Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Česi nejsou hloupější, ale rozvoj internetu brzdí pochybná privatizace Českého Telecomu

Česi nejsou hloupější, ale rozvoj internetu brzdí pochybná privatizace Českého Telecomu

I (21.6.2004 14:42:44)

Internet potřebuje informační dálnici. Stejně jako dálnice pro auta, železniční cesty pro vlaky by měla i informační dálnice být v rukou státu a Telecom jen jeden z posyktovatelů připojení. To by ale nesměla chtít současná vláda Telecom prodat jako celek. Internet můžeme přirovnat k cestám. Ty jsou většinou od dob římské říše státní. Situaci s internetem v ČR můžeme přirovnat ke stavu, kdyby vláda prodala veškerou silniční síť - tj i silnice třetí třídy a všude byste platili mýtné. Situace v ČR je jako z prvobytně pospolné společnosti (=komunismu, který většina bývalých soudruhů ve vládě aktivně znala). T.j., nejsi z našeho kmene, jdeš po ubohé stezce a nesež zboží (= informace)? : "Zaplať a dej vše co máš, nebo tě zabijeme a neponeseš nic. Jinou volbu nemáš. My jsme totiž loupežníci ze Strakovy akademie!" V současné době jedinou možností jak podpořit internet v ČR je rozdělit Český Telecom stejně, jako se rozdělily České dráhy. Telecom nechť prodává služby stejně jako ČD, nebo ČSAD poskytují dopravu.

Kebule (21.6.2004 23:50:50)

no, jen si to představ kdyby měl každej Jarda doma internet... to by ty asfaltky, byly uplně zbytečný...a kdo by si kupoval Škodu Octavia?

Anonym (22.6.2004 08:02:04)

Myreku, vyjádříš se?

Anonym (22.6.2004 08:08:10)

Snad radsi ani ne ! Ty jeho plky jsou fakt dost ubohy.

Anonym (23.6.2004 12:47:37)

Souhlasím, nedají se jeho příspěvky automaticky mazat stejně jako spam?

Miroslav Šilhavý (22.6.2004 08:53:33)

Utopie. Bylo by to hezké, ale to by musel nejprve stát obětovat pár miliard do rozvoje internetu, které zaprvé nemá a zadruhé i kdyby měl, tak je nedá. Lepších řešení si já dovedu představit přinejmenším desítky, ale jen málo z nich lze realizovat bez koruny v kapse a tudíž je nereálné k nim vzhlížet. Třeba se jednou internet stane takovou nezbytností, jako je elektřina, voda, dopravní infrastruktura; ale do té doby se na internet musíme bohužel dívat jen jako na obchodní artikl.

Anonym (22.6.2004 13:26:27)

A proč by musel stát obětovat pár miliard? Vždyť místo celého Telecomu by prodal jenom půlku. Druhá půlka by mu zůstala, takže by měl ve správě dopravní i informační cesty. Žádné peníze navíc, pouze nutnost starat se o majetek = několik úředníků navíc na ministerstvu informatiky.

Miroslav Šilhavý (22.6.2004 14:54:42)

To že by státu patřila část Telecomu by státu nedalo právo o ničem tak zásadním rozhodovat.

Anonym (22.6.2004 18:09:26)

Jednou státu patří nadpoloviční většina a jako majoritní akcionář má právo takhle rohodnout. Nevídím ani důvod aby rozhodnutí ostatní akcionáři nepodpořili. Nákladné sítě budou pryč a zůstane jen zisková firma poskytující propojení. To, že do stávajících sítí bude moci přistoupit konkurence je druhá věc. A pokud ČT nevyužije své velikosti - tak by mělo vedení CT zaplatit ztátu z vlastních kapes.

Miroslav Šilhavý (22.6.2004 18:30:18)

To nemáte ale vůbec pravdu; majoritní akcionář nemá co rozhodovat; může akorát tak vyměnit vedení. A to je vše. A vedení teprve rozhoduje, ale _nesmí_ rozhodovat v neprospěch firmy nebo minoritních akcionářů; případnou škoudu by jim pak museli uhradit. Copak Vám by se líbilo, kdybyste byl menší akcionář, kdyby Vám stát snížil hodnotu akcií svým zásahem?

Anonym (22.6.2004 19:01:41)

že by změnili obchodní zákoník - "že by to byl tygr" o dělení podniku rozhoduje zásadně valná hromada, kde největší akcionář má hlavní slovo ... valná hromada ale není gruppen sex ani sraz táborníků Mirku Dušíne

Miroslav Šilhavý (22.6.2004 19:33:53)

;-) ale nemůže ani valná hromada připravit o majetek menší akcionáře; museli by být opět akcionáři v nově vzniknuvší společnosti. Naštěstí tu máme dostatek zákonů, které právě menší akcionáře chrání před tím, co Vy byste byl schopen spáchat.

Anonym (23.6.2004 10:00:17)

Rozdělení majetku na dvě části, kdy jednomu akcionáři (státu) připadne pro stát důležitá, provozně drahá a málo výnosná část (= vlastní kabely v zemi) a ostatním smetana (=poskytovatel propojení) není totéž, jako připravit drobné akcionáře o majetek, ale naopak zvedá hodnotu majetku ostatních akcionářů Hlouposti nekomentuji, nemá to význam. Vaše názory také ne. Možná jste dobrý v public relations, ve znalosti ekonomiky máte proti standardní populaci jisté významné mezery. Každý nemůže být standard, někdo je nahoře a někdo dole. To ale nevadí, ševče, drž se svého kopyta. Nechcete třeba zpívat, můžete to zkusit v Superstar...

Miroslav Šilhavý (23.6.2004 10:05:24)

Bohužel nemáte pravdu, prostě toto udělat nelze; maximálně by stát mohl určitou část odkoupit, ale jen za cenu, která by nebyla napadnutelná, jinak bysme zažili další prohranou arbitráž ;-)

Anonym (23.6.2004 12:50:19)

Prosííím zazpívej.. čeká tě hodnost generála ;-)