Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > DPH a CTU

DPH a CTU

LaqueR (21.11.2003 13:02:29)

Pokud jde o DPH, CTU rika, ze adsl spada do telekomunikaci, a proto by se na nej 22% dan vztahovat mela. Pokud jde ale o kontrolovani a antimonopolizaci ct a dsl, CTU tvrdi, ze adsl do telekomunikaci nespada. Stejne hloupe, az primitivne argumentuje p. Silhavy. Posouzeni teto situace nechavam na ctenarich.

Miroslav Šilhavý (21.11.2003 13:24:38)

DPH je zcela mimo zájem. Většina lidí, kteří ještě plátci DPH nejsou, od přístího roku budou (takže se státu opět povede na daních vybrat míň)... A co byste proboha chtěl demonopolizovat na trhu s internetem?

Czario (21.11.2003 17:23:58)

hahaha co se týče vlády! něčemu věřit je velká a velká chyba... samí keci... a co se týče adsl! telekom si určitě najde cestičku, jak to ještě vohulit aby mu něco víc spadlo do kasičky(už tak si bere nehorázný prachy)!!!

Miroslav Šilhavý (21.11.2003 18:56:31)

Mluvíme o tom samém tématu?

LaqueR (23.11.2003 12:19:25)

Ale o to tu vubec neslo. Chtel jsem jen poukazat na to, ze jednou podle statnich organu spada dsl do telekomunikaci (vlada), a jednou nikoliv (CTu). Tudiz je vice nez zrejme, ze CTu a CTc si zrejme moc dobre rozumi. Ono totiz v EU a ve vsech vyspelych zemich je opravdu standartni, ze telekomunikace, vcetne DSL, spadaji do zakladni danove skupiny, nevim jak se tomu rika presne (ktera je ovsem standartne 15%, ale to neni podstatne.) Zaroven je tam ale standartem, ze mistni telekomunikacni urad povazuje dsl za normalni, telekomunikacni sluzbu. Chtel jsem jenom poukazat na to, jak je mozne, ze stat povazuje jednu vec nejdriv za telekomunikacni sluzbu, a podruhe jako sluzbu internetovou.

Miroslav Šilhavý (23.11.2003 12:27:38)

Daně máme vysoké... S tím ale ČTc ani ISP fakt nemají nic společného... Oni nevydělají ani o kačku míň ani víc... To, že z hlediska různých zákonů se věci nazývají/zařazují jinak, je zcela běžné. Proto na začáku zákonů je vysvětlení a specifikace pojmů, které ovšem platí jen pro daný zákon. Neříkal jste, že máte strýčka právníka? Ten by Vám to určitě popsal lépe a přesněji než já. Já jen vím, že to není jediná taková věc v zákonech.

LaqueR (23.11.2003 17:45:30)

To, ze se konretni sluzba (ne nejaky abstraktni pojem jako napr. auto, coz jsi mel patrne na mysli) nejdrive zarazuje do telekomunikaci, a po druhe nikoliv, vubec standartni neni. Optal jsem se :) V zahranici (az na slovensko) se adsl pocita do zakladni danove skupiny, ovsem stejne tak kabelove pripojeni apod. ADSL jako takove neni v temer naproste vetsine zemi (opet vyjimku tvorime my a slovensko) povazovano za telefoni sluzbu. A jinak mi muzes tykat, uz davno si mi tykal, ja tobe taky, tak nevim proc mi najednou vykas.

Miroslav Šilhavý (23.11.2003 18:12:22)

No vidíš, říkal jsem, že bude vědět víc ;-). Nemění to nic na věci, že ve dvou zákonech spadá ADSL do jiné skupiny... :( Možná je to bordel, ale když to vezmeš kolem a kolem tak je to jen o slovíčkách... I kdyby ADSL spadalo ne do telekomunikací, ale pod traktory a traktoristy... A do základní sazby DPH ADSL bude patřit, od Nového roku. Zatím je ve snížené. A je-li praxe v Evropě jiná (což nepopírám ale ani nevím), docela bych věřil tomu, že se s Evropou dříve či později srovnáme... Ale jak říkám, i kdyby ne, čekám, že od příštího roku se dramaticky zvedne počet živnostníků jako takových a mezi nimi zastoupení plátců DPH.

Prober (23.11.2003 01:09:34)

Jenže ono zvýšení DPH a tím i koncové ceny není zásluhou ČT ale vlády. Dělám to nerad, ale v tomhle se musím Telecomu zastat. A myslím, že nadávat na Telecom je zbytečné, protože ať se chová jak chce, stále vychází v zizkových číslech a to je smyslem každého ekonomického subjektu.