Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Ty datové schránky jsou jakési děravé…

Ty datové schránky jsou jakési děravé…

Anonym (23.6.2009 00:00:00)

Za pár dní spustí Ministerstvo vnitra ČR napjatě očekávané datové schránky. Vzhledem k množství oficiálních informací, které poskytuje např. jeden z vývojářů Telefonica O2, se skoro zdá, že by se mohlo jednat o veselou taškařici. Veřejné prohlášení abyste totiž pohledali.

Jiří Pavlíček (27.6.2009 20:40:12)

Dobrý den, předesílám, že jsem z oblasti, která bude datovými schránkami "postižena" a pražádnou radost z toho nemám. Autor v článku cituje několik faktů a mezi nimi domýšlí bez hlubší znalosti problematiky. 1) aktivace datových schránek byla jaksi neoficiálně odložena - podle původní verze měla být schránka automaticky aktivována 15 dnů po převzetí obálky s přístupovými údaji, nyní se to změnilo na aktivaci na požádání nebo nejpozději 1.11.2009 automaticky 2) Uložení zpráv po dobu 90 dnů je pravda, ovšem autor se už nezatěžoval zabávat dalším získáváním informací. Orgány veřejné moci by měly elektronické dokumenty převzít do vlastní spisové služby a tak budou pobývat dle archivačního zákona. Netuším ale jaké se předpokládá řešení u fyzických či právnických osob - snad jedině že by vás stát donutil si pořídit spisovou službu ;-) 3) Na konverzi dokumentů nebude žádná zvláštní aplikace, bude to nový formulář v CzechPOINTu. Kdo se o věc zajímá, mohl si pročíst návod se screenshoty jak proces probíhá. Funkční demo ale asi není. 4) Rozhodně to není to, co by obce nejvíce potřebovaly, ale jak pravil jeden dobře informovaný zdroj "Bylo potřeba vymyslet projekt jak rychle utratit evropské prostředky z Integrovaného operačního programu". A ego nejmenovaného politika si na tom dost zakládalo... 5) Možná byste koukal kdybyste měl představu o dotačních titulech na CzechPOINT... Jak Ministerstvo vnitra vypíše podmínky, do data uzávěrky podávání žádostí asi 10x změní podmínky. V podmínkách uvede vyhodnocení žádostí do 30ti dnůl, asi po dvou měsících přiznají, že většina žádostí stále ještě leží na podatelně... No hezky nám to Ministerstvo vnitra funguje... Ještě se dodatečně změní podmínky dotace po uzávěrce... Je docela zajímavé číst některé přípisy ve věci CzechPOINTu z Ministerstva vnitra.

Jan Tkáč (30.6.2009 00:14:51)

Dobrý den, nechci se nějak vehementně zastávat průběhu nasazení datových schránek - lze očekávat řadu kiksů a zdržení (pro IT zcela obvyklý stav i v komerční sféře). Koncepčně nahrazují datové schránky emailovou komunikaci, která má mnoho nevýhod zejména pro úřední styk. Je zvláštní, že se firmy diví nutnosti pořídit si spisovou službu a přitom zcela samozřejmě používají emailového klienta. V podstatě nejde o nic jiného. Hlavní výhodou datových schránek bude (časem) spolehlivost doručení oficiálních písemností. Kolik času se promrhá se spamem v emailech a jaké průšvihy vznikají, když se email zatoulá nebo skončí ve spamovém filtru. Jan Tkáč, ředitel AVE Soft, http://www.avesoft.cz/produkty/evolio-datove-schranky