Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Chrome OS: Google vytvořil něco omezeného a nepochopitelného

Chrome OS: Google vytvořil něco omezeného a nepochopitelného

Anonym (26.11.2009 00:00:00)

Nový operační systém od společnosti Google není ani tak konkurencí Windows či čehokoliv jiného jako spíše pokusem na uživatelích. Systém svázaný s novým počítačem, systém, který nejde nainstalovat na vlastní počítač a systém, který nic neumí, se nejeví jako něco, za co by lidé rádi zaplatili.

babca (26.11.2009 14:35:59)

Proč tu nejsou obrázky? --------------------------- Odpověď, Oldřich Klimánek DSL.cz: Dobrý den, kolega Vám to minule vysvětlil - je to z 99 % prostě jen prohlížeč Chrome, který se dá stáhnout pro Windows. Každopádně obrázek jsme dodali dodatečně, pokud neznáte ani Chrome pro Windows.

babca (26.11.2009 15:42:44)

Jé, tak to je náhodna že jsem toto postnul dvakrát pod chrome OS, spíš to bylo myšleno jako narážka na to, že drtivá většina článků je 100% pouze textová. Když popisujete nějakou novinku, třeba jak tu byla Karmic Koala, hodil by se v textu aspoň jeden screenshot, pro představu. Samozřejmě všechno je vyhledatelné na googlu, ale takový jeden obrázek v každém článku by články na dsl.cz velmi oživil :)

babca (26.11.2009 16:01:33)

btw. co vám brání si Chomium OS nainstalovat na běžný netbook, a provozovat na něm Chromium i Windows?

brouk111 (26.11.2009 21:14:09)

Tohle je klíčová věta článku: Chrome OS je něco nového, co teprve musí být pochopeno. A někdo dříve a někdo později.

brouk111 (27.11.2009 08:33:52)

http://www.lupa.cz/clanky/muj-druhy-pocitac-bude-chrome-os/

Petr (27.11.2009 10:43:45)

Google s tímto OS začíná připomínat Velkého bratra, který uživateli nabídne jen málo a chce po něm všechno. Nápad svěřit nějaké firmě všechny dokumenty mi přijde obzvlášť žertovný, stejně jako závislost na internetovém připojení.

m4xp0w3r7 (27.11.2009 23:08:31)

Chapu ze clanek je subjektivni autoruv nazor, ktery napsal najspis na zaklade shlednuti videa na youtube? Ale proc lzete? "Chrome OS se nebude dát stáhnout, ale jen zakoupit s novým počítačem." Absolutni lez a vymysl.

m4xp0w3r7 (27.11.2009 23:09:49)

btw. da se zadarmo a legalne stahnout uz dnes... a ano podporuje i dualboot ------- Odpověď, Oldřich Klimánek, DSL.cz "Absolutní lež a výmysl." Mám na Vás vůbec reagovat? Jak si troufáte tvrdit, že článek vznikl na základě toho videa na YouTube? Ale OK, postupně. Asi byste měl svolat novináře z celého světa, hlavně ty, co byli na oznámení Googlu a opravit slova představitelů této společnosti. Protože zástupci Googlu neví, co už víte vy, a tak asi mluvili z cesty, resp. absolutně lhali a přednesli řadu výmyslů jako já. Pokud jste neviděl přenos/záznam, aspoň pár přepisů: (No dual boot, OEM install only) 10:42AM We are working with the top OEMs to come to market. "You will have to go and buy a Chrome OS machine in the market. Our target time frame is end of next year." Ahead of holiday season with devices in the market. 11:17AM Complementary Linux-based instant-on OSes are getting popular. Any thoughts on dual-booting in the same system? Not right now, says Mark. (http://www.engadget.com/2009/11/19/live-from-googles-chrome-os-project-announcement/) - Chrome OS not downloadable - will have to buy a Chrome OS device (http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=6206) Chrome OS je open source, jsou dostupné kódy (jak jsem několikrát v minulosti řekl; to je "ale" Chromium) pro VÝVOJÁŘE. To, že si to někdo zkompiluje za svitu úplňku, je věc naprosto jiná, než že Google nabídne instalační obraz ke stažení. Vám jede Chrome OS fyzicky v dual bootu? A až se vám na ChromeOS-netbook podaří nainstalovat Windows, napište zase. Je už dostupná zkompilovaná verze do virtuálu, ale to něco zcela jiného. Bastlíři si s kódem můžou dělat, co chtějí. To nemění nic na tom, že GOOGLE ty věci sám NEposkytuje a NEpodporuje. Jestli si něco bokem umotá nějaká komunita, není totéž, že Vám to vše nabídne Google, že vám dá disk s instalátorem, podporou dělení disku apod., jak to umí linuxové distribuce, *BSD či cokoli příbuzného. Konstruktivní, plodný a opodstatněný výlev. Pro příště: asi budete překvapený, e-mailová adresa pod článkem není uvedena z lásky k botům, ale pro případy, že čtenář má potřebu něco sdělit autorovi. Ještě k těm lžím: ukažte čtenářům (oficiální, funkční) ISO obraz Chrome OS, který si můžou nainstalovat na pevný disk vedle Windows/Linux/Mac OS X. Vynechejte upravené Ubuntu a jiné systémy (i ze SuSE Studio), které nejsou Chrome OS.

Martin (28.11.2009 00:19:04)

Pane Klimánku, tak se vyjádřete k mému předřečníkovi m4xp0w3r7. Nebo jste opravdu schopen zveřejnit pí..oviny bez důkladného prověření?? ------------------- Odpověď: Oldřich Klimánek, DSL.cz Ještě něco? Fakta máte níže. Než začnete drze útočit na lidi, důkladně prověřujte vy. I Vám zopakuji, že pokud mi chcete něco říct, ta e-mailová adresa je v článku uvedená právě proto.

Martin (30.11.2009 00:14:44)

Pardon, omlouvám se Vám.

Jan (29.11.2009 14:39:01)

Myslim si, ze je clanek dost emocionalne napsany a predem odsuzuje jeste nevyzkousene. Netvrdim, ze to bude nejaky prevratny produkt, ale alespon se Google snazi o invenci a odbourani stupidni windowsovske tradice. Co noveho vymyslel Microsoft od Windows 1? NIC. Jejich Windows jsou porad stejne, jen narocnejsi. Dokonce je to tak strasne, ze udelali Windows Mobile pro PDA a to je peklo. Nikdo, kdo se pokousi uzivatele presvedcit, aby prestali uvazovat ve 20 let starych spatnych kolejich, ktere jim nalajnoval Microsoft pred, by nemel byt predem odsuzovan.

Jindra (29.11.2009 15:55:20)

Neměl jsem o tom Chrome OS moc přesnou představu, ale dnes to krátce ukázali v praxi na malým netbooku v pořadu Týden Živě : http://www.zive.cz/clanky/tyden-zive-kristalova-lupa-chrome-os-a-intel/sc-3-a-149940/default.aspx a opravdu se start-okno prologin objeví zhruba do 10 sekund. A dál se pracuje jen v okně prohlížeče. Mít všechny soubory někde na serveru bez přístupu kdykoli a kdekoli, s možností konverzí a libovolnýho nakládání, být vystaven výpadkům služby nebo ztrátě dat, zcizení od konkurence nebo jen technickou chybou, to opravdu netoužím.

Pavel (29.11.2009 16:42:07)

Tohle je systém pro ovčany. Ne pro lidi..Viděl bych to tak pro teenagery na chatování, ksichtovníkování a koukání na porno..nebo fakt nevim. Ale lidé jsou velice hloupí...a google to ví

Ondra (30.11.2009 22:33:54)

Přesně tak :) viz můj příspěvek výše...z obchodního hlediska dobrý tah, jinak nad tím taky kroutím hlavou....

Ondra (30.11.2009 22:32:43)

No mě to jako něco až tak nepochopitelného nepřipadá a dokonce už se i těším až toto uvedou na trh - coby servisák/prodejce na volné noze často prodávám PC a montuji připojení zákazníkovi který v životě PC ani internet neviděl a z jakéhokoliv důvodu se rozhodl že si toto pořídí, nejen na venkově je takových lidí ještě hodně. Vysvětlilt těmto lidem aspoň jak se počítač zapíná a vypíná dá někdy hodně práce, jediný program který v tom PC používají je firefox a řešit potom následné opravy spojené s pokusy o nastavení čehokoliv jsou o nervy :) a tohle by tu odpadalo. Vzhledem k ceně si dovedu představit že by se tyto Google-booky mohly prodávat dost dobře.

hate (1.12.2009 20:30:32)

Jako profesionál v oboru servisák/prodejce jistě víte o možnosti nastavení výchozích uživatelských práv. Nezkušený uživatel přece není blbec. Taky jste určitě poprvé nevěděl na co a jak kliknout, aby to udělalo něco, co jste chtěl. Pokud by vám někdo v té době namísto rady dal něco jako Chrome OS, asi těžko byste byl dnes servisák ;)

Murděj (1.12.2009 14:40:22)

Zbytečně naštvaný článek, autor článku asi nepochopil co a k čemu je Chrome OS. Pokud budu chtít hrát nejnovější hry tak použiji widle, pokud budu chtít pracovat použiju linux, pokud budu chtít ... Ale pokud budu chtít jen proletět internet, poslat mail, chatovat a podobně tak na to chrome os ideální. 90% činnosti běžného uživatele je stejně jen web, mail, ... a používat kvůli tomu 3GHz dvoujádrový procesor, a výkonou 3d akcelerovanou grafiku jen proto aby ve vistě byl průhledný titulek okna a alt+tab ukázalo okna v 3d (BFU stejně alt+tab nepoužívá takže nic neuvidí) mi přijde jako zbytečné plítvání. Narozdíl od visty je chrome os méně náročný a funguje i na arm takče další plus pro výdrž baterie. V každém případě pro to k čemu je chrome os zvládá perfektně. Pokud někdo potřebuje neco jiného tak použije jiný systém.

hate (1.12.2009 20:20:30)

Na netbooky patří systém, který bude rychlý a energeticky šetrný díky své architektuře, vyladěnosti a uživatelské přímočarosti (např. Moblin) a ne něco, co se snaží o totéž cestou osekání/odebrání co nejvíce uživatelských možností. Chrome OS není zatím nic jiného než jen okno do služeb Google a tím pravděpodobně i zůstane. Je to takové komplexnější Windows Live. To co podle vás zvládne netbook vybavený chrome OS perfektně, zvládá dnes kdejaký obyčejný mobil s opera mini, případně jiným vlastním prohlížečem, s možností se díky mobilnímu signálu připojit opravdu odkudkoliv - narozdíl od onoho netbooku.

FriXi (1.12.2009 20:40:00)

No myslím si že autor tohoto článku vystihl úplně vše! Popsal Chrome OS tak jak opravdu je. Já jsem měl možnost ho už vyzkoušet, na virtuálním stroji (VmWare), tento os se pro mě jako pro hráče her, správce a Linuxového fandu jeví opravdu spíš jako parodii Linuxu než OS. Je to celé pouze jeden velký prohlížeč, nic víc a nic míň. Jsem opravdu zvědav kdo si tohle koupí, nemožnost cokoliv dělat bez internetu je opravdu hezká. V ČR nemáme takové standarty jako v USA, že máme internet všichni doma a všude. Takže nepoužitelný šmejd, do reálného světa!!! Jediné co je na tom OS jako plus je rychlý start. Ale co bychom taky čekali od stroje který má jen prohlížeč, i těch cca. 15 sec na mém virtuálním stroji jsou moc. Linux Ubuntu 9.04 mě nabootuje za neuvěřitelných 35-40 sec. Windows 7 za 1 min. Opravdu bych se za Gogole OS styděl!

Oliver (28.12.2009 18:20:25)

Nepochopitelné pro mne je jen to, že dokážeš jen pseudofundovaně kecat nesmysly. K čemu Ti je např. to, že "Linux Ubuntu mě nabootuje za neuvěřitelných 35-40sec.", když obětuješ desítky minut na napsání neuvěřitelného blábolu?