Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Poplatky za prázdná CD a DVD se nesníží

Poplatky za prázdná CD a DVD se nesníží

Anonym (23.7.2008 00:00:00)

Ministerstvo kultury České republiky odmítlo snížit autorské poplatky, které se odvádějí při nákupu prázdných CD a DVD. Na druhou stranu zaplatíme méně za flash a externí pevné disky.

Martin (23.7.2008 00:17:16)

Copak se to nedá napadnout u Ústavního soudu? Nejsem právník, poraďte, mohl by obyčejný občan dát podnět k prošetření ÚS?

Anonym (23.7.2008 07:02:27)

Tohle se už řešilo přes ombudsmana, nedá, ten zákon je formulovaný tak, že je ve 100% souladu s ústavou.

nonferatus (23.7.2008 19:03:48)

no, ale přiznejme si, že myšlenka na ,,předplacenou krádež" je přinejmenším zajímavá. Záleží, jak je ten poplatek formulován a v zákoně zdůvodněn. Pokud skutečně potenciální možností zneužití onoho média k pirátství, pak mám asi pirátství skutečně předplaceno, néé??? :-D

Kuk (23.7.2008 19:59:44)

To si ten chudák co dostal 150tis flastr také asi myslel když natáčel v kině ty Simpsnovi. Žijeme v právním státě, tak si na to vzpomeňte u voleb, víc stejně nenaděláte. Akorát si to můžete, pokud se Vám to vyplatí, nakoupit v zahraničí a nemusí Vás zajímat jaké poplatky odvádíte tam. Nakupujte tam kde je to levnější a hotovo...

David (23.7.2008 20:09:18)

Jo, žijeme v právním státě, kde platí presumpce neviny... Proto mi přijde "předplácení si" potenciální krádeže jako solidní debilita a nechápu, jak to může být v souladu s ústavou a naším právním řádem...

pepik (23.7.2008 22:06:37)

takze jestli to dobre chapu ted kdyby u nekoho zabavili dvd nebo cd s nelegalnim obsahem tak neplani nic protoze uz to ma zaplacene.

David (23.7.2008 22:07:54)

To teda dost pochybuju :-) Ale bylo by to logický, ne? Nebo z jakýho jinýho důvodu ten poplatek je když ne za krádež kterou jsi ani nespáchal? :-)

A (23.7.2008 17:10:03)

Na železnici přispíváte i když ji nepoužíváte - schválně si to v tomto případě (podle částky, kterou stát dotuje železnici) rozpočítejte na počet obyvatel - zjistíte, že v tomto případě zaplatíte na provoz železnice ročně několikrát více (v přepočtu na aktivní obyvatelstvo zacálujete modré armádě ročně víc jak 1000 Kč), než za poplatky z médií, pamětí apod. i když jste ve vlaku neseděl třeba 20 let. Akorát vás to míň bolí, protože to nevíte. Dejte to k ústavnímu soudu...

MALDR (23.7.2008 18:17:20)

Většina (teda skoro všichni) členů modrý armády tyhle prachy, ale nikdy neuvidí - ty rozkradou ty "WC" (nechci to napsat sprostě ikdyž bohužel urážím tohle zařízení) nahoře na svoje statisícové platy... tak jako skoro všude v týhle zemi!

A (23.7.2008 20:18:46)

No a s těmi autorskými poplatky je to podobné - velká část autorů z nich nic neuvidí. Pupek si nacpou papouši z vOSY! Petr Janda a spol.!

Martin (23.7.2008 22:28:28)

To je přeci úplně něco jiného, směšujete hrušky s jabkama, to jste tak hloupý?? OSA je soukromá instituce, s tou nemají dotace do státních institucí co do činění, panebože! Proč já mám platit automaticky nějakým debilům ze soukromé firmy jakýsi absurdní poplatek, když jsem je třeba v životě neviděl?? Používejte mozek, pane dyslektiku, dříve než ze sebe něco vyblijete.

A (23.7.2008 23:44:15)

No ty už se’s tady vyblil pěkně, jak vidno. Zapřemýšlej trošku hlouběji, pokud nemáš úplné vakuum mezi ušima, o dotacích a jejich (ne)mravnosti (kdo to zalepí). To že železnice není soukromá je docela prů/ser se všemi důsledky (když už argumentuješ soukromé/nesoukromé). OSA až tak soukromá instituce není - díky zákonu má veřejnoprávní charakter.

Martin (24.7.2008 19:22:52)

Copak já říkám něco proti tomu, aby se dráhy zprivatizovaly?? Samozřejmě že některé dotace nejsou košer, viz dráhy, ale to by bylo úplně na jinou debatu. Dotace kultury je přece potřebná, ne-li nutná, na tom se snad shodnem "Osa až tak soukromá instituce není"- jak to, když ji zakládal Janda v 90. letech?? Proč má Janda získat pro své "podnikání" takovou oporu v zákoně, že nikdy nemůže zkrachovat?? Podle stejné logiky, by si každý člověk v ČR musel v určité časové periodě koupit něco z mého obchoďáku, abych náhodou nezkrachoval. Jak k tomu přijdu, že žádnou takovou zákonnou oporu nemám?? Už ti to konečně dochází?

Hasič (24.7.2008 10:40:06)

Pane A,u mne doma také 20 let nehořelo a přesto jsem placen z toho,co se vybere na dani. Takže prosím otupte svoje břitké pero a nepoužívejte příměry,které jsou ošklivé,ne-li přímo urážlivé. Jinak s placením poplatků za prázdná média také nesouhlasím. P.S.Máj táta byl celý život strojvedoucím na státní železnici a soukromá společnost,která kousíček trati dostala jako úlitbu ho vyrazila.

Pavel (23.7.2008 09:34:53)

Je to celé postavené na principu "mediálního komunizmu". Umělec tvoří pro masu, každý má být jeho konzument a kždý bude platit. Ať chce nebo nechce. Kam bysme přišli..kdyby božská Lucka Bílá a jiný podobný zombíci dostávali peníze jen od těch, kdo je poslouchají..Vzkazuju jim..je mi to jedno. Chcípněte třeba hlady. Kašlu na vás. Včera sem si koupil nosiče RW prootže potřebuju z něčeho instalovat linux na notebook a taky zálohovat fotky z foťáku a z mobilu. Kurva..ježí se mi chlupy až na prdeli, že z toho dostane něco třeba Vondráčková nebo jakej koli jinej píčus..o nenažrancích z OSA ani nemluvim. Fajn..předplácíme si..budu krást. Na filmy chodim do kina nebo koukám na HBO..tak můžete "krást" filmy i za mě..jestli chcete..už sem vám to předplatil..s každým HDD, notebookem..co sem si koupil..V posledním roce to už bude cena několika levnějších filmů na DVD.....mam u vás otevřenej účet...Hrozná palba je to třeba pro firmu, když si stavíte diskové pole..a pod.

Coello (23.7.2008 09:57:29)

Já sem se díval na seznam zastupovaných autorů a Lucku Bílou tam nevidím, nevidím tam skoro nikoho známého. V podstatě si platíme hudebníky, po kterých by ani pes neštěkl a nikdy by mě ani nenapadlo si jejich díla byť nelegálně stahovat. Š koda, že to tak nefunguje i jinde, třeba s každého PC by se měl automaticky odvádět poplatek, pro obchodníky, kteří nemají takové tržby a sou na pokraji bankrotu, nebo s potravin by se dotovali méně úspěšní pěstitelé, atd...

David (23.7.2008 11:19:31)

No jak psal Pavel, mediální komunismus... Ti co umějí si vydělají a z těchto poplatků platíme "daň za krádeže skladeb" nějakým neschopným čičmundům, co svoje CD nahrávají na hajzlících a nikdo by si od nich nic nestáhnul ani kdyby byla stránka s jejich seznamem s odkazy "Klepnutím sem si můžete ukrást naše písničky" a sami by si svým "kumštem" nevydělali ani na slanou vodu... Celkem by mě zajímalo, kdy nějakej koumák vymyslí, že každý kdo má zbroják a pistoli je potenciální vrah a jelikož "má nástroj", tak by mohl jít třeba na měsíc sedět tak nějak preventivně za vraždu... Stejně jako u CD platím drobný poplatek "co kdybych" na to chtěl smažit něco co je autorsky chráněno... Jinak k tomu co je níže - osobně nechápu, jak může být tenhle předpis, který defacto automaticky předepisuje drobné pokuty za potencální krádeže každému kdo si koupí příslušné zařízení, v souladu s principem presumpce neviny, který pokud vím u nás stále ještě platí...

A (23.7.2008 17:00:35)

Moc o tom nevíš. Poplatky se rozdělují podle užití díla, takže ten tvůj čičmunda toho opravdu moc nedostane. Mně se, ač jsem autor (ale nejsem registrován v OSE, ani v jiné podobné instituci), poplatky z médií, pamětí apod. taky nelíbí, ale to si lidi zavinili tím, že kradli a nadále kradou. Ve společnosti, kde by byla autorská práva respektována stejně jako jakákoliv jiná majetková práva (a stejně silně trestáno jejich zneužití), by žádné poplatky být nemusely. Ale to je téma pro pohádku. Lidi kradli a krást nepřestanou, zvláště u něčeho tak lehce ukradnutelného, jako je hudba - zkrátka: nesnesitelná lehkost kradení.

David (23.7.2008 18:15:30)

Chápu, že si bráníte svůj píseček, ale přeci jen... Zvlášť srandovní je, že trhovci mají stále pořád plné stánky "origo" CDček, kdyby tam měli každý druhý den razii, tak je to brzo omrzí... Na druhé straně trapáci z OSA oblejzají maturitní plesy a maturanti pak platí pokutu za to, že najatá kapela zahrála o písničku dvě navíc oproti "seznamu" (vlastní zkušenost ze dvou plesů)... Možná kdyby se všemožní ochránci autorského práva zaměřili na to, co je v tomhle směru opravdu kradení "ve velkém", tak by to bylo efektivnější... Ale ne, ono je jednodušší okrádat člověka o desítky až stovky Kč při nákupu vybavení na vyfocení, vypálení a vytištění fotek z dovolené a přitom sedět v teple v kanclíku... K tomu Vašemu srovnání se železnicí - železnice je veřejná služba patřící k dopravní obsluze a dopravní obslužnost je zajišťována v každém slušném státě... To byste pak mohl vztáhnout i na policii, armádu, důchodce, na všechno pravděpodobně platíme víc, než za poplatky za média... Problém je jen v tom, že železnici si nevymyslela banda pošahanců parazitující na "umělcích" z českého zombiepopu... Ale chápu Váš postoj - platíme ty železnice, policajty, vojáky, proč by si nemohli z kapes nás všech trochu "cucnout" i umělci, ne? :-) A nebo se pojďme dohodnout férově - poplatky ať zůstanou, ale ať se mě někdo opováží popotahovat, když si někde něco třeba někdy stáhnu... poněvadž si tu krádež předplácím... V každém civilizovaném právním systému je to, že za jeden přečin můžete být trestán pouze jednou, včetně naší milé ČR... Takže buď ať se poplatky zruší a jsou postihována porušení autorského práva tím, že si někdo stáhne a vypálí pár CD, nebo ať jsou poplatky, ale ať pak nikdo nikoho už za nic nemá nárok pohánět před soud... Je naprostej nesmysl aby mě někdo poplatkem "preventivně trestal" když si jdu koupit tiskárnu a současně mi hrozil trestem za skutek, za který už jsem poplatkem jednou trestán...

A (23.7.2008 20:39:27)

Patrně jste dyslektik, protože píši, že z žádných poplatků nic nemám, takže o žádný můj píseček nejde. A vzhledem k tomu, že z toho nic nemám, nepovažuji za právně korektní, aby si někdo myslel, ža když někomu jinému prostřednictvím poplatků něco hradí, že může krást i mé. Ani náhodou. To je logika typu: vezmu (=ukradnu) si tady ten jogurt, vždyť už jsem platil rohlík. Pro natvrdlé a dementní opakuji - z poplatků nic nemám. Dokonce jsem v počátku sporu (zatím jen názorového) s jednou ochrannou institucí, protože se mi ani trošku nelíbí jejich moresy (to souvisí s dalšími věcmi, ale je to rozsáhlé). A abyste byl klidný, my jsme kdysi byli popotahováni OSOu za to, že jsme nezaplatili za hraní svých vlastních (!!!) věcí (přičemž jsme u OSY nikdy registrováni nebyli). Zkoušeli nějaké dvě tři upomínky s výhružkou žaloby (na což jsem se upřímně těšil, protože takovou právní blamáž by projeli na to tata). Pak toho nechali. Oni se jen tak snaží vydírat kdo si gecne na zadek a případně zaplatí. Proč to ostatně nezkusit - režie pouze za doporučený dopis a stejně se to zaplatí ... z čeho asi. Resumé - kraďte si od těch, co jsou u vOSY, pokud si to nějakou apologetickou konstrukcí vnitřně obhájíte, ale na mé nešahejte, mohl bych vás vzít pálkou přes pařáty. Zlodějíčky totiž nemám rád! A vcelku vítám ty odpojovací tendence - jsou lidi kteří řvou, že CDčka a DVDčka jsou drahá, ale není jim blbé si nekoupit DVD za pos/raných 39 Kč a radši si ho půjčí a vypálí. To nepotřebuje další komentář. BTW: Z těch umělců je dost těch, kteří necucají!

David (23.7.2008 22:03:02)

Nemyslel jsem tím písečkem přímo poplatky, jako spíš vaši "branži"... Nikde jsem vás přímo "neobvinil" že z poplatků něco máte :-) Resumé - vidíte, víte o mě kulový a přesto mě podezříváte z krádeže (kraďte si od těch kteří jsou u vOSY... apologetická konstrukce), já žádnou hudbu netahám, na filmy chodím do kina a software si kupuju :-) Jinak k Vašim nářkům níže na pupkáče z OSA - aby nebyla mýlka, já fakt nemám nic proti hudebníkům (filmařům, jiným umělcům...), možná jak na to koukám jsem to napsal moc od podlahy a zní to tak... mě prostě principiálně sere, když se pár vyřazených Bček (Janda) a vyžírků (zbytek OSA) živí na práci jiných (interpretů) a ještě maj tu neskutečnou drzost každýho kdo si koupí datové médium podezřívat ze zlodějny :-)

A (23.7.2008 22:26:55)

Nebuďte až tak vztahovačný, co jsem psal jsem myslel v obecnější rovině, protože znám lidi. Obvyklá argumentace a sebeobhajování je, že hudba přeci není rohlík a že stáhnutím není nic ukradeno, a autor/interpret to vůbec nepocítí (stejně bych si to přeci nekoupil, nééé). Na takové argumenty už nemíním na diskuzích ani reagovat, protože je to zbytečné. Zkuste ale domyslet, jakou ochranu mají autoři, kteří nesouhlasí s praktikami OSY, Dilie, Intergramu..., a nejsou tedy zastoupeni. Žádnou! Pokud se jejich dílo kopíruje/stahuje, tak žádnou kompenzaci nemají. Mě také se/re, když si Petr „Sranda" z Olymprdliků apod. udělali z OSY důchodovou reformu. Největší prasárna je, že ONI se nemusí nikomu zodpovídat a ani nejsou povinni podávat detailní informace o způsobu přerozdělování. Když se podíváte na stránky Dilie, jakým způsobem se tam rozděluje (už ten nic neříkající popis metody), tak si domyslíte, že to není vůbec odvislé od početnosti užití díla. Jenom tak na okraj: poplatky nejsou nějakou zvláštností ČR, platí se ledackde. A jsou země, kde mají třeba autoři/nakladatelé knih kompenzovánu ztrátu vzniklou tím, že si lidi jejich knihy půjčí z knihovny, čímž pádem už si je obvykle nekoupí. Navíc se mnohde nesmí knihy v knihovně půjčovat dříve, než po nějaké době po vydání (třeba půl roku). Také není nikde obvyklé, aby se knihy povinně zdarma musely dávat do vybraných knihoven (v ČR tzv. povinné výtisky). Tam si knihy knihovny normálně kupují. Ještě závěrem: autoři nejsou nějaká charita a mají stejné životní potřeby jako kdokoliv jiný.

David (23.7.2008 22:33:12)

Jen k závěru - vždyť ano, to beru, já se zase motám kolem vývoje SW a tam je s kopírováním problém taky :-) Ale nedokážu si představit, že by třeba nějaké sdružení na ochranu autorů SW prohlásilo "taaak, kdo si koupí CD nebo DVD tak potenciálně na něj bude smažit nelegální hry a my chceme z každé placky procenta!" :-) Jinak jste to podle mě docela trefil a nakonec se asi v leccčems shodneme - tj. v tom, že z těch stupidních poplatků si udělal Janda a spol. solidní "trafiku" na důchod a praktický efekt pro interprety asi pramalý, jen to buzeruje a okrádá normální lidi co si kupují věci kolem PC :-)

David (23.7.2008 22:37:14)

Sorry, efekt "pro autory" samozřejmě :-) To je tak když člověk nahoře čte o interpretech a pak reaguje :-)

A (23.7.2008 23:33:12)

U toho SW jsou ale podmínky proti pirátění daleko tvrdší. Tam neexistuje (pokud to není freeware, apod.) nějaké stahování nebo kopírování pro vlastní potřebu. Pokud je někdo nachytán na hruškách s nelegálním SW, pak po něm může vlastník-autor SW požadovat ztrátu zisku. A daří se to velmi dobře vymáhat. To u hudby prakticky neexistuje.

David (24.7.2008 08:06:06)

Daří, ale řekněme, že zatím je to spíše o velkých rybách... Kdyby měli popotahovat každýho kdo má doma (třeba) pálený XPčka, tak sedí většina republiky :-) Jinak já nejsem proti tomu, aby za pirátění hudby byly tvrdší represálie jako u SW, je mi milejší tvrdší trest za skutek opravdu spáchaný, než předplácení si něčeho co jsem ještě ani nespáchal do kapes nenasytů z bohulibých spolků typu OSA neboli "přispějme panu Jandovi na důchod" :-)

LLL (23.7.2008 22:41:40)

Jen na okraj, dle platných zákonů lze v ČR legálně stáhnout veškerá audiovizuální díla a nehrozí za to žádný postih!!! To samozřejmě neplatí pro software, kde za to hrozí postih. A když si něco nelegálně stáhnu, není to v žádném případě krádež (jak lze ukradnout něco, co fyzicky neexistuje a co si ani nemůžu koupit-pouze dostávám svolení k použití, proto jde o porušení autorského práva)

David (23.7.2008 22:49:14)

No chce to trošku abstraktního přemýšlení a nepředstavovat si krádež jen jako "je tu rohlík...neni tu rohlík...někdo ho ukrad" :-)

Anonym (24.7.2008 07:42:42)

To žádné abstraktní přemýšlení nechce :-) Je to porušení autorského zákona a basta. Žádná krádež :-))

David (24.7.2008 08:08:14)

Nj, já se na to koukám tak, že když si někdo něco "smahne" místo toho aby si to koupil (předpokládajíce samozřejmě, že by si to jinak opravdu zakoupil), tak v konečném důsledku autora díla okrádá o peníze, které by se k němu jinak dostaly :-)

Pepa (24.7.2008 22:56:57)

Jsi si opravdu jistý, že kdyby nebyla možnost si to "smahnout" tak by si to každý poctivě bez reptání koupil ?

David (25.7.2008 06:51:06)

Přirozeně že ne každý, proto jsem se hrozně smál tomu když distribuční společnost počítala škody vzniklé díky tomu že ten kluk z JČ dal na net Simpsonovy jako (počet staženíxcena lístku do kina) :-) Určitě ne všichni, ale podle mého někdo ano, čili nějaké peníze autorovi skutečně upřeš... Jsou v podstatě lidi, kteří smaží tak nějak "ze zásady", tj. není to pro ně finanční problém si dané dílo legálně pořídit, ale je jim to proti srsti... Pak jsou lidé, pro které je to jediná možnost jak dílo získat (jinak by si jej nemohli dovolit)... No a poslední skupinou jsou lidé, kteří by si dílo koupit legálně mohli, ale vysmahnout si je pro ně ekonomicky výhodnější... Minimálně z poslední skupiny by se podle mě nějaké procento potenciálních kupců určitě našlo :-)

A (23.7.2008 23:28:04)

To že stahování nelegálního obsahu je legální je trošku dost schizma, ne? Ono je to všechno v kontextu. Nedivte se pak tedy, že platíte nějaké poplatky (byť z nich hodně autorů nic nemá). Ovšem jsem dost přesvědčen, že poměrně brzy přijde doba, kdy už to legální nebude (pokud půjde o nelegální obsah). A jsem pro! Například v Austrálii nebylo (aktuální stav neznám) legální nahrát si ani pořad z TV na video/DVDrec, a to přestože si člověk TV platil. Pro mnohé je opravdu hodně abstraktní a tudíž mentálně neuchopitelné to, že lze ukrást i něco, co fyzicky neexistuje. Ale takovým většinou nemá smysl nic vysvětlovat - to je naprostá ztráta času.

Pavel (25.7.2008 11:55:36)

Napiš tedy prosím kdo jsi a co tvoříš, abych tě náhodou omylem neokradl. No vytisknu asi nějakej seznam lidé, které zastupuje OSA a pokusím se okrádat jen je..ok? ROzčiluješ se úplně na špatnym hrobě. Nemlžeš se divit lidem, že když je někdo trestá za to, že kradou, i když to nedělaj, tak pak si chtěj něco nakrást, když už to zaplatili. Třeba já například neposlouchám krom rádia téměř žádnou hudbu..filmy konzumuju v TV a v Kině..ale protože IT je moje hobby a bylo i moje obživa..kupuju velké množství zařízení a paměžových nosičů..pro sebe i pro tátovu firmu atd. Moje rodič, oba mají počítač doma i ve firmě nic nekopírujou..ani netuší jak se to dělá. A všichni jsme průběžně pokutováni a označováni tak za zloděje. JEŠTĚ NĚCO NA TOM NECHÁPEŠ, AUTORE JISTĚ SKVĚLÝCH DĚL? Pokud máš ještě nějaký problém, pokusím se to vysvětlit ještě více polopaticky..ale opravdu už nevím jak...Tvůj přístup k chápání práva se hodí tak do třetí říše pana Hitlera.

Anonym (24.7.2008 08:50:14)

To si nezavinili lidi, to si zavinili umělci a společnosti je zastupující. Kdyby stálo orig. CD dvě nebo tři stovky, tak proč bych si ho nekoupil, ale promiň, za 700 si žádnou novinku kupovat nebudu a raději si ji stáhnu z internetu. Na tom je to celé založené, říká se tomu nenažranost... Apropo, když si někdo stáhne hudbu, tak to žádná krádež není. Zákon porušuje ten, kdo tu možnost stažení umožní nasdílením. Takže díky své nenažranosti chtěli víc a víc a paradoxně kvůli rozvoje internetu měli míň a míň, tak proč nezačít lidi okrádat zavedením poplatků. A že věru pevný disk do firemního počítače, který bude řídit CNC mašinu je to pravé zboží, na kterém si bude OSA hojit svoje nenažrané deficity.

Jirka (24.7.2008 08:58:02)

Ale jo, až budeme mít německé výplaty, tak si budeme moci kupovat originální CD za tuto cenu. Je rozdíl, jestli někdo vydělává na CD za 700 dvě hodiny nebo dva dny. A až se přestane vláda honosit průměrnou hrubou mzdou 23 000 a začne brát v potaz, že průměr je nic neříkající číslo, tak se dozvíme, že nejčastěji pobíraná hrubá mzda v čr je okolo 16 000 Kč, po zdanění a zaplacení poplatků bankám za převody zůstane 10 tisíc, z toho 8 tisíc zaplatíme neregulované nájemné a za 2000 budeme žít celý měsíc (elektrika, vody, plyn, jídlo, oblečení, jízdenka, ...) TAK KDO TU KRADE ???!

Anonym (24.7.2008 10:52:06)

Ale to sou kecy i kdyby stalo 2kila hudebni CD tak si to lidi co stahujou stejne stahnout protoze to maj zadara a pak max +10kc za CD

Anonym (24.7.2008 16:39:00)

Podle sebe soudím tebe, že? Mluv laskavě za sebe. Já taky bych si cedla radši koupil originály, kdyby nebyly tak nechutně drahé.

David (24.7.2008 16:56:06)

Ty jo, ale věř, že je dost lidí, co pálí prostě "ze zásady" nebo spíš z debility či jak nazvat, když si někdo přepaluje načerno i DVD co se prodávají na stánku za 49/44/39 Kč?

Anonym (25.7.2008 07:33:31)

Je jich dost, ovšem není to většina...

jj (29.7.2008 10:19:12)

Takže podle Tebe jsem asi debil, když patřím ke skupině těchto paličů. Nemám čas chodit denně do stánku a koukat "co vlastně zbylo", protože těch laciných DVD se vydává velice málo. Takže když si koupín první díl a další prošvihnu, tak mi nic jiného ani nezbývá.

David (29.7.2008 13:37:10)

Hoď kámen do hejna hus... Pokud to nemůžeš sehnat, tak je to jisté nouzové řešení (teď zcela pomíjím jeho přetrvávající (i)legalitu - ani levná DVD se nesmějí kopírovat - ... V tomto případě se nechuť oblejzat stánky a shánět vyprodané další díly dá pochopit... Nicméně pokud bys pálil DVD která jsou normálně k dostání a dělal to jen z lenosti či "zásady", tak ano, tvé označení sebe sama je trefné :-)

Coellon (29.7.2008 16:32:54)

Dobrá odsoudíme tedy ty co pálí na čarno, beru. Je to krádež. Muže mi pak tedy někdo s těch co pálení toli odsuzujete říct polopaticky, proč tedy máme platit za prázdná DVD? Na ketré si nahrajeme video z dovolené, čí instalačku linuxu, nebo zálohu dokumentů?

David (29.7.2008 17:46:08)

Já ne, protože když si moje příspěvky pročteš, považuju poplatky za demenci a institut typu OSA za ústav zajišťující klidné stáří panu Jandovi a lidem kolem něj :-)

nymfa (23.7.2008 22:32:33)

Že tam nevidíš Lucku Bílou není divu, když ta si sama nic nesloží... OSA je organizace, která zastupuje autory, nikoli interprety. Interprety zastupuje INTERGRAM... a Lucie B. je interpret.

A (23.7.2008 23:16:45)

Tak tak, konečně někdo kdo ví, jak se věci mají.

Anonym (24.7.2008 10:51:11)

Ja jsem pro poplatky. Stejnak vsichni stahujou vypalujou a pirátěj... Nerikejte mi ze is vsichni vypalujete fotky z dovoleny..

Coellon (24.7.2008 12:21:16)

Podle sebe soudím tebe?

bflmpsvz (24.7.2008 17:09:18)

Hele, ruku na srdce - a nemá snad pravdu?

Coellon (24.7.2008 18:39:16)

Ne nemá, znám i lidi co si CD kupují a nemají nic nelegálně, a přesto i tito lidé, když si koupí počítač na účetnictví... a flashdisk na dokumenty platí nesmyslný poplatek autorům.

j (30.7.2008 18:53:41)

já za dva dražší scsi disky zaplatil litr na autorskejch poplatcích!!!!!!na ty doopravdy nic nevypaluju!!!!!!!v podstatě neznám důvod,kromě toho,že je nutné podpořit ty nešťastníky,co vydělávaj jen pár milionů ročně!!!!!!

Petr (26.7.2008 01:10:48)

Kdyby stahovali, kdyby vraždili, kdyby... A co kdyby dostali poslanci rozum? To by byl teprve průser!

Hroch (26.7.2008 22:36:16)

Palte, až se z palírny bude kouřit. Odpustky jste si již předem zakoupili!

D (27.7.2008 21:37:55)

Jsou to svině POPLATKY A DANĚ zkurvená republika

JT (29.7.2008 19:38:07)

Tohle jsem zrovna našel a moc pěkné, jak OSA vybírá poplatky i z kopie čisté A4 :-) http://caymanislander.blogspot.com/2008/04/osa-podporuje-charitu-autorsk-poplatky.html A teď mluvte všichni obhájci autorských poplatků OSA.