Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > GTS a FUP

GTS a FUP

Toman (6.5.2004 09:48:47)

Tak jsem včera volal na slavnou GTS linku, slečna mi velmi opatrně sdělila zavedení FUPu a že by se to mělo do týdne projevit. Tak jsem zvědav, teď mám rychlost 40-80, ve dvě v noci dokonce 177 :-( (mám512/128) V práci mám totéž, ale od telekoumáků, na Praze 6 to frčí neustále kolem 420k, jednou jsem zaznamenal pokles na 380. Tak nevim, jako zákazníka mě zajímá kvalita služby za moje peníze, takže si radši nějakou stovku připlatím a bude. 10GB limit mě nevadí, nejsem stahovač. Esipak tohle fórum čte někdo z GTS ? Že by se jako mohl zůčastnit diskuze. Navíc, na webu GTS jsem nenašel ani zmínku o zavedeném FUP.

Mates (6.5.2004 10:22:40)

jj .. FUP skutecne bezi ...

LOU-GTS (6.5.2004 11:59:49)

Docela by me zajimalo podle jakych pravidel GTS aplikuje FUP a jake konkretni nastroje na to pouziva.

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 12:15:05)

;-) to Vám těžko jaký ISP řekne; tím by dal lidem prostor pro obcházení, což by vedlo k dalšímu zbytečnému zpřísňování. Osobně si myslím, že většina ISP aplikujících FUP to dělá tak, že do sjetiny průtoků udělají tlustou čáru a kdo je nad, jde do druhé fronty na prio.

LOU-GTS (6.5.2004 13:57:39)

Pokud existuje "tlusta cara" , tak se toho moc obchazet asi neda. Bylo by fer rici: Kdo stahne vic jak XXXGB, tak jde do druhe fronty a druha fronty znamena.... Jde o to, ze si treba pustim radio, ale pokud bych mel k vuli tomu spadnout do druhy fronty, tak radeji... A obracene, nekdy potrebuju toho stahnout vic, tak dobre a jsem pripraven za to "platit" snizenou rychlosti......

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 13:59:37)

Právě že v globálu si tím uškodit ISP může; zatímco takto lidé žijí v nejistotě a krotí se a díky tomu hóódně moc lidí na tu tlustou čáru ani nedojde, zveřejněním toho limitu by sice ti, kteří sosají víc, svoje sosání omezili, ale fůra dalších by sosat začala.

Petr (6.5.2004 14:42:14)

Jak se chová připojení pokud je člověk v druhé frontě? Já měl občas pocit, že ve druhé frontě jsem. Bývalo to rychlost kolem 60 kbps a ping kolem 3000ms. Mám 1024/256. Teď bývá rychlost o něco lepší, někdy i kolem 200 (speedmeter), a pingy kolísají mezi 150 a 3500. Mám pocit, že jsem ve druhé frontě pořád. Pokud tohle znamená "zrychlení díky FUP", tak bych se opravdu klině dal na sosání kontinuálně zapnuté, protože se s takovým připojením nic jiného dělat nedá...

Jolinar (6.5.2004 18:33:42)

Já už radši dal výpověd, je to tak lepší :o) a je to od těch nervů za 1445,- bez DPH respektivě 1800 včetně DPH pokoj :o) GPRS mam a to je v poho a je to.

fr (6.5.2004 17:30:53)

No, nezlobte se, ale to mi přijde trochu moc velká dedukce. Vždyť u služeb s limitem jsou hodnoty jasně dány, lidi ví, že když přetahnou svých 3,6 nebo 10GB, tak je to bude něco stát. U nolimitu s FUP je to taky bude něco stát, ale ne v penězích, ale přestane to fungovat. Princip je stejný, bych řekl - a s limity to funguje a s FUPem my nemohlo? Jasně, že by se tím zveřejněním limitu pro FUP rázem přestalo jednat o nolimit službu, tak jak z toho slušně ven, že, ale to přece nemůže ublížit takovému GTS poté, co předvedli nedávno s jejich vytáčeným paušálem.

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 18:23:51)

Proč pořád předpokládáte, že "no limit" u GTS má být méně limitovaný než "limit" u jiných ISP? Chápal bych, kdyby GTS nabízela omezené a neomezené linky, že by bylo na místě očekávat, že linky bez limitu umožní přenést více než linky s limitem; ale to oni přeci nemají! Kromtoho "bez limitu" jsou, ale pořád jsou "s agregací provozu", takže úsloví "bez limitu" neznačí nic jiného než to, že Vám nebudou nic účtovat navíc, ale rozhodně ne to, že "bez limitu" stáhnete gigantická množství dat.

fr (6.5.2004 18:30:12)

Ale to si nerozumíme: právě že nemůže být méně limitovaný, ale oni to tak víceméně inzerují, limity pro uživatele schovávají za FUP(kéž by začal kloudně fungovat) a hranice užívání není jasně dána, jako u datových limitů, za které se platí, což vy jste zdůvodňoval trochu paranoidní teorií, na kterou jsem reagoval.

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 18:39:40)

Ale Vy to pořád porovnáváte se svojí znalostí nabídek jiných ISP! Ale GTS má svůj "no limit" nezávisle na nich! Každopádně primární omezení je agregace; ta určuje maximum pro všechny dohromady; a FUP už žádné další omezení nepředstavuje; FUP musíme vnímat jako princip, který zajišťuje (měl by zajišťovat) hladké a spravedlivé rozdělení pásma! A rozdělení pásma je přeci jasně deklarované agregací. Kromtoho na tom, že není zveřejňována hranice FUP si trvám, že je dobré. Uvědomte si, že ta hranice se mění podle toho jak se mění provoz u uživatelů; a mění se tak, aby největší části uživatelů přinesla pohodlí. Také si uvědomte, že po zavedení FUP není nikdo zvýhodňován, je jen zajištěno, aby _nikdo_ _nebyl_ _znevýhodňován_.

fr (6.5.2004 19:07:11)

No ale já s Vámi souhlasím skoro ve všem, jen jsem se asi vyjádřil ne uplně srozumitelně nebo moc zjednodušeně. Nebo jste to pochopil jinak a argumentujete na něco jiného, což bych se nedivil, obdivuju váš multitasking s nímž vedete několik debat najednou, ale možná někdy zlobí :-). Ne, vážně existuje přímá úměra-čím víc problémů s GTS mám, tím víc sleduju zdejší fóra a většinou s vámi naprosto souhlasím(aspoň ve věcech které pochopím :-))Takže tajná tlustá čára, kvůli které se tu teď bavíme, mě připadá jen uplatňování datových limitů jinými prostředky než placením a tedy obavy o to, že by se to pak každý snažil využít nadoraz, kdyby tedy věděl kolik, jsou stejné, jako když má někdo zaplaceno 6GB.Pak to buď využije nebo ne a je mu to jedno a nebo to musí využít za každou cenu do mrtě, aby mu ty peníze nepropadly. Na agregaci a dopady na ostatní uživatele to samozřejmě má vliv v obou případech stejný. A je mi jasné, že FUP může znamenat i něco jiného, než jen tlustá čára a snížená priorita provinivšího se uživatele, ale obávám se, že to u GTS zatím rozhodně není ten případ.

Miroslav Šilhavý (7.5.2004 08:20:51)

Nojo, jenže zpoplatnění dat nad limit je očividný způsob, jak více vydělávat a primárním účelem není spravedlivé rozdělení pásma, i když jako vedlejší efekt přichází. FUP u bezlimitních linek má naprosto jiný úkol; poskytovateli nevydělá ani kačku. Nezapomínejte, že ta "čára" bude velmi pravděpodobně pohyblivá; teoreticky, pokud 95% lidí se vejde do 500 MB, může ta "čára" být hodně vysoko a povolit pár lidem klidně i 10 GB; naopak, pokud 95% lidí bude mít přenos kolem 2 GB, bude laťka mnohem mnohem níž. V prvním případě, když já, jako uživatel, např. jednou za rok budu opravdu potřebovat deset gigabajtů, nemám problém; laťka je vysoko a FUP pro mě nepředstaví omezení. V druhém případě bych měl smůlu; laťka je moc nízko. Když zveřejníte jak vysoko laťka je, dozajista se najde hodně lidí, kteří se k ní rádi přiblíží co nejvíce. A efekt? Laťka bude muset jít dolů! V katastrofickém případě dojde až někam na tu úroveň, kterou popisuju v druhém případě; už mi rozumíte, proč zastávám názor, že je dobré tento údaj nezveřejňovat? Mimochodem, s FUP nesouhlasím vůbec; přijde mi to jako velmi primitivní nástroj, který se snaží především psychicky tlačit na uživatele; ale to prostě samo o sobě nestačí. Uživatelé se i bez zveřejnění FUP limitu naučí k němu přibližovat; a tudíš předpokládám, že FUP se bude časem víc a víc blížit tomu druhému scénáři; a to mi přijde na hlavu postavené.

Krleš (7.5.2004 11:35:02)

No, tak to je hustej vtip...10 GB. To bych tu linku fakt na nic nepouzival a tudiz bych platil zbytecne. A nejde jen o nejake vyuzivani nadoraz. Vase predstava (a asi i Telecomu) je trochu jina, nez moje a myslim i vetsiho mnozstvi lidi. Pokud si nekdo porizuje vysokorychlostni internet, tak kvuli prenaseni vetsich objemu dat. Na surfovani mu staci modem, ono se to s tim dial-upem za pausal taky nejaky vyvrbi, nebo se spokoji s daleko levnejsi wifi, kde se skutecne MUSI brat ohled na dalsi uzivatele, protoze je linka SKUTECNE hodne omezena (oproti treba kabelu nebo adsl). Predstava 10 GB na broadbandu je dle meho nazoru trochu mimo. 10 GB je vzhledem k velkym objemum videii, fotek, obrazku a celkove velkym rozvojem multimedialnich soucasti IT uplne smesny objem dat. Uz nejsem v done 500 MB HDD, ani v dobe, kdy modemove pripojeni bylo prakticky jedine mozne a kdyz ho nekdo mel, tak byl buh. Prijde mi, ze je tady porad ale takova ta zbytkova atmosfera doby uz minule, kde tech 10 GB bylo opravdu hodne. Nerikam, ze je to davno, protoze vyvoj IT je skutecne silene rychly, takze co bylo vcera hodne, je dnes malo. Dnes si lide posilaji maily velke objemy fotek, museji to nesmyslne rozdelovat (aspon na free mailech) po casteckach, protoze stejne jako u adsl nekdo zaspal dobu a uz nekolik let nezmenil limit na posilani fotek. A pokud nemam kapacity na to, abych nedokazal zajistit takoveto sluzby (a ne jen delat antispamove systemy), tak na trhu nemohu uspet. ALe zpet k limitu ADSL, 10 GB je opravdu smesnych, za chvili uz nebudeme posilat fotky, ale lide si budou chtit posilat kratsi domaci videa po internetu (treba z dovolenych a 150 MB nebude zadna mira). Mne treba dnes prislo na mail 20 MB fotek (mam firemni schranku, takze nejsem omezen prislis). A pokud tedy lide chteji vyuzivat moderni technologie naplno, je k tomu potreba i odpovidajici internet, jehoz vyvoj v nasem state znacne stagnuje. Pokud uz tedy limitovat adsl, tak rozhodne alespon v ramci 40 - 100 GB. Pokud chteji poskytovatelu pripojeni se svym tzv. broadbandem uspet, je nutne, aby dali uzivatelum daleko vetsi prostor v oblasti prenasenych dat. Pokud nekdo bude stahovat piratske kopie softwaru nebo filmu, to uz je na jeho zodpovednost. Ale behem dvou nebo tri let budou pozadavky na kvalitu, rychlost i objem dat u velke casti uzivatelu daleko vyssi. A proto by meli poskytovatele (tedy prevazne Telecom) nabidnout uz nyni nejake takove pripojeni. I treba za vyssi cenu. Napr. za tech 5000 to adsl 1 Mbit bych bral, kdyby tam nebyl agregace. To by mi prislo jako jeste ferova cena vzhledem k cenam pevnych linek. U adsl agregovaneho by se pak meli ceny pohybovat v radech stovek korun a nepresahovat hranici tisicovky. Tot muj nazor na vec.

Miroslav Šilhavý (7.5.2004 12:51:49)

Bohužel je Váš názor zcela zcestný a naštěstí většina uživatelů dokazuje svými spotřebami, že se mýlíte. Objemy, které byste chtěl jsou regulérně na vyhrazenou linku! Vždyť vy byste chtěl vytížit tu linku na cca 50%!

Krleš (7.5.2004 16:36:53)

Zcesté? Možná, ale je to realita. Linku nechci využít na 50 %, ale na 100 % a tím samozřejmě teď nemyslím jako vy vytížení, ale chci jí na 100 % využívat. Tzn, že 50 % kapacity je optimální. Za to platím, klidně i 3 tisíce, ale ať to jede. Zbytek ať má rychlý internet na surfovaní bez limitu, ale s třeba s tím FUP nebo s čímkoliv jiným, co si vymyslí ISP. Vy máte úplně zcestný názor, když říkáte, že 10 GB je moc. Vždyť je to úplně směšný objem dat. Ve Státech se pomalu rozjíždí komerční stahování filmů, tzn., že není rozhodně určeno pro lidi na pevných lajnách (to musí být masové, tedy musí mít možnost stáhnout takový film i člověk na kabelu nebo adsl). Vzhledem k tomu, že warez vládne filmovému i hudbnímu světu, tak se dokonce uvažuje o tom, že by se filmy na internet dávali oficiálně za poplatek daleko dříve, dříve než vyjde DVD. To znamená, že si člověk stáhne MP3 i video, to bych počítal tak klidně 20 GB na uživatele měsíčně. A kde máme surfování, posílání mailů, hraní her, stahování programů atd. Na to ta linka je a nabídky ve světě umožňují lidem stahovat takovéto objemy dat i na adsl. Tudíž technologicky to možné je a kapacity na to jsou také v pohodě. Uvědomte, že to, co je teď, bude zítra jinak. Rozvoj jde tak rychle kupředu. A rychlý neomezený internet je jeden z hlavních předpokladů pro fungování moderního internetového trhu, který se pomalu ale jistě rozvíjí. Mně připadáte jako byste žil v roce tak 1999 až 2000, kdy by těch 10 GB bylo optimální maximum. Dnes sou ale objemy dat daleko vyšší, nároky stoupají pomalu každý měsíc. Pokud chce někdo surfovat a mailovat, řekl bych, že adsl za 300 (samozřejmě agregované s FUP) by bylo optimální. A i tak by při masovém rozšíření Telecom hrabal miliony do kapsy. Pro náročnější uživatele, kteří chtějí dělat videokonference, telefonovat přes internet, kecat přes webcam (ale samozřejmě webcam ne v rozlišení 160xskoro nic bodů ;), uživatele, kteří si chtějí stahnout legální filmy za poplatek, či alba s hudbou. Sám Telecom má někde na netu reklamu na adsl, kde avizuje, že můžete stáhnout až 500 MP3 a pak zavádí mechanismy proti stahování - docela vtipný kontrast propagandy (tedy reklamy) a reality všedního dne. Ne, vy jste skutečně zaspal dobu. Průzkumy typu, 95 % našich uživatelů nepřenese víc, neý 5 GB jsou dle mého názoru účelové, tedy přibarvené, protože jen já mám v ICQ asi 160 lidí a bezpečně vím o 50 - 60 běžných spotřebitelích, kteří se nevejdou ani do těch 10-ti a většina překročí 20. S rozvojem nových technologí tak přichází daleko větší nároky na objemy přenášených dat, jak jsem již řekl, z čehož vyplývá, že ať se to Telecomu libí nebo ne, dříve nebo později stejně bude muset přistoupit na požadavky svých zákazníků...nebo jich velké množství ztratí, protože nové technologie připojení se velice rychle rozvinou a schramstnou nespokojená "telecomác

Miroslav Šilhavý (7.5.2004 19:08:58)

Jste moc velký idealista; není na tom nic špatného, ale vězte že český a ani většina evropského internetového trhu není na to, co Vy popisujete připravená. V této zemi se prostě platí za garantovanou 512 kbit linky cca 8000 Kč, řekněme "půl-vyhrazenou" byste mohl sehnat někde kolem 6000; pak budete mít nárok na to, co popisujete. ADSL je zcela jasně definované agregací 1:50, tj. na malé použití, nebo 1:20 na rozumné použití. Chcete-li víc, musíte zde holt hledat jiné ISP s jinými technologiemi, nebo si pronajmout okruh (mimochodem okruhy ČTc provozuje taky na DSL a agregaci tam má přesně takovou, jakou byste chtěl, tj. 1:2).

Withman (8.5.2004 01:17:12)

Tolik snad zase né, ne.? U nás nabízí garant 1Mbit za 5 000....;-)

Petr (8.5.2004 08:17:42)

Kde?? Je to v Čechách?

Withman (8.5.2004 15:36:50)

Severní čechy, když sem tam kdysi volal....to už je asi necelej rok, tak mi řekli tudle cenu...:-D

Miroslav Šilhavý (9.5.2004 17:16:49)

;-) hehe, zajistěte mi tuto cenu a prodáme to; naivko, za 5000 má ten 1Mbit k vyhrazenému pásmu (včetně zahraničí) hodně daleko.

Washek (9.5.2004 17:35:10)

A proc si porad myslite, ze vsichni ISP, kteri prodavaji garantovane linky maji nakoupenou konektivitu rovnez 1:1? Existuje spousta mensich ISP, kteri smluvne garantuji urcitou rychlost za mnohem mensi ceny, nez je 1:1 linka. Je jasne, ze oni sami agreguji, ale tak, ze nepoznate rozdil mezi touto linkou a 1:1. Kazdy neagreguje jako telecom, kdy za 2Mbit nahrne 200 lidi, u vetsiny ISP je bezne, ze se pri nedostatku pasma proste dokoupi dalsi a jede to opet vsem zakaznikum dobre (agregacni pomer je variabilni).

Miroslav Šilhavý (9.5.2004 17:39:05)

Jistě, to je pochopitelné; nicméně, kdyby se na tyto nabídky nahrnuli sosači, tak jako v případech "no limit" ADSL, tak by daný ISP taktéž _musel_ buďto cenu navýšit nebo vypovědět to, co není schopen splnit; to je přesně o tom. Příměr k ADSL: kdyby se ISP chovali na ADSL podobně "zodpovědně", mohli by např. namísto 512 kbit linek prodávat 128 kbit linky a tím mít i v rámci RAO ČTc dostatečnou rezervu, neboť by měli nakoupeno daleko víc.

Washek (9.5.2004 18:14:05)

Jenze cena i techto "pseudo-garantovanych" linek je natolik vysoka, ze se na to chytaji az na vyjimky business zakaznici. Kazdopadne dle meho nazoru se da udelat lepsi sluzba nez preprodejem ADSL od CTc s minimalni sanci ovlivnit parametry. (napriklad 10Mbps pres optiku tgnetu do vetsiny velkych mest za 35000 CZK je dobra cena, s tim uz sikovny ISP dokaze leccos udelat a jeste vyrejzovat nejaky ten peniz :)). Primer k ADSL trosku kulha, jelikoz trosku jinak se nastavuji parametry sluzby, kdyz jede vse na vlastni infrastrukture a o to je tezsi napravovat neco, co u vas prakticky nejede. O tento postup se pokousel cesky bezdrat, ale nevim s jak velkym uspechem. Bojim se, ze prodavat linky kapacitne mensi moc neobstoji v konkurencnim boji ADSL, kdy uzivatel kouka predevsim na rychlost :)

Miroslav Šilhavý (9.5.2004 20:26:23)

K této tezi jsem Vás chtěl právě dovést; uživatelé nevědí co by chtěli a díky tomu je konkurenceschopná u nás jen linka s vysokou agregací, s deklarovanou rychlostí _přesně_ 512/128. Mimochodem všimněte si, když porovnáte nabídky s RAO, jak málo ISP mají právě na těchto linkách a o kolik (nepoměrně) víc už mají na 1024 a na linkách 1:20. A přitom pro české ADSL by bylo tak moc potřebné, aby uživatelé mohli objednávat i lepší linky! (všiml jste si, že když už se zde ve fórech objeví někdo, kdo se přímo hlásí k tomu, že chce sosat, že uvažuje takřka výhradně nad 512 kbit linkou?)

Washek (9.5.2004 23:13:08)

I pres predsudky k "ceske nature" bych rad veril, ze kdyby cena odpovidala kvalite, hodne lidi si poridi i rychlejsi a kvalitnejsi linky. Nezlobte se na me, ale 2000 Kc bez DPH opravdu neni cena, kterou jsem ochoten v dnesni dobe zaplatit (i jakozto drobny podnikatel) za linku 256 kbit s agregaci 1:20 (i kdyz osobne velmi pochybuji, ze je takto presne nastavena, protoze dle poznatku tyto linky jedou temer vzdy naplno, coz by byl u 1:20 temer zazrak :)). Bedlive sleduji, jak se situace vyviji (temer od zacatku), ale moc optimismu nemam. Do konce roku se dle meho nic zavaznejsiho v nabidce ADSL nestane a nezbyva nez verit v lepsi zitrky. Jen se obavam, ze po soucasnych zkusenostech rada lidi (nepravem!) zanevre na technologii ADSL a v budoucnu uz o ni ani nebude chtit slyset.

Miroslav Šilhavý (10.5.2004 09:11:31)

Víte, ono je to složité; chápu, že jako drobný podnikatel nechcete do linky platit desetitisíce; zároveň ale předpokládám, že linka k podnikání neslouží ke stahování desítek filmů a CD hudby měsíčně; a právě proto existují sdílené linky, kde se _mají_ podobné potřeby sloučit do jednoho nenáročného celku. Bohužel, pak přijde někdo, kdo si neuvědomuje, že za pár stovek kaček prostě nelze stáhnout terabajty dat a celá služba jde do háje. A ISP se na to nečině koukají. Namísto toho, aby se snažili co nejvíce lidí uspokojit kvalitní službou, "snaží" se uspokojit _všechny_; a to prostě nelze. Doufám, že na ADSL uživatelé nezanevřou. Zatím všichni, které znám, a mají ADSL, jsou nadmíru spokojeni s tím, kolik peněz jim to oproti dialupu nebo bezdrátu ušetřilo. Naštěstí většina lidí nesleduje tak pečlivě, jako čtenáři zdejšího fóra, jestli rychlost kolísá nebo ne. (mimochodem zajímalo by mě, kolik gigabajtů už lidi protočili na zdejším speedmetru ;-)

Anonym (10.5.2004 10:53:10)

Zdejsi speedmetr nepouzivam, obcas pouziji rychlost.webprovider.cz, tam se aspon dozvim ping a upload. Podle me aktualni mereni rychlosti adsl je na nic, obcas prouzdani po netu jede paradne a speedmetr me ukaze nizky cislo downloadu a vysoky ping a nebo obracene, nacte se tak kazda pata stranka a kdyz uz se nacita, tak ne min nez 20s, pak pustim speedmetr a ukazemi download 200 kbps a ping 100-200 ms, tohle fakt nechapu :-/

Washek (10.5.2004 18:37:45)

Vidite, ja zase neznam nikoho, kdo je se soucasnym ADSL spokojeny (mimo pratele na slovensku, kteri si skutecne nemaji na co stezovat :)). Ted vazne - dle meho se pri zachovani soucasne nabidky nic zavazneho nestane a kvalita pujde pouze dolu (lide budou od problematickych ISP odchazet a kvalita se jeste zhorsi). Preci nemuzete cekat, ze se na mizerne fungujici sluzbu nabali novacci, kteri chteji "jen" browsit. Pokud telecom ve stredu predstavi neomezenou linku na stavajicich parametrech (512kbit, 1:50), muzeme udelat rozumne fungujicimu adsl papa na dlouhou dobu. Rad bych veril, ze prijde s necim novym a lepsim ;) Speedmeter nesleduji, spise me vytaci pingy 200+ a realna rychlost okolo ISDN linky :). Ale na druhou stranu, mam nejlevnejsi sluzbu v cenove urovni GPRS, ktere je nesrovnatelne horsi. Takze tak spatne to zase neni :)

Krleš (7.5.2004 16:37:53)

"telecomácká dítka". Pardon, nějak sem se uklik a uložilo se to dřív, než sem to dopsal.

fr (7.5.2004 18:31:10)

Hele, Mates, a tobě už to jede? Nebo je to tak, že FUP běží, ale připojení stojí, jako vždycky.... (aspoň u mně je to průs.. a neřekl bych, že jsem prováděl něco špatnýho, kromě nadávání na GTS :-), teda)

Mates (7.5.2004 19:49:48)

FUP jede ... ale ... to co udelali se na 100% mine ucinkem ... a taky ze se tak deje ... to co se slibovalo neni .. ale snad bude .. :)

fr (7.5.2004 20:06:24)

No já nic nepozoruju, spíš k horšímu. Ale nerozumím tomu moc ani technicky, ani z různých tvých náznaků a jiný šuškandy. A to, že se to zlepší do týdne až tří mi říkali už někdy koncem února, kdy se mi to po prvních třech dobrých týdnech začalo sypat, stejně jako to říkají dneska. Jediný rozdíl, pravda, je ten, že vyměnili operátorům helplinky scénář - zatímco dřív krčili rameny, že za všechno může telecom a agregace, teď za to sice můžou taky, ale jakési tajemné zlepšení by přicházelo v úvahu (samozřejmě do týdne nebo dvou až tří....) Ale je mi to už víceméně jedno, jen to s nima doklepu, k čemu jsem se upsal a adios....

Mates (8.5.2004 01:45:03)

nj .. tajemn zelepseni ... ono se toho vzdycky spusta nakeca ... a pak se udela velky h... nebo jen zlomek ... uz mi to taky nebavi...

LOU-GTS (6.5.2004 11:49:15)

Vcera vecer to jelo kolem 150kbps. O pulnoci a dnes rano 250kbps. Snad to vydrzi!!! PING kolem 100-160 :-(

LOU-GTS (6.5.2004 15:13:55)

Uz je to zase jako driv. Svistim si svych 35kbps.

Anonym (6.5.2004 15:21:11)

Relativne vuci me ti to jeste svisti: Podle posledního testu (06.05.2004 15:14) je rychlost připojení vašeho počítače DOWN: 10.16 kbps (1.27 kB/s) UP: 30.848 kbps (3.856 kB/s) odezva(min,avg,max): 233.7ms / 274.3ms / 347.3ms Fakt sila nez se mi naste nejaka stranka :-(

Anonym (7.5.2004 11:35:08)

Klid, já jsem u nextry, žádnej FUP se na mě nevztahuje a mám naprosto stejné kvality, jako si tu vypsal.

Anonym (10.5.2004 15:38:51)

Ale nechapu, jak je mozny ze kdyz mi prohlizeni webu lita tech 10 kbps, jaktoze kdyz pustim stahovani 5 vlaknama 10 MB soubor, tak od zacatku do konce to taha 50 kBps. Tak mi tak prijde, ze GTS je pouzitelny jenom na stahovani ... :-/

Petr (10.5.2004 20:42:23)

A hlavně je problém, že GTS nemá zájem na změně tohoto chování...

Sosman (7.5.2004 10:05:01)

To je divny, ja sem v centru a jede mi to konstatne od 13 hodin od (mam 1 Mbit) az tak do 22 asi 400 a v noci asi 800 - 900. Pres den netaham, ale v noci jo a zadny FUP se zatim nedeje a to mam download od zacatku mesice asi 12 GB.

Wlcheck (9.5.2004 20:26:07)

Jo, tak to me to uz 3-ti den beha max 10 - 15 kB/s ... a to mam 1024/256 linku... si myslim, ze by to melo byt alespon o trosku rychlejsi. Kdybych byl nakej sosak, tak nereknu. Ale ADSL mi zapojili pred 3-mi dny... nejak se mi to nezda.

fr (9.5.2004 20:39:17)

Škoda, že jsi si to tu nepřečetl dřív a sednul taky GTS na lep. Je mi tě líto, ale takhle blbě už nám to jde dlouho. Hoď jim to na palici.

Arnošt (10.5.2004 14:00:39)

A to si nedovedeš představit jaký šok mně čekal po prvním měsíci provozu na 800kB!

Jolinar (6.5.2004 21:49:33)

Zaplat pan buh, před pár minutama mě konečně odpojili a uvolnili tak linku pro IOL :-)

Arnošt (7.5.2004 11:49:40)

Ta závist, ta mne sžírá...

Anonym (7.5.2004 15:03:17)

Takže ty seš přesně ta loutka, se kterou si telekom manipuluje podle svých představ.

Arnoš (7.5.2004 19:15:42)

Kdepak loutka, konečně správně svobodně logická a ekonomická volba! Na základě výmluvných údajů. Osobně medituju mezi shitcomem (kvalita), contíkama(cena) a ceským bezdrátem(poměr cena výkon).

Anonym (8.5.2004 07:19:26)

Svobodná volba? Ale ale... Takže když mají ISP problémy s agregací (a ti kteří ji nemají ji mít dříve nebo později budou, až bude více zákazníků) a telekom je nemá (buh ví proč-nebudu spekulovat) tak to byla svobodná volba? že všichni noví zákazníci pudou k IOL, protože mu to jede naprosto bez problémů je svobodná volba a ne manipulace? Samozřejmě, vy jste se rozhodl, ale pod silným vlivem okolností, takže zase tak svobodné to nebylo.

Jolinar (8.5.2004 14:26:22)

Takže první bylo TELE2, druhej byl Českej Bezdrát (nebyl špatnej, ale jejich FUP mě dost zarazilo když ti vypnou P2P a vůbec nic neřeknou nebo tak) a teď GTS. Budu teď tedy přecházet do třetice a už nechci přecházet znovu, proto IOL. Stejně pokud někdo vyjde se super neomezenýma nabídkama jako telenor tak telecom nebude spát a začne něco dělat když bude muset.

fr (9.5.2004 21:42:02)

Dneska je to snad nejhorší, co to kdy bylo. Už nechodí skoro ani ICQ, natožpak načíst webovou stránku. To si zase zítra na lince pobrečím :-(

Anonym (9.5.2004 23:41:37)

Proc jim nezavolas hned? Jsou tam prece 24 hodin denne, 7 dni v tydnu ...

fr (10.5.2004 07:59:40)

No, protože to mimo běžnou pracovní dobu funguje jako živej záznamník (v pracovní době teda taky, ale dá se bušit i jinam :))