Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Rychlost downloadu při uploadování

Rychlost downloadu při uploadování

vasam (30.3.2008 19:29:27)

Ahoj mám problém s ADSL. Když něco uploaduju, tak se mi velmi sníží rychlost downloadu. Nevíte pls někdo, čím by to mohlo být? Je to docela otravné :-/ Předem díky za odpovědi

Anonym (30.3.2008 20:20:53)

Jak by řekl klasik, to není chyba ale vlastnost. Při zahlcení uploadu přestanou odcházet potvrzovací pakety pro download a proto dojde k takovému propadu rychlosti na downloadu. Řešení jsou dvě - buď jiný provider nebo omezit rychlost na uploadu (např pomocí Netlimiteru) aspoň tak na 75% maxima.

Honza (30.3.2008 22:36:47)

hele tohle s tema paketama me zaujalo, za 2 mesice maturuju nemohl by ses prosim o tom trochu rozepsat? potrebuju mit o cem mluvit; jaky potvrzovaci pakety? a jak je to mozny kdyz download a upload pracuji na jinych frekvencich a tedy by se zaroven nemely ovlivnovat?

Anonym (30.3.2008 22:41:08)

To je zaklad TCP/IP siti ze se odesilaji potvrzovaci pakety, no a kdyz vytizis upload natolik ze se nemaji jak poslat tak to holt ten download omezi.

Honza (31.3.2008 03:42:03)

to sice ano, ale u toho ADSL se to chova obzvlast podivne a asi tam bude hrat znacnou roli fyzika, protoze abych dosahl maximalniho downloadu coz je cca 850kB/s tak musim omezit upload asi tak na 10kB/s pokud ho pustim uz treba na 20kB/s tak mi download klesne na pulku. Mam IE 8192 Extreme.

Anonym (31.3.2008 07:33:30)

U ADSL se to tak chova ze dvou duvodu : 1) je velmi znacna disproporce mezi uploadem a downloadem 2) byva nastavena synchronizacni rychlost presne na koupenou rychlost, takze rezie protokolu neco uzere

Anonym (31.3.2008 14:40:16)

Podle literatury pri asymetrii vetsi nez 1:10 uz i celkem male vytizeni uploadu zacne ovlivnovat rychlost downloadu (a O2 ADSL maji bezne 1:16)

pravej Honza (31.3.2008 08:00:14)

ale jak je to mozny kdyz pracujou na jinejch frekvencich? to jako ze kdyz stahuju tak zaroven uploaduju ze sem prijal ten a ten paket a naopak?

Anonym (31.3.2008 08:56:49)

To nemá s frekvencemi vůbec žádnou sovislost u tohoto případu. Když stáhneš nějakej balík paketů tak se odešle paket s tím že ten balík došel v pořádku, což zabere nějakou tu rychlost uploadu, no a když ty začneš naplno uploadovat tak už ti nezbývá kapacita na odeslání toho potvrzovacího paketu takže druhá strana čeká na potvrzení, a podle toho jak dlouho čeká se mění rychlost downloadu. Stejná situace by nastala i při nevyužitým uploadu ale s vysokými pingy.

Anonym (31.3.2008 09:58:16)

Ty nejses Honza, ty ses neskutecne hloupa lama. Tahni se nejdriv naucit zaklady siti...

Nargon (31.3.2008 15:49:40)

Ja reknu asi tohle. Na to ze maturujes uz za 2 mesice vubec nevis o cem mluvis. Pletes tady mezi sebe fyzickou a sitovou vrstvu, ktere spolu nemaji vubec nic spolecneho. Mel by jsi se zacit ucit, nebo budes mit blby prazdniny a zopakujes is maturu v zari. A ted abych te jen nekritizoval Na fyzicke vstve opravdu adsl funguje na ruznych frekvencich aby mohl po jednom paru vedeni najednou komunikovat na obe strany (up i down). Ale na sitove vrstve je to uz neco trochu jineho. IP protokol negarantuje doruceni dat a tak se muze nekdy neco ztratit. Proto na transportni vrstve TCP protokol zavadi kontrolu jestli data dorazily do cile. A kdyz spravne dorazily tak ta prijmaci strana odesle te vysilaci strane ten potrvzovaci packet ze data dorazily. A tohle je prave ten kamen urazu. A na odesilani dat existuje nejaka fronta s packetama k odeslani. A tady je dilema, kam zaradit ty potvrzovaci packety. Kdyz je proste postavis do ty fronty na konec tak tam budou cekat pekne dlouho nez se odeslou. A kdyz te odesilaci strane ten packet proste dlouho neprichazi tak nevi jestli je to zdrzeni zpusobene tvym pomalym downloadem, nebo uploadem nebo treba pingem. A tak proste predpoklada ze to bude downloadem a sama zpomali odesilani dat. (a tady je to zpomaleni downloadu kdyz mas vytizenej upload) Dalsi moznost je davat ty potvrzovaci packety na zacatek fronty. To uz by pravdepodobne download vubec nezpomalovalo, ale zase by to zpomalovalo upload, az by se mohlo stat ze ty potvrzovaci packety vytizi celej tvuj upload a "normalni" data by se nikdy neodeslala. Coz by mohlo zpusobit ze kdyz si budes z internetu stahovat soubor plnou rychlosti tak si neotevres zadnou stranku, protoze ten pozadavek na otevreni stranky se nikdy neodesle a bude jen cekat ve fronte a koukat jak ho ty potvrzovaci packety predbihaji. A az konecne download zkonci tak se ti otevre stranka. Dalsi moznost by byla nejaka kombinace, jenze tohle by bylo dost drahy aby se to nejak efektivne kombinovalo. A nakonec z toho byla vybrana ta moznost nejmensiho zla. Takze se ti jen zpomaluje download, ktery je snad vzdy minimalne stejne rychly jako upload. Zatim jsem nevidel zadne pripojeni kde by download mel nizsi rychlost nez upload.

vasam (31.3.2008 15:58:36)

Díky moc za vysvětlení Pokud to tedy dobře chápu, tak se s tím nedá reálně nic dělat...

Tondach (31.3.2008 16:16:46)

Dá omezit rychlost uploadu nějakým programem třeba net limiter

vasam (31.3.2008 17:28:07)

Omezení uploadu opravdu zabralo, pomohlo to hodně... Ještě jeden dotaz: je možné, že dříve, když jsem byl přes WiFi (ne ADSL), to nedělalo? Je to tedy vlastnost čistě ADSL?

Anonym (31.3.2008 18:07:42)

Je to vlastnost všech výrazně nesymetrických linek (s velkým poměrem mezi uploadem a downloadem, řekněme tak od 1:8 a více), u té WiFi bych si tipnul že byla buď symetrická nebo maximálně 1:4