Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Jaký bude trend ve vývoji operačních systémů?

Jaký bude trend ve vývoji operačních systémů?

Anonym (30.9.2010 00:00:00)

Až donedávna byla vývojová linie operačních systémů jasně daná – výkon, vzhled, bezpečnost. V poslední době se ale šíří požadavky na stále mobilnější zařízení, které mají požadavky podstatně jiné, než průhlednost neaktivních oken. Kam spěje vývoj operačních systémů? Co nového přinese Ubuntu 10.10, Chrome OS či Android 3? Dokáže najít Microsoft odpověď?

Tinker (30.9.2010 14:54:50)

"Pravdou ale je, že v základní instalaci je problém s přehráváním nemalého množství internetového multimediálního obsahu" Jestli se nepletu, tak se Ubuntu samo nabízelo (když na něco co nepodporuje narazilo, už to bylo ve starších verzích) že například kodeky doinstaluje na pár kliknutí. Online streamy třeba českých televizí jde s malou pomocí taky zprovoznit, na root.cz o tom bylo pár příspěvků v blogu. Samozřejmě v základu nemůže být všechno, není problém přidat si repozitáře (restricted, universe, multiverse, případně další) a absolutní většina by měla fungovat. Možná někdo navrhne že uživatel nemůže mít vědomosti jako programátor, ale vždyť jde jen o editaci textu a opsání několika slov do terminálu (a i bez něj to jde! ale trvá to dlouho), od čeho máme Wiki? ;)

Michal Černý (30.9.2010 15:26:56)

No s tím instalováním na jedno kliknutí v Ubuntu bych byl dost opatrný. Jednak to nefunguje vždy a jednak to občas nainstaluje i kolizní balíky. Takže od jisté doby preferuji ruční přidání potřebných balíčků. jinak máte samozřejmě pravdu...

Prcek (1.10.2010 15:13:17)

"sudo aptitude install ubuntu-restricted-extras" a není co řešit. Na pár klikanců to jde samozřejmě taky. Ad škubání flashe. To je vizitka Adobe, ne Ubuntu. A při souboji Flash vs. HTML 5 na to Adobe dojede.

Jan (1.10.2010 11:34:02)

Nehlede na to, ze kdyz uz clovek si vsechny ty knihovny doinstaluje, jsou na vykon podstane narocnejsi nez v pripade windows. Neni to mozna problem ubuntu, ale spis flashe a mozna jeste konkretni www stranky. Napr. prehravani stream.cz na ubuntu fest skube, ale na stejnem stroji s windows XP jede plynule. Na nejakem dvoujadrovem vykonnem PC to clovek asi moc nepozna, ale na starsich pc to je hodne velky rozdil.

Tinker (1.10.2010 14:30:04)

Flash byl vždycky problém - něco, co by rozjelo všechny jádra na 4-core procesoru na 80% při přehrávání videa v minimální kvalitě se opravdu hnedtak nevidí, nemluvě o tom, že obraz měl málokdy víc jak 5FPS. Jeden z důvodů, proč jsem nějakou dobu fungoval bez flashe a poslední dobou používal Gnash. Adobe teď nedávno vydal novou verzi flashe, minimální náročnost a perfektní výkon v porovnání se starší verzi (a konečně funguje i na 64-bitu). Co se týče knihoven (omezím se jen na přehrávání médií), tak jestli se nepletu, nic není v paměti dokud to není vysloveně potřeba. Ubuntu je na výkon náročnější proti Windows...můžu souhlasit, ale není tomu tak vždy - záleží na sestavě kde běží a konfiguraci systému. Na starší PC se hodí odlehčenější systém, já se na začátku jara k maximální spokojenosti učil ze zvědavosti dělat 3D modely v Blenderu na Pentiu II 350MHz s 3x 128MB 133MHz RAM a musim říct, že kombinace Debian + Fluxbox byla perfektní volba - na to že jsem neměl ovladače pro ATI Rage IIC 8MB a všechno se počítalo přes procesor, byla plynulost srovnatelná s moderním PC co mám teď. Dokonce i na Pentiu I 166MHz s 2x 32MB 66MHz RAM a 1MB grafikou Cirrus Logic se dalo hezky pracovat - Gnumeric a Abiword běhal na fluxboxu svižně, prohlížení internetu už bylo trochu pomalejší...ale bez javascriptu byla použitelnost taky dobrá (případně posloužil Links v gr. režimu). Je pravda že to není prohlížení v tom slovasmyslu jako v dnešní době...ale tak zkuste nasadit nejaktuálnější verzi systému a programů (Debian testing) na Pentium I :)