Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Pirátům a médiím patří dík. Protipirátská unie udělá nejlépe, když neudělá už vůbec nic

Pirátům a médiím patří dík. Protipirátská unie udělá nejlépe, když neudělá už vůbec nic

Anonym (8.7.2011 00:00:00)

Pirátská strana si získala pozornost českých médií. Zřídila webové stránky s odkazy na spoustu filmů. Piráti „žádají“ pokutu ve výši stovek milionů korun. Důvodem akce je případ mladíka, který kvůli témuž čelí obvinění z porušování autorských práv.

Pavel (10.7.2011 11:47:06)

Hezky napsaný :) ... hlavně na kvalitní film člověk rád zajde do toho kina, ale na spoustu bazmeků se člověk podívá zbýdou zdarma a ještě si říká, jaká to je ztráta času ... přesně takovýhle producenty by chtěli "protipirátský" organizace chránit :) A s tou hudbou je to fakt, kdo si dneska koupí CDčko? Sběratelskou edici jo, ale normálně je to na nic, do MP3ky nebo do mobilu si to stejně nedám a je mi to k ničemu, tak at tenhle model neobhahujou, snad se víc rozjede vše přes net :)

OSPF (10.7.2011 21:00:26)

Kdo si dneska koupi Bentley? Skoro nikdo a taky ho lidi nechodej krast. Programuji a delam aplikace na weby. Mnoho mych praci bylo doslova ukradeno lidma jako vy. Mate pocit, ze kdyz se vam naka nabizene sluzba nelibi, tak mate pravo jit a hledat skulinky v zakonech. Nelibi se vam cena CD, DVD nebo vstupenky do kina? Vas problem. Cumte si treba do zdi a poslouchejte zpet ptaku. Ale neexistuje, ze jdete a hledate skulinky jak obejit platne zakony. A btw kdyz se naposledy snazili rozjet prodej levnych MP3 prez net tak za dva mesice se utrzilo doslova par tisic dolaru. Co delate za praci? Vyrabite neco? Jak by se vam libilo, kdyby si nekdo vas vyrobek proste vzal a jeste vas serval, ze je vas vyrobek drahy? Jak by se vam libilo, kdyby jste natocil film, investoval do nej cas a penize a pak ho naky floutek vzal a povesil na net? Sice by vas mohlo hrat u srdce, ze si film stahne hodne lidi, ale z toho se jaksi nenajite.

OSPF (10.7.2011 21:03:11)

Dam priklad, nedavno jsem delal aplikaci ktera tridila obsah stranky podle zadanych parametru. Prakticky se jednalo o vyhledavaci algoritmus podobny treba tomu co pouziva googl. Stalo me to prez dva tydny casu (zakaznik mel plno podminek a neustale menl zadani). Mesic na to jsem nasel svoji aplikaci na webu nakeho studentika, ktery ji vydaval za svou a jeste me serval, ze nic neukradl, ze jenom kopiroval. Libilo by se vam toto? Asi ne ze. Tak laskave nedelejte to same.

hulajo (11.7.2011 01:23:37)

Co my s tým? Zarába na tom? Dokáž autorstvo, zažalujho! Nezarába? O čo si potom prišiel? Že by o nič? Prvý ľudský nástroj, skúsenosť sa šírila kopírovaním. Koleso sa používa doteraz. Komu platíte za to, aby ste mohli použiť koleso? Komu platíte za to aby ste si mohli doma zaspievať nejakú pesničku? Používate abecedu? Nikdy ste nič nenahrali na kazetu, video z rádia, TV, neurobili kópiu článku? Ak áno, potom ste rovnakohnusný zlodej ako ktokoľvek iný. Zarába sa na výnimočnosti. Ak ste dobrý programátor, budete mať dobré meno a budete mať prácu. Ten ktorý kradne, bude mať výsledok, ale nie know-how. Filmy - kto núti štúdiá dávať 10-20 mil.USD honoráre jednotlivým hercom? Za 1. mil. USD by neboli ochotní účinkovať? Boli by nižšie ceny lístkov, nosičov. Len si zvykli na každom filme zarobiť 100-1000 mil. USD. Majú neprimerane dlhú ochranu! Mnohonásobne dlhšiu ako omnoho potrebnejšie veci. Taký liek sa kopíruje legálne po 20 rokoch (náklady na vývoj sú od cca 500mil.USD vyššie). Lekárske postupy takmer okamžite. Knika, film, audio? Zabudnite! Chránené ešte desiatky rokov po smrti autora! Privilegovaná vrstva. Iní majú len pár rokov na zisk, obrovské náklady a posúvajú vývoj ľudsva. Kasta najvyšších má desaťročia zaručený zisk, ochranu aj pre svojich potomkov s minimálnymi nákladmi a s takmer nulovým posunom vo vývoji ľudstva vpred.

OSPF (14.7.2011 13:03:45)

Opravdu jste me rozesmal. Zavidite snad platy hercum? Vice zamindrakovany nazor jsem uz dlouho necetl. Vydavatelstvi maji pravo prodavat sve vyrobky treba za desetimiliony. Neexistuje zadny zakon ktery by upravoval cenu produktu hudebniho trhu - zijeme v demokraticke spolecnosti. Vyrobce ma pravo urcit si cenu jakou chce. Stejne tak vy mate pravo si danou vec koupit ci nekoupit.

x (14.7.2011 19:03:41)

Vyrobce si muze rict kolik chce - v !!!! konkurencnim prostredi !!!! - a ja si muzu danou vec poridit kde chci. Rohlik si muzu upect doma nebo koupit. Uz se tesim jak me bude pekar zalovat, ze si pecu doma. BTW: Jak si dovolujete sem psat? Komu platite za to ze smite pouzivat pismo? Koho jste okrad ze si dovolujete programovat? Aha, vy si dovolujete gratis pouzivat cizi znalosti a po ostatnich chcete, aby za to 1 promile vassi invence platili ...

OSPF (15.7.2011 14:28:49)

Tady se nebavime o znalostech, ale o finalnim produktu. At si kdokoli doma programuje co chce. Klidne at udela program na radek stejny jako ten muj. Ale at si ho proboha udela sam. Ja nikomu nebranim v tom, aby vyuzival jakekoli znalosti. Ale plody moji prace at vyuziva za podminek, ktere ja urcim. Navic vase argumentace s pismem atd je na urovni maleho ditete. Zkuste se nad sebou trochu zamyslet.

Magnat (16.7.2011 00:59:17)

Já myslím, že by jste se měl zamyslet vy nad sebou, argumenty proti vám jsou oprávněné, nikoliv dětinské. 1) chápu vás, že vás krádež vašeho díla mrzí, nazývám to krádeží, nikoliv kopírováním, protože vaše dílo bylo poskytováno nejen bez povolení (budiž), ale drze přebráno jako produkt někoho jiného bez vaší "známky", zde se spíše projevuje chamtivost a neochota za cokoliv platit některých našich spoluobčanů 2) to co zde ale ostatní tvrdí nemá s vaším případem toliko společného, jedná se spíše o změnu modelu ( změna je vždy nutná, stagnace vždy vede k zániku..trocha filozofie ze života), ano na volném trhu si firma může účtovat cenu jakou chce, ale hlavní je vždy zákazník, který určuje, co požaduje a za kolik to koupí, firma se přizpůsobí ( nikoliv si trh přizpůsobuje tak, aby prodala neprodejné),pletete si kapitalismus s korporativismem ;) 3) s těma hercema je to zajímavá myšlenka, též si nemyslím, že by toto ohodnocení odpovídalo práci, ale budiž, do kina také chodím za stávající ceny, problém je, že neexistují řádné internetové půjčovny a prodejny hudby a filmů, nepotřebuji kupovat media, která se mi válí doma a na které se mnohdy podívám jednou za život, vzpomínám na doby, kdy bylo možné si ve videopůjčovně půjčit filmové trháky krátce po kině za dvacku... a fungovalo to! 4) autorské zákony snad není nutné komentovat, stejně tak jako duševní vlastnictví, jsou to hovadiny postavené na hlavu a proti kapitalismu a pokroku

OSPF (16.7.2011 12:08:59)

Ale ja s vama souhlasim. Zmena je nutna, ale voli se k ni spatna cesta. Vydavatelsti si musi uvedomit, ze doba je nekde jinde a podle toho jednat. Ale tim, ze se bude hromadne stahovat z netu se situace nevyresi. Akorat se bude vymyslet dalsi a dalsi ochrana jak tomu predejit.

Magnat (23.7.2011 13:23:15)

To máte pravdu, ale nějak se začít muselo, toto stahování ve velkém (také občas neodolám) není sice nejlepší, ale je to aspoň něco, důležité je to využít a nenechat si to přerůst přes hlavu....

Daffy (28.7.2011 19:11:50)

Rozběhla se tu zajímavá diskuze a tak tu chci napsat další pohled na tuhle věc. Vím že žádná z těch to věcí neospravedlňuje krádež, ale zamyslely jste se nad tím jací lidé nejvíc stahují filmy,hry,mp3 a dnes už i knihy. Kdy by existovala nějaká statistika tak by to byly nejvíc nevýděleční lide. Tedy děti a studenti. Mám 200 měsíčně kapesné. Pro mě je ještě v pohodě dat 150 Kč za lístek do kina na film který chci vidět ale dávat 500 ,- a víc za jedno DVD (Pokud to není sběratelská edice.) je už moc a kde mám brát peníze na novou hru když chcou 1000 ,- a víc na ps3 i 1800,- A dávat 500 ,- za jedno cd kde se ti líbý dvě písničky ? A kde na internetu stáhnu levně a nové písničky českých interpretu ?

Mars (15.8.2011 16:06:15)

Tak si doma natočte hollywoodský trhák s Angelinou Jolie :-)

azzo (26.9.2011 23:25:57)

Tvrdit o předchozím příspěvku, že je to zamindrákovaný názor a vyvodit z něj, že autor závidí hercům přímy může jen notně omezený a arogantní hňup, který si navíc naivně myslí, že žije v demokracii :-D

x (14.7.2011 18:59:50)

A ten zakaznik nezaplatil?

OSPF (15.7.2011 14:26:26)

jiste ze zaplatil. Proc by platit nemel? Jakou to ma spojitost s tim, ze nekdo dalsi kdo chce vyuzivat muj produkt tak necht za nej plati? Nebo vy snad pracujete zadarmo?

abcdefghijklmnopqrstuvwxyz (11.7.2011 02:03:08)

Vite, neni vsechno tak jednoduche. Pokud vas algoritmus zkopiroval nejaky studentik bez vaseho svoleni, porusil tak autorsky zakon a klidne ho muzete zazalovat. Za stazeni audiovizualnich del vsak nikoho zalovat nemuzete, jedna se o legalni cinnost. Takze to neni to same... Ona ta nenavist vuci vsem ochranarskym svazum neplyne ani tak z premrstenych cen CD ci mp3, ale spise z nucenych poplatku za veskera ulozna media ci pristroje schopne neco kopirovat, povinnost vsech kapel platit vypalne za ochranu a rovnez za neustale straseni, lhani a dokazovani moci temito organizacemi. A pokud vim, tak rozjet legalne obchod s mp3 a nizkymi cenami je v praxi nemozne, prave kvuli vysokym poplatkum vydavatelum. Takze nizke zisky nemusi plynout z nizkeho zajmu, ale spise z nizke marze. To jen pro pohled z druhe strany, jinak s vami lze v podstate souhlasit. Nevim, proc se vsichni toho kluka z clanku vsichni tolik zastavaji; evidentne jeho obchodni model zalozeny na embedovani nelegalne nasdilenych filmu nebyl zrovna koser. Dost mozna byl i nelegalni, pokud by se embedovani videa posuzovalo jako sdelovani (coz by se podle meho nazoru rozhodne melo). Avsak prestoze se ten kluk snazil vydelavat na nelegalne sirenych filmech, prakticky vsude na internetu a ve zpravach krome Novy z nej delaji hrdinu...

OSPF (14.7.2011 13:01:07)

Argument s organizaci OSA naprosto neberu. Poplatky pro osu jsou zakonem posvecena kradez - stejne jako stahovani filmu z internetu. Zde jsi sou uzivatele a osa naprosto rovni. Bohuzel u nas jsou zakony postaveny tak, ze nelegalni je pouze sdileni dat. Nicmene moralne je clovek ktery si dana data stahuje stejne viny jako ten ktery je sdili. Navic asi jsem zbohatlik ktery si nevazi penez, ale me nakych 129kc za lupen do multikina neprijde jako nak extra draha zalezitost. Je to cena jednoho jidla v restauraci.

x (14.7.2011 18:58:24)

Jste hlupak ...programuju - zakaznik si objedna, ja napisu, on zaplati. Jestli si to pak nekdo stahne, je mi upln uprdele, prijde mi totiz (narozdil od vas) normalni, ze dostanu zeplaceno JEDNOU. Bydlite? S radosti najdu zednika co postavil vas dum, posluho at vam nakope prdel za to, ze mu neplatite za kazde otevreni dveri. Jak si vubec muzete dovolit krast jeho dilo?

OSPF (15.7.2011 14:25:13)

No vidite, u me je zase normalni, ze mi zakaznici plati zato, ze vyuzivaji moji sluzbu. Ne ze zaplati prvni uzivatel a dalsi se vezou. Kdyz jsem si nechaval stavet dum, mel jsem ve smlouve fixni castku za odvedenou praci. Zadne dalsi kolonky za dalsi bydleni jsem tam nenasel. Vas argument je trochu mimo. Zakon v tomto stoji zcela na me strane. Vase argumentace odvedenim prace jednou je velmi smesna. To by treba takovej MS mel na kazdou verzi windows jednoho platiciho zakaznika.

Myšlenka (16.7.2011 02:10:02)

Vydavatelé by si měli uvědomit, že jsem platící zákazník a né mi tam cpát nějakou ochranu proti kopírování, ať už na hudební, filmové nebo jiné CD/DVD/BD a tím si na mě vylít zlost a upozornit mě na to, že jsou mezi námi piráti, kteří tu ochranu stejně prolomí a pak odstraní/zablokují/atd., což mě přivádá k myšlence, že si film nebo hudbu stáhnu raději z internetu, bez těchto protivných ochran. Můžete argumentovat tím, že se vydavatelé musí nějak chránit, ale musíte si potom také uvědomit, že svého zákazníka si tímto krokem velice naštvou a vlastně ho nasměrují na ilegální cestu piráta. Za prvé vývoj ochrany stojí nemalé peníze a za druhé nejsou tyto ochrany moc účinné a za třetí, jak už jsem psal, otravuje to platícího zákazníka.

OSPF (16.7.2011 12:06:34)

Takze protoze se vam nelibi nabizena sluzba, tak vlastne rikate, ze mate pravo jit a zacit obchazet zakony. Vy by jste si mel uvedomit, ze bud vemete nabizenou sluzbu tak jak je nebo si ji nebrat. Kdyz nemate na auto tak take jiste nejdete a neukradnete ho. A ano, platiciho zakaznika to jiste otravuje, ale tech je jen zlomek. Drtiva vetsina lidi si hudbu radsi stahne. A jak to dopadlo s prodejem MP3 prez net vime.

Myšlenka (17.7.2011 02:17:27)

Nemám právo obcházet zákony, je to jenom myšlenka, proč lidi tak hodně pirátí. Já si nepotřebuju nic uvědomovat, já jsem ten nasraný platící zákazník, tak neházejte všechny do stejného pytle jako všichni, hlavně jako ti vydavatelé. Čím víc budou lidi otravovat, tím víc bude pirátů a míň platících. Pokrok se nezastaví, ale to si zatím neuvědomili a bojují nesprávným způsobem. Chtělo by to i nějakou osvětu, mnoho lidí vůbec neví, že jsou piráti, ...

OSPF (18.7.2011 13:31:39)

Ale to je zacarovany kruh. Ochrany stoupaji protoze se pirati. Pirati se, protoze se vetsine nechce platit. Tak stoupaji ochrany a plati se vice...

nereknu (26.7.2011 09:58:50)

hovada ted otravujou i na youtube.kdyby ti dementni google nekoupili youtube tak by tam mohli byt jakekoliv videa ale ne lidi musi byt hloupy a navic si za to muzou sami za ty udajne stamilionove skody protoze neumi rozumne prodavat

Joshua (12.8.2011 12:02:30)

Ve Vasem prispevku je plno zloby. Taky programuji a je mi jasne, ze cokoli co napisi, at je to sebelepsi, tak uz nekdo davno vymyslel a pouzil jinde. Vlastnictví napadu na desítky let je zhovadilost. A ano, taky bych byl nerad kdyby mi někdo kradl práci, proto dělám SW, kde jsou tyto možnosti minimální. Nedělám si iluze o pošlapávání mých práv, ale nechci aby lidé jako Vy moralizovali ostatní nebo chcete tvrdit, že jste nikdy nic nestáhl nebo neporušil autorské právo?

Luboš (20.3.2012 19:18:29)

Reagujem na OSPF.Všetky jeho názory ohladom sťahovania z internetu sú opoctatnené.Bohapustá krádež a technológia ktorá im to umožnuje.Internet je divoký západ,kde je už na čase urobiť poriadok.Je predsa jasné že sa budu ozývať tí, čo sa ich to najviac týka.

charv (15.7.2011 12:06:19)

Myslím, že by se měl změnit především společenský model, tyto otázky pak budou zbytečné :) Ale na to má spousta lidí ještě zaostalý mozeček!

Honza (5.9.2011 19:22:10)

Já bych se především pozastavil nad výpočtem způsobené škody, je až neuvěřitelné, že jim to ve finále potvrdí i soud, to je porostě neuvěřitelné. Právě z protipirátské organizace se tak stává pirátská organizace a já bych se nebál je nazvat piráty v pravém slova smyslu. Nějak se mi v tomto odvětví vytrácí smysl hospodářské soutěže, protože stát jim svými zákony garantuje příjmy, na které jiné odvětví nemá nárok a za normálních okolností by byly i trestné. Je vidět že mají svoje kmotry i v politice. Krást se nemá a to ani duševní díla, ale garantovat někomu, že za svoji jednu práci bude pobírat plat 50 let, tak to mi přijde neadekvátní ba dokonce sprosté vůči ostatním, nemluvě o autorských poplatcích za nosiče a další media. Držím palce všem okradeným, "pirátům" i autorům.