Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Wi-Fi ve vašem televizoru

Wi-Fi ve vašem televizoru

Anonym (26.3.2009 00:00:00)

Trendem tohoto roku – alespoň soudě podle tiskových konferencí firem, jež vyrábějí digitální elektroniku – bude bezdrátová domácnost s připojením k internetu přes televizor.

Spacekarlos (26.3.2009 07:03:00)

Doba krabiček. Toto je reakce na Váš článek. Ano máte pravdu, příjde doba kdy všechny multimediální přístroje budou vjednom. Tudíž nebude nutné přetahovat data rádiovými vlnami jen na pár metrů ! Je jednodušší mít domácnost připojenou přes jednu Fi-Fi přípojku a dále vést signál kabelem (ethernet 200 Mb do 100 metrů). Je zbytečné stahovat (nejen) fotky z foťáku do PC, který leží jen 10 cm od tohoto PC. Rádiové vlny by se měly používat jenom pro přenos na velké vdálenosti (řádově jednotky až tisíce km) a tam, kde jsou kabely na obtíž. V husté zástavbě se zase uplatní reléové a družicové spoje. A i ty kabely se dají nahradit (i ten ethernet) lehčími, tenčími, méně rušicími, rychlejšími, a méně poruchovými optickými kabely. Stačí jednovidové. Krabičky. Mám doma v jednopokojovém bytě v jednom pokoji 21 krabiček. Zabírají moc místa. Proč je tedy nespojit v jeden přístroj ? Krabičky: telefon, monitor, televize, STB, tiskárna, skener, počítač, modem, zál. zdroj, hi-fi věž (5 krabiček na sobě), dvě reprobedny, předzesilovač na tuner, to samé na STB, síťový zdroj na tiskárnu, skener a modem. Připadám si jako král v krabičkovém království. Pokud budou mít všechny tyto krabičky (včetně ledničky a pračky) Wi-Fi připojení, tak to se radši zastřelím, nebo odstěhuji na Mars. Jsem totiž radioamatér. Svítá Již v dnešní době se montují HDD do televizorů a STB. New York má zase všechny pevné tel. linky propojené optikou. Kolik že to mají obyvatel ? Vlezla by tam naše republika ? Už i africké děti mají počítače na kliku ! K čemu taky těžké baterie ?! Budoucnost patří optice a rádiovému přenosu.

babca (26.3.2009 18:35:30)

O čem je tento příspěvek? A těžko souhlasit, že všechny přístoje budou v jednom. Reprobedny budou odděleny vždy. Monitor a televizi nevím k čemu máte (když Vám počet "krabiček" tak vadí), když televize jsou už nějakou dobu ve skutečnosti jen velké monitory s věstavěným TV tunerem. Telefon, myslíte pevnou? Představit si pevnou zabudovanou v case od PC... :D STB netřeba komentovat, to je dáno nerozšiřitelností jednoúčelových TV. Tiskárna a skener je jedno zařízení pokud vím, a oboje sloučit se vším ostatním..? Modem asi není součástí case, jelikož se jedná o síťové zařízení určené k tomu, aby se k němu připojily počítače... Kvalitní audiozesilovač je docela objemná záležitost, ta by teoreticky sloučená být mohla. "to samé na STB" - nechápu. A síťové zdroje - by se mohly (měly) sloučit, adaptéry mě lezou krkem (a ta efektivita); podobně jak jsou zapojeny všechny komponenty v case do jednoho zdroje, tak by to chtělo i nějaký standard pro zařízení vyžadující třeba 12V (jedno velké trafo třeba s 5ti 12V zásuvkama).

Honza (26.3.2009 21:18:09)

Naprosty souhlas, hlavne s tou efektivitou traficek. Taky nechapu, proc mam mit 6-ti zasuvkove pole u PC a v kazde z tech zasuvek jedno traficko, kdyz kazde se lisi plus minus par voltu. Kdyby se na to udelal standart treba na tech 12V, to by se usetrilo proudu. Z toho trendu integrace vseho do vseho nejsem taky zrovna na vetvi :) A osobne bych treba telku s pripojenim k netu vubec nechtel, z duvodu soukromi, v pocitaci si muzu kontrolovat, jaky informace bude kterej program odesilat pomoci firewallu, ale zajem o ucast na "anonymnich statistikach" v jakemkoliv dalsim pristroji opravdu nemam. Jsou veci, ktere smysl maji, coz je treba televize se set top boxem, nebo skener s tiskarnou, ale nic se nesmi prehanet ;)

Spacekarlos (27.3.2009 23:54:00)

Integrace se asi bude vyvíjet dvěma na sobě nezávislými směry. Televize s připojením přes Wi-Fi a PC s televizní kartou. V obou případech si můžete stáhnout film, ale taky nemusíte, že ! Záleží čemu date přednost. Existují i videokarty pro připojení VCR. Velmi kvalitní obraz lze poslat i z ADSL modemu přes ethernetové vedení a STB do TV. To je další možnost od některých ISP poskytovatelů. Rychlost síťe nesmí klesnout na asi 2,5 až 3 Mb, jinak obraz bude kostičkovat. V budoucnosti se stejně přejde na MPEG4 a min. rychlost musí být 3,5 až 4 Mb/s. Další možnost jak poslat obraz do TV je z výstupu gr. karty po koaxiálu do ant. vstupu TV. Toto je ale nouzové řešení pro případ, kdy se porouchá monitor a vy nemáte na co čumět. To se stalo mně. Ale na rozdíl od vás, jsem si monitor opravil. Měl jsem totiž gr. kartu bez TV výstupu. Pokud chce někdo propojit D-sub se SCART konektorem můžu poslat schéma.

honzasl (28.3.2009 14:02:40)

Však vám nic nebrání si těch 12 nebo 5 voltů z počítačového zdroje vytahnout ven a všechna zařízení okolo tím napájet. Zdroj v PC je zpravidla předimenzovaný a v pohodě to utáhne. Drtivá větřina krabiček je dneska na 12 voltů

petr (12.2.2012 08:55:04)

velmi viborna vjec

Anonym (26.3.2009 21:10:47)

200 Mbit? To je malo, pro prenos nekomprimovanyho videa malo. To, co nabizi Samsung je v podstate k nicemu, protoze pres to clovek nemuze bezdratove prenest nekomprimovanej HD obraz a zvuk, na to je potreba prenosova rychlost v radu Gbit/s. To splnuje technologie WirelessHD bezici na 60 GHz, aktualne nabizi 5 Gbit/s a rychlost pry pujde jeste nahoru. Jde o to, ze kdyz si pustim Blu-ray nebo HD rip stazeny z netu, tak se ve stolnim prehravaci ci pocitaci dekoduje a do monitoru ci televize miri bud analogovy HD signal nebo digitalni (uz nekomprimovany a proto je potreba DVI ci HDMI kabel s velkou prenosovou kapacitou). V pripade HD zvuku nelze pouzit opticky kabel ci dig. koaxial, protoze na HD audio nemaji dostatecnou prenosovou kapacitu. Jakakoliv bezdratova technologie, ktera tedy nenabizi prenos HD zvuku a obrazu v nekomprimovane podobe, bud nedokaze HD signal prenest a nebo ho dokaze prenest, ale video ci zvuk jsou po dekodovani prehravacem opet znovu komprimovany a to je ztratove a zhorsuje to kvalitu. V bezdratu je budoucnost, ale jedine v takovem bezdratu, ktery bude fungovat uplne stejne jako HDMI kabel - tedy povede obraz i zvuk bez jakekoliv dalsi komprese.

Spacekarlos (28.3.2009 02:23:55)

Tím jsem myslel komprimovaný signál MPEG-2. Budoucnost stejně bude patřit nejrůznějším komprimacím. Z časového a kapacitního důvodu se signál komprimuje už dnes. Jde třeba digitální televizi: DVB-T = pozemní terestrickou v pásmu VHF a UHF DVB-S = satelitní v pásmu S DVB-C = kabelové v pásmu VHF a UHF. C pásmo DRM = standard pro pozenmí rozhlasové digitální vysílání v pásmech DV, SV a KV. T-DAB = evropský standard pro pozemní digitální rozhlasové vysílání ve 3. TV pásmu a L pásmo 1,5 GHz. Všechny tyto standardy jsou komprimované. Jak od sebe poznáte jestli se jedná o MPEG-2, MPEG-4 a analog ? Vemte ovladač a přepněte z jednoho programu na jiný (jakýkoliv). Analog: obraz se objeví bleskově ihned. MPEG-2: obraz se objeví za pár vteřin. MPEG-4: na obraz budete čekat asi 10 vteřin. To je čas, který potřebuje elektronika STB na dekomprimaci signálu. V MPEG-4 bude asi 8 TV kanálu ve stejné kvalitě jako MPEG-2. Takže váš přímý přenos bude zpožděn o 10 vteřin. Ať to stihnete vyzkoušet ! Pač analog se v Praze bude brzo vypínat. S tím nenaděláte nic. Nikdo není tak bohatý, aby mohl posílat obrovské nezkomprimované balíky dat. Stojí to moc peněz, v našem skoro vytunelovaném státě. Ani bych se nedivil kdyby některý stát koupil naši zem, třeba na testovací účely :DDD. Optický kabel má nesmírnou kapacitu, řádově terrabajty/s. To proto, že signál v něm běží rychlosti 100 až 150 tisíc Km/s. Mohl by tudíž přenášet obrovské balíky dat skoro rychlosti světla. Ale nestane se tak. Vést jeden nekomprimovaný signál se neoplatí. Jeden jednovidový kabel je schopný vést až 50000 telefonních hovorů, internetových dat a já nevím co všechno naráz!! Srovnání s metalickými linkami: Telefonní signál v metalice po rovníku oběhne jednou za cca 4 minuty (půlku cigárka :D). To samé v optice po rovníku tel. signál oběhne za cca 2,5 vteřiny (než řekneš švec), takže za 4 minuty oběhne cca 96×. Až bude rychlejší elektronika, tak se těch 10 vteřin neprojeví, pač přenos el. vlnění vzduchem je zas rychlejší než optika cca 299000 Km/s. Pokud ten či onen přístroj něco neumí či to nejde, tak většinou proto, že se to výrobci finančně neoplatí (třeba malá poptávka). Ale v podstatě jde všechno. Jako radioamatér bych si taky mohl postavit celý počítač sám, ale vyšlo by mě to velmi draho. Navíc bych si tam dal statickou RAM (SRAM), která je podstatně rychlejší a dražší než dynamická RAM (DRAM). -Finito, Pablito, poblito-

Anonym (28.3.2009 16:38:00)

Ajta, tolik blabolu najednou, to jsem se zas pobavil :-) obzvlast ta posledni pasaz :-))

Anonym (28.3.2009 21:54:06)

Ehhhh? Ani radioamater pod vlivem silnych drog neni schopen napsat to co vy. Jestli nekdo takovy ma koncesi tak to si ji v tom pripade udelam taky. Asi ji dostanu z fleku a bez pripravy. Nejvic me dostalo:Telefonní signál v metalice po rovníku oběhne jednou za cca 4 minuty

Spacekarlos (29.3.2009 12:42:24)

Oprava chyby. Do článku se mi vloudila chybička, kde srovnávám rychlost meteliky s optikou. Tak tedy: světlo oběhne v optice po rovníku né za 2,5 vteřiny, ale za 0,4 vteřiny (400 ms) a za 4 minuty oběhne rovník 600×. Dost podstatný rozdíl oproti špatnému výpočtu. Pro srovnání jsem bral v potaz 12756 Km jako půměr země a 100 000 Km /s jako rychlost světla v optice. Na druhé straně jsem nebral v úvahu různé vady skla a zpoždění v opakovacích zesilovačích, aby světlo nezesláblo na tak velkou vzdálenost. Skutečnost bude ale jiná. S tím PC zdrojem máš pravdu, ale nač tahat napětí z PC, když tyto přístroje už mají vlastní vnější zdroje. Mě se spíš jednalo o to, že zdroj se dá zabudovat i dovnitř přístroje. Když to jde u jiných přístrojů (třeba Hi-Fi věže, PC, monitory a pod.), tak to musí jít všude. Hold ani výrobce není dokonalý. Je to trendem zmenšování. Typický příklad je mobil.

romul (31.3.2009 10:36:23)

mne by se teda bezdratova domacnost hodila. jednak nebudou vsude nevzhledne a prekazejici kabely a za druhe clovek usetri. zavdete si nejaka nas s wifi a muzete sledovat film treba na televizi s nejakym integrovanym udelatkem v obyvaku a na televizi v loznici z jednoho uloziste...

Spacekarlos (27.3.2009 22:42:01)

To dá rozum, že sloučít repro a Hi-Fi je blbost. Mé bedny 100W/sin. jsou dost objemné. A na tu vzdálenost co sedím na gauči by stereo nebylo stereo. Věž mám dělenou, ale kdybych věděl že se nic nepokazí, tak bych si koupil věž vcelku (menší). Pro poruchové stroje jsou zase lepší samostatné komponenty. S tou televizí a STB to máte pravdu. Mám starou Teslovku COLOR 439 a zatím jede bez jediné poruchy. Sice bych potřeboval novou, ale ant. předzesilovač stejně budu potřebovat. Bydlím v paneláku a okna mám na východ. Vysílač analog i digitál je na západě. Chytám tedy celkem kvalitní odražený signál. Jinak to nejde a barák otočit o 180 ° neumím :DDD. Tiskárna se skenerem to souhlasím. Ale musí být bezporuchové. Síť. karta je taky síťové zařízení a je uvnitř case na PCI slotu. Od r. 2001 do 2007 nevyužita. Měl jsem USB modem. Od r. 2007 ADSL modem. A bude nyní zbytečný, protože do baráku zavedou optiku, a ke mně pak ethernet 30 / 5 Mb (bez agragace a FUP) přímo do síť karty (RJ-45). Modemům u mně už odzvonilo. Tím mi odpadnou 4 krabičky (zařízení): modem, k němu zdroj, spliter a telefon (mám mobil). Se síťovými zdroji vám můžu poradit. Takový univerzální zdroj je v každém počítači. Má standartně 5 a 12 V. Po menší úpravě vám můžu udělat i napětí 9, 11, 15, 18 a 30 V. Pozor ! Sekundár musí být v momentě zapnutí již zatížený, jinak zdroj odpálite. Končím jdu se dívat na film Lidožrout.

Xspy (29.3.2009 13:41:19)

Hodně stará novinka ... Tesla Slušovice by mohla vyprávět ...