Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Microsoft chce netbooky dostat z trhu. Kvůli Linuxu a Windows XP

Microsoft chce netbooky dostat z trhu. Kvůli Linuxu a Windows XP

Anonym (13.8.2009 00:00:00)

Společnost Microsoft poprvé v historii přiznala, že její klientská divizi čelí konkurenci ze strany více linuxových firem. Čím dál větší starosti jí dělá i firma Apple, ale největším trnem v oku jí jsou netbooky – ty chce už koncem roku nahradit počítači dle svých představ, které zvednou prodejnost Windows.

Nargon (13.8.2009 00:37:57)

Ja jsem pro. Ty nove notebooky mohou byt dobre. Netbooky jsou sice fajn, ale maji az moc male displaye s malym rozlisenim a mizernou klavesnici. A jejich vykon taky neni nic super, ale vzhledem k tem predchozim nedostatkum se na tom zrovna moc veci delat neda. Tak to zas tak nevadi. A klasicke notebooky maji zase celkem malou vydrz na baterii. Pokud vznikne nejaky notebook cca 14" s dobrou vydrzi, displayem, klavesnici a vhodnym vykonem s cenou nekde kolem 15ti tisic. Tak bych si ho mohl i koupit.

Anonym (13.8.2009 00:59:29)

Mne se zase netbooky libi, ale mnohem vice se mi zamlouvaji ty ktere teprv prijdou - s procesorem ARM. Bezne vydrzi 10h i vic, maji napr. dotykove lcd, akcelerometry a ruzne zajimave vlastnosti.

the.max (14.8.2009 00:50:11)

A ty budou jen s Linuxem, protoze wydle na ARM???Mozna tak WinCE, ale to je spise k smichu. ARM je sice fajn, ale zatim co jsem videl, maji BRUTALNE nizky vykon na disk i/o. Dalsi problem muze byt jeste mensi pocet aplikaci pro ARM. Ono ne vsechno co je v Linuxu jde i na ARM. Nekde bude potreba velka uprava kodu, nehlede k tomu, ze nekdo bude postradat moznost spusteni WIN aplikaci prez wine. Zrejme bude mozna nejaka virtualizace (Qemu) ale nechci radeji domyslet jak to bude rychle. Ale i prez to verim, ze booky s ARMem si sve spokojene uzivatele zcela jiste najdou.

Anonym (14.8.2009 09:29:47)

netbooky jsou urceny na web, im, kancelar, nejakou hudbu ci film - na to bohate staci a prave ARM to dela lip jak x86. Ten nizky vykon se mi nejak nezda, to zalezi jen od toho hw ktery tam date. Napr. to video umi prehravat ve vyssi kvalite nez intel atom bez sekani. A hlavne to podstatne mene zere.

Václav Jaroměřský (13.8.2009 06:23:37)

Netbooky mají podle mě takové vlastnosti a výkon, že na surfování (od toho slovo netbook), kancelář a trošku zábavy stačí - a to je to, co potřebuje 80% uživatelů PC. Takže své místo s prodejnost mají oprávněnou.

karel 4 (13.8.2009 07:26:51)

Notebook mám na doma, netbook do terénu a na chatu. 14" NTB je větí a těžší než netbook. Oba typy mají své uživatele, bohužel je pravda, že někdo si kvůli ceně koupí netbook a pak není spokojen - ony ty UMPC jsou opravdu jen na terén, na větší práci rozhodně ne.

Homer (13.8.2009 22:58:01)

14 nebo 15 to už je jedno. Osobně jsem před lety přešel na nejmenší modely IBM (konkrétně 600X - 13,3 palce a ted mám X32 - 12,1 palce a necelých 1,4 kg) a od té doby nic jiného - zkoušel jsem AAA hned jak vyšly ale to už je na práci moc malé. Známý dotáhl ze služebky z číny nějaký noname s 10 palcovým displejem ale už to nebylo taky ono. Moje žena sice ještě jakž takž ale chlap má přece jen větší tlapky. Mimochodem své poslední Xko jsem koupil cca rok a půl zpět z usanotebook.cz a do 15 vč se vlezeš. Mimochodem stejný model jsem kupoval pro svého šéfa v roce 2005 a i s dokinou a druhou baterií ho tehdy vyšel na skoro 90 tisíc.

Petr (13.8.2009 11:37:04)

Pokud budou nové "netbooky" výkonnější při zachování ostatních výhod, tak jen lépe. Nic to ovšem nezmění na stávající situaci: než Win7 bude pořád lepší si pořídit buď WXP (které jsou výkonově méně náročné) nebo nějaký odladěný Linux (který bude funkčností možná bližší Win7, ale zadarmo). Takže pokud chce MS uspět, měl by lepší nabízet WXP zadarmo a pokusit se inkasovat ve vyšších segmentech za Win7, jinak to stejně prohraje.

tomas (13.8.2009 18:04:05)

microsoft si ma tak co stezovat! neni spis problem v prilis rozezranych Win Vista? co maji rikat lide, kteri si kupovali novy notebook pred rokem ci dvema, nezbylo jim nic jineho nez ho koupit s Win Vista, i kdyz vykonove a pameti na slusny provoz nevyhovovaly, zatimco Linux zabral na disku vyrazne mene mista i s mnoha aplikacemi a jel jako blesk? ze by zamer prodejcu podporit dodatecny prodej pameti a vykonnejsich CPU? co maji rikat lide, kteri si chteji koupit notebook ci netbook, ale spoustu typu, hlavne tech lepsich, lze koupit jen s windows bud protoze je vyrobce jinak nedodava, nebo treba dodava, ale nas dovozce je nedovazi. a to neni problem jen v CR. nekdy to ospravedlnuji tim, ze zajemcu o jiny OS je malo, tak se nedovazi nic jineho nez s Win. z tohoto pohledu je vyroba pocitacu s predistalovanym systemem nesmysl, instalace by mela probihat az u prodejce, treba z nejakeho image dodaneho vyrobcem. takze cert vem MS, a diky vyrobcum za netbooky se slusnym vykonem za prijemnou cenu, ktere se daji pohodlne vzit na cestu. doma si netbooka clovek muze pripojit k velkemu LCD, externi klavesnici, mysi a treba i USB diskum a neni co resit. jeste aby vyrobci prestali predinstalovavat jen MS Win, a nasi dovozci aby se laskave uracili ty bezWindowsove stroje dovezet, a stav by byl temer idealni.

Xspy (13.8.2009 18:25:31)

Normální je neplatit za zbytečnosti ! A co chystá microsoft proti tomuhle vzrůstajícímu trendu ?

Radkus (13.8.2009 21:43:09)

Osobne mam doma netbook Acer One 110. Protoze mi Linux nesedi tak jsem ho koupil s WXP. Podruhe bych uz takovou blbost neudelal. Behem 14 dni jsem tam stejnak nacpal linux, konkrétne Slax ktery mam na USB, protoze ty widle jsou na nem proste nepouzitelne. Jenom star mi trval vic jak 5 minut. No po zkusenostech muzu rict, ze mi linux stale nesedi ale jelikoz ten netbook pouzivam pouze na internet a na chat, tak se to da prezit. No a nevim jestli bude mit MS s drazsimi netbooky uspech, protoze nevim, jestli si bude nekdo kupovat predrazene notasy jenom proto ze se mu tam budou sekat W7. no urcite se par takovych blaznu najde, ale nevim nevim jestli jich bude dost.

Anonym (13.8.2009 22:07:17)

Ten slax doporucuji spis na takove seznameni s linuxem, pro bezne pouziti to neni .. I nejnovejsi ubuntu bezi na netboocich hezky, da se dobre nakonfigurovat pro ten maly display a nejsou s tim problemy. na http://wiki.ubuntu.cz jsou i sekce venujici se instalaci

Radkus (14.8.2009 11:19:56)

Ubuntu se mi nelibi, protoze pouziva Gnome, jsem prece jenom zvykly na Winy a KDE je mu vzhledove velice blizko, v Kubuntu a dalsich distribucich (zkousel jsem - Mandriva, SUSE, PCLinux, DANIX) mi zase nebeha Qip, ktery pouzivam jako jediny IM jiz hodne dlouhou dobu a opet jsem na nej velmi navykly. Navic ve Slaxu je naprosto primitivni instalace programu, staci proste jenom nakopirovat do adresare Modules a aktivovat. Po restartu se spusti jiz automaticky. A dalsi plus je, ze pokud se mi neco "pokaka" tak vytahnu USB vrazim do druheho PC kde mam kompletni zalohu celeho systemu, prekopiruju a opet to bezi...

Anonym (14.8.2009 14:56:45)

Jestli vam beha QIP na Slaxu, pak pobezi i na ostatnich distribucich, live distribuce prinasi z jedne strany vyhody, ale z druhe nevyhody, jestli vam to vyhovuje takto, neni co resit. Live distribuce je ale urcite vice pametove narocna a pomalejsi oproti instalaci na disk. V k/x/flux/u/buntu se instaluje software tim, ze otevrete program pridat a odstranit, vyberete program a potvrdite coz se mi zda trochu komfortnejsi nez hledat moduly. A kdyz se neco pokaka, zaloha jde udelat samozrejme taky ale vzdycky to jde opravit i bez nejakych preinstalaci.

Jenda (21.8.2009 19:12:57)

Mám ho taky (tedy AO751) a po tom co jsem asi hodinku odinstalovával všechny hovadiny a "bonusy" od Aceru, mám super rychlej strojek. Po doladění mi vydrží přes 8 hodin práce (kancl práce).

Milan (1.11.2009 22:22:23)

Mohl bys mi napsat,které konkrétní bonusy jsi odinstalovával?Moje dcera má ten sám a co chvilu se jí sekne.A ještě na jaké frekvenci Ti jde procesor? Díky za odpověď Milan

Milan (1.11.2009 22:24:19)

Oprava-tihelkam@seznam.cz

Pavel (18.8.2009 10:32:01)

Takže oni chlapci nemají potřebný produkt pro dnešní dobu a tak se radši pokusí deformovat trh..Zajímavé..typické. Proč mají Netbooky tolik uživatelů?Proč se z Asus Eee stal bezmála kultovní produkt?Myslete..protože je to co veliká skupina lidí postrádala.Zařízení, které váží sotva kilogram..vydrží celý pracovní den na baterie a stojí často méně než přeplácaný mobilní telefon..ale přesto poskytuje "stolní" operační systém, ovládání na které jsou lidé navyklí a možnost použití stávajících, obvykle laciných perfiferií..Výrobci Netbooků to dobře vědí..Intel to dobře ví..proto Atom. S klidným svédomím mohu říct, že např. ve firmě kde pracuji..by 95 procentům pracovníků včetně mě stačil výkon NETBOOKU, i ten linux by se snesl..nebo XP..a u toho klávesnice a 17ka LCD nebo jiný ext. monitor...a ještě bysme ušetřili za elektřinu...