Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Piráti, třeste se!

Piráti, třeste se!

Anonym (26.5.2009 00:00:00)

Stahování multimediálního obsahu je dnes denní rutinou i pro méně znalé uživatele internetu a IT technologií. Co více, nejde o nelegální činnost a pokud dodržíte jistá pravidla, nemusíte se bát postihů. Česká protipirátská unie vytahuje do boje další zbraně tak, aby co možná nejvíce ochránila majitele autorských práv.

Bimbo (26.5.2009 08:34:38)

Pro autora: Mistre, co resite? 1. z warez for stahuji jen lamky (=lidi, kteri se ve warezu poradne nevyznaji), cili zavirani warez for je cinnost, kterou at se CPU klidne zabyva. 2. Plakat nad tim, ze je neco jinak nez pred 15 lety? Co to je? Kdyz prisel Gutenberg s knihtiskem, pisari tehdy protestovali proti tomuto vynalezu, ze pry prijdou o praci. Zastavilo to vyvoj? Zahodili lidi ten vynalez? Ne, a se stahovanim a sdilenim je to to samy - proste jde technologie kupredu a prinasi nove moznosti. Lide se jich nevzdaji a uzke skupiny (nahravaci spolecnosti, filmove produkce, distribucni firmy) se museji novemu fenomenu prizpusobit a ne se ho snazit zastavit. Je uz napovazenou, ze maji tyto spolecnosti takovy vliv, ze se pod jejich taktovkou schvaluji zakony, ktere jsou v rozporu se zakladnimi lidskymi pravy (viz. Francie), kde musi clovek prokazat svou nevinu...misto toho aby mu policie/soud prokazaly vinu.

Bimbo (26.5.2009 08:39:34)

A jeste bych dodal, ze nazev tomu clanku dava punc lacine protipiratske agitky z pera Ms. Prc(h)alove. Obsah uz tak zcela nevyzniva, nicmene resit ten problem v takhle kratkem textu...proste vubec nechapu, proc neco takoveho vydavate. Jen kvuli tomu, ze vam nekdo neco naskenoval a hodil na net? Chvilkovy naval zlosti a bezmoci = vypocenych par znaku a informace o promazavani warez for, o cemz uz nas vyse jmenovana dama informovala snad pred 2 lety v online rozhovoru na T*chnetu? A zmenilo se neco? Nevsim jsem si. Warez fora jedou dal a kdyz bude CPU prudit...tak se presunou na nejaky server v nektere z vychodnim zpratelenych republik...a finito.

Anonym (26.5.2009 10:01:29)

Velmi krásně napsané, pánové. Zvlášt ten Gutenberg.... Míchání jablek a hrušek jak z první třídy. Jediné, nad čím by se pánové z CPU měli zamyslet je placení za "nic"; teda za prázdné MB. Bimbo, je vidět, že jste asi nikdy nic nevypotil, protože jinak by jste takovou blbost do světa netroubil. Ne CPU, ne běžní stahovači warezfór, ale lidé s názory jako vy jsou příčinou restrikcí, kterým se do budoucna pravděpodobně asi nevyhneme...

Bimbo (26.5.2009 10:36:13)

Nevypotil? Ja pracuji jako spolupracovnik mnoha technickych medii, sam vedu projekt ceske mutace jednoho mezinarodniho casopisu, delam do filmu a na tema piratstvi jsem zpracoval na vysoke skole pred nekolika lety 40tistrankovou praci. Ten Gutenberg to vystihuje naprosto presne - knihtisk umoznoval delat kopie - to same umoznuje pocitac a internet. Kopie knih se sirily pres knihkupectvi - dnes se siri "data" pres internet a temi knihkupectvimi jsou vlastne poskytovale pripojeni. Neni v tom vubec zadny rozdil. Ostatne proto se taky vztekaji z velke casti pouze distributori (pouzivajici zastaralou distribucni sit) - umelci uz rozhodne na jedne lodi nejsou, rada z nich se naopak za stahovani a sdileni stavi (a nejen hudebnici, ale treba i slavni spisovatele). Kazdopadne to nic nemeni na tom, ze je tento clanek naprosty pahyl, ve kterem jsou nacrtnuty myslenky, ale nic neni rozvedeno. Je to proste plk, ktery pritahuje pozornost nadpisem - a ten nadpis navic ani zcela nekoresponduje s obsahem. Nicmene jsem vyse popsane info o me osobe puvodne nechtel vubec sdelovat, protoze je to irelevantni vuci tematu. Jedna se pouze o rekaci na vypad vuci me osobe.

Logon (26.5.2009 16:38:19)

Když si koupim dvko s hrou a po čase se poškrábe,musim si koupit opět zbrusu novou?To bych byl blbej.A jak je to s muzikou kterou v obchodě neseženete nebo ji vydavatel už nevydává a já ji chci.Kdyby filmy byly za pade CPU by zabrečela..

Xfactor (26.5.2009 17:22:40)

No, ale některý filmy už za 50 jsou. Stačí se podívat na stánky, a v řadě případů jsou to třeba věci, co byly před rokem nebo dvěma v kinech. A zjevně ten systém funguje a generuje dostatečné zisky pro všechny....jinak by to teď nevydával pomalu každý deník, časopis apod. Cena 399 Kč za nové DVD je naprosto neopodstatněná - u mnoha filmů jsem si všiml, že jdou na stánky disky, které šly do běžné distribuce za 4 stovky cca. před půl rokem. To znamená, že distributor nejdřív prodá něco za naprosto přemrštěnou cenu a pak se dosytí na stáncích. Chytrý postup. Nicméně si myslím, že kdyby hodili žhavou novinku rovnou na stánky třeba za 100, tak by z toho byl masový hit a prodaly by se tisíce kopií během pár dnů. Zisky by byly stejné nebo i vyšší.

kruzitko (28.5.2009 19:45:22)

No jo ale z čeho by potom žili a na čem by se pakovali všichni ti ochránci autorů a potírači pirátů. A kdo má autorská práva na prázdné média,disky,tiskárny? Mě např.už mnohokrát vykradli auto na které mám myslím právo k užívání jen já. Nebylo by špatné kdyby ti co žádné nemaji začali přispívat těm co ho vykradli.

rockinghorse (10.6.2009 15:57:55)

Platit autorská práva za prázdná média, to je jako povinnost platit alimenty jen proto, že mám pohlavní úd :-))

JENDA (27.6.2009 00:26:11)

TAK TO JE SUPER ODPOVĚĎ !!! :-)) CHECHTÁM SE JEŠTĚ TEĎ :-)

Vojta (27.6.2009 18:33:18)

Superodpověď!Bravo!

Xfactor (26.5.2009 15:41:20)

Já bych řekl, že nás žádné velké restrikce nečekají. Už teď je vidět naprostá neochota providerů vést logy a vůbec nějak omezovat uživatele. Pro providery je rozvíjení stahování naopak poměrně slušný byznys, protože čím víc lidí chce sosat, tím víc lidí potřebuje mít internet a tím víc zákazníků mají. Nějaká data jsou jim celkem ukradená, což je vidět i na zrušení limitů u nás, a je to vidět i třeba u OVH, který ve Francii nabízí 100 a 1000 Mbit servery, který lidi používají jako seedboxy (server přes který sdílejí data na torrentech obrovskou rychlostí a k sobě pak stažená data přenášejí přes FTP). OVH dělá, že tyto seedboxy nevidí, a pak se bije do hrudi, jak velký má traffic a prezentuje, jak je jejich síť využívaná a vyspělá. Restrikcí se bát nemusíme, zábavní průmysl bude nakonec nucen sklonit hlavu a přizpůsobit se. Investice do zbytečných a drahých ochran a cpaní peněz do stupidních organizací jako RIAA, MPAA či naše ČPU už přestává mnohé bavit. Není to zas tak dávno, co jedno velké hudební vydavatelství přistřihlo RIAA přísun financí, které jsou vynaložené na trapné honění dětí a mladistvích, co si na netu stáhli pár písniček. Já si naopak myslím, že během 10 let bude sdílení legální. Stačí se podívat na nedávný průzkum, co nechala udělat ta česká pirátská strana u jedné agentury. Snad 60 % lidí do 30ti let stahuje filmy a hudbu v ČR, všech internetových uživatellů potom celých 40 %. Jak chcete zastavit polovinu internetové populace (navíc se tady procenta každý rok zvětšují)? To je asi jako snažit se pozavírat všechny, co šly někdy přes ulici na červenou. Osobně se také velmi těším na soudní spor, ve kterém hodlá jeden americký vysokoškolský profesor prokázat, že nekomerční sdílení je legální a nezpůsobuje žádnou ztrátu. Princip je jednoduchý. Když si někdo koupí pirátské DVD, způsobuje škodu ve výši ceny, za kterou toto DVD koupil. Ne větší. A to proto, že za daný film utratil tuto sumu a tudíž přišel majitel práv právě o tento obnos peněz. Kopie není originál a nelze tedy říci, že kopie originálního nosiče, který stojí 500, má stejnou hodnotu. Když tedy něco stáhnu zdarma z netu, je majitel práv na nule. Nezpůsobil jsem mu žádnou škodu, protože jsem za stažení nic nezaplatil. Současně pro něj ale moje stažení neznamená zisk. Výsledek tedy není ani záporný, ani kladný, ale prostě a jednoduše nulový. Když ukradnu v obchodě boty, přijde obchodník o zboží v určité hodnotně. Když ale přijdu do obchodu, boty si vyfotím a doma si vyrobím přesně takové, nemá obchodník žádnou škodu (ale ani zisk samozřejmě). Je zkrátka na nule, protože původní boty má stále v regále... Pojetí a chápání autorského práva se v posledních 20ti letech radikálně změnilo a zákony to musejí začít reflekovat. Digitální kopii navíc nelze vůbec brát stejně jako fyzicky existující předmět. Protipirátská kampaň přirovnávající zkopírování filmu ke krádeži auta je tedy nejen hloupá, ale navíc dává do souvislosti naprosto odlišné věci...

Anonym (26.5.2009 09:08:48)

Pokud po mě bude jakoukoliv formou požadováno placení prázdných MB, listů papíru a nevím z čeho ještě se to platí i když si na ně budu ukládát svoje fotky, filmy (z kamery) atp. tak mi jakákoliv taková organizace může skočit na hrb. Podle jejich vyjádření je každý kdo to kupuje pravděpodobně zloděj a chce je okrást. Takže já se k nim stavím stejným způsobem. Pro autora: Tak proč nezačnete lobovat, ať podobné platby nezavedou třeba i u knih. Vznikla by další nesmyslná organizace a ty by Vám jistě za autorský počin přispěla. A proč né třeba u chleba. Dnes si může každý koupit domácí pekárnu, mouku atd. a pekaři nebudou mít co žrát.

(26.5.2009 15:54:35)

Co to je za blbost? Stále bude co sdílet.

Anonym (27.5.2009 23:04:13)

http://www.ddworld.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=2552&Itemid=995

Falty (29.5.2009 20:19:37)

No co, tak u nás taky vznikne pirátská strana jako ve Švédsku. Aspoň si u voleb do EU nebudu připadat, tak trapně, že volím jenom "známé" nic neříkající trouby z nejmenované větší politické strany, akorát to bude ještě u nás nějaký ten rok trvat.

Anonym (29.5.2009 20:52:39)

Nene, nevznikne ... protoze uz tady je :-) www.ceskapiratskastrana.cz

corwin78 (1.6.2009 08:51:54)

Bulvární nadpis, k tomu neslaný a nemastný článek. Možná jen k poslednímu odstavci - a vy si myslíte, že je to špatně? Já se domnívám, že je to dobře a pokud chce někdo vydělávat korunky, ať předvede, že něco umí, opečovává a předchází si ty, kteří mu vydělat dávají. Vydat za pět set placku plnou komerčních sraček a čekat, že do půl roku budu milionář a do konce života nemuset sáhnout na práci je sice lákavá představa, ale zlatá doba již skončila a je opět čas začít oprašovat staré dobré "Náš zákazník, náš pán" a ne naopak.

Anonym (2.6.2009 09:00:59)

Vinú nesú aj spoločnosti, ktoré sa nedokázali prispôsobiť meniacemu sa trhu. Tak nech pokapú také spoločnosti. Posrali to oni. Už sú dávno preč časy, keď si niekto kupoval kazety za 400 a CD za 800 Sk (doteraz nerozumiem, prečo bol taký rozdiel v cenách medzi CD a MC...). Už je tu iná doba, oni sa neprispôsobili a v rámci trhového hospodárstva takéto firmy majú skapať a zostať iba tie, ktoré dokázali prežiť túto zmenu.

vtech (20.6.2009 08:06:23)

Nechapu, proc by mel "bezvyznamny interpret" prodavat CD za 500. Trent Reznor prodava CD online za 5 dolaru a vydelava. Ten rozdil v cene je dan odstranenim zbytecnych clanku z retezce (nahravaci studia, distribucni firmy, prodejci). Kdyz je neco dobre, tak za to lide zaplati. Treba Ardour je free/open-source studiovy SW a lide (vcetne mne) za nej plati dohromady 4500USD mesicne a porad to roste, aby mel autor klid na praci.

j (22.6.2009 23:26:59)

V mém věku nemám potřebu cokoli zbytečně stahovat.Navíc kamarád má velkou videopůjčovnu a ,když mám zájem, film mi půjčí.Ale z druhé strany to ,že platím jakýmsi anonymním "autorům",nemalý poplatek z např.disků(nedavno jsem kupoval dva 300GB Velociraptory a autorský poplatek byl celkem myslím 300kč),DVD mechaniky,BluRay mechaniky,flešky,media atd atd........PROČ A KOMU????? Českou hudbu(s vyjímkou undergroudu a na ten se autorská práva většinou nevztahují) neposlouchám,takže nějací Jandové,Vojtkové a podobní "umělci" mě doopravdy nezajímají a mám je sponzorovat????Jak tady píšu,dostávám vztek ...... nedivím se mladým,že si rádi vyhledají něco na internetu ....

Vojta (27.6.2009 18:25:46)

Kdyby si nahrávací studia a společnosti zabývající se tvorbou DVD a CD neúčtovaly nehorázný sumi za hudení a filmovou produkci,nemuselo to dojít tak daleko!!!!!A věřím,že nejonom já,ale sposta jiných spotřebitelů by si ráda zaplatila za kvalitní produkci na DVD,CD nosičích,než pracně stahovat a hledat filmy na internetu,který zdaleka nedosahují kvality na originálu!!!Myslím si,že cena např. 600 kč a více za originál film na který se podíváte max. dvakrát neodpovídá realitě!!

Riki (29.6.2009 00:38:08)

Je to pěkná diskuze o tom jak stát vymýšlí vše jenom pro to aby měli víc. To že si někdo stáhne hudbu z internetu z warez fóra, tak proč bychom za to měli nést následky? Je to snad naše chyba, že víme jak si stáhnout vše co je nám libo? Občas si připadnu jako když bych měl být účetní položkou ve státním rozpočtu. Když si řeknete z čeho vy jako jednotlivec denně odevzdáte státu na daních. Roční položka za každého z nás je asi pěkná suma. Z čehož vyplývají jen naše základní potřeby k životu..Počínaje našim ránem, kdy se probudíme. Asi tak že za pastu, kterou si čistíme zuby zaplatíme daň, umyjeme se vodou, ze které zaplatíme též. Čím je naše celodenní náplň větší. Tím víc stát z nás má. Dohromady za všechny je to zřejmě neskutečná částka, která státu určitě nestačí a hledají další důvody a chyby v lidech na kterých můžou jen a jen vydělat a to v dnešní době i z toho co člověk zdarma získá na internetu. To se tak bojí o práci když by všichni přestali kupovat média..? Když někdo vyrobí špatné zboží, tak ho neprodá. Nebýt internetu tak spousta kapel, skupin a různých Dj´by se nedožila fanoušků a svých obratů prodeje. Doba obnáší mnoho žánrů hudby, které není možné si poslechnout jen tak někde v prodejně. A když ano tak Vám ji prodejce zdarma pustí..nebo mu snad dáte pětku do kapsy? Sníží se snad tím životní úroveň tvůrce? Když kápnete na dobrého prodejce tak vám ho pustí klidně celé za tu cenu, že by jste se snad rozhodl ho koupit. Při čemž prodejce odevzdává daň za prodané zboží, které bylo už i dříve zdaněno. Pořád mají málo. Asi se jim museli ti všichni hodně smát v evropským parlamentu :-) Je to vtipné že místo toho aby stát budoval životní úroveň, cpe raději naše peníze do společností které jsou pak proti normálním lidem kteří využívají moderní techniky...Raději toho nechám pač platí jen jedna věta....STÁT MÁ MÁLO A CHCE VÍC...a dá se to říct ještě různými způsoby..

wondy (29.6.2009 01:52:21)

Velmi mě pobavila ta věta, jak se autorovi dělá špatně z toho, že Google naskenoval jednu jeho publikaci a pár stránek z dalších. Já myslel že autor píše publikace od toho že chce vyjadřit nějaký názor a dostat ho ven mezi conejvíce lidí.