Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > AnneX B

AnneX B

y2k (11.6.2004 22:37:01)

Potřebuji si ujasnit své jisté domněnky : AnneX A= ADSL over POTS Ale mám jisté rozpory z AnneX B. Zajímá mě, jaká je situace zde. Je to,,, 1,- ADSL over POTS + ADSL over ISDN (dohromady u všech typů modemů) a nebo ,,,, 2,- ADSL over POTS (podporují jen některé typy modemů) ADSL over ISDN (podporují jen některé typy modemů) Mám takový neblahý pocit, že není AnneX B jako AnneX B , a že většina typů modemů neumí současně v normě AnneX B POTS a ISDN dohromady. Potřebuji si mé domněnky ujasnit, protože na ČTc není nikdo fundovaný, kdo by uměl toto ujasnit. Ani ve stanovách RAO2 jsem toto nenalezl a o ISP radši ani nehovořím, protože ten neví ani to, jaký je rozdíl mezi AnneX A a Annex B. Zakoupil jsem ve své nevědomosti modem - router na AnneX B a teprve následně jsem zjistil, že dle technických parametrů funguje jedině v normě AnneX B over ISDN, což můj kamarád nemá :-(((( Jestli je má domněnka správná a je to tak, což mi doufám někdo (ZAJDA, ŠILHAVÝ) potvrdí, tak zároveň nabízím ke koupi Modem - router na linku ISDN z normou AnneX B.

B (11.6.2004 23:25:34)

Všechny ADSL přípojky zřizovaný po 15.9.2003 jsou již zřizovány jako AnnexB (existuje asi 0.5% případů,kdy to nejde a je jako AnnexA i nadále). Dá se říci, že modemy pro POTS na ISDN nefungují, ale ISDN modemy fungují i na POTS. Cenový rozdíl de facto mezi nima není, takže když si pořídíš AnnexB pro ISDN, tak ti to bude na 99.999999% fungovat. ISP to může být de facto jedno, protože modemy, které má v nabídce odpovídají tvé přípojce a pokud si koupíš modem sám, pak je to na tvoji odpovědnost. Definice parametrů podporovaných koncových zařízení je na serveru ČTc, který ADSL přípojku zřizuje ...

Petr (12.6.2004 00:25:06)

Rozdělení Annex A = POTS a Annex B = ISDN vzniklo v začátku ADSL od ČTc. Skutečnost je trochu jiná. ADSL využívá kmitočtové pásmo nad pásmem pro hlasové služby. A právě v tom, kde začíná pásmo pro ADSL se liší Annex A a Annex B. Protože pásmo Annex A se překrývá kmitočtově s ISDN, takže není Annex A na ISDN linkách použitelné. Opačně to ale neplatí a proto je Annex B zařízení použitelné jak na ISDN, tak i na POTS. Podmínkou pro fungování ADSL samozřejmě je, že se na obou koncích drátu používá stejná norma. Modem se tedy nekupuje podle typu linky, ale podle normy, kterou použije ČTc na přípojce. Jinými slovy pokud je na přípojce použita modulace Annex B, tak už je jedno, jestli je to POTS nebo ISDN přípojka. Modulace Annex A se dá zřídit jen na POTS přípojce, protože by se s ISDN rušily.

y2k (12.6.2004 08:24:03)

Ano, ale AnneX X je právě jen o kmitočtech, ale v těch se dá ještě modulovat buď analogově a nebo digitálně. A já se domnívám, že modem, který umí sice AnneX B ještě nemusí umět oba typy modulace ! Může umět (jak je to asi v mém případě) jen digitální (ISDN) a analogový (POTS) prostě ne ! Je to pro mě furt velká neznámá, kterou bych potřeboval někde nastudovat.

Petr (12.6.2004 10:43:34)

Modulovat různě se skutečně dá, ale ADSL používá pro ADSL jen jednu modulaci a ta není ovlivněna druhem přípojky. Podobně jako u uživatele je splitter (kmitočtové rozdělení pásma na dva výstupy), tak stejným způsobem je ADSL připojeno na straně ústředny. Opět "splitter", do kterého je připojena linka a samostatně ADSL. Žádné různé ADSL Annex B tedy není. Rozdíly jsou pouze u maximálních kmitočtů a tím i rychlosti 1. Úplná rychlost (ANSI T1.413, Issue 2; G.dmt (G.992.1) s podporou rychlosti linky 8Mbps downstream a 832 Kbps upstream. 2. G-lite (G.992.2) s podporou rychlosti linky až 1,5Mbps downstream a 512Kbps upstream.

y2k (12.6.2004 08:19:53)

Přečti si prosím ještě jednou otázku ! AnneX B pro ISDN mám, ale neumí modulaci v AnneX B over POTS. Pak je Ti tento modem na ******.

Bob (13.6.2004 00:42:33)

Hmmmmm

Tom (13.6.2004 22:27:39)

?

Zajda (15.6.2004 10:35:50)

Nejde o modulaci ta je stejna.DMT je standard. Pokud mate pouze G.Lite modem ten vam na DMT samozrejmne nepujde. Dnes dodavane modemy umi obe modulace. Mezi Annex A a Annex B jde pouze o frekvence. Nemusite motat dva pojmy dohromady. Annex A-ADSL over POTS Annex B-ADSL over ISDN Annex B lze pouzit jak na POTS(obyc telefonni linka) tak na ISDN. Kdezto Annex A lze pouzit jen na POTS. Uz je to jasne?

Honzík (15.6.2004 18:24:06)

Díky za vyčerpájící odpovědi:-) Mám možnost koupit Zyxel 650R-33, dodavatel v ceníku píše: "Označení 33 znamená normu Annex B,tzn. připojení přes ISDN linku". Dle výše uvedeného znamená, že kecá? (ten dodavatel:-) Chci jej provozovat na POTS, ISDN určitě nehodlám zřizovat, bude mi to tedy fungovat?

xandrew (15.6.2004 18:28:11)

ano, ale dulezite aby to bylo tak zprovozneno i na druhe strane. nekdo tu zminoval moznost, ze telecom se jeste muze zbavovat "starych zasob" a pripojit na A.

Jeff (15.6.2004 19:28:26)

Pokud se jedná o nově zřizovanou přípojku, tak ho Telecom určitě nepřipojí na A, od 1.1.2004 je v jeho síti standardem pro nově zřizované přípojky ANNEX B. Je to jeho standard, a tak není důvod, proč by ho sám porušoval...

y2k (15.6.2004 23:17:51)

Jj, děkuji, začíná pomalu být. Chápu-li to správně, tak standardem AnneX B je DMT + G.Lite. DMT = analog (posunut oproti AnneX A frekvenčně výše) G.Lite = digital V případě, že AnneX B modem umí jen G.Lite a nějaký výrobce to popíše zcestnou formulí Annex B over ISDN, myslí tím, že neumí DMT v normě AnneX B a zařízení nelze použít na POTS lince, i když je v AnneX B? Napiš (te?) mi prosím na maila, když tak se dohodneme třeba přes PCtel, docela mě tento problém zajímá. Buhužel o těchto Fyzyckých vrstvách skoro nic nevím :-(((( PS,- napiš prosím jako odesílatele "ZAJDA", protože "JEDEN Z VAŠICH OPERÁTORŮ" poskytl jako pomstu můj mail na všelijaké prasárny a já poštu z Webu rovnou mažu ! Děkuji.

Zajda (14.6.2004 09:15:08)

Myslim ze uz to tu bylo zminovano. ADSL over POTS je Annex A ADSL over ISDN je Annex B Oba tyto dva standarty se lisi jen ve frekvenci upstreamu jinak modulace zustava stejna. Jsou jen posunute frekvence. Je to z duvodu toho ze ISDN ma frekvence jez se prekryvaji se specifikaci Annex A(co si budeme namlouvat, ISDN je take jednou z DSL technologii) a tak vznikl standard Annex B jez ma upstream frekvenci posunutou trochu dal.Downstream frekvence jsou u obou standardu stejne. Konkretne to jsou tyto rozsahy upstream frekvenci: Annex A-25kHz az 138kHz Annex B-138kHz az 276kHz ISDN pouziva frekvence okolo 70kHz Z duvodu sjednoceni technologie jsou od 15.9.2003 zrizovany jiz jen na Annex B.Je to jednodussi i pro telecom protoze nemusi instalovat dvoje karty a v pripade ze by si zakaznik chtel zridit ISDN, nemusi se menit koncove zarizeni. Otazkou zustava proc CTc nezacal zrizovat Annex A hned od zacatku-bud vnitrni bordel ve spolecnosti nebo obchodni umysl. V nekterych pripadech Annex B neni mozne zridit protoze Annex A ma diky nizsim frekvencim moznost zrizeni na delsim vedeni nez Annex B. Ano vetsina typu modemu neumi Annex A a Annex B soucasne. Je to z duvodu dodavanych cipovych sad od prednich DSL vyrobcu.Uvidime jestli se nekdy v budoucnu budou delat chipsety s podporou obou standardu. Z predchozich odstavcu take vyplyva ze Annex A nebude na Annex B fungovat a naopak. Prechod mezi jednotlivimi variantami-zkuste ohnout vaseho ISP a ten pak nasledne ohne telecom. Dle doslych zprav se to docela dari. Tady zalezi na vstricnosti ISP jestli ma chut se vasim nestandartnim pozadavkem zabyvat. Prechod je mozny a na strane telecomu to neni technicky problem(stejne jim urcite zbyly nake Annex A karty:). Osobne se domnivam ze prechod z A na B bude jednodussi nez prechod z B na A. Tak to zkuste. Preji hodne stesti.

y2k (14.6.2004 22:00:44)

Ano, děkuji za vysvětlení. Ten případ, který udáváš na konci je i můj, objednal jsem před 15.09.2003 modem router v AnneX A a nestačil jsem se divit. Ale ČTc mi vyšel vstříct a převedl mou linku do AnneX A. Ale bylo to na velmi dlouhé lokte. Mě teď ale zajímá ještě poslední věc : Rozlišuje se ještě norma AnneX B na digitální a analogovou modulaci ??? Díval jsem se na dost stránek výrobců modemů a routerů a třeba na Asusu jsou modemy v AnneX B, které jsou psané výhradně pro AnneX B over POTS a pak tam nabízejí modemy pro AnneX B over ISDN. Jen jeden typ tam je specifikovaný jako modem - router AnneX B over POTS + ISDN. Mě právě zajímá, jestli se norma AnneX B ještě neštěpí na "podnormy" POTS a ISDN (v AnneX B).

Zajda (15.6.2004 08:21:56)

Nedeli se na podnormy. POTS znamena Annex A a ISDN znamena Annex B. To s tou samozrejme analogovou a digitalni modulaci je nejaky drb.Uz jen z principu. Modulace se nerozlisuji na digitalni a analogove ale treba napr. na frekvencni,amplitudove,pulzni atd. Signal ktery hodlame namodulovat a budeme jim prenaset data bude modulovany digitalni signal. Ale treba u radia je modulovan analogovy signal nicmene se nejedna o analogovou modulaci ale o modulaci analogoveho signalu. ADSL modemy byvaji standartne vybaveny DMT(discrete multitone modulation) u nas pouzivanou modulaci a take G.Lite mene casto pouzivanou modulaci(u nas nepouzivanou).DMT ma teoretickou hranici downstreamu 8,4MB/s a G.Lite 1,5.

y2k (15.6.2004 23:23:18)

Je možné, aby tento odem na lince AnneX B, která není ISDN plnohodnotně fungoval ???? (jedná se o variantu 2 !!!) ADSL line, - ANSI T1.413 Issue 2, ITU-T G.992.1 (G.dmt) Annex A compliant for ADSL over POTS - optioin - ITU-T G.992.1 (G.dmt) Annex B/ETSI TS 101 388 / DTS TM-06006 for ADSL over ISDN (ETSI)-option - ITU-T G.992.1 Annex B - Deutsch Telecom for ADSL over ISDN (U-R2) - option ITU-T G.992.2 (G.lite), RJ-11 connector

Zajda (16.6.2004 09:02:20)

Ano Annex B funguje i na lince ktera neni ISDN. Modem vubec o ISDN nic nevi ani s ISDN nijak nespolupracuje. Je mu jedno jestli tam mate ISDN nebo obyc analog linku.Nepozna to. Od 15.9.2003 to tak funguje u vsech zrizenych pripojek.Ted uz je jedno jestli mate ISDN nebo obyc analog linku. U vsech nove zrizenych pripojek(15.9.2003) pouzijete Annex B modem. Annex B u Ctc je over ISDN and POTS;)

y2k (16.6.2004 12:23:23)

Konečně to chápu a děkuji. Takto jsem to potřeboval vysvětlit. Jinými slovy je ADSL zcela oddělené, a pakliže se nepřekrývá přes frekvence ISDN, tak je mu úplně jedno co k němu jede paralelně. Je mu dokonce jedno, zda je na lince vůbec jakýkoliv telefon zřízen. Děkuji za vysvětlení, již jsem v obraze. Modem nesu do reklamace, neboť je v pr****. D Ě K U J I !!