Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Co schází OpenOffice.org 3.2 k dokonalosti?

Co schází OpenOffice.org 3.2 k dokonalosti?

Anonym (16.2.2010 00:00:00)

O výhodách a možnostech tohoto kancelářského balíku bylo napsáno mnohé. V Německu jeho podíl na trhu představuje asi 21% a sám Microsoft jej považuje za vážnou konkurenci. Čím si ale kancelářský balík škodí a v čem zaostává za řešeními od konkurence? I na to se pokusíme najít odpověď v následujícím článku.

Anonym (16.2.2010 06:24:41)

S veškerou úctou si dovoluji nesouhlasit: Chybějící Outlook - Outlook není součástí ani každého balení Office. Nemoderní vzhled - NAOPAK! Já sám používám OpenOffice rád mimo jiné proto, že NEMÁ moderní vzhled a tak se při psaní můžu zcela soustředit na to, co píšu, ne jak to napsat. Věřte, že když píšete náročný text se spoustou vnitřních odkazů, hierarchických odrážek a seznamů a ještě u toho PŘEMÝŠLÍTE, nechcete si ještě hrát s "moderním vzhledem", naopak chcete mít v ruce váš osvědčený nástroj, se kterým se cítíte "domácky". Kontrola gramatiky - ano, taky už se těším.

Anonym (16.2.2010 06:48:21)

s tím se dá jen souhlasit

Anonym (16.2.2010 12:30:50)

Jenom souhlas, používám pět let, pro běžného českého domácího uživatele dostačující aplikace. Také ještě k Outlooku, cenově zajimavá sada pro studenty ho neobsahuje a vše ostatní pro rukama se živícího občana drahé. Takže ještě jedno mínus pro OpenOffice - synchronizace s WM

Tomas (17.2.2010 19:17:48)

WM je Windows Mail njak je ve vistě nebo Windows Live Mail, jak jde stáhnout do jiných legálních Win? :-) jj, tady by to chtělo aspoň tam synchroniazci a nebo Thunderbird., ono ten kalendář nemá ani WLM ani TB, má to jen ten outlook:( to pro ty, kdo to potřebují, mně je to fuk :-)

Anonym (17.2.2010 20:37:30)

WM jsou Windows Mobile u kterých se synchronizuji kontakty a jiné s Outlookem.

Tinker (16.2.2010 09:15:23)

...nemluvě o tom, že když se chce, tak se dá změnit všechno....ale nečekal bych to přímo od vývojářů, ti mají na starosti to, jak to funguje, ne to jak to vypadá. Navíc neplatí že hezky vypadající aplikace = dobrá aplikace. Ostatně nejstarší hry s ne moc realistickou grafikou doteď v hratelnosti válcují nejnovější herní tituly. Dnes se hraje jen na rozlišení, kvalitu vykreslování,...a na děj se kašle. K Outlooku - vim že v Debianu je možnost jakési integrace s Evolution (osobně mi vyhovuje více než Thunderbird), nezkoumal jsem to, neboť jsem to dosud nepotřeboval

Petr (16.2.2010 10:02:31)

Já to vidím stejně: Velký Outlook nepoužívám, i když bych mohl. To semé se vzhledem - mám radši Office2000 než novější omalovánky, i když mám licence i na novější verze.

- (16.2.2010 13:42:48)

Z MS Office2007 som si nechal iba Outlook kvôli mobilu (synchro, záloha kontaktov, i keď ovi možno nahradí), na mail gmail (aj office, aj kalendár aj foto, aj web úložisko, rss) + TB z ktorého nepíšem, len sťahujem (archivujem) maily z gmail. Na office práve OpenOffice.org v portable verzii (s OO.o mám v kuse problémy s inštaláciou, nie vždy sa korektne odinštaluje a následne už neide nainštalovať ani novú, ani starú verziu) - práve pre vzhľad. MS Office XP-Ok, spokojnosť, za tie roky sme sa naučili čo kde je, ako to funguje. . MS Office 2007 - ribbon ... Teraz hľadám, hľadám, hľadám kde to asi bude to čo predtým bolo tu. Zvyknúť sa na to dá, len nepíšem tak často na vžitie sa. Win XP starý vzhled :o) V Oo.o sú aj väčšie nedostatky ako bolo v článku spomenuté. Pre jednotlivcov, malé firmy spolu s online google office vyhovujúci.

Gori (25.2.2010 19:55:06)

Instaluji OO.o neustále několik let a na naopak. Neměl jsem zatím problémy. Nechápu, proč vám to nejde správně odinstalovat...

Tomas (17.2.2010 19:14:13)

je to o zvyku, nikoliv o oma.ovnákách, ej to fuk, jak ta ikona je varevná, ale není fuk, dke je umístěná:( na "ribbon" z MSO 07 se dá zvyknout, a zjsitíte pak, že je to rychlejší a přehlednější a funguje to líp, ale ten přechod je strašnej:(

Honza (16.2.2010 15:25:13)

Kontrola gramatiky uz davno je - alespon ja uz ji pouzivam celkem dlouho. Kontrola ve wordu je sice lepsi, ale toto na normalni preklepy bohate staci: http://extensions.services.openoffice.org/project/dict-cs

Tomas (17.2.2010 19:11:34)

to je JEn pravopis NIKOLIV gramatika:-) to co námsem dáváte k dobru, měly už MSO 98, 2000, 2002 (XP) aj 2003 a do těch už byla vyvinutá gramatika a v 2007 je už předinstalvoaná :-) ono třeba Dívky vily věneček. vám pravopis bez gramatiky klidně uzná i ve tvaru "vyli" protože to slovo zná jako pravopisně správné, ale z gramatickýho hlediska, "dívky vily" a "vlci vyli"

Gori (25.2.2010 19:52:55)

Kontrola gramatiky je skvělá akorát na to, aby se blbci ještě více ztrapnili. Je dost vět, ve kterých to vyhodí úplně nesmysly. Nemohu právě ověřit, nemám nainstalován MSO, jen pro ilustraci uvedu třeba větu: Vlci víly vili věnce. Ale jsou mnohem záludnější věci.

MKzB (19.3.2010 22:00:46)

Čím více nás budou PC opravovat, tím více na ně budeme spoléhat. Už teď jsem potkal děti s názorem, proč se učit češtinu, když texťák to opraví. Moje zkušenosti jsou takové, že kontrola nekontrola, si svůj text po sobě přečtu před vytištěním a po vytištění.

xx (16.2.2010 16:27:10)

Co se týká toho vzhledu tak vaše slova vytesat do kamene. Jenže pro spoustu lam je důležité, aby aplikace vypadala jako omalovánka - co na tom, že aplikace je paskvil, ale hezky vypadá .... Chvíli jsem byl přinucen používat omalovánku zvanou office 2007, a k tomu můžu říci akorát, že se mi zase chtělo zvracet a byl jsem rád, že mi bylo umožněno vrátit se k 2003. Na to co potřebuji by mi stačil openoffice, ale nemám takovou "pravomoc" abych to prosadil.

Tomas (17.2.2010 19:00:51)

viz výše, zažitej stareotyp se blbě mění. chápu, a ono je lepší nadávat rpoč to nejde, než jak by to mohlo jít:-) když táta vyměnil stodvacítku za fabii tak taky nadával, že je tam zpátečka jinak , než u stodvacítky a co myslíte? jak dlouho mu trvalo aby si zvyknul? dva dny?:-) taky jsem si dal do 2007 "kalsický menu" ale pak jsem ho tam jednou po jedný přeinstalaci zapomhněl dát a zvyknul jsme si, pochopil, že je to lepší, přehlednější a rydchlejší pro práci a u toho už zůstalo... bohužel je rpavda, že než poprvně člověk najde to, co dřív věděl, dke je, tak to dá fušku:(

Tumorinsitu (25.2.2010 19:46:37)

Neustále opakujete stále tu samou větu o tom, jak jste si nainstaloval klasické menu a pak ho dal zase pryč a zvykl si. V každé příspěvku. Děs. Jinak problém není ve stereotypu. Já jsem docela inovativní člověk. Kdysi jsem přešel na OpenOffice 1 díky tomu, že používal otevřený standardní formát založený na XML. A také jsem si musel zvykat. Já si rád zvykám na nové a dobré věci. O ribbonu v MSO 2007 toto říci nemohu. Ne, nechtěl bych mít tento vzhled v OO.o. Razím zásadu, že běžný uživatel, který přijde k programu, který nikdy neviděl, by se v něm měl být schopný brzy zorientovat na základě uřčitých zvyklostí, jako je klasická nabídka, která bývá ve většina programů velmi podobná. Člověk ví, kde co hledat, aniž by daný program někdy používal. Ať třeba ribbon je, ale ať zůstává metodou volby, ne že nám jej bude někdo vnucovat za každou cenu. Kromě toho, mám nastavený vzhled svých WinXP na vzhled Win2000, tj. klasický, MSO mi do něj prostě nezapadne, je to nepřizpůsobivý vetřelec, bez možnosti zrušení skinu. K tomu to vyhlazování písma, které na LCD navíc ještě více namáhá oči, než ostré znaky. Ne, děkuji, nemíním se podřizovat diktátu ze strany MS.

Tom (27.2.2010 00:08:11)

Office 2010 - můžete si poskládat vlastní Ribbon, kam si date svoje nejpoužívanější funkce... BTW: Znám opravdu velké množství lidí., kteří si na Office2007 zvykly tak, že jsou z toho dřívějšího rozhraní neštastní pokud na něj ještě narazí... Takže u Vás je to opravdu o zvyku, který mi připomíná účetní, které byly naprosto nepříčetné, když po přechodu na Windows z DOSu musely začít používat myš. To sem poslouchal denně jak je ten DOS lepší a že se u něj mělo zůstat.

Pavel (16.3.2010 07:34:52)

Musím se zastat těch účetních. K čemu mi jsou okénka, grafika, ribbony a podobné "vychytávky", když chci účtovat nebo psát nějaký dokument? To potom vypadá tak, že několikrát ťuknu do klávesnice, chytnu myš a s ní se několik vteřin snažím trefit na malinkaté místečko v okně, pak se vrátím ke klávesnici a pořád dokola. To je, panečku, produktivita. :-) Dokud se budou vyrábět kanóny na vrabce, tak se můžeme bavit jenom o tom, jestli systém je moderní nebo módní.

Tomas (17.2.2010 18:58:29)

chápu, že těmm, co jsou naučený na nějakej stareotyp a na nějakou "klasiku" to pak dělá problém, když mu to změní, nebo mu "posunou modrý E zpeva doprava - nejde pak internet, nebo msíto modrýho E tam daj rudýho foxíka:( ale právě pro věci Vámi popisované je výhodnější a rychlejší pro práci právě to Vámi kritizované nové menu, co se někdy přesvědřit? Víte, jak mi třeba zna lide.cz zdovodňovali tu hrůznou změnu profilů? kde je to terďka na každou věc potřeba o 4 kliky proti původním u? že prý změny se dělat musí, jinak nže by lidi zakrněli... něco na tom je... osobně jsem taky měl s novým menu problém a dal jsem si "kalsické" pak ale jsem si zvykknul a fakt to má větší logikua fakt je to jednodušší... nemluvě o tom, že grafy v Excelu s tím jdou daleko jednodušejí.a daleko líp je v tomdle provázanej word s ecxelem..

Mach (18.2.2010 21:29:03)

Naprosto souhlasím. Totéž jsem chtěl napsat i já. Právě nový vzhled je kámen úrazu pro drtivou část uživatelů co znám. Přitom nové funkce je vůbec nezajímají. Mají fóbii z neznámého prostředí. MS ve své kampani všechny horem dolem přesvědčuje o opaku, ale zvyk je železná košile. Proto "prehistorický" vzhled je jedna ze stálic a deviz, na kterou si mohou lidé v OO.o vsadit. MS Office 2007 (2010) je komerční produkt do komerční sféry. Cílová skupina sekretářky, vedoucí, namažeři, mistři, zaměstnanci. Tedy osoby, kteří tvoří úžasný barevný paskvil vzdáleně se podobající profesionálním dokumentům a to pokud možno s minimem znalostí pravopisu, gramatiky a typografie. NIKDO mě zatím nepřesvědčil o opaku.

Václav Jaroměřský (16.2.2010 12:49:51)

Snad se na mě nebude nikdo zlobit, ale - jak už bylo zmíněno, v těch nejdostupnějších verzích ho nemá ani MS Office; ikdyž musím brát v potaz fakt, že ani kdyby obsahoval, tuhle věc bych nepoužíval - nevidím důvod, podle mě stačí mít logickou strukturu souborů a pak je to rychlovka - modernost vzhledu je docela dost subjektivní záležitost, ale budiž, velké procento populace po moderním vzhledu prahne; můj subjektivní dojem je ten, že pokud mám nastaven na Win XP starý vzhled, jakože je pro oko dle mého podstatně méně dráždivější, pak očekávám od všech dále nainstalovaných produktů to, aby vypadaly stejně a logicky zapadly; nový trend aplikací, které 'chčijí' proti větru nemůžu tak nějak strávit, viz. třeba MS Office 2010, nebo AutoCAD 2010 - nevím proč, ale to, že sjou v MSO kliparty je jejich drobná nevýhoda a jediné, k čemu je uživatel použije je totální přeplácání ať už dokumentu, či prezentace, nehledě na to, že povětšinou sjou ony kliparty tak profláklé, že na první pohled poznáte, v jakém balíku byl dokument vytvořen; to je takový problém zabrouzdat na netu a najít potřebný obrázek, pokud teda nebudeme brát v úvahu licence; o šablonách platí to samo a co se firemní sféry týče, většinou stejně funguje nějaký designmanuál, nebo předpis, jak by měly soubory vypadat, či ještě lépe je balík těchto šablon dávno hotový - ano, kontrola gramatiky je potřebná, nicméně nemůžu se zbavit dojmu, že nejlepší kontrola je si to po sobě přečíst, což dle mého dnes moc lidí nedělá; jinak jestli se nemýlím, nějaká tabulka náhrad v OO existuje a opravy překlepů by tam taky měly být - roztříštěnost mutací je sice malá bolístka, nicméně alespoň u OO a alternativ jsem se nesetkal s nekompatibilitou dokumentů v různých verzích, mutacích, nebo třeba zmetcích - to bohužel u MSO vidím docela často

Václav Jaroměřský (16.2.2010 12:50:29)

Nečetl jsem to po sobě.. :D

Tomas (17.2.2010 18:53:48)

ojo, proti větru, ale už se to chytá a azžívá a azžije a půjde to :-) a to co má OO je jen Pravopis, ne gramatika, stejně tak jako MSO 2002 (XP) a 2003 bez doinstalace, 2007 už má kontroli český gramatiky doinstalovanou :-)

TiS. (25.2.2010 19:37:21)

Jestli umíte česky, tak to nepotřebujete. Jeslti ne, tak se tím radši nechlubte.

David (21.3.2010 12:09:55)

Jestli jste dosud psal jen jednostránkové dopisy, tak docela chápu, že nerozumíte, k čemu by komu mohla být kontrola gramatiky a pravopisu :-D

Honza (16.2.2010 15:18:02)

U nas ve firme je OO na 100% pocitacu, a ze jich tam je, takze me vysledek vubec neprekvapuje :-) Nekde jsou i MSO, protoze to bohuzel jinak nejde, ale pro 90% pripadu jsou OO velice dobre. Jen kdyby udelali neco s tou rychlosti, ale to bude asi dan za prenositelnost mezi ruznymi OS. V domacnostech to je s nasazenim OO asi horsi, protoze si bohuzel vetsina lidi porad asi radeji ukradne MS office - komukoliv domu posilam open documenty, tak mi vola, ze to nemuze otevrit :-( A co se tyce vzhledu, tak pamatuju, ze se na office 2007 kvuli modernimu vzhledu shanely nejake patche, aby to vypadalo "nemoderne" a ne, jak kdyz to clovek vyleje na stul :-) Nehlede na to, ze na notebooku 1280x800 zabere pulku obrazovky jenom to "krasne a moderni" menu, cemu z rikam opravdovy pokrok :-) Mne osobne se vzhled OO velice libi, mam to rad jednoduche a prehledne, styl oken windows mam aka '98 .-)

Tomas (17.2.2010 18:50:28)

tak asi ukradli právě zastaralá MSO, protože MSO 2007 s SP2 umí otevřít ODT:-) Taky jsem byl ten, dko ze začátku nevěděl cos Ribbonem - tak se to jemnuje, že? Taky jsem isntaloval doplněk Klasické menu, ale PAk jsem si zvyknul na nové a toto fakt nemá cenu, je to lepší a přehlednější to nové:-) OO jednoduché a přehledné? no ale pmají pravdu i oni, tak přehledné a logické, až taky občas určitou funkci hledám hodinu:-)

Quido (25.2.2010 19:31:19)

Tak to vás lituji, jestli hledáte nějakou funkci hodinu, jen proto, že ji nevidíte v menu. Jinak si myslím, že to menu přehledné je. Kdysi jsem přešel na OO.o z MSO 10 nedělalo mi to problém. Ono totiž, když nevím, kde to najdu, tak od toho mám nápovědu a v ní restřík. Tam jsem zatím vždycky všechno našel. Pro příště už vím, kde to hledat.

MKzB (19.3.2010 22:05:03)

Vážení, spousta lidí odmítá novinky proto, že ná dost svý práce a nemá čas se furt učit něco nového. Já byl ještě nedávno velký fanda IT a dnes jsem rád, že stíhám sledovat novinky ve svým oboru a IT jsem musel odsunout na poslední kolej. Vývoj IT by se měl rapidně zpomalit.

Petr (16.2.2010 17:56:35)

Jenom se stát stejně módní záležitostí jako Microsoft Office. Většinu lidí jsem viděl psát ve Wordu dokumenty, na které by stačil Wordpad. V Excelu tvoří jenom ceníky a plán na tento rok. Studenti když píší seminárku, tak netuší, co to je oddíl a tisknou si titulní stránku samostatně. Si myslím: Hlavně zdraví a samozřejmě, "krásný vzhled" k tomu.

st (16.2.2010 23:04:25)

Nic. Dokonca aj kontrolu pravopisu ma. Zvladne vsetko, co bezny uzivatel potrebuje. Dokonca aj export do PDF, netreba instalovat plugin ako v MSO. Potrebuje len viac marketingu. Aj ked BSA tiez pomoze:-) Mnoho firiem zistilo, kolko sa da usetrit pouzivanim OO a byt v pohode.

Mungo (19.2.2010 22:44:04)

Právě proto používám OOffice, že NEOBSAHUJE alternativu MS Outlook. Dokonce v MS Office tuto zrůdnost odinstalovávám. Ano, potřebuji používat kalendář, spravovat kontakty a psát e-maily - ale nechci, aby se mi tyto věci cpaly do textového editoru, kalkulátoru, kreslení a ostatních aplikací kancelářského balíku. Pokud chcete napsat skutečně solidní dopis, taky jej nepíšete na poště u přepážky. P.S. Dobrá sranda je, když uživatelé MS Outlooku posílají schůzky a termíny adresátům, kteří ani netuší která bije a co je to za divnou přílohu ...

Tumorinsitu (25.2.2010 19:24:45)

Ohledně poštovního programu. Tak já si naopak myslím, že integrace této věci do kancelářského balíku je nesmysl. Důvod? Poštovní klient principiálně patří do úplně jiné skupiny programů -- programů pro práci s Internetem (prohlížeč, HTML editor, e-mailový program, RSS čtečka apod.), tedy jedná se navíc o program pro komunikaci, nikoli pro tvorbu. To, že se "také" používán v kanceláři, nezavdává přeci důvod, aby byl součástí kanc. balíku. To pak mohu každému dalšímu balíku vyčítat, že nemá integrovaný prohlížeč. Proč se ale třeba nikdo nevšimne toho, že obsahuje velmi dobrý grafický editor pro tvorubu vektorové grafiky? Myslí, že vytvořit nějaké schémátko, plakát apod. věci bývá v kancelářích docela často zapotřebí. To je sakra velká přednost. Proč to někdo nevyčítá třeba MSO, že takový program nemají? H? Jsem uživatelem OpenOffice.org již od verze 1.

Pavel (16.3.2010 07:21:25)

Naprosto souhlasím. Autor článku si zřejmě plete reklamní "argumenty" se skutečnými potřebami uživatelů. Nemluvě o tom, že o skutečné integraci aplikací si může i MSO nechat zdát.

Karel (24.4.2010 21:50:00)

I já považuji pojem "moderní" za prázdnou frázi. Program má fungovat, být ergonomický a v poslední řadě i estetický, ale ne odpovídat módním trendům. I to je jeden z důvodů, proč se vyhýbám programům M$, když už bych musel, tak určitě bych nestál o práci s rozhraním posledních verzí MSO. Že si to nemyslím sám, svědčí i stále ještě velký počet uživatelů starších verzí MSO, módnost rozhraní už dnes není naštěstí všechno. Autor má ale pravdu v tom, že pro některé uživatele je módnost rozhraní stále důležitá, pojmy "módní", "moderní" a "hezký" jim splývají. Možná je bohužel pravda, že kdyby se OO podřídil módním trendům vzhledu, měl by větší popuparitu. U mě ale rozhodně ne.

Tumorinsitu (25.2.2010 20:01:22)

Od kdy je slovo moderní synonymem pro slova jako kvalitní, pokrokový, užitečný atd.? Mnohem blíže má spíš ke slovu módní. "Moderní" je zaklínadlo pro ty, kterým chybí nějaký rozumější argument. Je to slovo téměř bezobsažné, snad jediný jeho možný výklad může být v pojmu "aktuální". Nic jiného v sobě neobsahuje. Provedeme-li zobecnění, pak takovou "moderní" záležitostí může být třeba i světová finanční krize. No, řekněte, přátelé, není to slovo samo o sobě docela hloupé?

Anonym (26.2.2010 09:20:33)

Hlavně nedotažená hromadná korespondence.

Honza (1.3.2010 23:43:05)

Hromadna korespondence je opravdu slozitejsi, nez v mso, ale nedotazena bych nerekl. Spis je problem v tom, ze ani pokrocilejsi uzivatel, natoz BFU, to bez navodu nikam nedotahne :-) Kdyz si na to clovek zvykne a nauci se to, da se s tim udelat uplne vse a rychle. Do smluv se nam doplnujou osloveni, adresy, tiskneme obalky. Vse je ulozene v tabulce misto v databazi. Rekl bych, ze hromadna korespondence je v OO vyresitelna a vyresena. Nebudu se hadat, ze by se to dalo vyresit jednoduseji...

Michal (3.3.2010 20:54:38)

Používáme OpenOffice 3.2 na cca 200 pc v síti, a vzhledem k nastaveným pravidlům omezení přístupu na internet určitým skupinám uživatelů máme v OO následující problém: OO se spouští na počítači cca 30 vteřin, a při zavírání dokumentu to samé. Problém je v tom, že OO se při spuštění snaží připojit k internetu, ale narazí na proxy, která chce ověření přes jméno a heslo. V nastavení OpenOffice je možné ovšem zadat pouze proxy a port. Ověření přes jméno a heslo, tak běžné např. ve všech antivirech chybí. Měli jsme na to puštěný i program, který sledoval co ten OO dělá, když na 30 vteřin "vytuhne" a je to právě tohle ... uživatelé si už zvykli (co jim zbylo), ale nechápu proč takovou "blbost" někdo neopraví, když v diskuzích se to řeší už od verze 2.2. Takhle se OO ve veřejné správě moc neprosadí ...

Jirka (7.3.2010 00:09:49)

Ve finální verzi navíc zůstala chyba s Copy-Paste z Calcu do Writeru. Nefunguje, pokud název souboru obsahuje diakritiku. Ta chyba je nahlášená už od listopadu (chyba #106861). Nechápu, proč to nebylo opraveno ve verzi 3.2 a čeká se až na verzi 3.3. Český uživatel pěkně zapláče... Doporučuji proto verzi 3.2 nepoužívat.

Karel (24.4.2010 21:42:14)

Dík za varování, protivná věc. Ona ale diakritika v názvech souborů zlobí i jinde, stále se mi zdá bezpečnější ji radši nepoužívat. Zrovna nedávno jsem musel přejmenovat klůli tomu soubor v příloze mailu.

Karel (24.4.2010 21:38:57)

Zdravím. Nejsem určitě expert na OO, ale mám ho, verzi 3.2 portable. A docela určitě mi na internet neleze. Nepamatuju se, jestli jsem to nějak nastavoval, myslím ale, že jsem vynechal nějakou část balíku při instalaci, která by to byla dělala. Může být, že ten balík potřebujete úplně celý, nebo potřebujete, aby se připojoval, a že vám to nepomůže, ani nevím, co přesně jsem vynechal, musel bych zopakovat instalaci. Jen vím, že ten problém má řešení, aspoň pro někoho. Start verze 3,2 je u mě i na mým starým pc docela rychlý a rozhodně o moc rychlejší, než byla OO 2.x.