Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Viry jsou jiné. Jsou antiviry jen vyhozenými penězi?

Viry jsou jiné. Jsou antiviry jen vyhozenými penězi?

Anonym (25.7.2008 00:00:00)

Počítačové viry už nejsou to, co bývaly. Už se skoro vůbec nesetkáváme s „vtipnými“ viry nebo těmi z rodiny „zákeřných“, které by mazaly soubory a ničily systém. Dnešní infekce se totiž skoro vůbec neprojevují. Jen čekají... O to větší ale skýtají riziko. Jak se zdá, antiviry záplavě malwaru už ani nestačí čelit.

Eser (25.7.2008 08:37:48)

Je tu i jiná cesta a to ve změně OS. Další možná je ta, že MS konečně předělá Win a udělá je pořádně.

Anonym (25.7.2008 10:11:21)

To je stejně naivní představa jako si myslet že naši politici budou sloužit nám a né sobě. Já jsem taky v lecčems naivní, ale takhle teda ne:)

Pavel Kummer (15.10.2010 18:53:15)

Vážený pane Anonyme. Jste jistě zapálený a hlavně znalý linuxák. Umíte se v něm pohybovat a pracovat. Jenže, já jsem 65ti letý dědek, který si pořídil PC někdy před 7-8 lety. Firma mně předala a trochu předvedla, že to funguje. Já se ptám, to je Windows? Ano jistě. Já na to, že jsem cosi slyšel o linuxu. Odpověď zněla :"Ano, ale Vy jste se mne ptal na operační systém". Ta odpověď mne pobavila a nasrala zároveň. Já jsem se ho neptal na jeho názor, ale na existenci alternativy. Ale nyní k mému názoru. Jsem odkojen prsem Microsoftu a nějak si neumím představit práci na linuxu. Opravdu jsem to zkoušel. Ubuntu a také OpenSuse 10.xx. Funguje to, ale není to pro mne! Jak jsem zmínil první byla XP a nyní w7x64. Sedmičky pracují napůl za mne. Při přechodu na W7 nešla tiskárna. Instalační CD je pro XP. Jenže druhý den tiskárna běžela, sama se přihlásila, našla ovladače a bylo vymalováno. Čuměl jsem jako šnek. Linux, ale totéž, tedy tiskárna. Toto je nepovolený ovladač. Proboha co to je, povolený nepovolený(škodlivý???). Najdi si program! Ale jak? No přece v repozitáři, to přeci ví každý vůl. Jo tak, ty jsi woknař. A ty ještěrové ikonky. To tedy nechci. Pane berte jako "můj" názor, nevnucuji, konstatuji!!! Můj názor na bezpečnost? Až bude na linuxu pracovat 90% lidí na světě tak bude zavirován jako jsou nyní Windowsy. Věřte, že ty kurvy co chtějí jen jiným škodit jsou vždy o krok napřed. A právě toto je největší problém. Zdraví PavelK

buchtak (25.7.2008 10:23:48)

Kdyby byla situace pouzivani OS obracena a kolem 90% by mel napr. Linux, vsechen skodlivej SW by existoval zrovna tak a taky by se resily ty samy problemy.. Jen by ty viry prizpusobeny na jinej OS..

Anonym (25.7.2008 10:50:04)

Pokud znate aspon trochu linux, musite nutne vedet, ze pokud by nekdo viry zacal psat na danou platformu, vetsina by byla k nicemu, protoze jedine co muzou napachat je, ze znici obsah /home/vasprofil coz znamena, ze se vubec nejedna o system jen o par konfiguracnich adresaru z vaseho profilu. Dalsim duvodem proc by nefungovaly vetsinou ani zpravne je roztristenost distribuci a nasledne cpu architektury, takze by pripadny skodlivy kod nesel spustit, jedna se napr. o routery a servery, mobilni telefony, ... clovek by si musel skodlivy kod sam skompilovat a spustit pod administratorem. Ovsem mohl by se najit nekdo takovy, ale v linuxu je spoustu nastroju, ktere vam ho pomuzou odhalit. Ovsem situace se mirne shorsi pokud bude pouzivan stejnym poctem lidi jako ted windows, ale zarucene nebude nikdy v tak zalostnem stavu. A pokud se vam nelibi ani linux, vzdycky je moznost volby, proc nepouzit treba nejaky z BSD systemu ? PC-BSD je velmi jednoduchy, vzhledove stejny jako linux, i kdyz na jinem jadru. Pak tu mame Solaris, QNX a dalsi stovky operacnich systemu, vzdycky jich bude existovat nejmene par desitek, kde nebude absolutne zaden vir.

Anonym (25.7.2008 17:16:47)

zase jeden naivka :-) Vsechna havet funguje hlavne na zaklade lidske blbosti, je jedno jaky ten majoritni system bude, pokud bude majoritni, bude mit vzdycky problemy s malwarem. A ano, vzdy bude existovat spousta OS, ktere pouziva jenom par lidi a tudiz se nikomu na ne nevyplati nic skodliveho delat :-))

Anonym (25.7.2008 22:47:50)

Nerikal jsem, ze problemy mit nebude, ale ze nebudou takove jake ma windows. To uz je proste dano principy unix-like systemu ...

Wosic (27.7.2008 08:09:45)

Obávám se že je tvoje tvrzení s ohledem na domácí uživatele Linuxu dost naivní :)

petr (26.7.2008 00:29:31)

Možná že když by virus zlikvidoval váš home, nic by se nestalo. Ale já bych se mohl jít zastřelit. Ono totiž jde o to kdo z nás máme jaká data ve svém PC že. Mimochodem, první viry, tuším že celkem 4 kousky, vznikly právě na UNIXU. V té době nebylo ještě po Windowsech ani vidu, ani slechu.

Anonym (26.7.2008 11:08:43)

Ale data v adresáři home nejsou nutností, lze je uschovat do jiného, který je lépe chráněn .. Unixové proprietární systémy jsou na světě už hodně dlouho, mnohem déle než systémy windows, od té doby už se pár věcí změnilo a jak říkáte 4 viry, nemohlo být na ně moc složité udělat patřičná opatření .. A když jsou tu unixové systémy doteď, vidíme, že počet virů se nijak nerozšířil. Hezkou ukázkou jsou *BSD systémy.

petr (26.7.2008 12:23:43)

Kdo z nás si ale dává data jinam než do home ? Souhlasím s tím že unixové systémy jsou daleko starší než wokenní. Ale zase se musím ptát na to, proč do dneška nebyly unixy/linux schopné se masově rozšířit. Odpovídám si na to tak, že přinejmenším u linuxu to je tím jak fanaticky se linuxáci snaží vnucovat linux lidem, ale současně nejsou schopní akceptovat potřeby běžných uživatelů. Tak nám vznikají programy s otřesným ovládáním tipu GIMP a podobně, nebo existují stovky zbytečných dister a tím se tříští jak vývoj, tak povědomí o linuxu samotném. Nebojím se toho, že kdyby nějak masověji linux prorazil, nevzniklo by okamžitě těch virů pro něj daleko víc. Momentálně nemá pro tvůrce virů linux význam. Oni mají za cíl poškodit co nejvíc počítačů. Tak pro ně není linux díky své nepatrné rozšířenosti atraktivní platformou.

Anonym (26.7.2008 17:16:50)

Spousta lidí si dává data jinam než do adresáře v /home a pokud tomu tak není a všechno cpete pouze tam, měl byste si pročíst dokumentaci, která pojednává o bezpečnosti. Také byste si měl uvědomit, že Linux vám nikdo nevnucuje, jakož to děla např. microsoft s jejich windows. Linux se rozšiřuje pouze tak, že se to člověk dozví na internetu, od známých či podobně. Určitě nikde neuvidíte reklamy typu "Jen s windows dosáhnete vašich cílů". Tohle distributoři nedělají, nesnaží se klamat lidi, nesnaží se je sledovat, omezovat a degradovat výkonnost pracovních stanic. Linuxové distribuce se staly pro běžného uživatele použitelné teprve před pár lety, což znamená, že je naprostá blbost srovnávat stav. Linux nebyl od začátku vyvíjen pro desktop, ale byl napsán za účelem stvořit klon unixového kernelu, který je naprosto otevřený a zdarma pro všechny. Linux není operační systém, je to pouze jádro .. To ostatní jsou jen programy na něm běžící. Byl stvořen hlavně proto, aby byl co nejvíce flexibilní a nabízel velikou škálu v jeho použití, což se mu daří na jedničku a mnohem lépe nežli windows, který nešlape v podstatě na ničem jiném než na jedné z nejhorších architektur x86. Pokud by byla pouze jedna distribuce linuxu, dopadlo by to podobně jako s windows. Linux a opensource programy si může modifikovat kdokoli a jakkoliv, nejsou tady žádná omezení, což ve světě windows je naprosto opačně .. Každá má svůj účel, existuje jich tolik hlavně proto, abyste si nemuseli dělat vlastní a prostě si vybrali tu, která vám vyhovuje nejvíc. Pokud se vám nechce, existuje mnoho webů, kde je vše vysvětleno. To, že jsou lidi líní si něco přečíst a dozvědět se, je jen jejich problém. To by mě zajímalo, s čím srovnáváte program gimp, když říkáte že jeho ovládání je otřesné ? Třeba hodně lidem vyhovuje více, nežli konkurenční .. Pokud ho srovnáváte s např. photoshopem, je to opět velká pitomost .. Jak můžete porovnávat dva druhy softwaru ? Photoshop byl stvořen pro komerční účely, kdežto gimp byl napsán určitým kolektivem lidí, kteří za to nedostávali vůbec nic a dělali to jen pro radost. Pokud takhle srovnáváte další programy, polituji vás .. Je třeba rozlišovat určité svéry, přitom mi vysvětlete, jak je možné, že se dá zdarma vytvořit tak kvalitní software ? Software, do kterého vidíte a který nabízí prakticky totéž co proprietární řešení ? .. Ne-li více. Ještě jedna věc .. mluvíte jako by lidi, kteří píší viry a podobný balast byli hrdinové .. z některých lidí se mi chce zvracet. Snad si počtete trochu odborné literatury a zjistíte, jak se věci doopravdy mají, snad vám to pomůže.

petr (26.7.2008 21:17:21)

Mě nemusíte vykládat o tom co je nebo není linux. Sám používám Mandrivu. Tvrdíte že Photoshop byl stvořen jako komerční program. Ano, to byl. A stal se v podstatě standardem. A proto je úchylárna vnucovat lidem Gimp a jeho idiotské gui vyvinuté šíleným programátorem asi proto, aby nasral co nejvíc lidí a svůj shit jim dokonale znechutil. Windows se sice dnes na více platformách nepoužívá, to ale neznamená že by to nebylo možné. Proč by to ale MS měl dělat ? Stačí mu že se Win používá na 96% desktopů a hotovo. Reklamy na produkty MS bohužel nevidím nikde okolo sebe. Občas prý ale zobrazované bývají na adrese www.root.cz. Takže když je linuxácký web placený reklamou na MS produkty, je to asi podle vás dobré. Peníze nesmrdí že. Já mám jiný názor a proto reklamy blokuji a to tak, že všecky včetně kontextových.

Anonym (27.7.2008 10:35:32)

Pokud s gimpem neumíte pracovat nebo se vám nějakým způsobem příčí, tak nemusíte vypisovat vaše pocity, za tímto projektem stojí desítky lidí a kdyby byl takový jak říkáte, asi by ho nepoužívalo tolik lidí .. Mimochodem kde pořád chodíte na to, že vám někdo něco vnucuje ? Pokud vám někdo něco vnucuje, zajděte si např. do českých škol, kde doslova _musíte_ používat produkty firmy microsoft. Toto vám snad přijde správné ? Vždyt se můžou učit vše v programech, které všichni dostanou zdarma a v lepším případě se dají spustit na více systémech. Toto není žádná svoboda, žádná demokracie, jen výmysly pomatených lidí, kteří neumějí použít vlastní hlavu, šetří tam kde nemají a útrácejí za právě takovéto produkty, to mi pak vysvětlete, jak se může rozšířit rychleji linux, když lidi ani nevědí, že něco jiného existuje ? Pokud vědí, žijí v různých falešných představách. To, že používáte mandrivu, je sice hezké, ale vůbec nic to neříká o tom, jak široké jsou vaše vědomosti v tomto oboru. Až budete na něco nadávat, zeptejte se sám sebe, zda-li byste vytvořil lepší kus softwaru, za stejných podmínek ..

petr (27.7.2008 16:03:50)

Vy snad nečtete root.cz a ABCLinuxu.cz ? Tam byste viděl to vnucování linuxu v plné parádě. Dnes a denně tam musí někdo napsat oslavnou odu na téma skvělý linux a nebo jak ho dostat mezi BFU. Vypadá to tam jako v nějaké sektě.

Anonym (28.7.2008 00:39:11)

Oba portaly ctu pravidelně, sekta se tomu neříká, to je komunita, chodí tam lidé, kteřé linux používají, je to naprosto jiný svět, však lidé kteří navštěvují podobné portály si myslí své o takovýchto fórech jako dsl.cz, zive.cz, a podobné, kde si hodně lidí myslí, že když nepoužívá windows, není normální. To, že někdo mluví o linuxu je snad vnucování ? Možná tam něco najdete v diskuzi pod cizím blogem, ale v článkách, zprávičkách to je absolutně vyloučeno. Kdyby někdo něco vnucoval, bylo by tam něco v tom smyslu jako "Pokud nepoužíváte Linux, jste nuly" .. ukažte mi, kde je něco podobného ? Asi vám ty portály přijdou trochu divné, když se běžně bloguje o tom, co kdo naprogramoval, jaké kernel funkce jsou nové, rozhovory mezi jednotlivými vývojáři apod. Prostě trochu vyšší úroveň, není divu, že když tomu nerozumíte, připadá vám to divné .. Mimochodem o bfu tam nepíše snad nikdo, už vůbec ne, jak ho rozšířit, nejspíš to byla nějaká vaše noční můra.

mungo (27.7.2008 20:21:37)

Napíšu něco trochu OT a sice na téma srovnávání GIMPu a Photoshopu. Existuje ještě jeden grafický program s ještě šílenějším ovládáním, a to je DTP editor Calamus (dodával / dodává se i jako OEM se skenery UMAX).

delco (25.7.2008 17:42:59)

...reklo radio Jerevan :-P

airlive (25.7.2008 11:06:52)

W.Vista ale jen na práci mam tam firewall,antivir a jeste další kupu anti ...mám všechno přiškrcené aby to bylo pomyslně bezpečné tak jako další spousta běžných uživatelů.No a když si chci zabrouzdat v kalných vodách internetu,tak restart a šup na Linux. :-)))

furtjsemtady (25.7.2008 12:18:31)

Nejlepší je na celý Internet se vykašlat! Počítač by měl být pracovní nástroj a ne hračka pro puberťáky! Ale jak by potom počítačové firmy na hloupé mládeži vydělávaly?

Tomáš (25.7.2008 14:35:18)

Moje řeč, svou těžkou závislost na internetu řeším s psychiatrem, vlastně i teď porušuji terapii. Ach jo:(

furtjsemtady (25.7.2008 17:44:01)

Až dospěješ, sám na to přijdeš! Narkomani a gambleři také tvrdí, že mají vše pod kontrolou.

Anonym (25.7.2008 21:12:30)

Jj, pozor, internet tě může zabít či alespoň zruinovat život .. počkat vlastně ne.

TheDude (27.7.2008 11:41:39)

To jistě...Si trochu mimo obraz v teto době..

Roman (26.7.2008 14:32:29)

Vyhozené peníze?? Vždyť je spousta antivirů zadarmo a pokud nejsou, není problém si je zadarmo sehnat (klidně legálně, třeba trial verze :-) atd.), takže tenhle argument neobstojí. Za druhé, cituji "se stále potýkám s infekcemi a stále musím čistit počítače a pořád musím obnovovat uživatelská data a pořád musím reinstalovat systém", tak to je zase manipulující nesmysl, většina lidí rozhodně "pořád" nemusí provádět tenhle výčet vymyšlených blábolů. Spíš mi to z těch keců přijde, že autor neboli "šéf oddělení bezpečnosti společnosti Cisco" sám produkuje tyhle sajrajty a viry a spywary a buhvíco ještě a pak si nechává platit za to, že před tím bude chránit. Kdyby všichni dbali na bezpečnost (a měli i antiviry atd.), neměl by tenhle podvodník práci a výdělek, je to zcela logický... :-) Proto musí dělat to, aby tu práci měl, tedy vypouštět viry a nadávat na "konkurenční" antiviry :-)