Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Používat otevřené formáty a programy?

Používat otevřené formáty a programy?

Anonym (12.8.2008 00:00:00)

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda je lepší užívat otevřené, nebo spíše uzavřené formáty? Pokud jste dospěli k tomu, že je pro vás důležitá funkčnost více než to, že je zdrojový kód a technická specifikace otevřená všem, pak jste možná zvážili jen jednu stranu mince.

Jan Muller (12.8.2008 08:01:25)

V článku je hned několik nepřesností. Na skype jsou různé exploity. MS nedávno otevřel formát doc i docx a připravuje vlastní konvertor na odf. Je to ale nedávný vývoj, situaci z ledna ale článek mapuje poměrně přesně ;)

Trtkal (12.8.2008 13:03:18)

V první řadě nechci vyvolat flame o tom, co je, či není lepší. V řadě druhé chci jen doplnit, že z jabberu se s ICQ uživateli dopíšete docela snadno, jelikož existuje ICQ transport, který vám zpřístupní (i když s občasným trápením) ICQ síť docela spolehlivě. Pokud vám síť ICQ (+ klienti) vyhovuje, tak zas nevidím až takový význam na přechod.

Michal Černý (12.8.2008 13:53:54)

Ano, to jistě máte pravdu. Až na malou drobnost. Porušujete tím licenční podmínky AOL, která ICQ provozuje. Jistě, můžete mít zadarmo Word či Photoshop, ale nelegálně. V zásadě se jedná o to stejné.

Anonym (12.8.2008 19:21:37)

V ČR je licence ICQ neplatná. Viz pan google. V licenci ICQ jsou klauzule kolidující s českým právem. Srovnávat používání služby v rozporu s licencí a neoprávněné užívání softwaru je zcestné. Kolik ještě bude na ICQ puberťáků a hlupáků ?!? co kecají do toho čemu nerozumí?

Colombius (12.8.2008 17:32:25)

V pripade upravy oscar protokolu ale prijdou transporty prvni na radu co se tyka nefunkcnosti, takze mi to moc spolehlive neprijde. Jabber jsem asi pul roku pouzival, ale nakonec jsem se radeji vratil k icq.

Miloslav Ponkrác (12.8.2008 13:55:18)

Souhlasím s tím, že otevřené formáty by se měly důsledně používat a prosazovat. Na druhé straně by měl autor také vědět, které formáty jsou otevřené, a které nikoli. Třeba ICQ je otevřený protokol, jeho provozovatel dává k dispozici jeho dokumentaci, aby bylo možné naprogramovat alternativní ICQ klienty. Není tedy třeba používat žádný jabber, máte-li averzi k uzavřeným formátům. Navíc jabber není příliš bezpečný, není tomu tak dlouho, co lehnul největší český jabber server a ztratil data za několik měsíců, což snadno dohledáte.

Anonym (12.8.2008 19:18:21)

Oscar protokol neumožňuje šifrování dat. Oscar protokol neumožňuje ani šifrování bez asistence serveru pouze na klientské straně. Vážený pane bezpečný protokol je úplně něco jiného než bezpečně uložená data na serveru. Jsou to diametrálně odlišné věci. Pletete si jablka s kokosovými ořechy. Implementace serveru popřípadě jeho správci nemají co dělat s protokolem samotným. Implementací serverové strany máte mraky, stejně jako možností jak a kde data uložit stejně jako běžících serverů samotných.

Anonym (13.8.2008 15:46:13)

Kde jste to slyšel, že je ICQ otevřený protokol ? Vždyt dokonce licence ICQ jasně říká, že provozování jiného než originálního ICQ clienta je zakázáno. Mimochodem jabber.cz je pouze jeden server z těch tisíců, je ve všech ohledech bezpečnější oproti icq, komunikace je vždy narozdíl od icq šifrovaná, atd. Mimochodem jabber.cz přecházelo na nový hw, byl to plánovaný výpadek, takže je to pochopitelné. Narozdíl od icq, je jabber mnohem více celosvětově rozšířen, viz. statistiky. A už protože je jabber decentralizovaný mluví za vše ... Chtělo by to trochu prostudovat, že ano :-)

petrph (12.8.2008 18:31:34)

Zaujala mne jedna věta v článku - "prodleva na testech a analýzách, je pak logicky podstatně delší" - bohužel, mám zkušenost že u opensource programů je chybovost mnohem větší, protože se tolik netestují. Samozřejmě - pokud to budete posuzovat jen podle špiček - OpenOffice, Firefox, tak ten dojem asi mít nebudete. I když i ve Firefoxu přibývá oprav z důvodu bezpečnosti ..Tvrzení, že v opensource systémech lze rychleji najít a opravit chybu je alibistické - případný pachatel se nalezenou chybou chlubit nebude, ale bude se jí snažit rychle zneužít, a běžný uživatel si tu chybu rozhodně opravovat nebude. Takže stejně musí počkat na to až chybu najde a opraví autorský tým a bude jí distribuovat jako další verzi..