Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Dobojováno: Microsoft nabídne Firefox, Operu i Chrome

Dobojováno: Microsoft nabídne Firefox, Operu i Chrome

Anonym (21.12.2009 00:00:00)

A další novinky uplynulých dní: Intel obžalován v USA z nekalých praktik - Google má od ledna prodávat vlastní mobil - MP3 přehrávače možná budou muset hrát jen "potichu" a více..

Anonym (21.12.2009 11:48:58)

skoda ze se MS nekouslo a neodeslo z EU trhu, to by byla penecku sranda....doufam, ze se ozvou i vyrobci prehravacu videa, zvuku atd. ze chteji take svuj produkt v instalaci voken. Opravdu bych si pral, aby evropska komise MS dotlacila k odchodu z EU trhu, to bych se pak smal az by skemrali aby se MS vratil :)

Sfusama (21.12.2009 13:07:28)

Co vypotí pyšní úřednící příště, snad nezačnou nutit BMW, aby do svých aut montovali alternativně motory z Tráboše? A to posledních 10 let používám Explorer pouze ke stažení Opery.

q (21.12.2009 13:30:02)

Problém s výběrem prohlížeče bych viděl jinak. Pro Velkou většinu uživatelů je "modre E" rovno internetu a internet = seznam. Když jim řekneš spusť prohlížeč internetu tak se zeptají: "mysliš seznam?"

Anonym (21.12.2009 13:44:06)

A?? Tak at evropska komise dotuje neznalcum vyucovaci hodiny. To ze prumerny uzivatel umi PC zapnout a vypnout a nic jineho jaksi neni problemem MS. Todle je proste podrazarna na bliti.

Mitch (21.12.2009 14:30:09)

Ale uz je problem MS, ze MS v IE obecne necti webove standardy. Proto si myslim, ue cim vice lidi bude pouzivat FF/Operu/Chrome/.. tim lepe. Ne ze bych pak nemusel ladit i pro IE, to budu muset vzdy, ale aspon si Mrkvosoft uvedomi, ze standardy jsou od toho, aby se dodrzovali. A ne ze oni naschval neco nedodrzi, aby se pak stranky v jejich "jedinem spravnem" prohlizeci zobrazovali nejak a v ostatnich zcela jinak. A bezneho uzivatele, ktery pouziva IE (a tech je bohuzel vetsina) nezajima, ze vy mate vse napsane vporadku, jemu to proste nefunguje a basta, udelejte to znovu! Proto ma u me Evropska komise plnou podporu..a co je na tom, ze nechce na trhu nenazrany spotrebice, co zerou elektrinu i kdyz jsou "vyple" = stand-by? Ja jsem jen pro, taky takove vyrobky nechcu.

Anonym (21.12.2009 15:02:32)

Jestli cti nebo necti je tak trochu vec vyvojaru a je jen v jejich zajmu, aby staveli IE tak, aby byl co nejvice kompatibilni a pruzny, ovsem to ze tak necini neni duvod k tomu, aby nekdo MS nakazoval moznost instalace konkurecnich programu. Nikdo nikomu nebrani si misto IE nainstalovat neco jineho. A ruku na srdce, oni ani u konkurence na tom nejsou zrovna nejlepe....v praci pouzivame mnoho dohledovych systemu, zpravidla vsechny bezi v prohlizeci (kvuli moznosti lognout se na ne z domova). Vetsina dohledu pod Mozilu vubec nebezela a zbytek mel velmi zajimavych vlastnosti.....treba pri stisknuti F5 na obnoveni stranky se Mozila neobnovila, ale odhlasila z daneho dohledu :) Nebo treba pri otevreni dalsiho okna dohledu se puvodni okno Mozili zavrelo atd :)

BaronDevil (21.12.2009 15:45:08)

Nejsem si jist, ze problem se tykal toho, o cem tu pisete. Neslo o to, ze by MS musel nabizet i konkurencni produkty (coz je nesmysl logicky). Slo o to, ze uzivatel pri naisntalovani opracniho systemu nema moznost vyberu a proste se mu tam na*ere IE, bez moznosti ho odinstalovat. Uz je chyba MS, ze udelal IE (lepe receno Explorer) tak moc provazanej se systemem, ze ted ho nemuze vypnout a musi kvuli tomu nabizet konkurencni programy k instalaci (a i tak se mu podle me explorer nainstaluje nekam skryte, protoze MS ho zkratka vypnout NEMUZE). Takze problem nebyl v IE jako takovym, ale v nemoznosti ho odinstalovat. A pokud neni moznost odinstalovat, musi byt alespon moznost vyberu. Logika.

Rouchi (21.12.2009 22:56:08)

Tohle je prasárna nějvětšího kalibru, jak psal už výše Sfusama - přirování, které je opravdu skoro totožné prostě já si řeknu že půjdu na trh jako výrobce horských kol, po pár letech budu mít tak velký úspěch že 95% všech prodaných kol budou ty mé, a jelikož si budu všechno vyrábět sám, alternativní výrobci dílů na kola se začnou bouřit, že tam nedávám jejich přehazovačky, pak příde další že mam dávat jejich ráfky, jejich pneumatiky, jejich řidítka, jejich vidlice, atd... jako prostě tohle je největší prasárna a jak mkrvosoft nemam rád, tak v tomhle jsem na jejich straně, oni si hold vybudovali monopol, ale každý má možnost alternativy anikdo nikoho nenutí mít windows, tak jako třeba musíme mít přípojku plynu jedině od rwe... prostě nemám slov, sem zvědav s čím příjdou příště....

Anonym (23.12.2009 07:44:49)

Naprosto souhlasim. Az na ten monopol. MS nema monopol. pouze vysadni postaveni na trhu. Me zrovna nedavno rozesmal naky manik v CZC ktery si kupoval notas a silene tam zacal nadavat, jak je mozny ze notas na kterem jsou wokna stoji mene nez stejne osazeny notas s Linuxem.....kdyz mu manik rekl, ze MS ma dohodu s vyrobci notasu ze za kazdy prodany Notas s woknama dostanou nakou kacku, tak se zakaznik mohl pokalet vzteky.....ale drazsi notas s linuxem si stejne nekoupil.

Protector (23.12.2009 17:59:37)

Je prohlížeč nedílnou součástí systému, bez kterýho by OS nemohl běžet? Kolo by možná bez vidlic atd. moc nefungovalo, ale to je ten rozdíl, co pořád dost lidí nechápe.

Honnzok (23.12.2009 21:42:14)

To je právě problém, to co já nechápu, proč je vlastě IE v základní výbavě, kdyby tam nebylo ale bylo pouze ke stažení, to by pak člověk musel hledat prohlížeč... Cheche

Anonym (24.12.2009 08:52:29)

Protoze IE je z 90% shodny s obycejnym prohlizecem ktery pouzivas na zobrazeni ikon a plochy. A je jaksi na hlavu padle, rvat do systemu nakej zbrusu novej prohlizec, kterej dela to same, akorat se tim zanasi system. Je to uplne to same, jako kdyz si koupis notas a jako bunus k nemu dostanes kufrik. Taky budes rvat, ze se ti ten kufrik co jsi dostal zadaco nelibi a chces jiny nebo ho proste nebudes pouzivat a koupis si jiny? IE te nikdo nenuti pouzivat.

matas (21.12.2009 23:40:39)

O provazanost nejde , at si tam MS IE-X nencha o to fakt nejde , bylo by to jako rict linuxakovi pouzivajici kde 3.x / 4.x at si odinstaluje KDE , i kdyz tam porad je moznost linxu / lynxu je a popravde az na GUI a par zavisloti to moc funkce neolivni , ale dal by sem mu pokutu jak prase aby dodrzovaly nejakej standart :) ...

Anonym (23.12.2009 07:41:44)

Co mate s tim, ze IE nejde odinstalovat??? Odinstalovat jde, v XP SP2 dokonce prez pridat/odebrat prg. Zbytek registru co v PC zustanou jsou uz soucasti PROHLIZECE (ta vecicka co zobrazuje plochu atd). Navic si myslim, ze je naprosto v poradku, ze firma dava ke svemu vyrobku svuj dalsi vyrobek. Deje se tu vsude na svete. Vem si treba nedavno akci HP kdy jsi k notasu dostal tiskarnu. Taky jsi jiste kricel, ze nechces tiskarnu od HP, ze chces nakou jinou a at teda koukaj navalit nekolik moznosti, ze kterych si muzes vybrat :)) Prohlizec v PC je bonus ktery ty muzes a nemusis vyuzit. Jak jsem nedavno psal jednomu nasemu nastavenmu zakaznikovy: You can use it or not :)

Mitch (21.12.2009 17:06:33)

Ano, mate pravdu, nikdo tomu nebrani, ale myslite, ze bezny uzivatel vubec tusi, ze existujou nejake alterntivni prohlizece? Bylo by pokrytectvi si myslet ze ano. Oni maji proste sve modre ecko a netusi, ze by mohla byt i jina alternativa. Proste IE = internet je velmi zazite spojeni. (Snad jedine co mu muze konkurovat je: "Co mas za PC?" "Visty") A tedy jestlize neco nefunguje korektne, tak je to samozrejme dle BFU chyba kodera a ne browseru. A to je myslim spatne. Kdyby IE interpretovalo vse vporadku, tak ani neceknu, ale v tomto pripade s Evrospskou komisi souhlasim, ac toto neni duvod, proc ona k tomuto kroku prikrocila. A pokud muzu typovat, ze on ten vas system bezi korektne pouze v IE, protoze pro nej proste programatori ladili (a tudiz nemuze fungovat korektne jinde, kdyz IE interpretuje nektere veci po svem), jelikoz vedi, ze firmy pouzivaji prevazne IE? Ja bych si na to celkem vsadil.

Anonym (23.12.2009 07:37:28)

No to snad nemyslite vazne?? Ci je chyba ze bezny uzivatel nezna nic jineho nez IE?? To je snad chyba konkurence MS ze neni schopen sve vyrobky na trhu prosadit ne? Za prvni republiky taky kazdej znal jako vyrobce jen Batu a to ze byly naci dalsi vyrobci nikoho nezajimalo a taky nikdo Batu nenutil aby prodaval i adidasky atd.

Vojtěch Horák (26.12.2009 16:59:47)

A navíc, proč je IE všeobecně známej? Vraťme se k běžnému uživatel-co je Linux netuší. Prostě poprvé viděl na pc Win a od té doby mu ho jen pravidelně mění a on se v tom pořád v pohodě vyzná, ví kam má kliknout, aby mu jel internet... Protože prostě IE byl první. Do nejvimjakýho roku jsem jel po IE a pak někde čtu o alternativách a řikám si: Proč? Změní to obsah co na webu čtu? Navíc to tenkrát bylo plný chyb, tak se na to lidi vykašlali a sedí dál u IE, protože jim funguje, no. Že dneska fachaj i jiný prohlížeče? Tak ať si nasekaj u cest billboardy, posílaj do schránky letáky apod, a ne aby fňukali u EU, protože tim si navíc dělaj reklamu u lidí, který se díky "tomuhle" o nich dozvědí. Hm...

Anonym (26.12.2009 19:55:50)

presne tak, je to asi jako kdyby ostatni vyrobci aut fnukali, ze FORD byl prvni a oni jsou v nevyhode takze musi prodavat i jejich vozy

syky (23.12.2009 19:37:13)

myslím že běžného uživatele ani nezajímá jestli existují nějaké alternativní prohlížeče

Nargon (24.12.2009 00:13:55)

Jo a kdyz jim nekdo v IE zmeni vychozi adresu ze seznamu na cokoli jineho. Tak hned po spusteni "internetu" zacnou otravovat IT technika s tim ze jim nejde internet.

Honnzok (23.12.2009 21:36:20)

Jsme na tom stejně, já si jistím Operu Mozilou Firefox ale jinak výhradně Opera

David (23.12.2009 15:23:27)

Ač spokojený uživatel "alternativních" prohlížečů (Opera, FF, Chrome), přemýšlím o tom, že začnu používat "zásadně jen IE"... Protože pokud se někdo nedokáže se svým produktem prosadit jinak, než přes nátlak prostřednictvím bolševicko-regulační instituce s názvem EU, tak to se mi moc nelíbí...

Anonym (23.12.2009 18:20:03)

Ale to je zalezitost opery, ne tech ostatnich. A mimochodem na svete neexistuji jen 4 prohlizece, ale je jich daleko vice a maji co nabidnout. To je teda logika, z trucu pouzivat prohlizec ktery nedodrzuje ani zakladni standardy namisto otevrenych FF, Chrome, apod ktere navic nabizeji uzivatelum vice ... To si myslite, ze kdyby microsoft do windows daval firefox, tak by IE bylo tam kde je ted ? Ha .. Navic se kazdy den jeho podil propada a nekde uz nema ani polovinu.

Anonym (24.12.2009 08:49:07)

Co to je za blabol??? MS si muze davat so sveho produktu co chce a nikdo nema zadne pravo mu do toho kecat. Navic ty reci o tom jak na IE nic nefunguje si nech od cesty. Pouzivam IE jiz od zacatku a nikdy zadny problem nebyl. Jestli se ti nelibi IE tak ho nepouzivej a nainstaluj si neco jineho, nikdo ti nebrani si nainstalovat neco jineho. IE je tam kde je diky MS. Doufam, ze az ty zacnes podnikat, tak se najde podobny floutek jako jsi ty a zacne te nutit pouzivat produkty konkurence. Jiste budes velmi rad.

satik (27.12.2009 21:37:36)

pro bezneho uzivatele IE problem neni, ale kdybyste nekdy delal webove stranky, tak byste vedel, jake to muze byt peklo, kdyz ve vsech prohlizecich se stejny kod zobrazuje jak ma, jen v ie se neco podela... :)

Vojtěch Horák (28.12.2009 17:26:16)

Hm... To asi nejste profesionální webmaster, když vás to rozhodí :)

David (24.12.2009 11:44:46)

No ale to pořád neřeší ten zásadní problém, totiž, že bolševická EU se snaží diktovat Microsoftu, co má cpát do SVÉHO produktu. Microsoft dodává Windows (jeho vlastní produkt) a do toho dává IE (také jeho vlastní produkt)... A bolševické regulační instituci se to nelíbí a musí tam povinně dávat i další aplikace... To je podobná kravina, jako kdyby si nějaká automobilka vyráběla sama dejme tomu volanty a najednou přišla EU a řekla "nene, zákazník musí mít na výběr, jestli tam chce volant značky XY nebo ten váš... Tím, že tam dáváte rovnou vlastní volant, poškozujete konkurenci"... Ohledně standardů atd. - ten, komu na nich záleží, si tam může samozřejmě dát jakýkoliv jiný prohlížeč... Ale opravdu nevidím důvod, proč má nějaká podělaná EU diktovat soukromé firmě, co za konkurenční produkty musí "přibalovat" ke svému vlastnímu... A jinak - ano, je to záležitost Opery, nicméně nezaznamenal jsem, že by třeba tvůrci FF či Chrome prohlásili "nene, my tam nechcem"... Čili se tak nějak příjemně "svezli" také...

Honnzok (23.12.2009 21:39:05)

Ale mám pocit že tu řešíte jen Chrome, Firefox, Operu, IE, ale ono je ještě Safari, Maxthon a Flock atd.

David (24.12.2009 11:46:11)

Jistě, už se ohromně těším, až se ozvou další výrobci "menších" prohlížečů a budou "tam chtít být taky"... Ostatně, proč by ne, že? Pak si každej začínající programátor, co se naučí, jak se dělá web browser, bude nárokovat, aby jeho produkt byl také v instalační nabídce Windows...