Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Hezký článek

Hezký článek

Hanz (15.12.2004 08:14:42)

http://www.isdn.cz/clanek.php?cid=6194 Co na to pan Šilhavý??? :-))) Zas nám bude vykládat o nákladech které potřebuje při pronájmu CTc uhradit? :-))) Myslím že náklady jsou všude stejné, ale u nás vládne telekomunismus pod vedením Standy a proto se asi nikdy odpovídajícího přípojení nedočkáme. Vždy budem pět deset let pozadu!!!

Miroslav Šilhavý (15.12.2004 08:43:50)

Nojo, strašná tragédie, že jsem o dobrejch dvěstě kaček za británií ;-) a se skluzem necelého roku ;-) Asi napíšu článek o tom, jak jsou v Británii uměle držené ceny pečiva, když náklady jsou mizivé ;-)

Hanz (15.12.2004 10:23:29)

No myslím že říct že máme skluz necelý rok je hodně odvážné a myslí že ani vy tomu sám nevěříte že za rok bude u nás ADSL v takové nabídce jako v Británii (techniké parametry, cena, atp). Použití pojmu uměle držené ceny je směšné, je vidět že jste asi moc v zahraničí nepracoval a nepracujete, jinak by jste takový blábol nemohl říct. (vaše argumenty jsou něčím hodně podbné argumentaci pana Crhy z CTc :-) ) Doporučuji na rok na dva vycestovat za prací do Francie, Britanie, Švédska, atd. pak pokud budete upřímny tak budete mluvit jinak!

Joli (15.12.2004 11:01:46)

Že na toho prudiče vůbec reagujete?Mele akorát nesmysly, aby prostě byl středem pozornosti.

Hanz (15.12.2004 13:01:17)

Myslíte že větší vyžívání internetu je nesmysl!? Chcete říct že při technologických podmínkách ADSL jako je u nás v podání CTc je možné využívat možnosti internetu jako v okolních zemích?!?! Proč lidé když mohou využijí jiný druh připojení než od CTc (kabelovka, ADSL od telenoru, bezdrát, atd.) To sou pořád nesmysli které není třeba řešit? Tímto se maximalizuje zisk pane Šilhavý? Jestli ano tak nás poučte a rozveďte dle které ekonomické teorie se takto maximalizuje zisk??? To co tady předvádíte je jsou jen slova do prázdna a úmyslné opomíjení fakt, která hrají proti českým občanům! Doufám že se aspoň v jednom zhodnem že internet je nástroj který má lidem usnadnit život a hlavně funguje jako slvělí informační nástroj!!! (ne v podání CTc! :-)) )

Miroslav Šilhavý (15.12.2004 13:15:12)

Šmarjá, vždyť lokální kabelovka, bezdrát atp. budou muset navždy být levnější nebo kvalitnější než globální služba! Kdyby Telecom dával ADSL za 50 Kč, kabelovka bude _muset_ svoje služby prodávat 45 nebo dávat dvakrát vyšší rychlost za 60! Kdyby tomu tak nebylo, zůstal by tu už jen ten Telecom! Zisk se maximalizuje tím, že z trhu si vezmete co největší sousto, které má v daném počtu nejpříznivější poměr nákladů vůči výnosům. Je naprosto jedno co si myslíte o tom, jak by kdo vydělal slevněním služeb, věřte, že oni to mají spočítáno lépe. A pokud si myslíte, že ne, myslím že s dobrým investičním plánem prorazíte bez problémů do vysokého managementu. Proti českým občanům? Ale kdepak. Nezaměňujte deset miliónů lidí s pár křiklouny, kteří si musí vybít svoje infantilní frustrace ve fórech. Až bude mít většina lidí doma počítač, pak teprve může nastat situace, kdy většina lidí bude chtít být na internetu a pak teprve bude, jak to nazýváte, internet v zájmu českých občanů. Do té doby ne. V poslední větě se s Vámi shodnu. Nicméně zastávám názor, že každý jednotlivec by měl v rámci vlastní zodpovědnosti zhodnotit, jaký pravidelný náklad na připojení mu nakolik zkvalitní život a podle toho se rozhodovat. Mě by např. zkvalitnila život nová Škoda Superb. Mám kvůli tomu zakládat fórum a řvát, že stát nezajišťuje v zájmu občanů velká auta za cenu malých?

Hanz (15.12.2004 13:45:34)

S tou obchodní strategií se opravdu neshodnem, ale myslím že kdyby se u CTc umazali dotace od statu tak hovorite jinak, podle mnou dostupných informací je jejich strategie spatna a z dlouhodobého pohledu tragická. Ale to úkáže čas, až CTc nebude pravidelně dotováno státem a bude muset hospodařit z toho co si vidělá. (zda něco vůbec vidělá) Co se týče vašeho pojmů pár křiklounů, by mě zajímalo dle čeho usuzujete, zda podle návštěvnosti na dsl.cz :-)) nebo něčeho jiného, těžko říct. Ale obecně mladší generace lidí, kteří nebydlí v velkých městech volá po kvalitním a dostupném připojení na internet. Je jasné že pražáci :-) ne, ale jinde ano. A nemyslím že je jich jen pár jak popisujete. S tou investicí si myslím že se to začíná měnit, myslím že užvatel je ochoten tu tisícovku až patnácet za připojení dát, ale to co předvádí CTc není připojení za 1500!!! Agregace hrozná, omezené porty, atp. Mělo by být jen na uživateli jak svoje připojení využije a ne aby ISP je nějak omezoval!!! (Toto neplatí jen na CTc) S tou kabelovkou souhlasím, ale co Telenor :-))), ten musí být také vždy s výrazně lepší službou levnější!!! Zde by mě zajímal váš názor. Když porovnáte parametry těchto dvou ADSL tak si musí uživatel pomyslet že se CTc zblánil! Bohužel to není dostupné všude, jen ve velkých městech a zbytek musí vycházet z nabídky CTc!!!

Miroslav Šilhavý (15.12.2004 14:07:08)

Strategie - co dodat? To ukáže fakt jen čas. Podle čeho usuzuju křilouny? Mno na tisíce lidí to zde ve fórech nevypadá ;-), pomalu ani ne na stovky. Kromtoho vyjdeďte mimo Prahu, vezměte zcela náhodně 100 rodin a zjistěte, kolik procent internet vůbec zajímá a kolik z těch ostatních je ochotno platit více jak 300 Kč. ČTc za 1500 - mnojo, jenže to se zase dostáváme na začátek. Kdyby se na nejzákladnější služby nenalepili ti, kteří tam nemají co dělat, byly by všechny služby lepší. Na jednu stranu obdivuju Telecom v tom, že neustoupil tlaku pár jednotlivců, kteří to kazí většině. Na uživateli by naopak mělo být to, aby si pořídil připojení odpovídají jeho potřebám a nebo se smířil s omezeními. Ovšem omezení nesmí být jen forma buzerace! Musí v rámci specifikace služby zlepšit kvalitu těm ostatním a ne jen postiženému jednotlivci zkazit náladu. Není to dlouho co zde bylo UPC předhazováno jako král v poskytování připojení. Tvrdilo se zde, jak UPC nemá zapotřebí nic omezovat atd. Taky zde byly názory, že průměr dat na osobu u UPC je kolem 20 GB. To jsem vyvrátil (průměr na osobu se ukázal být někde kolem 2 GB). A ejhle, přesto UPC zavedli limity! ADSL by prospělo, kdyby nějaký ISP začal být důsledný a v rámci toho, co je schopný poskytnout, hlídal, jaké zákazníky má, a ty ostatní přesvědčil na lepší službu, nebo se s nimi rozloučil. Bohužel, tomuto stojí v cestě prachobyčejná lidská slabost. ISP se předhánějí v cenách, někteří ADSL prodávají dokonce pod nákupní cenou. A v této situaci se ani nedivím, že si nechtějí dovolit připravit se o jedinou duši. Telenor? Bohužel zatím nemám názor. Jejich pokrytí je spíše symbolické a to jen v lukrativních oblastech. Kromtoho jsou to v podstatě zaváděcí služby/ceny. Vzpomeňte si jaké ceny měl Paegas nebo Oskar, když začínali...? Podle toho si zatím nedovolím soudit. Domnívám se však, že se Telenor zaměří především na firmy, které paradoxně chtějí nejméně dat a platí nejvíce peněz (a nevyžadují nic jiného než spolehlivost).

M (15.12.2004 16:14:28)

A napadlo Vas nekdy, ze nekdo ma traffic 2 GB ne proto, ze chce, ale proto ze je omezovan ISP a tlacen, aby to neprekrocil? To pak nemuzete vyhodnocovat jako smerodatny prumer. Chapu, ze limity a FUP byt do urcite miry musi. Ale ne prasacke jako u CT. 20 GB a pak pokles na 64 kbps u UPC se mi jevi jako celkem solidni.

Miroslav Šilhavý (15.12.2004 16:27:18)

A nepřijde Vám trochu zvláštní, že na UPC byl průměr 2 GB na hlavu v době, kdy neměli žádné limity, žádnou FUP?

Anonym (15.12.2004 20:08:49)

já mám na IE512 průměr 25 GB/měsíc jenom proto, že mne telekom nechá jen 1 den v týdnu na rychlém netu a pak mne vyfakuje. A pokud uživatelé UPC neumí net používat a mají tak malý traffic, tak je to jenom jejich mínus Chci od telecomu nabídku srovnatelnou s telenorem.

Forest (15.12.2004 20:22:48)

To, že má někdo tak malý traffic neznamená, že neumí používat internet. Znamená to jen, že ho využívá jinak než ty.

Anonym (16.12.2004 07:34:28)

Je to jako když si koupíč novou televizi Telekom říká: dívejte se na teletext, jinak vaše rodinná kasa zbankrotuje Telenor říká, klidně si pusťte i zvuk, je to za stejné peníze no a ve Švédsku vám řeknou a za stejné peníze je to opravdu televize, můžete si pustit i obraz (v Japonsku pak několik kanálů najednou) Mnoho lidí využívá intenet jinak jenom proto, že jej k tomu nutí svojí zku*venou obchodní politikou telecom

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 08:45:09)

Jenže on je trochu rozdíl, když někde mají sosače jednoho ze sta nebo jinde 8 ze sta. Ono pak je to celé osmkrát někde jinde. Pak máte i prostor pobízet další zákazníky, protože víte, že máte pořád dost rezerv. V některých zemích prostě limity zavádět nemusí, protože by jim to přineslo změnu jen o pár procent. V některých zemích je zase zavádět musí. Jen pro příklad Holandsko nebo Rakousko.

Tlama (16.12.2004 09:05:28)

A co s barevnou televizí, když ta černobílá bohatě stačí. Vše je o tom, jestli chce telekomunista vidělat nebo si na to jen hraje.

Tlama (16.12.2004 09:52:30)

heh, samo, že vydělat

Hanz (15.12.2004 20:12:13)

Ono to není jen o limitech ale i kvalitě a v té CTc hooooodně zaostává a myslím že umyslně. Co se týče UPC ano limity překvapili hodn klientů, ale na druhou stranu zas pravidelně zkvalitňují služby (např. bezplatným zvýšením rychlosti, atp. ) a to zákazník dokáže ocenit. Můžete uvést co CTc udělal za poslední rok pro své zákazníky???

Anonym (15.12.2004 20:47:21)

Tak do třetice nemůžu souhlasit. Mám od Telecomu IOL Broadband 512/128 3G a nezaznamenal jsem zatím jediný výpadek (výpadky Radius serverů se mne netýkají neb jsem připojen stále). Pingy mám v ČR okolo 18 ms a do zahraničí cca 50ms. Hry nelagují a UDP pingy jsou hodně podobné. Stahuji cca 52KB/s. Žádné blokované porty. A teď mi řekněte, na co si mám u Telecomu jako stěžovat......maximálně na omezený objem dat, ale straním se P2P, hodně diskutované Net radia a televize si občas poslechnu a co se týče RASu a eventuelních updatů.......když překročím 3GB tak si ty 2 stovky za dalších 5 GB v klidu zaplatím....

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 08:34:10)

Myslím že se stačí podívat na vývoj velkoobchodní nabídky RAO od začátku ADSL u nás. Nebo jestli chcete, tak i na portfolio nabízených koncových služeb.

M (16.12.2004 09:09:44)

V te dobe jsem to dost sledoval, vedl jsem i diskuzi s jednim vyse postavenym clovekem z UPC (operatori jen mlzi a nic nereknou) a dle techto informaci to nebyly 2 GB, ale 5 GB. Navic nabidka na Internetu, pozadavky zakazniku a tedy pozadavky na objem dat neustale rostou. Chapu, ze za 1000 Kc dnes nelze mit 100 - 200 GB traffic, ale 20 GB je omezeni, se kterym se da hospodarit (3 GB opravdu ne). Jak jsme rikal, FUP 64 kbps s rozumnym limitem prijimam, FUP s depriorizaci, zrcadly, 50 MB za 3 hodiny a jine prasarny jiz degraduji sluzbu na tolik, ze nelze hovorit o non-stop pripojeni.

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 09:14:52)

Pořád ale mluvíte o entry-level službě, která je určená pro ty nejméně náročné! Nad základním tarifem (když to budu brát podle RAO) stojí ještě čtyři další lepší služby!

M (16.12.2004 11:57:28)

Vy ale tedy jinymi slovy tvrdite, ze struktura nakladu CT je takova, ze za dodatecnych 15 kbps "garantu" (pokles agregace z 1:50 na 1:20) musi zvysit cenu na priblizne dvojnasobek (nejmene o 1000 Kc). To ale znamena, ze jeho zejmena paterni site jsou tak slabe, ze vice nezvladnou (tomu neverim) nebo ma marzi na konektivite v radech stovek (az kolem tisice) procent.

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 12:10:32)

Nejde o to, jak jsou silné páteře, přeci. Jde o to, kolik stojí vybudovat a udržovat megabit v průměru v celé ČR, jak dlouho páteř technologicky vydrží bez nutnosti přestavby a o to, aby na ní zbyly další rezervy pro další předpokládaný vývoj. Nechápu jen jednu věc. Když tedy tvrdíte, že je ADSL tak šíleně předražené, jaktože už dávno u nás nestojí fůra konkurenční sítí založených na jiných technologiích?

Anonym (16.12.2004 12:14:37)

protože se nedostanou k poslední mili za cenu , která by odpovídala tarifu home mini po odečtení předplaceného telefonního volání.

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 13:17:15)

A když je to tak levné, proč si nenatahají vlastní rozvody, popř. proč neposkytují na jiných technologiích?

Anonym (16.12.2004 14:06:33)

Protože poslední mili jsme si zaplatili z daní. Po kuponové privatizaci pak polovina poslední míle je zaplacena z daní. A pokud někomu 100% nebo 50% investice zaplatí stát,tak nešťastník konkurent, který musí platit investici celou se může jít klouzat...

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 14:19:28)

Jenže to je bohužel holý fakt. Stát to telecomu dal a dostal to, co si nadiktoval. Obávám se, že to je už uzavřený "obchod". Mimochodem Telecom zase na druhou stranu musel natahat kabely (skoro) do každé zapadlé vísky.

Joe (16.12.2004 19:24:57)

Tak na to už Míra neodpoví.Na to zapomíná účelově.Stále mele proč si nanatahají vlastní rozvody.Jasně oni za svoje a telhnus za naše.Je zbytečné se sním bavit.

Miroslav Šilhavý (16.12.2004 20:10:42)

Dobře, vemte to z druhé strany - odečtěte od nabídky Telenoru cenu, kterou platí za poslední míli do kapsy Telecomu; vidíte snad nějaký zázračný výsledek? Já tedy ne. Diskuse o "zlém" Telecomu jsou naprosto zcestné. Bavíme se pořád o rozdílu nějakých dvou stovek, které představují v LLU jedinou překážku. A předhazováno mi tu už bylo více než dost věcí, jen si vzpomeňte na UPC, které nakonec zavedlo limity taky, nebo si vzpomeňte na Bluetone Angel, který skoro nefunguje. Stejnětak se podívejte jaká je nabídka bezdrátových připojení seriózních poskytovatelů (nemluvím o těch, kteří přeprodávají bůhvíco). Dále naprosto opomíjíte fakt, že češi jsou svým (negativním) způsobem vyjímeční uživatelé internetu. Tolik "posluchačů rádia" a "sosačů linuxu" snad není na celém světě, než kolik se jich prezentovalo jen tady. Dále mi ukažte na zemi v Evropě, kde by si tolik firem dovolilo objednat základní variantu ADSL určenou pro domácnosti (nutno však přiznat, že ve světě by to ISP odmítl prodat). Myslím že se zde nevyhýbám žádné reakci, Joe, jen čas od času poukazuju na očividnou nesoudnost pisatele. Konkrétně v tomto případě si stojím za tím, že např. na městských sídlištích by se ISP vyplatilo natahat si vlastní "poslední míli", kdyby to bylo takové terno, jak Anonym popisoval. Ale i tam se ISP vyplatí si zaplatit za, podle Vás, předražené LLU. Takže co si o tom myslet?

M (17.12.2004 08:04:00)

"Bavíme se pořád o rozdílu nějakých dvou stovek, které představují v LLU jedinou překážku." Neni jedina (jeste je tu 10 000 poplatek), navic nejde o 200, ale 400. Tyto castky by umoznily vyrazny narust kvality pri zachovani ceny. Je zajimave, jak Vas drazdi nabidky levneho a kvalitniho netu (jako mych 128 kbps, agregace 1:3 za 400 Kc, no limit). Tento "preprodejce" nakupuje konektivitu od Broadnetu (tusim, ze clen NIXu) dle mych odhadu v desitkach Mbps, mozna vice.

Miroslav Šilhavý (17.12.2004 12:11:56)

Nedráždí. Jen prostě vím, kolik je zde velkých ISP, kteří nakupují v řádech megabitů. Kromtoho vím stále, kolik stojí megabit, kolik stojí správa, administrativa atp. Postavte se realitě tváří v tvář a buďte hodně rád, že máte net, který Vám vyhovuje. Ale zároveň počítejte s tím, že to nemusí vydržet. I kdyby to byly 400, pořád mi tu chybí hojné zastoupení uživatelů na dražších tarifek, kde se i ty 400 ztratí.

M (17.12.2004 13:01:15)

Takze Vy predpokladate, ze kvalita pripojeni v CR pujde dolu, zatimco jinde ve svete diky novym technologiim stoupa? To tady ale neco nehraje... Ale realitu ja vidim, rozdil je v tom, ze Vy mate vzor v prikladech, kdy to nejde, ja kde to jde. Znovu bych musel opakovat otazku. Je nakladove opodstatnenych dodatecnych 15 kbps za nejmene 1000 Kc, kdyz to vsichni (vcetne Telenoru, vyuzivajici posledni mili CT, umi mnohem levneji)?

Miroslav Šilhavý (17.12.2004 14:44:55)

Já tvrdím jen jedno - nejdříve musíte prodat vlak zboží na to, abyste z dalšího vlaku mohl prodávat levněji. Mimochodem, nákladově opodstatněných není jen těch 15 kbitů, ale musí narůst i strop linky, na což jsou potřeba na páteřích rezervy. Mimochodem, 64kbit garantované linky se stále ještě prodávají za nějakých 5000 Kč. Nepřijde mi to tedy v disproporci. Když to Telenor umí levněji, pak tu přeci není problém. Existuje alternativa, a o to jde. Nebo máte pocit, že je potřeba mít víc?

M (17.12.2004 15:58:57)

No nevim, muj ISP nabizi garant 128 kbps pro konecneho zakaznika za 2000. Navic ta cena je v rozporu s Vasimi drivejsimi udaji. Proc stale nevidite zadny problem na strane CT? CT ma ekonomicky stale monopol (to ze pravne jiz ne je sice hezke, ale nepodstatne). Stale vyuziva toho, ze vlastni draty a tezi z neschopnosti regulatora. Zakaznici neplati adekvatni cenu za danou sluzbu nebot je v ni zahrnut monopolni zisk.

Mirek (19.12.2004 12:37:52)

Když tvrdíte,že víte,kolik stojí 1Mb,jak můžete napsat toto? (64kbit garantované linky se stále ještě prodávají za nějakých 5000 Kč. Nepřijde mi to tedy v disproporci.) Cena při odběru nad 100Mb,je za 1Mb méně než 1000,-Kč. Plně chápu,že se musí zaplatit veškeré investice vložené, ale při tom omezení dat spojené agregací to už snad musí mít dávno vrácené,nemyslíte? Příklad: Já mám 512Mb linku bez omezení dat za 3.500,-bez dph. Je to přez breeznet a přez wifi nás to sdílí 10-12 lidí. Nikdo si neztěžoval a všichni připojení jsou velmi spokojení, jak s cenou,tak s rychlostí.Pokud někdo umí počít,tak si jednoduše spočítá,že můj poskytovatel má minimální zisk 600% což musí stačit na pokrytí jeho investic,jinak by to nedělal,že?Nevěřím,že ct má tyto zisky menší,tak nevidím proč by nemohl nastavit lepší podmínky-ale když je někdo hladovej,tak to se nedá nic dělat.

Anonym (19.12.2004 15:46:43)

jenomze ono je rozdíl natahnout si breeznet a neco jineho je to poskytovat kabelem, rovněž jste jaksi opoměl, že ono sdileni jste si nainstalovali sami a neinstaloval vám to provider a rovněž je neco jiného budovat onu 512 Kbit/s linku (nebot se domnívám že máte 512 Kbit a ne 512 Mbit) a ne jen poskytnout portovou cenu za 100Mbit internetu. Rovněž je rozdíl (a velký) v úrovni služeb mezi 512 kbit za ADSL a 64 Kbit pevného okruhu.....to ani nemůžete srovnávat

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 07:58:20)

Já sám to vím. Jen mi uniká, co jste tím chtěl říct. Jestli narážíte na to, že telecom provádí agregaci na své straně, tak vězte, že je to především výmluva ISP, kteří nechtějí investovat ani kačku do rozvoje sítě.

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 08:01:55)

;-) Váš poskytovatel má z Vás zisk někde kolem 15-20% maximálně. Co pořízení zařízení? Co pronájmy a údržba prostor technologií? Atd atd. Pokud Vám jede linka 512 kbit agregovaná 1:12 bez problémů, jistě mi musíte věřit i to, že agregace 1:50 nebude zas takový průser, jen kdyby ISP trochu provoz ošetřili. Nevím kde se dá odebrat 1Mbit pod 1000 Kč, řekněte mi, jdu ho hned nakoupit!

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 08:05:27)

Proč nevidím takový problém? (problémy vidím, ale jiného rázu) Protože za léta, co tu ADSL už je, šly ceny výrazně dolů a parametry nahoru. Jen si projděte podmínky od RAO I do teď. Nevidím tam taky zas takový monopolní zisk. Konkurence možnosti má. Má je dokonce dvě - RAO a LLU. Obě varianty regulátor schválil. Tudíž musím považovat, že Telecom v oblasti ADSL monopol nemá, nebo by ho mít nemusel, kdyby se nějaký ISP rozhodl do ADSL, technického vybavení, nastavení systémů, marketingu a reklamy nainvestovat tolik, co Telecom. Přijde mi strašně jednoduché ze strany 90% ISP sedět na zadku, nic nedělat a čas od času prohlásit, jak je Telecom dusí.

M (20.12.2004 08:11:00)

Jen opravim preklepy. Misto 512 Mbs jste asi chtel napsat 512 kbps a 600 procent zisk by lepe vyjadrilo 600 procent marze na konektivite. Jinak naprosty souhlas. Vami uvadene ceny odpovidaji udajum ktere znam ja. Jsou ovsem v primem rozporu s Mirkovymi. Mirek tedy tvrdi, ze sit CT je (neverim) v tak katastrofalnim stavu, ze nezvladne vyssi datove toky a tedy pokles agregace bez v podstate vybudovani uplne nove infrastruktury. Na coz nestaci ani nynejsi marze CT na konektivite kolem 10 000 procent (pokud vezmu 1000 Kc za 1 Mbps pri odberu nad 100 Mbps).

M (20.12.2004 08:19:23)

Jen opravim preklepy. Misto 512 Mbs jste asi chtel napsat 512 kbps a 600 procent zisk by lepe vyjadrilo 600 procent marze na konektivite. Jinak naprosty souhlas. Vami uvadene ceny odpovidaji udajum ktere znam ja. Jsou ovsem v primem rozporu s Mirkovymi. Mirek tedy tvrdi, ze sit CT je (neverim) v tak katastrofalnim stavu, ze nezvladne vyssi datove toky a tedy pokles agregace bez v podstate vybudovani uplne nove infrastruktury. Na coz nestaci ani nynejsi marze CT na konektivite kolem 10 000 procent (pokud vezmu 1000 Kc za 1 Mbps pri odberu nad 100 Mbps). Take si nelze nevsimnout jak Mirek chyta za slovicka, misto reakci na pro neho tvrda cisla. Pokud verite Mirku, ze CT jiz nema monopol, tak je to smutne. A smutnejsi o to vice, kdyz povazujete rozhodnuti regulatora a priori za spravne a berete ho navic jako fakticke zruseni monopolu. To uz snad nemuzete myslet vazne.

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 11:20:05)

Pokud automobilka vyrobí 2x více aut než potřebuje, znamená to že _musí_ je prodat za nižší cenu, nebo že se _může_ pro to rozhodnout? Jinak nechápu Vaši poznámku o stavu a kapacitách sítě ČTc. Dále si pletete dojmy s pojmy; u ADSL zdaleka největší část ceny tvoří trasa a nikoliv cena konektivity. Ať už stojí megabit 1000 Kč nebo 3000 Kč, v ceně ADSL hraje relativně malou roli. Rozhodnutí regulátora nevím jestli je bez chyb nebo ne; nicméně těžko bude regulátor určovat ceny připojení k internetu. Regulátor se maximálně postará o to, aby konkurence měla stejné šance jako Telecom. A regulátorovi už je jedno (a musí být jedno) jestli všichni prodávají ADSL za 100 Kč nebo za 10000 Kč. Když se podívám na koncové ceny ČTc ADSL a konkurence, nevidím, že by je konkurence musela nasazovat vyšší. Naopak ČTc patří spíše k těm dražším. Takže mi tu netvrďte, že konkurence nemá prostor. To by jinak museli mít ceny vyšší. Zdá se mi spíš, že namísto toho, abyste zformuloval nějakou souvislejší myšlenku, hledáte střípky odlomené od celku, na kterých ukazujete na ten "zlý Telecom". Projevte trochu víc soudnosti a formulujte trochu přesněji a v širším kontextu!

M (20.12.2004 12:53:48)

Pominu Vase osobni utoky a pokusim se o vecny komentar. Vase argumentace je zalozena na stale stejne myslence, kterou ovsem vehementne popirate. A to, ze snizeni agregace na polovinu vyzaduje kvuli stavu, kapacite site CT atd. vice jak 100 a vice procentni narust ceny, aby mohl CT udrzet (vybudovat, posilit) site, aby to zvladly. Jinak argumenty o drahe konektivite jste sem vzdy prinasel Vy (napr. nesmysly jako garant 64 kbps za 5000). "nicméně těžko bude regulátor určovat ceny připojení k internetu. Regulátor se maximálně postará o to, aby konkurence měla stejné šance jako Telecom" Problem je v tom, ze Vy asi nerozlisujete mezi monopolem "ekonomickym" (ten stale trva) a "pravnim" (ten jiz ne). Regulator ma mit na ceny v pripade monopolu vliv, to se pletete. Ma tlacit na snizovani monopolniho zisku, tedy napr. poplatek za LLU by mel vychazet z opodstatenych nakladu + obvykly zisk. Resenim je samozrejme oddeleni site, ale toho se asi nedockame.

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 13:07:28)

Neměla to být urážka. Jen jsem Vás chtěl trochu přimět k většímu rozboru ;-) Netvrdím, že jejich sítě by nezvládly méně agregované služby. Jen tvrdím, že to není o tom, co zvládají sítě, ale o tom, jak se co dá prodat (určeno poptávkou a ziskem). Jinými slovy, byl byste spokojenější, kdyby Telecom rezervy opravdu neměl, nebo Vás drtí jen to, že je (asi) má, ale že je nechce rozdat? Mimochodem uvědomte si, jakým tempem narůstají datové toky v sítích a to, že když dnes nakoupíte jakékoliv zařízení, je prakticky za dva roky na vyřazení. Regulátor má mít vliv na ceny věcí, které se bezprostředně dotýkají spotřebitele. Proti tomu nic. Jak ale vysvětlíte, že alt. operátoři jsou i tak schopní jít s cenami výrazně dolů? A jak byste si tedy představoval určení oprávněné výše nákladů? Protože mě nenapadá jiná možnost, než že to někdo, tedy regulátor, odsouhlasí. ?

r@ze (21.12.2004 09:10:42)

Protoze nikdo nezdedil natazene kabely jako CESKY TELECOM, pricemz naklady na vybudovani teto infrastruktury platil "stat." Cili ti, kteri nyni podle VAS nechteji platit za kvalitnejsi sluzby. **RZ**

r@ze (21.12.2004 14:21:40)

Hmm. UPC zavedlo limity. Jenze za 1300Kc ma clovek prakticky neagregovanou 2Mb linku s limitem ( a to jsem jeste neslysel, ze by byl nekdo nejak postihovan za prekroceni) nekde na 40GB dat. O necem takovem se nemuze zakaznikum CESKEHO TELECOMU ani jen zdat. Proto jsem take udelal logickou vec. Hned jak se UPC dokodrcalo az k nam, rusim ADSL i pevnou linku. A CESKY TELECOM i s VAMI muze jit uplne klidne do pr..e! :o) **RZ**

Anonym (22.12.2004 16:58:23)

no jasne, Telecom sdedil polozene kabely....jen je smula, ze nektere jeste pamatovali Hitlera a proto se jaksi nehodí pro současné technologie.......rovněž sdědil i telefonní ústředny (věděli jste, že až do 90 let minuleho století se používaly ústředny, které jako první dovezli náckové během okupace od Simense?) a jak pozoruju, najednou mame na žadost vlady dostupné všude ustředny digitalní....hmmmm to je Telecom asi dostal od výrobce zadarmo.....tedy alespoň podle vás..

M (16.12.2004 14:17:56)

Ale vzdyt tu ty zastupy jsou. WiFi ma u nas naprosto neuveritelny rozsah. Na klamavou reklamu CDMA se nachytalo spousta lidi, nebot uverili, ze dostanou konecne neco lepsiho nez ADSL, kabelovky sice nejsou vsude, ale kde jsou rychle expanduji a doslova ADSL drti a pak jsou tu alternativni ISP, kteri by za nakladove podlozene ceny za LLU radi sluzby nabizely. Neni mozne platit skoro dvojnasobek za cast pasma ve srovnani s pausalem co plati zakaznik za telefon. To je zlodejna, nakladove neobhajitelna a jeji jediny smysl je branit konkurenci. Patere CT jsou pry slabe (ATM 155 Mbit). A stale jste mi neodpovedel proc u CT stoji 15 kbps 1000 Kc. Bud je to katastrofalne nizkou kapacitou siti nebo zlodejna. V prvem pripade to znamena opravdu "skvelou" investicni strategii CT, kterou zde neustale hajite (na kterou ovsem doplati v budoucnu CT nebo jeho zakaznici). Ke druhemu pripadu neni potreba co dodavat, jen ze je to otazka nefunkcni regulace monopolu.

r@ze (21.12.2004 09:01:33)

Hmm. O.K. Mejme prumerny mesic o 30 dnech. Pri vami zcela nepravdive udavanem limitu u UPC 2GB/ mesic to prostou matematikou (tentokrate deleni) vychazi cca na 67MB dat za jeden den. Opravdu si nemyslim, ze takovy internet by si nekdo ani ne tak rozumny, jako vubec slusne vychovany, kromne ovsem VAS a CESKEHO TELECOMU, dovolil oznacit za vysokorychlostni, nebo dokonce neomezeny. Ono to totiz nejde ani pri dvoujnasobnem objemu stazenych dat za mesic (rada ADSL), dokonce ani trojnasobnem(snad vysokorychlostni, ale omezeny). **RZ**

Miroslav Šilhavý (21.12.2004 10:33:28)

Nemluvil jsem o limitu ale o průměru. To jsou dvě rozdílné věci, kromtoho to bylo v době, kdy UPC limity nemělo. A jak vidíte, tak v průměru byli lidi asi jinačí než si myslíte Vy. A mrkněte se, jak to mají např. v Rakousku a Holandsku (kolébka UPC). Asi budete muset trochu změnit svoje názory.

Anonym (15.12.2004 20:35:54)

no nevim, ale nvsiml jsem si, ze by mi Telecom omezoval nejake porty.....

Anonym (15.12.2004 20:33:38)

alespoň jsi si zvolil dobrou přezdívku, tvoje gramatika je naprosto šílená

Miroslav Šilhavý (15.12.2004 11:27:03)

Jen se mi nelíbí, jak se tu z komárů dělají velbloudi. Před rokem se tu stejně jako dnes předhazovala Británie jako vzor. A ejhle, už to nestačí, protože Británie schválila něco nového. Nemá vůbec smysl přirovnávat české poměry k zahraničí; v zahraničí daleko více lidí hned od počátku zaplatilo za ADSL daleko víc; taky nenakupovali jen ty nejlevnější služby. Prostě jsou zvyklí platit. Mno a jakmile se služba trochu rentuje, pak je prostor na pokrok. Bohužel, zde to vypadá tak, jako bychom byli národem zabedněnců, kteří nevidí dál než za plot vlastního domu. Těch řečí co jsem tu slyšel, jak by se měl chovat stát... Stát který nemá na to, aby zaplatil vystudované lékaře, který nemá na investice do dopravy atp, by měl najednou dávat na nějaký internet. Celé tyto diskuse nikam nevedou, pakliže si nepřipustíte, že chování čechů je prostě diametrálně jiné než v zahraničí. U nás se prakticky zásadně nakupují nejlevnější služby. Znám fůru firem, které by měly být na nejdražším ADSL ale jedou na 512/128 1:50. A proč? Protože tu chybí kultura chování a protože se ví, že ISP to řešit nebudou.

M (15.12.2004 12:05:53)

Castecne mozna mate pravdu, ale tak jednoduche to neni jak pisete. Zde je hlavni problem v naprosto nezvladane regulaci monopolu. A to vy neustale a nepochopitelne opomijite.

Miroslav Šilhavý (15.12.2004 12:43:17)

Jenže monopol nelze regulovat účině, dokud jde státu o zisk z prodeje! Stejnětak se staví do cesty blbiny typu "univerzální služba". Každý tento detail nás vede dál a dál od toho, aby stát mohl účině a zároveň férově monopol regulovat. K čemu je regulace, když si velkou část nákladů nechají zadotovat do univerzální služby? Takže: souhlasím s Vámi, že problém je daleko složitější. Stále však tvrdím to, že většina názorů zde by nejradši řešila situaci od konce a ještě vetšími oklikami než kterými to jde dnes.

r@ze (17.12.2004 12:53:51)

Naprosty nesmysl. Zcela zrejme internet v podani Ceskeho Telecomu ye jednoduse tak nehorazne drahy, ze vzhledem k kupni sile obyvatelstva vetsina proste na vice, nez na jeho i tak mizernou, jenze nejdostupnejsi a nejlevnejsi variantu proste nema. Vsimnete si, ze spousta lidi plati okolo 1100Kc za ADSL, ktere jim nevyhovuje a to pouze proto, ze nemaji jinou alternativu. A jeste aby byli vdecni Telecomu, ze k nim ADSL lze zavest. Tam, kde ye UPC, po nejakem ADSL ani nevzdechnou, i kdyz cenove to vyjde priblizne stejne. Jenze za cca 1100Kc dostanou pouzitelny internet, prakticky bez datoveho limitu, skutecne rychly. A navic si UPC o zakazniky pecuje, ziskava aktivne nove a jeste ye motivuje ruznymi bonusy. Nevim, kde se v zahranici platilo za ADSL daleko vice nez u nas, prakticky nikde na svete neni ADSL tak drahe, jako u nas, prestoze technickymi parametry to nase od CT vyrazne zaostava. Dokonce i SR nas v oblasti ADSL zacina valcovat. Nevim, jak muzete prave vy o nekom rozhlasovat, ze ye zabednenec, sam jste vyslovene typickym prikladem jednoho takoveho. Kazde male dite vi, jak to s CT u nas ye. Nevim, proc do toho pletete stat, to ze hospodari s dluhy vi take kazdy, ale vlastne jedine co bychom od statu chteli ye to, aby konecne to osklive prerostle dite Telecom, ktery nikdo nechce a nikdo o nej proste prodal. Az bude nekomu patrit, tak se konecne pohnou ceny, protoze jinak se jednoduse polozi. Az bude mit Telecom v nabidce kvalitni internet za odpovidajici cenu, to znamena za 1000Kc alespon 2Mb/256kb bez limitu, tak mu ji rad zaplatim. Ale to drive prestanete vy tady psat ty svoje nesmysly, ze? **RZ**

Miroslav Šilhavý (17.12.2004 14:40:46)

Kupní síla nemá co společného s daným problémem. To je obchod. Ber a nebo nech být. Není zde (možná bohužel) jediný důvod, proč by se měl stát míchat do ADSL. Stát by měl akorát zajistit, aby Telecom dal všem alternativním operátorům prodávat stejné služby za stejné ceny se stejným ziskem; pochopitelně tím myslím i možnost, aby si alt. op. mohl rozhodnout, jaké technické parametry službě nastaví. Ale budou-li 2x lepší, je na místě 2x vyšší cena. Rozhodně to neberu jako odůvodnění toho, proč hodně zákazníků má pro svoje nároky zcela nevhodnou službu. Co se týče UPC - zaprvé se o svoje zákazníky zas tak moc nestarají, síť prakticky nerozšiřují a jediné co dělají je, že zvedají rychlosti a snižují limity. Ani oni to jinak nedovedou. 2Mbity za cenu, kterou byste chtěl, tj. do 1000 Kč bude možné poskytovat právě až lidé pochopí, že pro větší sosání budou potřebovat zase víc. Takhle to funguje ve světě. Do 1000 Kč v přepočtu na dobu ve které žijeme (za 2 roky to bude u nás i ve světě zase jinde), by bylo potřeba, aby průměr na takové službě byl něco kolem 2GB za měsíc. Nebudete mi snad tvrdit, že ve světě se prodává jen "úžasné" ADSL, které vytlačilo kompletně garantované linky, které se staly nepotřebné? Pokud se mnou souhlasíte, že garantované linky se prodávají i ve světě, musíte, bohužel, připustit i to, že logickým vývodem musí být i ve světě ADSL výrazně méně garantované. A z toho také plyne, že funguje-li to ve světě, pak to už musí být jen rozdílným chováním zákazníků. Mimochodem, někde jsem četl, že české UPC má výrazně vyšší průtoky než např. v Holandsku. Čím to bude? A dále, abyste se dotkl nohama země, podívejte se na velkoobchodní nabídku britského telecomu, poskytují také prakticky výhradně linky agregované 1:50 a 1:20. Jak vysvětlíte, že jim to tam funguje? Tím že telecom nasazuje na routery nějaké zlé skřítky? Jak si vysvětlíte také to, že v mnoha zemích, na které se zde (asi omylem ;-) nikdo neodkazuje, mají limity dat daleko přísnější než u nás? Viz. např. Rakousko, Holandsko, ale i fůra dalších?

Prober (18.12.2004 04:37:23)

Kupní síla s tím má hodně společného, to snad chápeš, ne?

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 07:56:20)

Kupní síla má společné s tím jedině to, že určuje, jakým tempem se umořují náklady a jak nastavit ceny. Rozhodně nižší kupní síla nemůže být nástrojem tlaku na regulační orgán, a o tomu tu byla řeč. Regulátor má být spravedlivý a řešit rovné podmínky. Rozhodně není jeho starostí, za kolik se ADSL prodává.

Prober (20.12.2004 09:51:14)

Kupní síla nebyla myšlena jako nástroj na snížení cen u nás, ale jen a pouze jako porovnání nákladu na připojení k internetu v % platu u nás a v zahraničí ;)

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 11:12:06)

Ale bylo to použito jako argument proč mít u nás levnější ADSL. A naopak toto svědčí spíše v to, že u nás z logiky věci musí být ADSL dražší.

Prober (20.12.2004 13:38:09)

Aha, takže vezmeme-li průměrnou mzdu v dané zemi, cenu podobných né-li stejných DSL služeb vyjádříme v % z tého mzdy, pak pokud tyto % převedeme na český průměrný plat, tak nám z toho vyjde co? Zdražení? ;)

Miroslav Šilhavý (20.12.2004 14:50:49)

Menší kupní síla = v absolutních číslech menší možnost zisku = dražší služba po delší dobu. Kdyby byl pekař schopnej prodat jen 100 rohlíků měsíčně, stál by jeden rohlík taky 500 korun.

Prober (21.12.2004 06:37:49)

No, co dodat. S tímto uvažováním už se nedivím ;)

r@ze (21.12.2004 08:47:46)

Znate vubec pojem marze? Ohanite se tu ekoniomickymi pseudpstudiemi, ale nekdy mam pocit, ze tomu rozumite asi jako sitim. :o) Kdyby byl pekar schopny a ne NESCHOPNY, jako treba VY, nebo CESKY TELECOM, pak by snizil cenu rohliku treba na 5 korun a prodal by jich misto stovky radove desetitisice. I pri nizsi marzi by vydelek byl rozhodne minimalne udrzitelny, ne-li vetsi. Zkuste se zeptat treba u MacDonalda. Vas budouci nadrizeny vam tuhle jednoduchou ekonomii treba vysvetli. Nebo mu muzete navrhnout, aby trochu zdrazili, vzdyt preci kdyz chteji kvalitni fast food, musi si za nej zaplatit, ne? No zbyva posledni otazka... Nasobit umite? Mala nasobilka myslim staci.... **RZ**

Miroslav Šilhavý (21.12.2004 10:36:56)

Jistě. To je to co chci říct. Obchodní rozhodnutí se řídí marží ale v absolutních číslech. Tudíž Telecomu je naprosto jedno, jestli má marži 1%, 10% nebo 100%, důležité pro něj je, aby na konci měl zisk co nejvyšší. A to si opravdu dokážete myslet, že to jsou takoví hlupaci, aby si nedokázali dobře spočítat, co jim vydělá víc? Ne, tak to není. Prostě zjistili, že na rohlíku za 500 korun vydělají (v absolutních číslech) víc, než na rohlíku za dvě kačky.

Anonym (21.12.2004 11:23:07)

Pro Kapitalizmus je jednim se zakladnich risu zisk.Proto je potreba zisky co nejvysse zvysovat z pohledu jakekoliv spolecnosti.Pokud si myslite ze vydelavaji moc nic vam nebrani v tom jit pristi volby volit KSCM,popripadne se v prestehovat do jine zemne EU kde jsou vlidnejsi,Jinymi slovy kdyz se vam to nelibi dete do pr....

Honza (20.12.2004 15:55:32)

Kdo se zde slozi na zaplaceni zakladniho kursu mikroekonomie pro p. Silhaveho? (kapitola "Chovani spotrebitele")

Anonym (20.12.2004 18:35:01)

Co se porad dohadujte.mlcte a budte radi ze mate aspon neco.Jestli si myslite ze se neco zmeni po prodeji,tak asi ne protoze monopl zustane monopolem i kdyz ho prodate.Telecom vubec nemusel parodii na ADSL spoustet byla to jen jeho dobra vule,jinak sme dodneska sedeli u modemu nebo ISDN.Kdybyste misto toho ohlizeni co ma soused v chlive radsi napsali dekovny dopis Telecomu,nevdecnici

Prober (21.12.2004 06:36:28)

No, příteli anonyme, kdyby telecom nezačal nabízet internetové služby, už by šel už dávno do kytek.

Anonym (21.12.2004 06:47:41)

Opravdu by sel do kytek,pochybuju nikdo nemuze nabidnout infrastrukturu a technicke zazemi v takove mire jako Telecom a kdyby porad zustalo u modemu a pronajatych datovych okruhu vydelaval by daleko vic.Tim ze zridil ADSL se pripravil o znacnou cast zisku.At se ti to libi nebo ne v tomhle smeru se Telecom zachoval jako hodny strycek a i kvuli ADSL zacali klesat ceny ostatnich nabidek.

Prober (21.12.2004 09:32:17)

Tak to už je vážně síla, no nechť zůstaneš u své víry. ;) Tohle je už vážne jako marx-leninismus ;)

vohnout (22.12.2004 07:30:38)

no nevim jak kdo, ale anonym ma naprostou pravdu.....je videt probere, ze absolutne nevis co mluvis

M (21.12.2004 12:15:32)

Dobra poznamka. Mirek zde totiz nevedomky neustale popira zakladni mechanismus trzniho hospodarstvi, maximalizaci uzitku.

Miroslav Šilhavý (21.12.2004 14:49:58)

Ale jak víte, že užitek není při současné kupní síle na svém maximu?

M (15.12.2004 10:54:57)

500 Kc v CR (vice nez pausal za tel. a x hodin hovorneho k tomu, a to jen za cast pasma? to je proste zlodejna CT, a evidentne regulace monopolu v tomto pripade naprosto nefunguje) a 100 kc ve VB je rozdil 200 Kc? Uz jen tech 200 Kc by umoznilo snizeni agregace (rust datovych limitu) na polovinu (dvojnasobek).