pár lidí si uvědomilo, že Microsoft je velká a úspěšná firma, která dost lidem vadí, a dala by se pumpnout o peníze a dala by se na sporu s ní taky získat popularita (spousta lidí se ráda identifikuje s různými minoritami a postupuje proti "velkým" - je to "cool"). Nemám nic proti tomu, aby se používaly i jiné OS. Ale dělat to takto direktivně a navíc sahat někomu na jeho duševní vlastnictví, na kód, který ta společnost vytvořila, to je ŠPATNĚ. A ptám se, "who is next"? Kdo přijde po MS? Která další větší firma naštvě nějakého ouřadu, co se šťourá v uchu a neví, co roupama? K druhé půlce Vašeho příspěvku - a KDO vám brání, abyste používal Linux? MS jistě ne. Pokud jsou určité aplikace "Win only" a Vy je nutně potřebujete, tak se holt musíte přizpůsobit. Stejně, jako když si chcete z obchodu odvézt sedací soupravu, budete chtě nechtě potřebovat něco většího, než je motorka, ačkoli jinak jste vášnivý motocyklista... A k tomu exploreru na procházení složek nemám co dodat :-) To už jste zřejmě netušil, kudy kam a vypustil takovou krávovinu :-) Já na procházení složek a práci se soubory používám zásadně Total Commander a do Exploreru sáhnu jen _VELMI_ výjimečně :-D

Anonym (30.9.2007 09:36:57)

Tak ja vam dam taky priklad .. Jste na zakladni skole, mate hodinu informatiky a co myslite, na cem budete delat .. Na Linuxu ci Windows ? Na windows, i kdyz za nej skola musela zaplatit a Linux by mnely za 0 cenu vcetne vsech aplikaci. A to, ze v tom windowsu bude delat zaruci i to, ze ho bude mit i doma. Kdyby se pracovalo na Linuxu, zaruci to ze Linux nahradi windows. Tohle uz diktovani je. Nebo to, ze dostanete za domaci ukol vytvorit projekt v autocadu. Je snad autocad pro linux ? Neni .. Takze musim pouzivat zase windows. Nechapu vubec jak skoly muzou pocitat s tim, ze kazdy ma doma windows a urcite legalne zakoupeny a s tim ze maji programy za desitky tisic. Dokonce znam i pripady, kdy ucitel sam zakovi poskytl nelegalni kopie programu vcetne cracku a serialu .. Tohle uz normalni teda neni, tak si to uvedomte.

David (30.9.2007 10:59:22)

Takže - sice nejde o základní školu, ale osmileté gymnázium. Na gymnáziu, kde mj. působím, mohou studenti pracovat (a pracují) s obojím. S Win i Linuxem. A můžu vám říct, že dětem kolem 15 let, tedy "modelovým BFUs", je srdečně jedno, jestli jim běží Win nebo Linux. Takže diktát odmítám a s tím "jistojistým nahrazením" bych si zas tak jist nebyl... Dále, studuju strojní fakultu ČVUT. Čili k AutoCADu i dalším produktům mám opravdu blízko. A tady vězte, že existují i studentské licence pro účely výuky na tyto programy. Chce se to jen trošku poptat a zjistit... No a nebo stáhnout, cracknout a pak tu řvát, že nemám desetitisíce na SW... Ještě k tomu "je snad AutoCAD pro Linux? Není, musím používat Windows"... Ano, budete se divit, ale existují i lidé, co si vybírají SW (OS nevyjímaje) mj. podle toho, co se na PC chystají dělat... A osobně netuším, proč by měl Autodesk ztrácet čas s vývojem AutoCADu pro Linux :-D Jak jsem psal, existují studentské licence zdarma a pokud si někdo potřebuje koupit "velký" AutoCAD, tak mu při těch desetitisících už o nějaký dva tisíce za Windows fakt nepůjde :-D

David (30.9.2007 11:08:43)

Ještě dodatek: www.free.tcad.cz Tato stránka by Vám mohla aspoň v případě školních úkolů zajisté ušetřit desetitisíce :-D

Anonym (30.9.2007 23:13:02)

Ja musim podotknout ze pro Linux existuje take nekolik cad programu, take komercnich, podle meho soudu jsou dokonce lepsi nez jmenovany AutoCAD. Ale zvyk je zvyk. Problem je v tom, ze pro ten linuxovy autocad tak snadno nesezenete crack jako u autocadu. Proto neni tak rozsireny. A proc by mnel autodesk ztracet cas nad yvojem autocadu pro linux ? Aby tady neremcaly lide, ze to v linuxu nemaji .. Jednoduche ne ? Dovolil bych si rici, ze bych ho zvladl naportovat sam. Bohuzel zdrojak jen tak nedostanu.

David (5.10.2007 17:20:33)

A proč by ti někdo měl ten zdroják dávat? Až ten AutoCAD naprgáš sám, tak si to portuj kam chceš :-D

Anonym (6.10.2007 00:19:28)

Abych jim udelal port, klidne uplne zdarma, a jeste by na tom vydelali. Zas tak moc slozite k pochopeni to neni.

Anonym (30.9.2007 11:17:43)

Tohle neni o Linuxu nebo o Windows - tohle je o lidech. Jednak soucasna generace ucitelu studovala v dobe, kdy Linux byla hracka pro par nadsencu - stare zvyky spolehlive pracuji - a za druhe pokud nekdo solidne ovlada linux, nebude ztracet svuj cas za smesne penize ve skolstvi. (Tyka se zakladnich a castecne strednich skol, VS jsou krapet jinde). Vetsina mensich skol nema vubec extra ucitele na informatiku a resi spis problem aby tu informatiku mel vubec kdo ucit. Zvenku se do nezda, ale zkuste si na tech skolach chvilku byt.

David (30.9.2007 11:44:59)

Jo, s těmi učiteli je to bohužel pravda. Peníze nic extra a tak to dost často učí studenti při VŠ (jako třeba já :-D ), už jsem tam skoro tři roky, což jak slýchám, už je celkem dlouho, na poměry některých jiných škol :-D

Anonym (30.9.2007 11:51:58)

David : a teď si vem, že tuhle možnost (učí studenti při VŠ) mají v podstatě jenom školy ve městech, kde ty VŠ jsou - nikdo nebude jezdit desítky kilometrů jenom proto, aby odučil pár hodin.

David (30.9.2007 14:06:58)

Jo to věřím, já už nějaký ten pátek ve školství dělám a vím, že sehnat učitele IVT mají kolikrát i "městské" školy... I když ono pokud jde o tu informatiku, tak je na to kolikrát lepší kluk (student) - nadšenec (pokud má ěnjaké pedagogické vlohy), než nějaká učitelka, která při výuce databází je schopná prohlásit "SQL vás učit nebudu, to je zbytečný (jinak řečeno "já ho neumím")" a přitom trvat na tom, abychom uměli ovládat FoxPro (DOSovou verzi, již tehdy obstarožní) - vlastní smutná zkušenost z dob mých studií na gymnáziu. Na její výslovnost ovládacích prvků (namátkou - "do kvéry" - Do Query) se smíchem vzpomínám dodnes :-D

Tinker (29.9.2007 23:04:38)

Kdo nepoznal SYNAPTIC v Ubuntu asi nepochopi - vsechen SW v prehlednym seznamu serazenej do kategorii s vyhledavanim....navic na jeden ucel nekolik programu, aby si clovek vybral, co presne chce. Nebo treba zavislosti-blbe se to aktualizuje(jedine kdyz clovek chce nejakej special SW), ale zato si stahnu kodek a jede mi ve vsech prehravacich!!! Jinak Win mam v PC jenom kuli FlatOut2(nekdy si pucim DVD a zkusim rozbehat v Ubuntu). V Ubuntu 6.06 Dapper Drake mam vsechno co potrebuju;) Nebo treba komprimace - stahuju pres synaptic soubor co zabere na HDD treba 20Mb a pritom stahnu jenom 10Mb. Uz sem dokonce kamose prekecal na Ubuntu:)

Karel72 (29.9.2007 12:05:28)

Naprosto souhlasím až bude něco lepší než win tak to nebude potřebovat ochranu soudruhů z EU,já bych jim ten win odinstaloval z jejich počítačů a dal jim kuličkové počítadla když se jim nelíbí.Linux bohužel nebude hodně dlouho plnohotnotná náhrada OS pro použití multimedií a her,pro kanceláře a servry je dobrý

elde (29.9.2007 15:11:40)

Tohle je spise trest za minulost. Kdyby Microsoft "neukradnul" rozdelanou praci z OS/2 do svych 95, tak to tak asi jednoznacne nebylo. Do te doby jen bida a utrpeni. Kdo si vzpomene na 3.11, ci na 2.0 a 1.0 win (i kdyz tam asi tezko, to byla opravdu hruza), tak vi, ze to byl spise paskvil, nez poradny OS (tim byl vlastne stale na pozadi DOS). Ono to nakonec tak bylo i u 95, teprve az NT zacali bytoperacnim systemem. U Microsoftu spise nez vyvoj spravneho OS pomohl lobbing a "ukecani" firem aby psali soft pro Win, coz bylo v dobe 3.11 docela hazard, ale bohuzel vysel.

tinker (29.9.2007 22:56:44)

presne. Zrovna dneska sem cet, jak MS bohatym bere a chudym prodava!

Karel72 (29.9.2007 12:16:23)

Je mi zle z toho jak všichni na MS nadávají ale přitom jejich win všichni používají a někteří dokonce zdarma!!!Tak si vytvořte svůj OS a programujte si pro něj programy a budete FREE

Anonym (29.9.2007 14:18:05)

Ja na windows nadavam a nepouzivam ho

Tinker (29.9.2007 22:54:58)

LINUX FOREVER NO SOFTWARE PATENTS!

Anonym (2.10.2007 22:29:11)

ale jsou i auta bez klimy že ? jenže Windows jsou vždy s doplňky včetně problematického WMP. Jediné čím se liší je home a business edice, to je jako vyrábět osobáky a nákladˇáky, ale neliší se stupňem jejich výbavy tzn. neprodávají se holé Win. Prostě když bude chtit MS někoho zničit, tak dá do Win jako bonus něco zdarma (ve skutečnosti skrytě započteno v ceně OS) a ostatní vývojáři aplikací maj v podstatě smůlu. EK jako jediná na světě se tomu téměř monopolu dokázala postavit a za to jí opravdu tleskám.

David (2.10.2007 23:02:17)

Ale h...vno... Vývojáři mají smůlu a proto mraky lidí používají WinAmp, Foobar, VLC a další přehrávače? Tohle je trošku směšný argument... Kdyby to dodávali "holé", tak zase bude pár dementů pištět, že Windows jsou k prdu a když oni si nainstalují svůj Linux, tak tam mají hned kancelářskou sadu a přehrávač a kdesi cosi... To si pak člověk nevybere... Já osobně EK netleskám, už je těch zákazů, příkazů a regulací trochu moc... Mimoto, MS pokud vím dosáhl svého tzv. monopolu zcela přirozenou cestou, není to žádný úřadem garantovaný monopol a pokud jsou vývojáři ostatních aplikací naprostí ubožáci a potřebjí, aby jim takhle EK pomáhala, nevidím na tom nic k potlesku... Ale chápu, že pár zaprděných závistivců a bolšanů z EU to vítá... Disclaimer : NE, nemám nijak extra rád Microsoft, ale vadí mi toto jednání z principu, kdyby byla na místě Microsoftu jakákoli jiná firma, názorový rámec by byl stejný.

Anonym (3.10.2007 10:23:17)

Pořád ale platí, že to co je předinstalováno ve Win, toho se používá nejvíc, je to prostě trik jak omezit konkurenci podíl na trhu. Všude máte stupně výbavy, nechápu proto, komu by co na tom vadilo. Ti co by pištěli, by si samozřejmě mohli koupit dražší verzi se všemi doplňky. Jde o to diferencování, aby si každý opravdu mohl vybrat a tím by taky konkurence měla dostatečný prostor na trhu. Kdyby to tak bylo, tak by EK určitě nezasahovala.

David (3.10.2007 10:58:59)

To co je předinstalováno ve Windows používají lidé, kteří se ani nechtějí zajímat o to, zda je alternativa a počítačům moc nerozumí. A vy vážně věříte, že si takovýto člověk koupí "očesaná" Windows? A ti, kteří do PC trošku "vidí", používají Total Commander místo Průzkumníka, alternativu místo WinAmpu, Outlook Express taky moc lidí nebere atd. atd. Čili moje vize - procento "alternativ" se distribucí "očesaných" Windows IMHO moc nezvýší, jen přibudou mraky "jiných distribucí" Windows :-)

Anonym (3.10.2007 13:19:56)

Kdyby tam ale nic nebylo, mneli by otevrene oci a vybrali by si sami, ne co jim predem "nadiktoval" microsoft. A hlavne mne stve to, ze spousta aplikaci nejde z windowsu odinstalovat klasickou metodou a potrebuju to "pacit". Vy mate rad windows, ja mam rad linux.

Anonym (3.10.2007 14:23:45)

já jen vycházim z obecného faktu, že lidi většinou berou to nejlevnější a pak si event. doplňky dokupují , stačí jim pak kompatibilita s Windows nikoli však "made in MS" a to je to oč tu běží.

Eser (29.9.2007 18:05:31)

No nevadí, pro většinu lidí tady je linux nepřípustná věc. Naštěstí lidé ve firmách jako je Dell, Lenovo, Ati, AMD, Intel, atd, dospěli k jinému názoru. Užívejme si každý svůj OS dle svého uvážení. Já tvrdím, že Win XP jsou výborný emulátor na hry. Užívejte si své bonzácké Visty, ví vůbec běžný BFU Windows kolik lidí mu v jednom okamžiku dělá správce počítače? Nejspíš ne, ale je mu to jedno, preventivně tu a tam stáhne antivir, firewall. Občas si zaviruje počítač, ale je mu to taky jedno, protože to ani netuší. A už vůbec by nebylo na škodu, kdyby se začalo s potíráním nelegálního sw i na domácích PC. Zajímá mne, kdyby mnozí zde přispívající měli zaplatit několik tisíc Kč za OS Window s+ MS Office zda by se nezačali ptát proč to stojí tolik a zda to vůbec potřebují.

Laik (29.9.2007 18:49:26)

Eser, jsi příklad podobného fanatismu, jako zde projevil anonym. Každý, kdo nemá linux je podle vás zloděj? Jediné, co jsem potřeboval koupit jsou wokna a Acronis. Jinak na grafiku GIMP, na video GOM, kancelář OpenOffice, Avast a Kerio také free ... jestli Ti to tedy něco říká.

Eser (29.9.2007 19:18:26)

Ne neříká mi to nic, pochopil jsem pricip sčotu a u toho jsem zůstal. A pokud vy věříte tomu, že všichni zde přispívající mají na svých PC legální Win +MS Office, tak jste mnohem větší fanatik než já.

Laik (29.9.2007 19:30:07)

Eser: Nemluvil jsem za ostatní, ale za sebe. A u toho sčotu zůstaňte, je to dobrá volba.

ond (1.10.2007 12:20:59)

No vidis, jsi jeden z mala... Jinak abys vedel fakta a ne jenom odhady - ja jsem delal spravce pocitacove site a serveru na nejmenovane kolejni siti dobrych 5 let, pricemz v te siti bylo pripojeno cca 300 uzivatelu. Z tech 300 uzivatelu melo a dodnes ma legalne i jenom podelanej OS win 5 lidi a to nemluvim o ostatnim sw jako je autocad, photoshop a podobne...

Anonym (30.9.2007 09:30:32)

Mam stejny nazor, je ale zajimave, jak skonci podpora XP, coz uz pomalu konci, tak lide nainstaluji Vistu, po mesici ale zjistuji ze jim piratska verze presala fungovat a musi si ji aktivovat samozrejme originalnim klicem .. A tehdy prichazi moment, kdy se clovek zacne zajimat o neco jineho nez windows, protoze 99% obcanu CR bere fakt, ze windows je zdarma protoze si ho vypali od souseda a nikoho nelegalnost neobtezuje, je to proste pro kazdeho normalni. Ted jak MS uplatnuje ty jejich kousky ve viste, tak je pro vsechny najednou Linux super, a az pak zjisti, ze nadavani na nej byl nesmysl a budou ho pak jen chvalit a bez problemu pouzivat.

Anonym (30.9.2007 11:08:35)

Cely problem je krapet komplexnejsi - jednak konec podpory XP u MS nema pro home usera nic spolecneho s tim, ze se bude prechazet na Vistu. Pro prechod z XP pryc je jeden jediny duvod - prestanou tam chodit nove softy a drivery. Btw na Vistu v tehle chvili jsou spolehlive cracky (jsou ze strany MS blokovatelne, ale za cenu celkem velkeho opruzu u par set tisic legalnich PC od OEM vyrobcu - v podstate by doslo ke zruseni OEM aktivace a kazdy z tech uzivatelu by si musel Windows aktivovat rucne). Takze je otazka, jak se k tomu v MS postavi - jestli si nereknou : kdyz uz mi ten uzivatel nezaplati, neni lepsi aby jel na cracklych oknech nez na Linuxu? Jinak muj nazor je - at si kazdy pouziva to, co mu vyhovuje, co se mu libi a na co je zvykly. Pokud sve zvyky nekdo chce zmenit - prosim, je tady spousta alternativ. Pokud sve zvyky menit nechce, taky korektni nazor a rozhodne ho neodsuzuju, ze je liny, nepruzny nebo prehnane konzervativni.

Anonym (30.9.2007 23:02:17)

No problem je v tom, ze je opravdu nekolik cracku na vistu, ale v poslednich dnech zacaly byt jaksi nefunkcni.

pavlík (30.9.2007 13:01:53)

já rozhodnutí EK schvaluju, MS zneužívá dominantní postavení na trhu a dává do OS komponenty, které tam podle mě už nepatří. WMP totiž dávno není jednoduchá aplikace typu notepad nebo kalkulačka, dokonce to už není jen player ale i rekorder, za chvíli MS přidá do Windows grafické studio nebo videostřižnu atd a nikdo se neozve ? Na druhou stranu si ale myslím , že by se mělo nějakou normou přesně vymezit co OS může ještě obsahovat a co už ne, takhle budou jen věčné dohady a v podstatě tak má MS volnou ruku zcela zákonně.

mala.panda (30.9.2007 15:26:31)

no pokud norma neexistuje tak za jeji prekroceni snad nemuze trestat ne ? a je treba se zamyslet i nad tim , ze pokud nekdo vyvji linuxove aplikace zdarma a profituje na nich pomoci podpory , proc by nemohl m$ delat soft zdarma, a profitovat na prodeji operacniho systemu ?

Anonym (30.9.2007 17:36:39)

A hlavně, sorry, ale co je to za logiku, trestat někoho za to, že dává něco zdarma? On je rozdíl mezi zneužíváním dominantního postavení na trhu a demencí. A to, co předvedla EK je čirá demence. Kdyby potrestala MS třeba za to, že znemožňuje na svém OS např. běh nějakého programu, tak prosím, to je správné rozhodnutí. Ale tohle?? To by třeba mohli rovnou výrobci tašek žalovat hypermarkety, že dávají tašky zadarmo a oni pak nemůžou prodávat svoje tašky... A argumentovat tím, že si to MS stejně zaslouží je imho hloupost. Mě skutečně přijde děsivé, že EK se chová jako normální komunisti... Když už se jim nelíbí dominance MS, tak mají radši podporovat vývoj opensource nebo portování důležitých aplikací na linux/BSD (třeba by mohli Autodesku zaplatit portování AutoCADu na Linux) a ne dávat nesmyslný pokuty.

petr (30.9.2007 21:42:32)

Jedne takovy dementni dotaz : proc si te microsoft nenajal jako sveho pravniho zastupce, dyt ty by si spor ktery trval nekolik let vyresil za 5 minut a bylo by hotovo. Obe strany maji urcite pravni zastupce kteri sou opravdovi odbornici a maji prostudovane vsechny mozne zakony jak ten spor vyhrat. takze ja raci budu akceptovat rozhodnuti nezavisleho soudu

Anonym (30.9.2007 22:52:03)

Máš pravdu... Je dementní. Za prvé, rozhodnutí soudu není pravomocné, MS se ještě může odvolat. Za druhé, řídit se rozhodnutím soudu a mít svůj názor na soudní rozhodnutí jsou dvě rozdílné věci. A určitě uznáš, že zejména u soudů s velkými společnostmi nejde o to, kde je pravda, ale o to, kdo má lepší právníky.

valesek (30.9.2007 22:58:33)

Hmmm, tak myslim ze to neni jen o tom ze je to zdarma. Ono je to o tom ze si ten software z toho operacniho systemu nemuzes odinstalovat. Jednalo se tam o WindowsMediaPlayer a InternetExplorer - dva nejderavejsi programy celeho systemu. Tam slo o to ze pokud mas windows a nekdo to zjisti tak ti muze ihned nabourat system, protoze tam mas tyto derave programy a vi ze tam budou furt protoze se jich nemuzes zbavit. Tak EK dosla k tomu aby tam ty programy nebyly a uzivatel si je na vlastni riziko stahl. A v tom je podle me jadro pudla.

Anonym (30.9.2007 23:04:33)

Já tedy vycházím z výše uvedeného článku, ale tohle... Celá kauza byla vyvolána stížností společnosti RealNetworks, výrobcem přehrávače Real Player. RealNetworks se cítil krokem Microsoftu poškozen, protože integrace Windows Media Playeru do Windows prý přišla v době, kdy obchod RealNetworks začal vzkvétat. Přehrávač od Microsoftu pak tedy měl RealNetworks poškodit, protože Windows Media Player byl zdarma a málokdo jej chtěl vyměnit za placený Real Player. ... mi nepřijde jako snaha EK zabezpečit počítače uživatelům proti zlotřilým virům. Jinak, spor, který citujete a kde šlo o IE se také odehrál, ale tuším v Americe a žalující stranou byl Netscape (tedy firma, která ho v té době vlastnila...)

Balaban (3.10.2007 11:13:32)

Ježíši, to je zase zvratek a ne článek... Nesnáším tyhle jedince, co si přečetli "Politologii v kostce" a potom svoje krákání prošpikovávají klišé jako třeba že EK omezuje svobodu podnikání. Ještě, že autor nemele něco o bolševizaci EU... Autor je prostě vylízané ODSácké pako, co myslí pravo-levě, ale ne pravě či správně... Jestli něco omezuje svobodu podnikání, potom je to monopol, který MS má. Kolik dobrých projektů bylo kvůli MS ubito? Vždyť molochu jako MS leží v žaludku i těch pár procent, co má linux... nenažranost nezná mezí... Je zajímavé, jak se měří dvojím metrem. ČEZ či Telecom, to jsou ty zlé a dusivé monopolní molochy, které je třeba rozbít a proti nimž se neustále "liberálně" brojí, totéž sed příležitostně a ne s takovou instenzitou tvrdí o ČD, ale protože nejspíše nějaký ODS "yntelegtuál" označil arogantní a monopolistický MS za příklad prosperující firmy, kdokoliv se proti němu postaví, je "socka", "bolševik" a nepřítel trhu. Jestli jde z něčeho strach, tak jsou to lidé jako autor, kteří svoji hloupost a zabedněnost skrývají za aroganci ideologických klišé.

David (3.10.2007 11:32:04)

Takovej blábol jako tohle (myslím Váš příspěvek, kolego) už jsem tady dlouho nečetl. Položím Vám dvě otázky k zamyšlení, na kterých snad i Vám bude jasný rozdíl mezi monopoly typu ČEZ a Telecom a firmou Microsoft. 1) Měl někdy Microsoft ten svůj "monopol" garantovaný státem? 2) Je Microsoft ex-státní zprivatizovaná firma? Doufám, že když si na tyto dvě otázky najdete odpověď, bude i Vám jasné, jaký drobný rozdíl mezi těmito firmami je... "Vždyť molochu jako MS leží v žaludku i těch pár procent, co má linux... nenažranost nezná mezí..." To leží v "žaludku" každému podnikateli, rozšiřovat svůj vliv se bude snažit i Franta Pinkas, když si založí stavební firmu :-) To je tak nějak princip podnikání, neustálá expanze a prosazování vlastních výrobků na úkor konkurence :-) "EK omezuje svobodu podnikání." Kvóty na výrobu pro členy (například v důsledku toho muselo zavřít dost našich cukrovarů) na straně jedné, neschopnost ubránit se devastaci "vlastních" výrobků přílivem levných šmejdů z Číny na straně druhé... Docela k smíchu, ne?

Anonym (3.10.2007 13:11:41)

Je to srandovni, jak vy musite mit vzdycky pravdu a kdyz nekdo rekne opak, tak je to blbost, kravina, blabol .. Proste se s tim smirte a nejen vy .. Windows je monopol a pomalu ale jiste jde do sra*ek, coz jasne ukazuji statistiky.

Balaban (3.10.2007 13:13:17)

Ovšemže je mi jasné, na co narážíš a udělal jsem chybu, že jsem to nezmínil, neb jsi dostal příležitost přinést proti mně "nový" argument". 1, Mně je ovšem jedno, jestli jednu společnost založil Kristus a druhou generální tajemník KSČ. Podstatné je, že má 95% na trhu. A to je jednoduše nezdravé, ten stav se musí zlomit. 2, Podstatnější námitkou je, že monopoly ex-státních podniků jsou garantovány státem. A co MS? Ten si monopol vytváří sám systémem smluv a uplácení, kdy jsou vývojáři HW tlačeni k tomu, aby dělali ovladače jenom pro Windows. A v oblasti aplikací to nebude jiné - není snad špinavá politika ohledně DX10 jasným dokladem? (a také demoverzí toho, jaké podrazy by nás čekaly při naprosté dominanci MS). Teze o roztahovačnosti - viz. bod 1, i když místní monopol Franty Pinkase nikoho moc trápit nebude. EK omezuje svobodu podnikání... Tady ti nějak nerozumím, jestli s regulací souhlasíš anebo ne, protože z toho, co jsi napsal se zdá, že ti spíše vadí nedokonalost regulace - potom je ovšem divné, že se tváříš jako obhájce MS. Regulacemi nastoupila EK principielně správnou cestu, která je ale nesprávně - protože nedůsledně - prováděna. Ano, regulaci uvnitř unie, ale současně také navenek. Existují dovozní cla, která mohou z laciných asijských výrobků udělat extrémně předražený luxus bez ohledu na to, že budou tamní pracovní síly třeba i platit za možnost pracovat. Do několika let bude po čínském nebezpečí (které je podle mne větší než třeba islámské) a budou zpátky tam, kam patří - totiž v dřených chatrčích. Možná jsem měl zmínit, že s autorem souhlasím v jeho obavě, co se s penězi z pokut stane. Správné by totiž bylo nejen to, že silná korporativisticky řízená unie bude regulovat poměry na trhu, ale že pokud dostane jedna společnosti pokutu za provinění vůči ostatním, dostanou tito peníze z pokut - zde by bylo správné, aby peníze dostali vývojáři alternativních OS, rozhodně by peníze neměly zmize třeba v zemědělské politice EU, ale třeba být základem pro vznik nějakého EU-Linuxu. Souhrnně: pokuta nemá být jenom restrikcí a příležitostí pro instituci s "namazat kapsu", ale má mít i pozitivní rozměr.

ba ja ja (3.10.2007 14:14:45)

> "Do několika let bude po čínském nebezpečí (které je podle mne větší než třeba islámské) a budou zpátky tam, kam patří - totiž v dřených chatrčích." Nejsi tak trochu rasista?!

ba ja ja (3.10.2007 14:15:52)

Aby to nebylo pochopeno jinak - nesnasim rasismus v jakekoli podobe. A to jsem rodily Stredoevropan s veskerymi nalezitostmi :)

Balaban (3.10.2007 14:33:44)

Bylo míněno ekonomické nebezpečí - situace, kdy je trh zaplavován levnými šunty, které vyrábějí v montovnách asijští polootroci (které z nich udělali jejich asijští čínští páni s rudou knížkou v kapse, aby to nevyznívalo rasisticky). A islámské nebezpečí? Ty nečteš noviny? Dnes a denně nějaký immán promlouvá v Al Džazíře a vyhlašuje svatou válku nevěřícím, dnes a denně vybuchují sebevražední atentátníci... Myslím, že je mnohé nafouklé a leccos snad i propagandisticky naaranžované, ale na druhou stranu tu to nebezpečí plynoucí z islámského fanatismu je. A všimni si, že mluvím o "islámském" a nikoliv "arabském" - v kontextu podezření z rasismu. Ještě k těm chatrčím: nejsem spasitel světa, jde mi jenom o blaho v Evropě. A zcela upřímně se přiznávám, že mi je jedno, jestli v Číně nebo Africe je hladomor či bída - je podstatné, aby podobný stav nenastal u nás. Pokud dál porostou montovny, to nebezpečí je reálné. Proto píši, že Čína je větší nebezpečí než islám. Šílence s ručníkem na hlavě snadno identifikuješ, ale nebezpečí plynoucí v postupném odlivu kapacit výrobních i intelektuálních je plíživé a špatně rozeznatelné.

David (4.10.2007 09:01:56)

To s tou svobodou podnikání bylo myšleno tak, že mi přijde srandovní, že EK na jedná straně není schopna - nebo spíš nechce? - ochránit svůj trh před Čínou (možná proto, že krom hrozby pro textilky etc. je to na druhé straně je to super trh - nechtějí si to s nimi rozházet) a na straně druhé jde po krku Microsoftu. Proč? Já to vidím tak, že na MS si pár poďobaných komisařů chce "nahonit body", vůbec jim nejde o ochranu trhu, jen prostě chtějí shrabat peníze a vydobýt si trošku popularity.. K poslednímu odstavci - no tak to jste se asi zbláznil. To už radši ať to skončí v zemědělské politice (osobně bych to ale nejraději viděl ve fondech pro podporu IT vzdělanosti atd.). Rozhodně jsem striktně proti tomu, aby se z peněz, o které EK očóruje velkou firmu, živili její menší konkurenti... Z toho by mi bylo vážně na blití... Ještě tak obecně - já tyhle příspěvky vážně NEPÍŠU kvůli tomu, že bych byl zaměstnancem nebo nějakým extra zastáncem Microsoftu. Jen mě to prostě sere z principu. Chápu, že spousta lidí tomu tleská, protože jde o MICROSOFT (a do problematiky přirozeně "vidí" každý, kdo má doma v PC Windows - ještě lépe ovšem Linux), mě se ovšem regulace tohoto typu příliš nezamlouvá, po kecech o volném trhu se dostáváme čím dál tím blíže plánovanému hospodářství, jako bylo za komanče. Na všechno budou kvóty, regulace, firma bude mít nakázáno, jaký tržní podíl může maximálně získat, nebo bude platit pokuty, atd. atd... Ještě možná něco - kdyby ta kauza stála tak, že někdo řekne - "Microsoft PROKAZATELNĚ ukradl řešení firmy XYZ a teď jej prodává jako součást svého systému a tím firmu ničí", tak neřeknu ani hovno. Ale dávat někomu pokutu a chtít po něm, aby dal konkurenci k dispozici svoje zdrojáky (!!!) (víceméně) proto, že je "moc velký" a ostatní se na něj nechytají, to vidím jako docela nebezpečný precedens...

pavlík (4.10.2007 12:03:12)

já do toho tak nevidim, možná v máte v něčem pravdu (třeba s těma zdrojákama), ale rozhodně si něpřeju aby měl MS 90% podíl nejen v OS ale za chvíli i v základních aplikacích, protože není nic co by se mu postavilo , aby si nemohl dávat jako doplněk Windows co ho napadne. Když se o to pokouší EK tak se zas nadává jak regulují, ale já to vážně spíš cítím jako ochranu trhu

LaForge (31.10.2007 19:49:15)

Jestli je nejakej text zvratek, tak to je ten tvuj .... 95 procent na trhu neznamena rovnou monopol ... oni snad muzou za to, ze lidi si zvoli prave jejich produkt pred ostatnimi? Zkusme se podivat do "daleke budoucnosti ve vyvoji OS"... Pokud se nepletu, tak prave Unix byl prvnim OS s plnehodnotnym GUI, to ze to Microsoft "okopcil" a dokazal na to udelat reklamu a posleze svuj produkt prodat z nej preci nemuze udelat monopol. Nakupujici porad muze sahnout po jinem OS ac placenem ci ne. Je mi jasne, ze Microsoft Windows si koupi prave ti lidi, kteri na pocitaci nedelaji jen v "kancelarskych aplikacich". Zminujes se o DX10 a na to mam taky pohotovou odpoved. Znovu pokud se nepletu, tak PC a OS v nem , at uz je jakyoliv neni primarne urcen ke hrani her. Od toho jsou herni konzole... a to ze "nemas penize na herni konzoli" a tu si posleze udelas ze sveho PC (ano vetsinu her si prave nejlip uzijeme pod operacnim systemem MS Windows) preci neznamena, ze si nemel volbu .... volbu mas vzdycky a hotovo...Zabranuje ti snad sam Microsoft v porizeni jineho produktu od jine firmy? Opravdu se zamysli. ps: dlouhe prispevky nikdy nepisu, ale hloupost nekterych lidi me dokaze natolik nastvat, ze hold jednou za cas udelam vyjimku... ps2: vyber OS: Windows (Microsoft;placene verze), Linux (placene i neplacene), MacOS (placene) => moznost vyberu. ps3: herni konzole: Xbox (Microsoft), SONY, Nintendo, Wii => moznost vyberu ;)

Anonym (31.10.2007 20:10:10)

Vybrat si urcite nemohou, kupujete si novy PC a jaky OS mate na vyber ? Pouze windows, zadna zminka o nicem jinem neni. Takze co myslite, mnel snad, treba zacatecnik moznost volit ? Ne, pokud se nedostane i neco jineho do nabidky, pak je to omezovani, je jedno ze si to muzete stahnout, ale clovek, ktery s pc neumi dea to co je pro nej nejjednodussi a nejvyhodnejsi. Pokud by mnel na vyber napr Linux, usetril by par tisic. Kdyz reknete v pc prodejne, ze tam chcete predinstalovany linux tak vam reknou, ze mate smulu. Samozrejme zalezi jaka, velmi sporadicky uz se pomalu zacinaji nastesti objevovat i ty dalsi moznosti. Ale v naproste vetsine pripadu tomu tak neni, takze je to monopol a tecka.

Anonym (26.11.2007 09:43:11)

Ale ale ale to je zase kec, podivej se do shopu a zjistis ze Windows je vetsinou volitelna polozka. U notebooku to beru , tam je takovych 70% s OS MS

LaForge (31.10.2007 19:27:24)

Clanek je napsanej dobre a treba s tim Realem je to taky pravda ... meli volbu pro jakej OS budou tvorit svuj software, kazdy si muze vybrat jaky chce OS.. i na linuxu si v pohode spustis windowsacky aplikace ... si proste debilek, kterej tomu vubec nerozumi. Nevidim duvod proc by mel microsoft platit pokuty za takovyhle hovadiny jako je integrace svyho prehravace do svyho OS... uzivatel ma i tak volbu v cem bude prehravat hudbu, video apod. To je jakoby firma se svym placenym softwarem zalovala firmu, ktera ma freeware software, kterej je mnohem lepsi nez ten placeny, tudiz firma prichazi kvuli freewarovymu reseni o penize. Prosimte probud se!

David (5.10.2007 22:57:10)

Ještě mě tak napadlo - když tu tak leckdo brojí proti omezování ostatních výrobců, proč nejsou podobné kauzy i v oblasti HW? Proč nejsou například výrobci základních desek "popotahováni" za to, že v nich nabízejí integrované zvukové, síťové a leckdy i grafické adaptéry? To třeba z mého "domácího" pohledu diskvalifikuje jiné výrobce daleko víc. Síťovka mi stačí integrovaná (mám 100 Mbit+1Gbit), stejně tak zvukový čip SoundStorm 5.1... Firma ASUS tím "připravila" tyto výrobce o tržbu v řádech několika set korun, možná i přes 1000 Kč. Protože kdyby tam tyto komponenty NEBYLY, tak bych si je musel koupit... Za peníze... Takhle to neudělám... Zatímco Microsoft je oficiálně popotahován za to, že jako součást Windows dává programy, jejichž alternativy jsou z valné většiny ZDARMA, člověk si je stejně většinou stáhne a používá... Pořád to všem přijde normální? Tak buď to EK vadí "z principu", a pak by měla otravovat i zmíněné výrobce HW, nebo férově přiznat, že prostě chce jen velkou firmu "pumpnout" o prachy, omezit její tržní podíl a tohle je akorát vhodná záminka...

Anonym (6.10.2007 00:22:20)

Ale HW je uplne jina oblast a firem, ktere sitove prvky prodavaji je velike kvantum, a hlavne si nikdo na zaden monopol nestezuje. A microsoftu je hlavne vytykano tech X dalsich prohresku, ktere jsou soustavne pachany od davna.

David (6.10.2007 08:14:08)

Jistě že je HW jiná oblast, ale šlo o srovnání PRINCIPU. Mimoto například alternativních multimediálních přehrávačů, free i placených, tedy ekvivalentů součásti OS, za kterou je MS kritizován, je taky velké množství.... Mimoto článek, ke kterému je tato debata, JE o tom "aktuálním" prohřešku, tedy Windows Media Playeru, stejně jako ona causa u soudu... No jsem zvědav, co ve Win Vista EK "objeví"... A taky jsem zvědav na to, jak chce "snižovat podíl MS"... Že by zavedli nějaké kvóty, kolik lidí smí mít doma Windows a kolik musí povinně používat něco jiného? To by jim nebylo nepodobné :-D Nezlobte se na mě, ale EK je v mých očích banda přeplácených šašků a celá EU je podivným levičáckým spolkem, který navzdory kecům o tržním hospodářství bude mít za chvíli větší rozsah "plánování" než tomu bylo u nás za komanče...

Vladimír (26.11.2007 01:10:23)

Kdyby windows byli funkční tak by je nikdo nepopotahoval. Ale co říc na systém kdy vzdálená intrenetová aplikace má větší právo jak uživatel. Windows se stavájícím nastavením se hodně zasloužil o rozšíření virů. At uvedu přesně. Zápis do registru co se má spustit při statru by měl být 100% v rukách uživatele a to není.

Jouda (19.12.2007 01:07:37)

Hlavne media player byl ve Win v dobach kdy ostatni nevedeli co je to PC,kopirovali dos.hry na disketach a ti nejschopnejsi se zacali potom venovat programovani a vsechny ty ,,chudinky ublizene" firmy vznikly hlavne diky Microsoftu,bez jejich OS by v tub dobu nebylo na co psat soft. Treba by se vzmohl nekdo jiny a mohl byt nejrozsirenejsi jiny system a snad i treba lepsi..ale NENI.Microsoft by je mel okamzite taky zazalovat ze na nem parazituji at je nejaka legra

Špidla (21.12.2007 20:22:41)

No a teď se ta zamindrákovaná a poďobaná eurokomisařka,která se naváží do Microsoftu,chystá na automobilky:za to,že do aut montují CD přehrávače,navigátory,vyhřívaná sedadla atd,atd.