Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > nechapu nynejsi situaci s FUP, omezovani rychlosti a dat

nechapu nynejsi situaci s FUP, omezovani rychlosti a dat

Kroup (22.4.2004 09:11:50)

Nechapu to, preci si objednam linku za nejaky penize, ktera mi nabizi neomezena data, neomezeny cas a vysokou rychlost...za tyto 3 zakladni prvky broadbandu si platim. Nechci stahovat warez, ale proste nechapu, proc me nekdo omezuje internet. Je preci zcela jasne, ze situace adsl v CR neni prirozeny vyvoj - tzv. stahovaci imho za nic nemuzou, a to ne, ze bych je chtel branit, ale to je proste fakt. Jinde na svete maji lide 4 - 10 Mbitove linky - prenesou stovky GB mesicne a vsem to jede porad naplno (to vim i od znamych, to nejsou zadne domenky).Tak proc to u nas nejde, kdyz mame zvlast takove nuzacke rychlosti? Jedinym vysvetlenim je pro me to, ze je to umele udrzovany stav ze strany Telecomu a jednotlivych poskytovatelu. Preci si nebudu porizovat linku o rychlosti 1 Mbit na to, abych si stah e-maily, zabrouzdal, trochu zaparil...to mi prijde trochu malo za ty penize, zvlast kdyz u brouzdani se neda prakticky poznat rozdil mezi 512 linku 1024 a 2048 atd. U techto rychlosti uz jde preci jen daleko vic o ping, protoze tech par kilobajtu se do compu natahne behem vterinky. Chci si stahovat veci, ted nemluvim nutne o stahovani na P2P sitich. Chci si stahovat amaterske filmy (ne porno :)), kterych je na netu habadej, nebo ruzne prezentacni materialy pro praci atd. Jenze kdyz taham druhou pressovou fotku, ktera ma 30 MB a nekdo mi shodi rychlost na 3 kB/s, tak je mi ten internet na nic. A jeste jedna vec, vubec nechapu proc se porad resi to, jestli jede 1024 linky v praxi na 50 % nebo 60 %. Vzdyt ta rychlost by mela byt preci porad stejna a mela by byt 1024 (tedy samozrejme, ze ne presne, ale mela by byt konstantni a co nejvic se te idealni papirove priblizovat). Prijde mi to cele jako pekna budou na lidi, kteri teto problematice nerozumi. Koupi si 512 linku a pak se divi, ze jim to jede stejne jako modem...a proc? Protoze to nekde o kousek vys po kabelech umele usmernuje, aby to mohl svadet na lidi, co prenasi velke objemy dat...

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 09:30:19)

Proč? Protože si někteří lidé zaměňují tyto slova: - "neomezená data" za "sosej co můžeš, nebo Ti uteče mládí" - "vysoká rychlost kdykoliv" za "vysoká rychlost neustále" - "agregovaná linka" za "garantovaná linka" atd. A ISP se vůbec nesnaží toto lidem vysvětlit a doporučit jim vhodné služby; je to produkt dvou věcí, a to malé marže, kterou ISP mají a tedy technické oddělení se tomu nevěnují, a toho, že obchodní oddělení nezajímají technické možnosti. Podívejte se na Velkou Británii; tam je velkoobchodní nabídka snad ještě horší než u nás, ale ve výsledku mají ceny nižší a ADSL funkční; jde jen o to, že britové neobjednávají tak, jako my, jen tu nejlevnější variantu.

Kroup (22.4.2004 09:50:14)

Ne, ja si tata slova rozhodne nezamenuji. Ale pokud mi nekdo nabizi sluzbu nez datoveho omezeni, mam proste pravo ji vyuzivat na 100 % 30 dni v mesici. Linka by nemela byt agregoavana a mela by byt garantovana. Kamarad ve Finsku ma 10 Mbit, prenese mesicne hodne pres 1 TB a nikdo ho neomezuje! A samozrejme ma adsl. Dalsi znamy ve francii ma za 800 Kc 768 kbps bez agregace a datoveho omezeni. Prenese take kolik dat chce a ta linka mu jede porad naplno. A to zije v Parizi, kde by to melo by pretizene jako blazen. Ale neni. Proc? Protoze ty kapacity proste jsou. Jen jde o to, jestli to nekdo pusti nebo ne... Uvazuji o tom, ze si poridim za nekrestanskych 3500 korun 512 s 1:20 a budu doufat, ze kdyz si stahnu 4 x 700 MB prezentace firem z jejich FTP, tak mi to pojede aspon 40 konstatne...

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 10:57:41)

;-) Nárok stahovat nonstop plnou rychlostí pochopitelně máte; ovšem za předpokladu, že 49 dalších lidí toto dělat nebude.

Kroup (22.4.2004 11:16:53)

No a o to prave jde. Ja si preci zaplatim linku, tak nechapu, proc bych se o ni mel delit s 50 lidma. Kdyby stala ta linka 2 litry a delilo se to 50, tak by to ty rychlosti 5 kB/s (tolik mi to pres den vetsinou jede) odpovidalo - i kdyz treba vcera mi to jelo 80 od rana az do 7 do vecera a pak to skocilo na 5, takze me nikdo nepresvedci, ze se to ridi podle mnozstvi lidi online a celkovyho vytizeni. Ale tady plati zhruba ty 2 litry kazdej (pokud ma ten 1 Mbit), proto nechapu, proc dotycneho omezuji. Ja jim poslu sve 2 tisice a jestli na internet mesic nesahnu nebo budu stahovat 24 hodin denne uz ji ma byt jedno. Stejne tak nechapu situaci s UPC, kdy v Holandsku maji bezne 4 Mbit a nikdo je neomezuje. Vam prijde normalni, aby mel nekdo kabel za 1700,-, rychlost 1024 a moh stahnout 15 GB? Mne teda ne. Protoze ta rychlost neni na nic jinyho, nez na to, abych moh stahnout velky objemy dat za kratkou dobu. K tomu je ta linka predevsim urcena a proto by si ji meli objednavat lide, kteri ji budou hodne vytezovat. Pokud si nekdo poridi 1 Mbit, aby prenesl 10 GB mesicne (natoz treba 3 nebo 5), tak ho absolutne nechapu. To vyhazuje penize z okna. A tim stahovanim nemyslim pouze soubory (piratske filmy ,hudbu, hry), ale kdyz si treba pustim streamovane video, coz pravda asi tolik lidi nedela, ale ja treba jo. Pustim si stream video, zvolim kvalitu nejvyssi, protoze mam preci "kvalitni a rychlou" linku, tudiz se mi do compu souka jeden megabajt za druhym (v noci ;)) - jinak je to spis bajt, minuta nic a bajt ;))))

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 11:21:23)

Jenže to co popisujete, je chování, které patří na garantovanou linku a ta stojí na českém trhu mnohonásobně víc než to ADSL; a s tím nemá ČTc co do činění, takové je prostě prostředí...

Kroup (22.4.2004 11:33:18)

Jenze adsl technologie umoznuje preci sakra garantovanou linku!V tom to cele je, adsl melo byt pro nas trh spasou, protoze melo umoznovat lidem vysokorychlostni pripojeni k internetu. V okolnim svete to funguje, tak proc ne u nas? A CTc s tim ma hodne co docineni, protoze kdyby chteli, tak ten net proste pusti a vsem to pojede 60..100 (podle jejich zaplacene rychlosti). Vzdyt ani nemame uzivatelu adsl tolik jako v jinych zemich, porad se hovori o nasi nejlepsi siti...ale prakticky jeji skvelost videt neni. A pokud tedy nechteji, aby lide prenaseli velke objemy dat (coz je zaklad broadbandu a Telecom o adsl prohlasuje, ze je to broadband), tak maji nastavit rychlosti nizsi a lidi proste neomezovat. Co si budeme povidat. Kazdemu by na vybirani mailu, surfovani i tahani stacila 256 linka. Na kabelu se stahovalo i na 128 a kazdej to bral jako normal. Pokud tedy nekdo nabizi broadband a udava nejakou rychlost, tak by ji mel alespon v unosnych mezich dodrzet. Od rana uz sem nic nestah a mam pustene jen ICQ a internet mi jede 6 kB/s. To mi prijde na lince, ktera ma bezet teorecitky 128 kB/s (tedy realne bych cekal minimalne 100) uplne silene! A vase argumentace, ze adsl nema byt garantovane je podle me uplne mimo. Adsl prave melo tohle zmenit. Melo lidem, kteri si nemohou dovolit "pevnou" za 10k umoznit stejnou sluzbu. Lidem ve Francii, v severskych zemich, ale treba i v Japonsku (kde je bezny standard 10 Mbit a za tusim asi 3 nebo 4 tisice tam mate 26 Mbit) sluzba funguje. Proc tedy nefunguje u nas se ptam. Holt to vidim na profi adsl za 3500...rychlost 512 (kdyz si predstavim, ze za tyto penize bych mel ve Finsku - kde jsou ty linky vytizene naprosto silene - rychlost v radech Mbitu, tak se mi z toho dela skoro nevolno....)

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 11:48:53)

Ale proč by mělo něco uměle snížit ceny a změnit poměry na trhu? To přeci není v ničím zájmu! Mimochodem v tu chvíli by se ČTc stal opravdovým i internetovým monopolem! Bohužel, žijeme ve světě, kde nikdo nic zadarmo nedá; pokud je podle Vás internet a poskytování přenosu a konektivity tak levná záležitost, vypracujte projekt a já Vám slibuju, že seženu investora; a můžeme celý český trh změnit!

Kroup (22.4.2004 11:54:52)

Vy resite uplne neco jineho. Vysvetle mi jednu jedinou vec. Jak je mozne, ze ve Finsku, Francii, Svedsku atp. maji lide bezne Mbitove linky, stahuji stovky GB, vsem to bezi na maximum. Severske zeme jsou obecne zname tim, ze tam stahuje nejvice lidi a vzhledem k rychlostem stahuji o nekolik desitek procent vice nez my. Jak je tedy mozne, ze tam adsl funguje a zde to mozne neni? Chtel bych slyset jasnou odpoved bez jakychkoliv skoku k jinym tematum.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 11:59:58)

Jednoduchá opověď - umožňuje to tamnější trh, tamější podmínky! Proč je ve Spojených Státech benzín cca 3x levnější než u nás? Proč je u nás nevídaně levné a (snad) nejlepší pivo? Myslím že Vaše otázka je zcela mimo mísu, snažíte se vytrhávat z kontextu.

Kroup (22.4.2004 12:33:31)

To neni vubec pravda. Jaky tamnejsi trh? Vy srovnavate internetove pripojeni s pivem a benzime? To jsem ale trosku nekde jinde. Vase argumantace je nula...jak jsem cekal. V severskych zemich zije mene lidi (nemyslim dohramady, ale v jednotlivych statech) a internet maji rychlejsi. Opticky by se mohlo zdat, ze kdyz je jich mene, tak je logicke, ze je mene vyuzivany. Ale tomu tak vubec neni. Broadband tam ma daleko vice lidi, sit nemaji pry tak dobrou jako je ta nase...stahuji daleko vice...a vsechno funguje. Navic plati mene a berou daleko vice. Absolutne jste neodpovedel na otazku a nechapu proc branite Telecom. To je tak tezke si priznat, ze je ceske adsl naprosto priserne a nesplnuje leckdy ani zakladni pozadavky bezneho broadbandoveho uzivatele? A s tim pivem jste me fakt dostal...srovnavat hmotne produkty s internetovym pripojenim je skutecne roztomile.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 12:45:09)

Pořád jste mi neřekl, podle čeho se chcete dožadovat snížení cen na ADSL, když tomu neodpovídá nic na českém trhu. Mimochodem, kdyby ADSL 1:1 bylo za pár kaček, víte kolik by zkrachovalo menších ISP? A to by bylo pro trh zdravé? To je jen jeden z příkladů toho, jak zcestné jsou Vaše úvahy. Uvědomte si, že doba, kdy všechno patřilo všem, a kdy se "spravedlivě rozdělovalo", jsou ty tam. Dnes je rozhodující trh. Regulátor má pak za úkol ukočírovat Telecom tak, aby jeho produkty byly odpovídající situaci na trhu. Nemyslím, že by na tom mělo být něco nepochopitelného. A nemá to nic společného s tím, jestli by Telecom _mohl_, nebo jestli má _kapacity_ nebo jak je to někde v tramtárii. Telecom ani trochu nebráním; jen se divím, kde berete tu jistotu vědět, jak to má být. Mimochodem, asi třičtvrtě roku se zde dohadujeme v různých diskusích o tom, jaký je ve Velké Británii ADSL ráj; že tam jsou ceny nižší, agregace se neprojevuje atd. A ejhle! Najednou vyjde najevo, že velkoobchodní ceny BT jsou dokonce vyšší než ČTc. Pak se ale ptám já: nepramení problémy náhodou někde jinde? Není to opravdu odlišným způsobem využívání linky českými zákazníky? Nechápu, proč se Vám nezdá srovnání např. s pivem nebo benzínem? Jen proto, že internetový provoz není hmotný, hmatatelný, popíráte jeho existenci, cenu a hodnotu?

Petr (22.4.2004 13:03:27)

Pane Šilhavý. Souhlasím s Vaším názorem. Jen se ptám kdy asi tak bude internetový trh v Čechách nasycen a za peníze z pronájmu linek bude dokoupeno dostatečně kapacitní zařízení aby se nemuselo projevovat zpomalování agregací. Já to vidím i ze své zkušenosti ze Singapuru, kde to takhle fungovalo. Nejprve bylo rychlé připojení velmi drahé, ale po čase to zlevnilo a zkvalitnilo. Na kdy vidéte takovýto vývoj i u nás?

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 13:24:37)

Těžko říct; záleží to strašně moc na tom, jak se k tomu postaví ISP, kdy se zde konečně objeví ISP, který dokáže zajistit, aby přiměřené služby čerpali odpovídající zákazníci. Domnívám se, že by pro velkou část zákazníků mohlo být ADSL naprosto použitelné klidně do čtvrt roku, kdyby ISP začali nasazovat sofistikované systémy (ne nějaké přihlouplé FUP) a podpořili to snahou obchodníků prodat náročnějším uživatelům lepší služby, ev. jim vypovědět smlouvy. Pro účely "sosání" velkých objemů dat (řekněme pravidelně nad 10 GB), to českému ADSL bude trvat mým odhadem 2 roky.

Petr (22.4.2004 13:40:19)

Díky za tu trochu optimizmu. Když k tomu připojím, že mi po měsíci dnes ráno linka (GTS 1024/256 1:50) běžela na 75% kapacity po měsíci téměř konstantních 5%, tak věřím, že se toho dočkám.

Anonym (22.4.2004 20:50:33)

Vězte, že porucha není na vašem přijímači. A bude brzy napravena.

Kroup (22.4.2004 13:23:41)

Ne, nesouhlasím s vámi. Mně nejde o to, aby internet za 1500 jel jako internet za 3000. Jde mi to, že pokud budu platit 3500 za 512 linku, což je podlě mě prostě přehnané a i když je náš trh jiný, tak nevidím jediný důvod, proč to mělo stát tolik...nechápu tedy, proč ani tak drahé adsl nemůže běžet konstatně 512. Proč mě někdo omezuje v používaní neomezeného připojení, když za něj platím. Pokud někdo nabízí neomezená data a zakládá na tom svou reklamu...ale když někdo stáhne blbých 80 GB a on mu linku srazí, tak je to podle mě prostě klamavá a sprostá nepravdivá reklama. Ať nabízejí tarify s limity, ať si je pořídí lidé, kteří nepotřebují přenášet velký objem dat. Ale když si chce někdo stahovat warez (což je na jeho odpovědnost) nebo stahovat tuny porno obrázků...či se dívat na zahraniční televizi po internetu...a zaplatí si za to, tak by to měl také dostat. Je mi jasné, že se trh s adsl u nás vyvíjí, ale to přijde mi trochu drsné, když linka, která stojí běžne jinde poloviny, stojí u nás 3500. Já bych se zahraniičím neoháněl, ale my jsme v této situaci prakticky sami. Kdyby to bylo 50:50, že půlka vybraných zemí to má levné a druhá drahé, tak ještě řeknu, že to bude holt stav od státu ke státu. Ale takhle drahé připojení nemají rozvinuté země ani jedna. Z čehož vyplývá, že je s českým adsl něco v nepořádku. Já bych považoval za opotimální (když už tedy omezení) 50 GB limit na 512 a 100 GB na 1024. To by znemožňovalo vytížení linek 24 hodin denně, ale na druhou stranu neomezovalo lidi, kteří by tu službu chtěli skutečně využít a ne mít jen zapnuté ICQ s msg, že se vrátí za 3 hodiny.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 13:28:08)

Podle čeho jste určil že 512 kbit za 3000 je přehnaná cena? Vždyť to tomu zdaleka neodpovídá, 512 kbit v ČR stojí několikrát víc! Vraťte se na zem, dřív než začnete teoretizovat; pak už totiž nejde o teoretizování, ale o utopii. A ať se Vám to líbí nebo ne, tak to zde prostě je a vzniklo to daleko dřív, než se u nás ADSL objevilo.

Kroup (22.4.2004 13:39:45)

Je to přehnaná cena, protože to všude jinde stojí ještě méně. A není to tím, že by jejich trh byl tak odlišný, ale tím, že v kapitalictickém duchu ČTc dříme duch socialistický. Kdyby nechali lidi dělat, co chtějí s připojením, které si platí, tak by nikdo neremcal...nikdo by je pořád nebuzeroval a nenutil je k nějákým změnám "násilím". A rejžovali by miliony úplně stejně. A je rozdíl mezi "pevnou", protože je tam daleko větší upload a služba je spolehlivější (prakticky bez výpadků) nebo jiných problémů. Navíc se svět vyvíjí a tak je jasné, že 512 linku, jejíž cenu stanovil někdo před 10 lety nemůže stát dnes stejně, protože jsou nové technologie, lidé chtějí přenášt větší objemy dat...vyšší rozlišení dig. fotek, videí, větší přílohy v e-mailech, chtějí si stahovat hudbu, melodie...což na modemu nemohli. Proto si pořizují služby s nový technologiemi, které umožňují levnější provedení. Analogicky to můžeme např. přirovnat ka LCD a Plasma televizorům. Plasma stát o moc méně nemůže, protože její výroba je nákladná (nemá cenu zabíhat do detailů). LCD je daleko levnjší a proto plasmu velice brzy vytlačí...ceny LCD televizorů jsou samozřejmě ještě poměrně vysoké, ale oproti plasmám za 300 tisíc je 150 tisíc skutečně méně. Hovořit proto o "pevné" lince, že stojí daleko více je nesmysl, protože se doba mění. DVD-R v Eximpu koupíte dneska za 19.90. A proč? No protože výroba je levná a oni chtějí, aby jim těch disků lidi kupovali 50 a ne jen 20, když to stálo 33,- a ne jen 10, když to stálo 50,-. Ale s internet je to jiné. Telecom opticky snižil ceny, ale zavedl agregaci, čímž službu v podstatě odrovnal. Co bych dal za tu 192 linku, která běžela naplno pořád. Teď mám 1 Mbit a jede mi to 5.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 13:52:21)

Jste asi z úplně jiného světa nebo moc čtete články Miloše Sovy. Mimochodem agregace měla být už od začátku, takže nevím na co si stěžujete; buďte rád, že Vám to na původní 192 kbit lince také nezagregovali. Pořád jste mi nevysvětlil, jak chcete dosáhnout toho, aby za pár kaček bylo to, za co se u nás jinak platí veliké peníze?

Kroup (22.4.2004 14:08:00)

Ale neplatí, vždyť tady ta technologie je, jen jí někdo hrozně brzdí. To mi vadí. Jinak wifi 512 stojí 400 Kč měsícně a běží to solidně. Kámoš má CZFree, stahuje dokonce až 300 kB/s, když stahuje v noci, nikomu to nevadí a když si omezí download na 50 přes den, taky ho nikdo neotravuje. A pozor! Platí za to také 400 Kč... Já platím 1700 a nejede mi to ani těch 50 a teď mě navíc ještě někdo bude otravovat s jakýms takýms FUP. To už je dle mého názoru trochu moc.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 14:23:41)

Ale ta technologie nebyla zadarmo, její úržba není zadarmo a její obnova zadarmo nebude.

Anonym (25.4.2004 13:30:47)

Tim chcete říct, že wi-fi je zadarmo?Nic neni zadarmo, ani kabelovka, ani wi-fi ani CDMA, a všechno pojede rychleji než shity od telecomu.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:24:58)

;-) srovnáváte nesrovnatelné; zatímco WiFi a CDMA jedou a pojedou na maximum svých teoretických možností (a tudíž ISP z nich čerpá _maximum_ co jde), u ADSL jsou rezervy daleko vyšší a s umořováním nákladů se musí trochu opatrněji...

Anonym (26.4.2004 13:45:39)

trochu

Anonym (26.4.2004 13:45:51)

moc

Anonym (26.4.2004 13:46:05)

přispěvků

Anonym (26.4.2004 13:46:14)

ne

Anonym (26.4.2004 13:46:23)

?

Anonym (25.4.2004 18:22:04)

Jasně že nebyla zadarmo, ale zaplatili jsme ji my všichni z našich daní s projektem INDOS.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:23:13)

Jo, to nadávejte ale tomu, kdo takové smlouvy uzavřel, a ne tomu, kdo je dodržuje tak, jak byly postavené...

ogi (24.4.2004 12:29:11)

a podle čeho tahle cena není vysoká, myslíte, že cena 60-70 TISÍC za 512 je málo, protože to je v podstatě její cena, protože ji ČT prodá celkem 20 lidem

nick (25.4.2004 10:09:14)

nexci ti kazit Tve domnenky, ale ked by se o linku 512/128 delilo podle tvych reci 20lidi a podle reci ostatnich 50lidi (1:50), tak by ses v zadnem pripade nedostal ani na zminovanou "o 20% nizsi rychlost nez platis". Protoze bys musel jen ty tahat a ostatni by mohli mit zapnute maximalne okno iRC chatu nebo odesilat iCMP ping command na nejakej server! Ty asi nechapes, ze kdyby kapacita linky za agregacnim bodem (jeste pred iSP) byla taka, jako si platis ty sam pro sebe (512/128), a bylo na ni naveseno 20 resp. 50 lidi, tak by to ANi OMYLEM nejelo "o 20% pomaleji" !!! Pac by to jelo tak maximalne 2kBps a to bys jeste musel mit stesti a pulka lidi by to mela vypnute! Kapacity linek za agregacnim podem se lisi dle jednotlivych iSP (zalezi na agregacnim pomeru, rychlosti linky, poctu zakazniku daneho iSP v agregacnim bode...). Ale ty rychlosti tam odtud jsou v radech megabitu, nekdy i desitek (praha, velky provider)! 2all: To, ze to realne nejede rychleji, nez z 80% zaplacene rychlosti, je proste moralni vyjeb. Je to tak nastavene, aby to tak jelo a lepe to proste nepojede. Prenosova rychlost proste neni nastavena na 512 ale dejme tomu na 450kbps a tohle uz si CTc osetril hned v uvodu, kdyz rekl, ze "agregace se projevi maximalne 20ti % snizenim rychlosti v dobe nejvyssiho vytizeni agr. bodu". Timto vyrokem se proslavil pred rokem, kdyz zde ADSL zacinalo a vicemene to tak funguje (kdyz pomineme dve vyjimky pri zapinani agr. a na 1. a 2. pokus, kdy to fakt nebyl broadband). 2krpupa: FUP? Nikdo te neomezuje ve stazenych datech (alespon Nextra ne). Muzes stahnout klidne 80GB mesicne, muzes stahout klidne 120GB/mes (coz je asi max. co se da na 512/128 za mesic udelat), ale nesmis se pri tom chovat jako prase a tahat multi-threadem nebo vice souboru najednou. A neodvolavej se prosim na to, ze nektere zdroje jedou pomalu a proto tahas vice veci najednou, protoze jsi rekl, ze warez netahas a to jsou taky z 99% jedine zdroje, ktere ti nejsou schopne posilat data rychlosti 512. Pokud tahas z legalnich zdroju, tak to vzdy tech 512 pojede a ty muzes jednotlive soubory zaradit do fronty. Pokud za legalni zdroje vsak povazujes DCcko s CZPRO channelem, tak jses na omylu, pac ten Matrix revolutions a KilBill2 tam opravdu nejsou legalne ;) tak nam tu prosim nevykladej nejaky bludy o tom, ze udelas 80GB 30ti megovejch prezentaci, pac by jich bylo 2666 za mesic a pak bys je mel pro pracovni-firemni ucely a pro to tu mame ADSL pro firmy s agregaci 1:20, bez FUP, limitu apod ;))) s pranim krasneho dne nick

Anonym (25.4.2004 12:03:19)

nick=slovák z infolinky Nextry=piča

nick (25.4.2004 12:27:35)

k tomuhle jsem se jiz vyjadril v threadu 'tohodle si vazne vazte' a proto si to tam precti, co si myslim...krom toho, tesi me, ze vystupujes pod 'anonymem', jsem rad, ze me uznacujes za picu, ale i pokud ja te mohu oznacit za kokota, tak ti stejnak nedam :D muheheheheheeee koneckoncu jsem rad, ze se opet projevil cesky narod a konkretne take ona internetova 'anonymita' a ty mas na to zde napsat neco takeho, ako ze jsem z infolinky, pac kazdey, kdo umi par slov po slovensku, je slovak z infolinky alias pica... a jak jsem jiz rekl: pro omezene lidi, omezeny internet ;)

Anonym (25.4.2004 12:39:45)

hahaha tys mě teda dostal. hlavně že ADSL který provozuje firma, v který seš zaměstnanej jede v 60% případů (například s přenosem 5GB) velmi bledě. To že to jede dobře tobě, když máš nastavenou prioritu jako jejich zaměstnanec nic neznamená. (jen to, že to zpomaluješ ostatním). Doufám, že ten tvůj národ z Tater spadne v hokeji do skupiny D (uklízeči)

nick (25.4.2004 13:05:13)

muheheheheheee!!! z tvych vtipu nezustane jedine misto suche, ani moje zidle!!! uaaaaaaaaaaaaaaaa zamysli se a predhod nejaky dukazy, ja si je rad vyslechnu, treba zjistim, ze jsem rozpolcena osobnost :o)) kdyz jses si tim tak jist, tak k tomu mas nejaky dukaz a myslim, ze si ho tu vsichni radi prectou (vcetne me:)) BTW: zase mi shodili prioritu, ten nekdo, kdo rekl, ze kdyz to udelaj jednou, tak to delaj castejc, ma pravdu, ale to mi asi nebudes verit, pac pro Tebe jsem supak v oranzovym tricku s velkym N, co??? ja te lituju , fakt... ;)

BDs (25.4.2004 13:43:02)

Jo, to sem byl ja, kdo ti to rikal s tou snizenou prioritou...je to jako pritezujici okolnost u soudu. Uz se tesim, az mi skonci 30.4. smlouva. Sice budu prinejlepsim na dialu, ale porad lepsi nez tohle.

nick (25.4.2004 13:54:04)

no docela me prave nasralo, kdyz jsem tahal jen jednim vlaknem a za pul hodky jsem byl zase dole :( asi jim budu muset napsat mail ----------------------- pro rejpaly: jdu napsat kolegovi ze zamestani pro inteligenty: jdu napsat svemu iSP :)))) nick

Kroup (26.4.2004 17:26:25)

No, taham vselicos, jsem treba filmovy recenzent a kdyz se nestiha poslat DVD ze Statu nebo z Anglie sem, tak nam hodi 6 GB na FTP a musime si to stahnout. Samozrejme to nejde vypalit (teda ted uz jo, kdyz jsou +R9 palirny), ale takovou stejne nemame. Vytvorime virtualni mechaniku a disk nacteme z image filu, ktery stahneme z ftp. Moc casopisu to nepouziva, ale nekde se to zacina uplatnovat. Me nebavi jezdit do redakce, tak si to stahuju doma a proto jsem ocekaval, ze kdyz si zaplatim 1024 linku, ze mi to minimalne 80 - 100 pojede konstantne. Dale stahuju tuny pressovych fotek filmu a produktu, na ktere se pisi recenze atd. Clovek proste prenese spoustu veci. Proto asi prejdu na 512 profi adsl, protoze ho moc lidi nema a v GTS mi tvrdi, ze tam agregace skoro uplatnovana neni. Kdyz jsem bydlel v Krci, tak sem mel 256 profi a jelo mi to konstatntne 27 kB/s 24 hodin denne. Ale na stazeni DVD na recenzi mi to moc nestaci, takze chci tu 512tku. Jen sem resil to, ze pokud nekdo nabizi 512 nebo 1024 linku...i s datovym limitem...mel by rychlost v nejakych mezich dodrzet. A podle me rychlost 3 kB/s na 1024 lince proste podvod a Telecom jen hrabe a hrabe. Lidem ale dojde trpelivost, uz ted hleda plno lidi alternativni pripojeni. Dokonce i par znamych na kabelu odmitlo jejich limity a budou kabel rusit nebo jini, kteri o nem uvazovali, ho nenechaji zavest. Na zapade to v pohode funguje vsem, at stahuji velke objemy dat, nebo ne, nikdo je neotravuje. Kazdy si proste zaplatit za linku a muze si s ni delat co chce. Napr. me pobavil termin "naduzivani" linky. Linku lze nevyuzivat, castecne vyuzivat a vyuzivat na 100 %. Ale na 101....102...110...to preci logicky nejde, takze jake naduzivani? Nekdo proste linku vyuziva plne a za to si zaplatil a v tomto pripade Telecom by mel zarucit, aby mu sluzba plne jela. Take by mel zarucit, aby dany uzivatel neomezovat dalsi uzivatele. Technicky to resitelne je uplne v pohode at si pan Silhavy rika co chce. Kapacity na to jsou, jinde ve svete to funguje...i u nas to funguje (u profi adsl s agegaci 1:20 - linku ma tak malo lidi kvuli cene, ze tam agregace neni prakticky uplatnovana). Doufam, ze ceny techto linek moc neklesnou, aby se nestaly masovou zalezitosti, ale mohli si je zaplatit lide, kteri na tech linkach budou skutecne pracovat a prenaset velke objemy dat k pracovnimu uzitku. Nikoli stahovat GB piratskych kopii filmu.

Houmles (26.4.2004 18:40:39)

Máte pravdu, ale tím, že stahujete DVD tak omezujete ostatní lidi na lince, kteří za to nemůžou. V zásadě s váma souhlasím, ale ADSL u nás není vhodné na vaše potřeby. Byl bych rád kdyby bylo, ale není.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 19:34:37)

Říká Vám něco pojem "garantovaná (neagregovaná) linka"? Pokud ano, řekněte mi, pro jaké použítí taková věc existuje, když ne pro to, co Vy právě popisujete?

Kroupa (26.4.2004 20:02:23)

No, podle mě by měli mít takovou linku všichni, co mají adsl. Pokud ne, tak by měl Telecom datově omezit levnější služby (jako je to teď) a dražší nabízet bez limitů. Ale neměla by být uplaňovaná agregace, ta totiž neomezuje uživatele ve stahovaní pirátských filmů, ale omezuje veškeré využití internetu. Kdyžto datový limit neomezuje rychlost a tím surfování a práci na internetu, ale pouze stahování. Pokud mi pojede 512/128 profi adsl linka, kterou sem dnes objednal - změna tarifu proběhne během týdne, 50 kB/s 24 hodin denně, tak budu naprosto spokojen. A uznám i cenu 3500 (i když není s nabídkou ve světě srovnatelná). Ale pokud má někdo například 1 Mbit jako já a už 5 dní mu to jede na 10 kbps (to není překlep), tak to je sprosťárna a podvod Telecomu. Agregace je prostě podvod na uživatele. I když je ta linka za 3500 agregovaná, tak by na ní neměla být agregace příliš uplatňována. No, uvídím, jak to pojede.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 20:47:46)

Asi žijete na jiné planetě; poptejte se v zahraničí kolik stojí garantovaná linka - a nestačíte valit oči, kolik stojí pitomých 128 kbitů!

Petr (26.4.2004 23:41:55)

Před chvílí jsem v jiném příspěvku od Vás četl, že konektivita je pro ISP relativně levná....

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 08:05:13)

Zaměňujete když porovnáváme náklady na pouhou konektivitu a nebo, jako tady, celkovou službu...

Petr (27.4.2004 11:27:32)

Ale nezaměňuju. Jen jsem si dal dohromady dvě Vaše tvrzení: 1. transport představuje 1/3 ceny 2. konektivita je pro ISP relativně levná Útržkovitě máte správné vysvětlení, ale bylo by potřeba z toho udělat ucelený obraz a nesnažit se najít protiargument na každý názor. Škoda, že není toto fórum populárnější. Pa byste měl šanci se dostat na billboardy Telecomu podobně jako Anička Dajdo.

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 11:32:04)

Myslím že se především bavíme o nesmyslech; ve světě to funguje podobně a za velmi podobné ceny (promiňte, nebudu řešit, jestli jsme u nás o 20% dražší nebo takovou nějakou malichernost)... Mrkněte například na wholesale nabídku British Telecomu, ať vidíte, jak to bývá...

Petr (27.4.2004 12:18:39)

To utíkáme od tématu. Nemluvil jsem o ceně, ale o rozporech a neujasněnosti Vašich názorů. Mimochodem nadnodnocení o 20% ja sakra moc!!! Například při 20000 uživatelích je to za rok cca 48 miliónů.

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 12:31:35)

Myslím, že moje názory jsou konzistentní; asi si jen nerozumíme, kdy komentuju současný stav, kdy obecnou rovinu a kdy jakýsi pomyslný ideál. Každopádně, pokud chcete řešit problém trochu pragmaticky, nezabývejme se tím, co na tom má Telecom, zaprvé s tím nic nenaděláme, zadruhé ani nezjistíme ani přibližnou výši... Pro začátek navrhuji porovnat BT, kde mají prakticky identické služby a funguje jim to; napadá Vás jiné vysvětlení, než rozdílnost v marketingu a v užívání?

Petr (27.4.2004 13:49:43)

Jestli si nerozumíme, tak používáte stejné pojmy pro různé věci. Taková "drobná" nedorozumění jsou také příčinou jiných očekávání nových uživatelů ADSL a jiné skutečnosti. A v čem je rozdíl mezi ČTc a BT? Minimálně v počtu uživatelů. Pokud si to pořídí jen Ti co to skutečně chtějí využít na maximum a pro ostatní je služba drahá, tak jsou důsledky sdílení pásma takové jaké jsou. Při aktivnějším využívání internetu nejsou 3GB žádné velké číslo a 6GB nebo 10GB už neodpovídá agregaci. Cenový rozdíl za větší rychlost je poměrně vysoký a výsledná skutečnost tomu neodpovídá (pokud se agregují 512/128 společně s 1024/256).

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 13:55:46)

Ceny komentovat nebudu; s tím to nemá co společného... Ty se budou vždy řídit jinými pravidly, než tím, co by si uživatelé přáli.. A k agregaci 512 a 1024 kbit linek dohromady - podle mého názoru je to správné, nicméně museli by ISP udělat vlastní schedulery, které by opravdu zajistily, aby 1024 linky běžely opravdu 2x rychleji. A to by problém být neměl ani v nejmenší; to dovede (v menším měřítku) kdejaký přeprodejce konektivity...

Anonym (23.4.2004 21:18:02)

TAK PROC PRODAVAJI INTERNET NAPŘ. 500 LIDEM A PRITOM TA LINKA ZVLADNE JENOM 100LIDI.PROC PROC PROC

Miroslav Šilhavý (24.4.2004 09:26:55)

Věřte, že kdyby se zbavili cca 5% nejnáročnějších lidí, tak těch 95% ostatních by to utáhlo v pohodě...

BDs (24.4.2004 19:28:30)

Jiste, ted zbyva uz jenom vyhnat zastupce inteligence ze statu pryc a delnicka masa se uz umi pro nasi myslenku (demagogii) o ADSL s MAX ale vazne MAX 3GB/mes nadchnout o poznani lepe... Ze vy jste byl za dob minulych v KSC...

A (25.4.2004 09:16:39)

Uvazuj logicky nez placnes co ti kamosi v ucnaku reknou .. PROC by ISP jako komercni firma si mel drzet zakose, ktery jsou pro nej nevyhodny a delaj mu problemy? Proste se tech 5% zbavi, kdyz mu to prospeje financne i technicky ...

BDs (25.4.2004 09:57:16)

1) Spravny ISP jako je tomu napriklad v zahranici, by mel byt schopny zajistit pro narocnejsi uzivatele ADSL prechod na variantu, ktera vic odpovida jejich narokum a to s neprilis velkym rozdilem v mesicnim pausalu. Rozhodne ne jako je to u nas - vic nez dvojnasobna cena (mluvim o 512ce). Vas urcite napada nejake jine rozkosne reseni ve stylu, vsechny je zagregujem pekne po kupe, a pak az se jim nebude libit permanentni rychlost pod dialem, odejdou sami, samozrejme s poplatkem 2,5K za zruseni a pul rocni vypovedni lhutou. AD Kamosi v ucnaku: Je mi uplne volny jaky studium si zavrsil, dokud se budes snazit timhle _UBOHYM_ zpusobem s nekym vyjebavat, tvoje vizitka bude stejna, jako nejakyho hornika z Havirova.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:21:52)

"...ktera vic odpovida jejich narokum a to s neprilis velkym rozdilem v mesicnim pausalu..." A to Vás napadlo jak?

BDs (26.4.2004 18:40:48)

Vam pripada dvojnasobek jako primerena cena????

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 19:32:24)

Co to tady povídáte? 1024 že je 2x dražší než 512? A od kdy? Nebo srovnáváte agregační poměr? To je pochopitelně chybné, 2,5x nižší agregační poměr = více než 2,5x kvalitnější linka!

BDs (26.4.2004 22:56:46)

Jo, kez by to tak bylo i v praxi. Ale predevsim platit za to 3K je jednoznacne neprimereny. Vim, ze nas trh ma urcity "specifika", ale tohle neni normalni. +celou dobu mluvim o 512ce a psal jsem to uz v prvnim postu...ctete. A prosimvas nepiste mi odpoved ve stylu: Typicky cechacek, uz predem vi, ze mu 1:20 pojede hur nez 1:50. Uz je to ohrana odpoved.

LOU (22.4.2004 12:05:03)

PROSTREDI!!! Takovy je proste MONOPOL a monopolni ceny.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 12:22:07)

Ale jděte; copak Telecom drží internetový trh u nás?

Anonym (22.4.2004 21:37:22)

Vrchol demagogie

JOe (25.4.2004 13:45:49)

Tak to jste mě pobavil.Ne opravdu.Telekom nedrží internetový trh.A kdo tedy?Kdo vlastně pronajímá dráty (které mimochodem zaplatily občané tohoto státu)?Vaše příspěvky mě vždycky dobře pobaví.Aspoň tady není taková nuda.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:20:35)

Šmarjá a to každý jede po drátech? A i kdyby, tak musí? A musí to být dráty zrovna Telecomu?

JOe (26.4.2004 22:06:36)

Špatné otázky.Co když jiná možnost než po drátech Telekomu není?Tak si je mám natáhnout sám?To co říkáte je pouhá demagogie.Většinu infrastruktury nebudoval Telekom za svoje peníze.Někde jsem četl Váš příspěvek ,že problém cen za připojení je v nás češích.Protože nakupujeme jen to nejlevnější.No ale pokud budeme nakupovat jen to nejdražší tak proč by měly provideři nabizet nějaké levnější?Nepostrádá to logiku?

(26.4.2004 22:15:49)

Proc jen to nejdrazsi ? pokud dobre vim tak bylo receno ze kdo ma vetsi naroky tak ten by mel mit drazsi... ne vsichni. ale pri soucasnych cenach to jaxi nejde.... ale co ja vim, treba se v duchodu dockam jednak zlepseni situace na trhu s adsl a taky zlepseni chovani useru (libilo se mi to prirovnani sveda a cecha u svedskyho stolu :):)

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 08:04:06)

Zaměňujete si dojmy s pojmy; když někde konkurence není, neznamená to, že by to telecom měl dohánět z titulu regulace monopolu; důležité je, že konkurence být _může_!

JOe (27.4.2004 15:50:19)

Vůbec si nepletu pojmy.Ano konkurence být může ,ale nemá takovou startovací pozici jako měl Telekom.A je to on kdo dává velkoobchodní nabídky stylem ,,Ber nebo nech být".A jeho ceny nejsou zrovna ,,rozumné". Já:Je mě jasné ,že kdo má velké nároky tak za ně musí taky náležitě zaplatit.

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 16:07:04)

Dovolím si s Vám oponovat v závěru. Nemůžeme navždy hledat, jaké podmínky kdo kdy měl. Bohužel, stát nevyjednal s Telecomem v tomto ohledu žádné podmínky. Ale s tím už nikdy nic nenaděláme. To už je bohužel pryč. Kromtoho nevím jak srovnáváte startovací podmínky; copak zde nebylo dost let prostředí, kdy Telecom nenabízel žádné rychlé připojení? V té době tak strašně konkuroval těm ISP, kteří podle Vás neměli rovnou startovací metu? A regulátor už se na toto nemůže ohlížet; regulátor musí vidět jaké možnosti jsou a jestli je tam aktuálně něco nezdravého nebo není. Nevím proč berete jako jakousi "supertezi", že ADSL je jediný způsob připojení a to, že je jakousi povinností ho poskytovat. Ve Vašich závěrech se snažíte jedno zlo nahradit zlem stejně velkým, ale jiným! A to přeci není ta správná cesta. Kdybych to měl dohnat až do absurdního závěru, z hlediska rovnosti soubouje by bylo v naší situaci nejférovější ADSL neposkytovat vůbec; pak by podle Vás Telecom nezneužíval to, že měl lepší startovací pozici. Zamyslel jste se, jak by k tomu přišli např. lokální ISP, kdyby Telecom šel s cenami nějak výrazně dolů? Už jen toto by trhu uškodilo víc než cokoliv jiného. Ceny by měly zůstat přiměřené, aby na trhu přetrvala zdravá hospodářská soutěž. Určitě by Telecom nepoložilo na lopatky, kdyby ADSL nabízel za 100 Kč měsíčně; ale do roka a do dne by z něj byl dokonalý internetový monopol, což zaplaťpánbu není.

(27.4.2004 21:28:03)

Tak tim poslednim odstavcem jste mne vazne prekvapil.... takze vlastne to ze to jede jak posrany za vysokou cenu je vlastne dobry ?????? Nerikam ze by to melo stat 100Kc.... at to klidne zustane jak je, ale KVALITA !!!!! je dulezitejsi !!! Cenu at raci neupravujou jinak by to bylo ve vysledku jeste horsi, ale radeji at snizi tu posranou agregaci na kterou se porad musi vymlouvat, pritom ve svete toto slovo takrka uzivatele neznaji. Trhu by vubec nic neudelalo, kdyby dejme tomu ten ag.pomer snizili na 1:25... protoze to co jste napsal vlastne rika, ze sice konkurence byt muze, ale stejne predrazena a o snizeni cen se nikdo snazit nema.... presne tak to je ted, telecom svym adsl nenuti nikoho slevnovat.... ale kdyby zvedli kvalitu, hned by ty lokalni ISP sli bud s kvalitou take nahoru nebo s cenou dolu... to je KONKURENCE... a ne to ze se dohodnou ze lidi budou platit a platit dokud je nevoskubou.... Ja vim ze i v takovy britanii je ta agregace co mame tady... ale lide v cechach se to proste NENAUCI pouzivat (tim to s tim kdykoliv a ne neustale), takze jako to znamena ze naporad tady budeme mit takovouhle sracku ? Mno asi jo...

Miroslav Šilhavý (28.4.2004 07:33:44)

Pokud je to opravdu v lidech, což podle Británie vypadá, obávám se, že to nikdo uměle sníženou cenou nebo uměle zlepšenými parametry dohánět nebude.

(28.4.2004 15:16:55)

A proc ne ? Ted uz nevim jestli jste to psal Vy, nebo nekdo jiny, ale tykalo se to tusim limitu nebo FUP - a bylo receno, ze pro 90% lidi ty data staci, tudiz se sluzba nastavi tak aby to pro ty lidi bylo akorat a ze kdyby to nestacilo nikomu, tak bude ta hranice vyse, ale protoze to staci tak proc davat vic prostoru...

Miroslav Šilhavý (28.4.2004 15:18:53)

Jenže ono to může znamenat např. že uspokojit těch zbývajících 10% by znamenalo rozšířit pásmo ne o 10% ale třeba o 60%.

(28.4.2004 15:23:28)

Jo, vzdyt ja vim.... v pripade 90%:10% je to jasne ze kuli 10% sosacu nikdo nic delat nebude (I kdyz tem cislum neverim, ale to je jedno). Ale ja myslim ze kdyby vsichni meli naroky vetsi tak bylo zminovano ze by byly "hranice" jinde... a podobne by to mohlo byt s "uzivateli"... kdyz celkovy prumer je nekde na 300Kbps tak to uz asi neco znamena ze k 512 to ma daleko.... viz. srovnani s prumery v GB kde jsou 430+-Kbps

Miroslav Šilhavý (28.4.2004 15:32:38)

;-) věřte nevěřte, ta hranice zlomu je dokonce výš než na 90%... Možná tak u GTS a podobných "neomezených" služeb by to mohlo být takhle nízko... A co se týče rychlosti - kdyby se ISP dokázal zbavit těch uživatelů, kteří jsou nad touto hranicí - a to buď "nuceným" přechodem na vhodnější služby, nebo výpovědí smlouvy, nebyl by pokles rychlosti zdaleka tak citelný...

Michal (24.4.2004 09:50:08)

Urcite nestoji 50x vice. Tak proc se musi skladat 50 lidi na garantovanou 512/128 s datovym limitem 500GB celkovou sumou 100000 Kc? A pokud podstatnou cast ceny tvori variabini naklady a ne fixni pak je nesmysl neco agregovat tak vysokym pomerem.

Miroslav Šilhavý (24.4.2004 10:09:21)

Je přeci běžné, že dražší "zboží" bývá výhodnější v poměru cena/výkon; a když odečtete řekněme byť i jen 1/3 z ceny ADSL jakožto náklady na transport, vyjde Vám ten poměr trochu jinak...

Michal (24.4.2004 11:26:42)

Oki, 33333 na transport. Zbytek 66666 to je porad moc na garantovanou 512/128.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:19:19)

Vycházíte z nějakého podivného čísla... Podle RAO je 512/128 za 707 Kč, tj. 50x (aby byla "garantovaná") = 35.350; 2/3 z této částky jsou pak 23.566 Kč a to mi zas tak moc, na to, že zajistí tuto cenu plošně a každému, nepřijde.

Petr (26.4.2004 20:30:34)

Pokud víte o někom, kdo je ochotný dnes platit za garantovanou linku 512/128kb do Internetu 23500 Kč tak dejte vědět! Nechám Vám z toho klidně 10%. Telecom za tuto cenu neprodává konektivitu do Internetu, ale garantovanou přenosovou kapacitu k ISP, až ten zajišťuje konektivitu.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 20:46:20)

1. lepší služby _vždy_ mívají výhodnější poměr výkon/cena; takže pochopitelně za 23kKč nikdo nenabízí ani nenakupuje garantovanou 512 kbit linku; u nich je cena méně než poloviční (a je to zcela běžné, že to tak bývá - nejsme tak bohatí, abychom si kupovali levné věci, že ano) 2. konektivita sama o sobě už je pro ISP relativně levná záležitost; od telecomu dostanou optiku až přímo do racku, tam to píchnou do routeru a celé ADSL běží; divte se jak chcete, vždy je nejdražší ten transport

Anonym (26.4.2004 22:59:11)

Jen bych upresnil, ze ISP nedostava optiku, ale 10/100 Mbit ethernet ;)

Miroslav Šilhavý (27.4.2004 08:02:42)

Ano, ale fyzicky se to v telehousech tahá optikou...

Petr (26.4.2004 23:17:50)

Gratuluju!!! Popřít sám sebe to o něčem svědčí. (jen pro jistotu, myslím tím ohodnocení konektivity - je to 1/3 nebo těch 23500 Kč?)

Nargon (17.2.2005 22:57:00)

Koukal jsem se na cenik Nextry na jejich garantovany linky pres SHDSL NEXTRA FIXLink 512 kbps 9 200,- Kč NEXTRA FIXLink 1024 kbps 12 600,- Kč NEXTRA FIXLink 2048 kbps 19 900,- Kč Za garantovanou linku, jsou to podle me ceny "normalni". Jen telecom prodava svou internetovou konektivitu draz nez ostatni.

Mates (24.4.2004 10:09:27)

Limit 500GB ? coze ? : ) na lince 512 ...... to sou pocty ;)

Michal (24.4.2004 11:21:47)

To jsou pocty CTc ne moje. 50 lidi, kazdy ma limit 10GB sedi na jedne 512/128. Ze uz v tom je schovany podvod protoze kdyby se vsichni rozhodli cerpat limit na maximum tak to proste nepujde protoze to na te lince nejde udelat... to uz nikoho nezajima. To je jako kdybys mel v pausalu mobilniho telefonu 1000 volnych minut ale kvuli pretizeni site bys mohl protelefonovat jen 500.

Anonym (24.4.2004 11:41:00)

Problém je v tom, že telekom nepočítal s tím, že se češi budou chovat jako češi. Já si totiž poslední dobou všímám, že plno lidí si plete, co s těma 10 gigama. Neberou to jako limit, ale jako to, co si předplatili.

Michal (24.4.2004 12:04:23)

Ale vzdyt oni si to predplatili! Stejne jako mam v mobilu pausal s volnymi minutami a za dalsi si doplacim.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:11:53)

Víte, ono to tak je i není; na ADSL platí několik pravidel, např. LIMIT a SDÍLENÍ; někteří lidé si opravu neuvědomují, že dodržet je potřeba _OBĚ_ tyto pravidla, a ne jen to, které se nám líbí... Tedy budiž - 10 GB, chcete-li, máte předplaceno, ale zároveň musíte dodržet pravidla sdílení linky... A je-li moc velký zájem o pásmo? Tak holt smůla, jiné pravidlo převážilo ty Vaše "předplacená" data.

Anonym (23.4.2004 21:15:26)

spis bajt, minuta nic a bajt TO JE PRESNE ONO

Mates (22.4.2004 11:07:31)

ask ministr Mlynar ... my s tim asi nic nezmuzem ... my se jen muzem snazit udelat z h*vn* neco pouzitelnyho :)

Hroudek (22.4.2004 13:23:45)

Proč proč proč? Protože monopolní telecom není kabelovka nebo Netbox. Proto uměle škrtí ryhlosti, proto neposkytnou na půlmegové lince půlmega, ale prodají to dalším dvaceti nebo padesáti lidem, aby mohli mít 20x nebo 50x víc peněz - to je přece jasný.

normální člověk (22.4.2004 13:36:25)

jak může proboha někdo za měsíc stáhnout 1 terrabyte? ( nějaký Fin, jak jsem četl ). Ten člověk už musí být z Internetu úplně zhulený, jinak to není možné. Takového internetového exota by měly zařadit jako nežádoucího do křížové databáze všichni provideři

Kroup (22.4.2004 13:41:46)

Vždyt na tom nic není. Nechápu vás. 1 TB není na 10 Mbit lince nic moc. Kdyby to měl zapnuté pořád bude jich za měsíc i několik...

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 13:47:54)

Ale to už opravdu musí mít z těch informací oči vykoukaný, uši vyposlouchaný, prsty ošoupaný, zadek přesezenej, že ano? ;-))

Kroupa (22.4.2004 13:50:28)

No, tak já to tady nechci rozvádět. Ale stačí stahovat taký věci v 50 MB RARech (celková velikost max. 4,7 GB) a pokud jich stahujete hodně, tak je 1 TB celkem ok, protože po těch 4 GB to skáče nahoru hodně rychle.

Miroslav Šilhavý (22.4.2004 13:53:57)

Nojo, ale ty data musí k něčemu přeci použít, ne? Přečíst, přeposlouchat, shlédnout... Mimochodem - spočítejte si, jak tlusté by musely být páteře, když by byť jeden člověk ze sta stahoval 1TB měsíčně.

Anonym (23.4.2004 01:01:51)

Uz jsou pane silhavy, uz jsou. 2,5Gbps do kazdeho vetsiho mesta.A to je jen jeden operator

Miroslav Šilhavý (23.4.2004 08:38:34)

;-) a kolik uživatelů se podle Vás vejde na 2,5Gbit linku, pokud by každý sosal 1TB/měsíc? Podle mých propočtů cca 800... A 2,5Gbit do každého většího města? Na to zapomeňte...

Anonym (23.4.2004 10:00:50)

Ano. Má pravdu, do každého většího města jede většinou 2,5 Gbit, někde teda jenom gigabit no... Máte asi zkreslené (telekomácké) názory o zavádění rychlých sítí v čr.

Miroslav Šilhavý (23.4.2004 10:10:58)

;-) ale i kdyby, na přenášení terrabajtů to není ;-) na tom se nic nemění

Anonym (23.4.2004 10:13:37)

A na co to teda operátoři pokládaj, když ne na přenášení dat?

Miroslav Šilhavý (23.4.2004 10:16:16)

Na přenášení dat, pochopitelně; ale rozhodně ne na terabajty pro jednotlivce; 800 lidí a byla by celá kapacita pryč... ;-)

Anonym (23.4.2004 10:23:45)

Ale ale ale... takových lidí, co by přetahovali pravidelně TB měsíčně si troufám tvrdit není v čr ani 20. Takže ty vaše nereálné teoretické výpočty nechme stranou a přiznejme si, že když se něco chce, tak to jde.

Miroslav Šilhavý (23.4.2004 10:31:07)

Jestli jste si nevšiml, bavíme se právě o tom, že nemůže být mnoho lidí, kteří by TB dat přetahovali a že by na ně nebyly ani kapacity... Vraťte se zpět v threadu a zjistíte, že tvrdím to samé co Vy, tj. že TB dat není běžná spotřeba a ještě dlouho nebude.

Dzerzinskij (24.4.2004 21:51:51)

Do kazdy prdele vede trubek, jako jsi ty, hned nekolik. Fyzikalni hranice optickeho vlakna je Tbit/s. Prostoru tu je mraky. Tak se vzpamatuj.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:08:55)

Bavíme se o současnosti a současném stavu; koneckonců to vzešlo prý ze zcela reálné zkušenosti někoho z Finska...

Mates (22.4.2004 14:05:43)

http://cable.cz/gar6.jpg no .. tak asi na to se muze hodit prenest 1TB ... ja si fakt nejak nedokazu predstavit co delat s takovym mnozstvim dat ... to navic mesicne ...

wojta (22.4.2004 20:41:45)

:-)) To mi něco řiká

Anonym (22.4.2004 21:59:52)

Pánové, asi jsem heavy user, když takhle vyvádím, že ano? :-)) http://www.volny.cz/piposek1/dc.gif ale TB se dá stáhnout za den, tak nevím, proč by měl někdo kroutit hlavu nad tím, že to někdo udělá za měsíc...

Crusty (22.4.2004 15:52:05)

A kolik dat teda muzu prenest nez se mi zapne FUP ?? mam providera tiscali 512/128 a !!"NEOMEZENE DATA"!! proste ten balicek premium... diky...

Tomas Varak (24.4.2004 13:26:47)

Ctu to tady uz pul rok a nikdy jsem se k tomu nechtel snizit ale ted opravdu. Silhavy jste vazne pako mozna odbornik ale pako evidente davate najevo koho chleba jim toho pisen zpivam.Komunisti by z vas mneli radost takove "blbecky" potrebujou proste lidi ktreri nehledi ani na levo ani na pravo.Zkuste se nekdy podivat z okna mozna vas to prekvapi!:)

Dzerzinskij (24.4.2004 21:38:41)

Silhavy je opravdu vymatlany debil. Placa tady hrusky s jabkama. Garantovany Mbit, o kterem neustale Silhavy blaboli = symetricky, plne zalohovany Mbit (aspon v ramci SDH), u ktereho je garantovana spolehlivost, tzn. kdyz se delaji nekde napriklad prekladky kabelu s garantovanym Mbitem, tak se prepojuje bez preruseni spoje. Negarantovany Mbit ~ napr. rychlost v 90% casu -> rychlosti udavvane. Cesky Mbit na ADSL = podfuk roku Kupodivu Slovensky Mbit tim Mbitem jede. Silhavy, Silhavy. Mel bys se sebou neco delat. Az Berdara vyfakujou, budes zrat hlinu.

Miroslav Šilhavý (26.4.2004 08:07:46)

Kéž bych ten chleba jedl... Ne, o tom to není; podívejte se do historie, a zjistíte kolik věcí jsem předvídal dříve než se staly; jestli toto berete jako obhajobu ČTc... :(

Arnošt (1.5.2004 13:06:22)

FUP je spatny nazev pro limit 6GB u nelimitu, takze jde o klamavou reklamu a uz jsem si ztezoval na coi.cz

USER (17.2.2005 17:54:15)

Na http://www.cdma.cz/diskuze.php?vlakno=40646&reakce=40646 , nebo na http://anon.free.anonymizer.com/http://www.cdma.cz/diskuze.php?vlakno=40646&reakce=40646 (anonymně) je vlákno, kde pozlobení uživatelé CDMA domlouvají na tom, jak pomocí zvýšeného objemu stahování dat (současné stahování Linuxových distribucí účastníky akce) přinutit Eurotel, aby dostál svým původním závazkům. CDMA, pomalejší, nespolehlivější a v neposlední řadě provázené neplněnými mediálními sliby je pro část uživatelů, vázaných poměrně nemravnou smlouvou, nepoužitelným připojením s ohledem na jimi plánované využití (z mediální kampaně Eurotelu neplynulo nic o omezování P2P sítí, natož o problémech se stabilitou připojení a přetížených oblastech...) Citace jednoho výmluvného příspěvku: "Pokud je na http://www.nix.cz/graf2/switch_16_2_4.html zobrazen tok přes CDMA, tak max. denní dat. tok je 180 mbps. Je-li celkem 30 000 lidí s CDMA přípojkami, potom je průměrný datový tok na existující přípojku ve špičce 100 kbps (průměr na počet připojení, ne tedy na aktuálně připojené). Protože pravděpodobně nikoliv nepodstatná část nepřijímá trvale běžící streamy, ale stahuje po malých kvantech (surfování, pop...), tak se nedá bez znalosti jiných statistických údajů odhadnout počet aktuálně připojených, Ve špičce bývá zobrazována průměrná rychlost (dsl.cz) pod 200 kbps, za předpokladu neomezené kapacity sítě sítě by stačilo na zdvojnásobení datového toku cca 1000 lidí (z těch, kteří v onu dobu trvale nestahují), na zvýšení o 10 % pouhých 100 lidí, na oněk cca 5 %skoku v době zavedení/zrušení FUP pouhých 50!!! Pochopitelně, čím více, tím lépe, ale netřeba se obávat nízké efektivity - stačí cca 0,17% menšina (o více než řád méně, než je homosexuálů v populaci :-))) Z grafu nixu vyplývá, že oněch 180 Mbps nebylo v rámci kalendářního roku překročeno, možná se z toho dá usoudit, že existuje nějaká horní limita dat, ke které se ET přiblížil. Možná právě proto omezuje co může, protože o co sníží stávající datový tok, to může rozprodat formou dalších přípojek. To je také patrně důvod, proč se "nesosači" nemohou dočkat zlepšení - omezení se nedělají kvůli nim, ale kvůli přílivu dalších... Zkusit to k 1.3.? Proč ne, je to den, jako jakýkoliv jiný... Mělo by ale o tom vědět co nejvíce lidí, takže bychom měli všichni informovat kde se dá - alespoň na jednotlivých fórech. Času je zatím dost a účast je zapotřebí co nejvyšší.

USER (17.2.2005 17:55:23)

Na závěr ještě poznámka - na http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?PG=1&ARI=121504&CAI=2114 je moc zajímavé srovnání - odcituju: "Následující graf ukazuje podíl jednotlivých rychlostí při měření. Rozsahy jsou v 50kbit rozestupech, hodnotě 100 tedy odpovídají rychlosti 100-149 kbit/s, 150 pak odpovídá 150-199 kbit/s. Dobře je vidět, že nejvíce uživatelů CDMA dosahuje rychlostí 100-149 kbit/s, zatímco u ADSL je většina uživatelů soustředěna na horní hranici rychlosti, tedy 400-450 kbit/s. Ač je tedy v průměru CDMA o třetinu pomalejší než ADSL, většina uživatelů bude ve skutečnosti pociťovat spíše čtvrtinovou rychlost." Podívejte se prosím na graf na onom linku (áíčíářáéPodíl jednotlivých rychlostí u ADSL a CDMA) - je to velmi smutný pohled. Eurotele, Eurotele, kde zůstaly tvoje sliby..."