Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Wifi síť & ADSL podmínky používání

Wifi síť & ADSL podmínky používání

JoudaMates (10.7.2005 12:49:17)

Zdravim, zamyslim rozjizdet v mensim mestecku wifi sit, a premyslim o internetove konektivite. Na zacatek pro rozjezd potrebuji levnou konektivitu, takze v uvahu prichazi ADSL. Jeden kolega mi ale rekl, ze si mam davat pozor na podminky pouzivani, protoze mozna ve smlouve a pouzivani je zakazano rozprodavat ADSL pripojeni. Muze mi nekdo poradit, zda-li je to skutecne tak?

Anonym (10.7.2005 13:22:15)

Ano,je to tak,u všech ISP je zakázáno poskytovat ADSL připojení třetím osobám zdarma nebo za úplatu.Navíc pokud chcete vybudovat komerční síť s přístupem na internet (je jedno zda budete mít nulový zisk nebo jakýkoliv zisk),tak se musíte stát Internet service providerem a být registrovaný u ČTU.Dále musíte na to mít živnost nebo být alespoň občanské sdružení registrované na ministerstvu vnitra,ale to asi víte.

Anonym (11.7.2005 00:48:01)

Koncesi sice mám a daně odvádím taky řádně leč u podobných chcemenet sítí to jde řešit i jinak(kdybych to věděl předtim tak bych tu tvoji zmíněnou proceduru neabsolvoval). Komerční sít kde není žádný zisk není komerční. Již na obchodce nám mlátili o hlavu že Podnikání je soustavná činnost za účelem zisku bo tak nak. Pokud neni zisk tak neni podnikání. Dál. Síť založit jako síť vzájemně propojených uživatelů kdy každej bude zodpovědnej za svoji část-něco jako czfree net. Tohle nejde regulovat protože to by pak bylo zakázaný propojit si dva počítače u sebe doma. Provider-zkusil bych nějakýho menšího isp kde je možná domluva . Já jsem se takhle s ISP domluvil a máme to i ve smlouvě.

Anonym (11.7.2005 01:35:32)

jj

Anonym (11.7.2005 15:02:34)

Trochu se plete,z pohledu zákona je komerční síť každá která poskytuje připojení do netu třetím osobám a je jedno,zda máte zisk nebo nemáte.Mimochodem pochybuji,že vám jakýkoliv ISP umožní připojit přes klasickou adsl linku vaši síť a bude vám účtovat normální cenu,jako by tam byl připojený 1 PC.

Anonym (11.7.2005 17:58:53)

No jako to asi dá rozum že normální cenu nemáme ISP neni charita ne? No právě a pokud je každá část sítě v rukou jejiho vlastníka-soukromá síť tak to neni napadnutelný. A ten člověk co má připojení k internetu poskytuje propojení a ne připojení;) U těhle sítí a u internetu vůbec je pěkný právě to že sítě se propojujou a internet tvoří propojený sítě takže z právního hlediska to taky neni napadnutelný.

Anonym (11.7.2005 18:24:04)

A proč tedy ISP musí mít licenci ,když jen propojují sítě?Myslím,že pokud to nebudete mít právně ošetřený (občanský sdružení nebo něco podobného),tak můžete hodně špatně skončit,protože za veškerý provoz budete zodpovědný vy,protože budete mít smlouvu s ISP.

Anonym (11.7.2005 23:49:25)

Jednak máme naprosto zbytečně založený občanský združení-jsme vlastně pod bytovým družstvem a jednak mám naprosto zbytečně koncesi a jednak naprosto zbytečně se babram s účetnictvim(ano s tim co finanční experti z eu nepochopili). Dál. ISP to poskytují jako službu za úplatu kde už si fakturují a mají smlouvy kdežto freenet sítě fungují asi na tom principu jako když se lidi složí na sud piva. To je hlavní rozdíl isp vs freenet sítě.Ten kdo kupí soudek musí mít auto ohlášený na ČTÚ ? Musí mít koncesi pro otočení pípou? Musí mít občanský sdružení přátel piva(mj. fakt existuje)? Nemusí. To už je pak věc uživatelů že nemají žádnou garanci služeb,právní podklad nebo jistotu že to franta s apčkem nezabalí. Vše je na dobré slovo. Na rovinu ISP je úplně jedno jak konektivitu spotřebováváte když máte trochu lepší spoj nebo adsl se spešl podmínkami ve smlouvě. Ehm a s tím provozem. Novela zákona říká něco v tom smyslu že je odpovědný koncový uživatel(musí vás doslova chytit při činu) a ne poskytovatel obsahu nebo propojení(či připojení isp). Takže když jako otec rodiny budu mít na sebe psané připojení ale bude ho sdílet i ségra která provede přes moje připojení trestný čin tak je odpovědná ségra a ne já. Platí tu presumpce neviny. cajti musí dokázat že jsem trestný čin spáchal já a ne někdo jinej. Jinak logování činnosti uživatelů ze zákona povinné zatím není(krom údajů pro ůčetnictví u isp a telefonů-2 měsíce). Ale jednak komerční isp a jednak freenet sítě který neřídí amatéři logují podezřelé činnosti nebo aspoň jednotlivá spojení pro případy jak jsem psal výše. Doporučuji podrobně si prostudovat czfree.net fóra.

Nargon (10.7.2005 13:26:59)

No nejlepsi bude asi citace obecnych specifikaci od Nextry: "7.5 Uživatel nese plnou odpovědnost za škodu, která vznikne Poskytovateli nebo jiným osobám v důsledku přístupu třetích osob k síti Internet využitím připojení poskytnutého Uživateli v rámci Služby. Uživatel se zavazuje, že neumožní využívání poskytnutého připojení k síti Internet třetím osobám s výjimkou svých zaměstnanců nebo rodinných příslušníků (zejména sdělením uživatelského jména a hesla, poskytnutím IP konektivity, přístupu nebo připojením k xDSL přípojce technickými prostředky Uživatele nebo třetích osob) a to jak za úhradu nebo zdarma, pokud není ve Smlouvě stanoveno jinak, a to i když je Uživatel držitelem koncesní listiny na poskytování telekomunikačních služeb a je oprávněn vykonávat telekomunikační činnosti podle generální licence nebo povolení. V případě, že Uživatel poruší tuto povinnost je povinen Poskytovateli zaplatit smluvní pokutu ve výši trojnásobku měsíční ceny Služby za každý započatý měsíc trvání porušení tohoto omezení. Uživatel dále není oprávněn postupovat třetím osobám jméno a heslo pro připojení ke Službě a je povinen učinit odpovídající opatření k zachování hesla v tajnosti. ..." No hlavne ten zacatek je tam jasne stanoveno ze nikdo jiny nez tvoji zamestananci nebo rodini prislusnici tu adsl pripojku nesmeji vyuzivat. Pokud neni ve smlouve stanoveno jinak a to pri klasickem objednani neni, takze pokud to chcete preprodavat, tak jedine do te firmy zajit a dohodnout jinou smlouvu. Tohle je sice od Nextry, ale ostatni provideri tam asi budou mit neco podobneho.