Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Detekce rychlosti + 2 kanaly

Detekce rychlosti + 2 kanaly

Jenas (14.1.2005 11:31:30)

Zdravim chtel bych se zeptat, podle ceho si modem detekuje rychlost upstreamu a downstreamu? A jestli se jde pripojit prez dva kanaly (ucty) aby se rychlost znasobila.. dik za odpoved Lama :))

neo (14.1.2005 11:44:01)

u ADSL informaci o rychlosti odesílá prakticky DSLAM, kde je uložena konfigurace učtu.. S tim propojením pochybuju, jestli to je realizovatelný, ale u ethernetu je to loadbalancing... jestli se nemejlím :-)

Zajda (14.1.2005 14:17:01)

Na dva ethernety bych spis pouzil port trunking;) Staci na to lepsi managovatelne switche. Neni to vzdy realizovatelne. Zalezi na konkretni aplikaci.

Anonym (14.1.2005 14:50:28)

ZAjdo tak co hrajes furt CS ty ultra zmrde?

Zajda (14.1.2005 15:01:27)

??? >> /dev/null

divan (14.1.2005 16:59:53)

Trofu off topic dotaz: existuje nejaky spravovatelny switch, ktery umozni nastavit na jednotlivych LAN portech individualne max. pocet prenesenych dat za urcity cas (napr. 2 GB za tyden)? Za rozumnou cenu. (Mam strach, ze asi ne...)

Zajda (14.1.2005 22:29:58)

No takovy switch bych rad videl:) Ani L3 switche timto nejsou vybaveny(prosim neberte to doslovne, jestlize jeden z tisice to v softwaru ma tak to nelze generalizovat). U switche to totiz nema vyznam. Switch je spise o datovych tocich uvnitr site nez o objemech dat. To proto ze pracuje na linkove vrstve. Je tu moznost ze by jste skriptem pomocí SNMP pravidelne monitoroval objem prenesenych dat na kazdem portu switche a skript by pri prekroceni urciteho poctu dat provedl pres management switche vypnuti daneho portu. Cena říditelného switche zacina na 9 000Kc. Pokud chci zajistit datove limity tak to muzu bez problemu cinit na vyssich vrstvach-treba IP-tzv. ip accounting. To zvladaji lepsi routery.

Telkas (15.1.2005 18:17:15)

Viděl jsem u kamaráda Planet BM-500 (cena řádově 6000Kč), který umí "za ty prachy" celkem dost.

Zajda (14.1.2005 14:14:52)

Konecne nejaky zajimavy dotaz a ne dotazy typu jaky co je nejlepsi na hry:) Rychlost downstreamu a upstreamu urcuje dslam. Dslamu rychlost na kazdy port je dslamu pres management site zaslana z centralni databaze. K druhe casti dotazu. Technicky to neni vubec zadny problem to zrealizovat. Lepsi ADSL routery podporuji vice pripojenych kanalu najednou. Je treba mit ale na mysli ze se jedna o kanaly v ramci ATM site a nikoliv na linkove vrstve. Problem bude spis v telecomu... K tomu aby jste fungoval 2x krat rychleji potrebujete taky zvysit rychlost na portu dslamu. Myslim si ze u beznych zakazniku to nema telecom osetrene neb jim to zabrani provadet podobne skopiciny. No a pokud by jste se dostal az sem nemate vyhrano. Musite pouzivat nejaky mechanismus ktery vam IP protokol zabali, posle do obou interfacu a vy si je zase spojite do jednoho virtualniho.Nejjednodussi je vyuzit k tomu PPP spojeni. A nebo jeste jednoduseji. Pokud jste ve vetsi siti tak pouzi round robin v kombinaci s conntrackem a menit default routu. V linuxu je moznost pouzit EQL balancing i pro ethernet.

Jenas (15.1.2005 11:51:50)

Diky za odpoved. A jeste se chci optat, jestli to dobre chapu tak modem dostane od Dslamu ip + info o rychlosti . Zalezi nejak na uctu + MAC adrese nebo IP hraje to nejakou roli nastaveni k nastaveni rychlosti. Nebo to skrti primo na lince Dslam ?

kix (15.1.2005 14:33:16)

Spíš to dslam ví podle toho, že jste na konkrétní jeho svorky vedením připojen, což je to zřejmě svázáno s nějakou databází. Na MAC adrese nezáleží, protože se nás na ni nikdo neptá a ten modem můžete kdykoliv vyměnit a MAC tak bude jiná:) Na IP taky přímo nezáleží, protože tu dostáváte teprve až se modem a DSLAM spojí, "dohodnou" na rychlosti apod., tedy po loginu PPP.

Jenas (15.1.2005 18:38:03)

Takze informace o rychlosti up & down streamu zjistuje podle ip & uzivatelskyho jmena ? Protoze prijel kamos kterej ma taky ADSL a zkouseli jsme pouzit jeho identifikacni udaje ale rychlost byla podle me i kdyz se modem prihlasoval podle jeho pripojeni ...

kix (16.1.2005 09:39:33)

ne:) Když připojíte modem na linku tak ten si "vykomunikuje" modem a DSLAM rychlost - v tom okamžiku nemáte ještě IP ani nejste přihlášen. Nemůže to na IP tedy závise. Nemluvě o tom že ta IP může /podle providera/ i dynamická. Rychlost je prostě dána tím, kam jste fyzicky připojen. /ústředna a konkrétní svorky na DSLAMu/. Oni samozřejmě ví, že na této lince má být uživatel XY a podle toho dostane rychlost. Proto také, jak píšete, rychlost byla "vaše" i když login byl na kámoše...