Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Hrozí monopol v USA? Kabel vyhrál spor o přístup k internetu.

Hrozí monopol v USA? Kabel vyhrál spor o přístup k internetu.

Anonym (11.7.2005 00:00:00)

Spor o to, jestli mají kabelové společnosti povinnost umožnit konkurenci nabízet přístup k internetu prostřednictvím jejich sítí se dostal až k americkému Nejvyššímu soudu, který poměrem hlasů 6:3 rozhodl, že mu spor vlastně nepřísluší.

ivo (11.7.2005 07:31:54)

je dnes všude na pořadu dne. Výrobní cenu z velké části určuje vzácnost zdrojů použitých pro výrobu. Operátoři pevných sítí vynaložili obrovské prostředky na jejich budování a údržbu. A teď by najednou měl kdokoliv možnost užívat plodů jejich práce. Riziko nesou na trhu všichni, ale odměna ve formě zisku může přijít jen těm předvídavým. Pokud bude jejich úsilí mařeno snahami o nivelizaci, kdo bude mít příště chuť dělat nové věci, bude-li i nadále jeho úsilí ve finále zkonfiskováno ve prospěch těch méně úspěšných, méně předvídavých?

Daro (12.7.2005 10:31:20)

Souhlasim s Vami. Jedni investuji znacne prostredky s velkym financnim rizikem do vystavby siti a druzi chteji na techto investicich podnikat a vydelavat penize bez rizika. A jeste chteji, aby jim to regulacni urady a soudy zajistily. To muze investory motivovat zmenit oblast zajmu do neceho zajimavejsiho...

TomM (12.7.2005 13:12:54)

doufám, že se ale nebavíte o telecomu?

linear (12.7.2005 19:02:56)

suhlasim s Vami. Sam budujem siet a viem co to je sa udrzat popri konkurencii a este ktomu investovat kopec prachov na povolenia, budovanie infrastruktury, a neviem co vsetko este. A potom si pride nejaky looser a bude si kciet predavat sluzby na moje triko, samozrejme sa smiesnu cenu... ale zase len zdrzba hlavnych tras bude v mojej sprave... cize husty biznis... co sa tyka telecomu, ci CZ alebo SK, to je nieco ine... oni dostali kabel po nasich predkoch, ktory ho krvopotne tahali kde bolo treba, ci kopec ci neviem co vsetko... a niekto prisiel a zaraba na nom... to je typicky priklad... ludia a stat postavili trasy a telecom na tom zaraba... len tak dalej FCC ;) A kto kce... nech si buduje svoje trasy... ja mu branit nebudem...

Anonym (12.7.2005 22:36:25)

Nejhorší je budování a platba za nájmy. I na pronájmu infrastruktury se dá vydělávat a může to dopomoci i k rozvoji infrastruktury. Věř mi že moc dobře vím co je to oprašovat vlastní síť. Já bych ale nenařizoval poskytnutí infrastruktury ze zákona. Pak ČTU nastaví nějaký nesmyslný maximální ceny a poskytovatelé infrastruktury na tom budou tratit. Jak říká ješita klaus vše řídí neviditelná ruka prdu a tak třeba telenor poskytuje přes svoje unbundlovaný linky přístup i jiným operátorům. Nepovinně a z vlastní ekonomický iniciativy. Jinak samotná údržba telekomunikačních sítí je relativně levná vůči třeba údržbě vodovodů, plynovodů,teplovodů, ropovodů, splaškovodů a já nevim jakých odů. Občas se stane že někde cosi zhoří,bombne blesk napřímo(bleskojistky jsou v tomto případě nanic) či nějaká firma překopne kabel ale jinak celkem nic. A to sou mizivý procenta.

TomM (13.7.2005 04:04:17)

přesně tak, dráty tady vykopal stát za komunismu z našich daní

Anonym (12.7.2005 22:24:30)

Otázkou taky je nakolik je to třeba maření přírodními zdroji(dost často naruší i přírodu) a hlavně financemi.Operátor má kabel a rozkope zem. Za chvíli přijde jinej op a rozkope mu to znovu a vedle jeho položí další kabel. Myslim si že by se trh asi mněl rozdělit. Poskytovatelé infrastruktury a poskytovatelé připojení. Teď to taky tak funguje ale víceméně na lejno.