Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > ADSL od O2 - rozpady připojení

ADSL od O2 - rozpady připojení

Martin (29.3.2008 16:58:23)

Problém s rozpadáváním připojení (výpadek protokolu PPP - zhasne kontrolka na modemu) začal objevovat prakticky od doby, co jsem v akční nabídce přešel na 6Mbit/s se současnou výměnou za modem WELL PTI-845. Původně jsem měl 2Mbit/s a modem Speedtouch 510i (4x ethernet). Zezačátku fungovalo vše bezproblémově, ale asi poslední půlrok stále řeším rozpady připojení. Technici si už nevědí rady. Ideální hodnoty připojení, jsem nedaleko ústředny, nevidí nejmenší problém. Už mám i samotný kabel, kde jsem připojen jen já. Vyměněny kabely i zásuvky. Dokonce jsem už reklamoval i modem, ovšem i na zapůjčeném modemu a rozbočovači se připojení rozpadá. Zkoušel jsem i jednotlivě odpojovat počítače v síti (3), čímž se prakticky vyloučil vliv některého počítače či síťového kabelu. Technik nám zkoušel i snížit rychlost na 4Mbit/s, bez výsledku. Už si s tím nevím rady. [b]Vypozoroval jsem následující:[/b] - připojení se obvykle rozpadá ve večerních hodinách (a to několikrát za sebou), obzvláště o víkendu - jako když je zrovna hodně připojených lidí - většinou mi dělá problém odeslat e-mail s přílohou (přes webové rozhraní - Seznam.cz), jinak upload jede zcela normálně - při používání StrongDC++ se ve statistikách modemu masově objevovaly chyby (Rx Total Error Counts 10258...), teď jsem zkusil czDC++ a chyby již nenaskakují, ještě podotknu, že občas stahuji přes uTorrent - spojení se ale stejně rozpadá i při vypnutí těchto programů, chyby se také objevují - občas se mi stane, že vypadne jen web, ale vše ostatní jde - IM, online rádio, stahování...což je ale asi chyba v mém pc, protože v ostaních počítačích v síti vše jde normálně - divné ale je, že stejný probém má i kamarád... - jinak mi stále běží QIP a Skype, takže vždy poznám, kdy spojení vypadne - stává se to i když je linka zcela nevytížená - když se chci na Stream.cz dívat na nějaká videa, mám nárok maximálně na 10 klipů, poté je konec...přitom na YouTube.com bezproblémů... Technik od O2 říkal, že výpadky může způsobovat nějaký soubor v PC (nejspíš myslel vir), a ten že to může zbůsobovat...to by ale ten soubor musel být asi ve všech počítačích v síti...je to vůbec možné, že nějaký program vyhodí připojení?? Ve statistikách modemu se nepravidelně objevují hodnoty u Overruns (Status>Network Statistic>Ethernet). Co to znamená? Je to normální?? Ještě bych na závěr podotknul, že kamarád, co bydlí asi o dvě ulice dál má to samé připojení a setkává se stejným problémem.

Anonym (29.3.2008 21:18:00)

Je to v tom shitoznim modemu, dej si tam zpatky Speedtouche 510i a bude po problemu.

gore (12.4.2008 01:58:40)

uz je update na adsl2+?

Anonym (12.4.2008 15:14:04)

Není a v4 nikdy nebude.

Liska.Z. (11.4.2008 20:32:31)

Tak to sme dva co mame asi spatnej soubor v PC :D ..me na modemu taky padaj PPP a technici taky nevedi. Modem sem uz 2x reklamoval a pri prvni reklamaci vymenili desku v modemu a podruhy celej pristroj ..modem stale dela stejny problem i po reklamacich. Mezi tim co jsem mel modem v oprave sem mel zapujcni D-Link a ten je bezchybne po celou dobu co sem ho mel doma ...ani jeden vypadek a to sem ho mel vsehovsudy dohromady uz skoro dva mesice :D .... Jo abych nezapomel mam na to vedeny taky tri PC a tez sem zkousel provoz postupne jen na jednom z nich a problem pretrvaval. Takze problem musi bejt budto v SW od O2 v modemu a nebo je problemovej celej modem.....Kdybys kolego na neco prisel tak dej vedet rad bych s timto problemem neco udelal.

Ja (12.4.2008 09:14:56)

V tom případě bych zcela určitě a bez váhání vyměnil modem za jiný typ ...

klientO2 (3.11.2008 12:48:02)

Také se hlásím se stejným problémem. Už se to řeší druhý týden. Začalo vypadávat připojení, na technické podpoře došli k závěru, že podle jejich měření jsou hodnoty linky a modemu luxusní - jsem 200 m od ústředny, tak pravděpodobně to bude vadný modem (sagem), poslali tedy nový (zyxel) a připojení padá stále. Je to většinou ve večerních hodinách. Dnes tu byl jejich technik, samo že na nic nepřišel, hodnoty luxusní, po telefonátu s někým od nich , kdy se ptal na historii připojení za předchozí den ve večerních hodinách mu bylo sděleno, že těch výpadků bylo přes 20 :-O Následně šel do sklepa kam vedou kabely, že nás přepojí někam jinam že to může být tím že tu je připojeno hodně lidí s O2 TV tak nás napojil kamsi kde je jen internet bez TV. Chtěl mi tím naznačit, že pokud někdo se sousedů přijde v podvečer z práce a pustí si O2 Tv a k tomu internet tak nám to prostě spojení přeruší? Za dva dny se mají ozvat zda je to již OK nebo ne. :-D

Ja (4.11.2008 22:25:12)

Když to tady tak pročítám, tak si říkám, jestli není třeba ten zakopaný pes v těch jejich DsLaMech ... že mají problém a neustojí to navýšení šumu? Jsem tady u nás na dědině vyzpovídal 3 sousedy s O2 ADSL, a všichni mají také problém s výpadky. A to mají všichni pouze 2Mbit, a já 5Mbit.

klient O2 (1.12.2008 16:38:25)

Tak po měsíci výpadků a zkoušení jiných párů a zkoušení jiných modemů a natažení nového kabelu po chodbě, technik došel k závěru, že je třeba vyměnit desku na ústředně. Tak vyměnili a už to běhá tak jak má.

Rouchi (12.4.2008 16:41:36)

taky me to dělá od 1.4. jenom s tim rozdílem že mám už půl roku 8mbit a do ted to bylo všechno v pořádku... ty zyxely to josu fakt modemy nanic....

m. (13.4.2008 01:46:51)

Mě vypadává připojení několikrát denně už od února, kdy jsem dostal nový modem (D-Link) v souvislosti se zavedením dig. TV od O2. Výpadky jsou nepravidelné, většinou v sériích. Nejčastěji při stahování nebo odesílání, ale stačí i obyčejné surfování. Někdy si třeba všimnu, že data při stahování přestanou nabíhat, tak kliknu na nějaký odkaz na webu a stahování se opět rozběhne. Někdy je ale připojení definitivně přerušeno a musím restartovat. Denní rekord ztracených připojení je kolem osmi.

jirka (12.4.2008 12:22:04)

Příčinu neznám, ale začaly to dělat modemy Zyxel. Jeden se reklamoval, náhradní značky Texas Instruments to nedělá. Známý dostal zcela nový modem Zyxel, připojil jsem ho po 1.4. 2008 a taky se mu rozpadá připojení, což je zvláštní. Technici O2 v tomto případě na lince taky na nic nepřišli - prý bez závad.

Anonym (4.11.2008 20:08:01)

Přepni zyxel do rate adaptive modu. Texasy to maji nastavene defaultne.

Ja (4.11.2008 22:06:17)

To je v telnetu nebo kde? A návod bys nám sem nedal? Díky předem. :-)

Ja (5.11.2008 15:24:44)

Odpovím si sám, když už jsem to našel ... :-) wan adsl rateadap on Protože jsem ale přešel na modem ASUS, nemám to prakticky vyzkoušené. Mohu zde poprosit o poznatky a praktické zkušenosti?

m. (13.4.2008 01:55:52)

Mám podobné problémy. Někdy v únoru jsem se asi 3x po sobě pokoušel odeslat email s přílohou na Seznamu.cz. Trvalo to vždy několik desítek sekund a pak OFF a restart. Pak jsem zkoušel poslat emaily z Centra a bylo to bez problémů, k výpadku došlo pouze náhodně jako kdybych dělal cokoliv jiného, tedy stahování, surfování a pod. Od té doby jsem odeslání emailu s přílohou přes Seznam nezkoušel.

P.C. (4.11.2008 19:47:21)

Mně tohle začalo ADSL dělat asi 2 dny před oficiálním oznámením upgradu na 8 Mbit. Po stemění začnou výpadky PPP připojení a trvají až do rozednění :-(. Na modem bych to nesváděl, na soubor v PC asi taky ne. Výpadek je nejčastěji způsoben výrazným poklesem poměru signálu k šumu. Hláška ADSL Down je v logu aspoň 20x za noc. Ale proč k tomu dochází jen v noci, to fakt nevím. Jako kdyby se někde na ústředně začala večer srážet rosa a uschne to až ráno... Pro úplnost modem mám nějaké SMC combo (asi 79xx VoWBR2, zkrátka ADSL, 4x100Mbit porty + 2 telefonní FXS).

Anonym (4.11.2008 20:07:15)

Je to úplně logický. V kabelovém svazku je vás hodně(těch co máte DSL) a dochází k přeslechům mezi účastnickými páry. Poměr signálu k šumu tak klesá až na kritickou mez. Taky bych si zkontroloval kabelový vedení. Jestli je to nadzemák tak můžeš mít problém.

P.C. (7.11.2008 19:55:54)

Vhodný pár už jsme hledali a vyměňovali za dob 4Mb před cca 6 měsíci + přípojka posledních pár metrů k domu je zcela nová. Jistěže se mohli objevit noví uživatelé ve stejném svazku, ale nic z toho nevysvětluje to, že to padá VÝHRADNĚ v noci (lépe řečeno za tmy) a přes den (i o víkendech) je šum v udržitelných mezích. Vše svědčí o tom, že problémy nastaly až s nasazením nového DsLAMu.

P.C. (7.11.2008 19:58:51)

Ještě dodávám, že jsem z malé vesnice, kde spíš frčí bezdrát, než ADSL, takže nějaké "přeplnění" svazku nehrozí, vzdálenost od ústředny je však dost velká - asi 3 - 3,5 km.

Ja (8.11.2008 15:17:40)

Měli by s tím už něco udělat ti kluci z O2. Ale nejsem si vůbec jistý, že budou chtít předsouvat blíže ty svoje DsLaMy k našim domovům, když bydlíme na vsi. Měl jsem kdysi ústřednu asi 100m daleko, ale digitalizací ústředen se mi vzdálila na nějakých cca 5km do vedlejší obce za kopcem (místní rušili). A vesnický člověk je i zpravidla hodně nenáročný. Bezdrátový net, který u nás na dědině má většina je použitelná maximálně z 60% na prohlížení stránek (každou chvílí je ve výpadcích a po 75MB už zpomalují rychlost aby se jim nepřetížila síť - přitom ji mají beztak furt přetíženou, teda když náhodou funguje ...), na stahování, videa, telefonii, atd. je úplně ten net nepoužitelný, přesto ho tady používá 95% obyvatelstva. A proč? Odpověď je jasná, jen za třista Kč a nekupto, že ?!?!? Jsem tomu vlastně teď i rád, aspoň mi teď zbytečně nezarušují linku. Ale na druhou stranu zase, když to nikdo nechce, jak motivovat O2 k nějakému rozvoji k nám na vesnici? Kdybych neměl ten kopec k ústředně, tak bych se spřáhl s nějakým sousedním vesničanem, i kdybych měl všechno zaplatit, nechal bych u něj zřídit ten 8Mbit a bezdrátem bych si ho pěkně užíval ... :-) Ale bohužel, nejde to, takže budu doufat, že se něčeho dočkám, a rád přejdu těch průměrných 10 výpadků denně mlčením, a vlastně i budu spokojený zákazník ... nemám totiž jinou vhodnější alternativu. :-(

P.C. (8.11.2008 20:29:53)

I tady technik O2 povídal, že se chystají nabízet O2TV v každý vesnici, ale to budou opravdu muset DSLAMy stěhovat. Bezdráty jsou ovšem kapitola sama pro sebe. Obvykle to provozuje malá firmička a její vztah k zákazníkům je většinou tak trochu apatický. 2,4 GHz jsem zrušil pro nespolehlivost, pak jsem zřídil ADSL, které po čase začalo vypadávat, tak jsem opět objednal bezdrát 5 GHz jako zálohu. Chvíli jelo obojí úplně perfektně a teď se obojí docela kazí. 5 GHz připojení je spolehlivé, jenže provozovatel už cca 2 měsíce není schopen dosáhnout deklarované rychlosti downloadu, kde z inzerovaných 6Mbit/s mám většinou jen 300Kbit, ale bude to nejspíš jen zatlumením přijímače, protože je to pomalé stále a uplink je úplně OK, dokonce o něco víc, než má být, ovšem technici od poskytovatele jsou tak líní, že hotline v inzerovaných hodinách nezvedají, supportovací e-mailovou schránku nejspíš ani nečtou a když už se dovolám, stejně jen slíbí, že pomohou, ale s rychlostí downloadu se stále nic neděje... Asi vědí, že je stejně O2 převálcuje až natáhne optiku do každý vesnice :-)) Během psaní této zprávy ADSL vypadlo jen 1x = asi mám šťastný den.

tst (11.11.2008 10:33:22)

Mel sem tyhle problemy taky s modemem huawei hg520, technik tvrdil ze vsechno u nich je v poradku vynikajici atd presto padalo pripojeni tak 20 za vecer. Po vymene za pujceny modem D-Link 584T vsechno v poradku a nepada ani jednou

Ja (12.11.2008 16:57:05)

Tak modemy už mám ve skříni celkem 4 a každý jiný, a i ten D-Link DSL584T tam mám taky. Ten je na tom úplně ze všech nejhůře, když na už zrychnlené 5Mbit lince se vůbec nechytne a nepřipojí, zatímco zbývající tři kusy frčí s výpadky. Výpadky ale byly předtím i na 4Mbitu, potom jsem přešel na 2Mbit - a zase byly výpadky, takže jsem si řekl, že bude nejlépe vysosat aspoň tu maximální rychlost, když to jinak nejde ... :-)

frotie (12.11.2008 18:29:38)

Stejne problemy jen modem huawei. Rano SNR margin 13-18 vecer od 6ti do 1.1 coz uz je pod hranici provozovatelnosti. Take net v te dobe od 20.00 - 23.00 nejede nebo jen s vypadky. Jak uz tu nekdo poznamenal dochazi ve spicce k preslechum mezi ucastniky za coz muzou preplnene DSLAMY. K tomuto nazoru se pripojuji.

x4all (18.12.2008 21:36:46)

Mám úplně to samé v bleděmodrém. Přes den mi to celkem frčí (možná tak jednou dvakrát to spadne). Přijde 18.00 a začne padat připojení a od 20.00 si neškrtnu. Dneska mi vše změřili a prý je linka O.K. a jestli mi to bude padat, tak je problém s modemem a mám ho reklamovat (oblíbený Huawei 520). Padá mi to stejně. Tyhle problémy pozoruji tak cca od října (2 MB a Wigor-modem). Subjektivní dojem je, že si nějaký jouda okolo pořídil O2 Tv a má u O2 prioritu.