Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Digitální vysílání TV v ČR

Digitální vysílání TV v ČR

Anonym (21.7.2005 00:00:00)

Pozemní digitální vysílání má v ČR již nějaký ten pátek za sebou. Zkušební provoz byl spuštěn v roce 2000 a ještě stále přetrvává. Jaká je současnost a budoucnost digitálního vysílání televize?

Nargon (21.7.2005 01:21:42)

No v clanku me zaujala jedna veta: "Prakticky se dá říci, že u digitálního vysílání buď máte dokonalý, čistý a kvalitní obraz (a tím pádem i nahrávku), nebo žádný." No v mistech, kde je prijem spatny, tedy po prechodu na digitalni vysilani nebude vlastne prijem zadny, protoze budou prijata nekompletni data a nebude mozne z nich udelat kvalitni obraz. Ale uvidime jak se to s tim vyporada v praxi.

Panther (21.7.2005 01:27:38)

No ono neni pravda, ze bud je signal a pak dobry obraz nebo neni a pak nic.Pokud je signal spatny obraz potom kostickuje, vypadava zvuk a tak....

Nargon (21.7.2005 01:33:39)

Hm, takze z dnesni verze, zrniteho obrazu a obrazu s "duchy" budu mit obraz kostickovej :)

linear (21.7.2005 03:06:39)

aspon sa ti bude lahsie skladat mozaika spletitych pribehov niektorych nekonecnych serialov ;)

Anonym (21.7.2005 09:56:24)

Vsude pisou ze digitalni vysilani potrebuje k pokryti stejneho uzemi jako analogovy asi desetinovy vykon. Takze pokud bude vysilat stejnym vykonem, tak budete mit dobry signal.

PzVPanther (21.7.2005 12:35:20)

No jenze ono se nebude vysilat stejnym vykonem, ale prave desetinovym.Takze pokryti nebude rozhodne lepsi, ze zacatku bude navic s jistotou o hodne horsi.Ale je pravda, ze nizsi vykony opravdu staci, z Prahy ted vysila CRa na 25.kanale s vykonem 10kW a 30Km od Prahy mam signal tak na hrane, napriklad ale CT1 z Cukraku je vysilana vykonem 676kW a prakticky ji nechytnu

PzVPanther (21.7.2005 12:39:50)

Oprava, CRa vysila s vykonem 5kW a ne 10 :-)

Baf (21.7.2005 09:20:26)

"Digitální signál DVB-T je přenášen ve složkách" .... některý výrazy bych doporučil nepočešťovat. A...ehm...nejsou ty mutiplex náhodou tři? Nechtělo by ten problém s pětiletým zkušebním provozem trochu rozebrat? Třeba jak se v RRTV proháněj "pětadvacetiletý manažeři s třicetiletou praxí", kterejm o nějaký DVB-T vůbec nejde (resp. vítězí obálková metoda od těch, který se při dalších x programech bojej o ztrátu pěknýho rance za reklamu). Co na to ČTÚ?

karel (21.7.2005 11:24:40)

No informace, ze Czech Digital Group nabizi navic i nekolik rozhlasovych stanic je v poradku, az na to "navic" ono nektere rozhlasove stanice nabizi take vysilani Ceskych Radiokomunikaci. A CZDigi Group ma hlavne navic od (tusim) 18.6.2005 take vysilani CT24. Co se tyka kvality signalu, tak v Praze to celkem jde. Jinak, co mam informace, tak je to "pouzitelne" i na morave (dokonce snad na vice mistech nez v Cechach) ale s kvalitou to pry vic kolisa. Jinak souhlasim s nazory, ze brzdou v rozvoji je hlavne RRTV. Zajimave jsou posledni dobou myslenky, ze by se u nas misto MPEG-2 zacalo v realnem provozu vysilat kodovani obrazu pokrocilejsi technologii MPEG-4 (neco jako DivX, XviD, WMV apod.) Coz by znamenalo sice mozna lepsi kvalitu obrazu (pokud by zustal zachovan stejny datovy tok) nebo moznost vice kanalu. Ovsem problemem budou prijimace, zatim rozhodne nejsou k sehnani (a pokud se nakonec bude vysilat v MPEG4, tak to jiste bude znamenat zdrzeni, kvuli novemu zkusebnimu vysilani, a take budou prijimace jiste drazsi) :( V soucasne dobe se datovy tok TV stanic pohybuje od 1,5MBit/s po cca 5MBit/s, ale obvykle je prumerny tok cca 3MBit/s. Hodne kolisava je kvalita na prime a nove... jen pro porovnani na DVD mivate cca kolem 6MBit/s. Jeden kamarad nahrava hodne filmu a vypaluje to na DVD (standardni format DVD video) a vetsinou da tak 2 filmy na jedno DVD 4,7GB, coz uz samo o sobe vypovida o kvalite (v porovnani s normalnimi filmy na DVD). (Napr. ted nahrava z Primy Majora Zemana a na jednom DVD ma cele prvni 4 dily navic i s upoutavkama, takze cca 4hodiny na 4,7GB...!!!) jeste jednu poznamku, sam pozoruji, ze vysilani CT1 a CT2 je "lepsi", prestoze treba na multiplexu CRa ma CT1 konstantni datovy tok (kolem 3,5MBit/s) ale pravdepodobne ma CT lepsi zdroje nez nova a prima. Hlavne nova byva mizerna... :( Kaja

ČTÚ (22.7.2005 21:09:25)

Pani, vite si vy vubec predstavit, co znamena, schvalit DVB-T vladou??? Neni to jenom tak, jedna se o sirsi problematiku, na ktere se musi hodne popracovat. Musi se schvalit normy, pre DVB-T, frekvencni plany, pokryti uzemi vysilacemi atd.. A to vse neni robota na jeden rok, nybrz nejmin na roku vice!

Anonym (22.7.2005 22:18:36)

zkorumpovany ctu at na todle forum radsi vubec neleze

Anonym (22.7.2005 22:21:04)

rozumím, že tahle robota je již vcelku hotova. Jde spíš o to, že by byl ohrožen monopol stávajících TV stanic/programů a tím i výdělky Novy a Primy. To se projevuje nejen v přístupu k DVB-T, ale i k satelitnímu DVB-S - kdy pod různými záminkami české TV satelitní příjem problematizují (vysílání v kódu, na vedlejších satelitech). Přitom v SRN přijímá TV přes satelit v digi kvalitě prý cca 30% obyvatel.

Anonym (23.7.2005 22:10:45)

Jde o to že to ohrozí i monopol kabelovek. Takže si myslim že je tu nějaký skrytý lobby. Navíc která kabelovka už začla zavádět DVB-C? Kabelovky to právě měli pustit jako první. Skutek utek. Obraz na UPC nebo Karnevalu je horší než kdejaký lowratový kostičky z jejich satelitního paketu. Já sám mám lepší příjem z antény než obraz z kabelovky a co teprv talíř, škoda mluvit. Spuštění DVB-T prakticky znamená zánik lokálních kabelovek a ty velký UPC nebo Karneval ztratí hodně lidí co nečumí na AXN nebo HBO. Ty se můžou držet nad vodou jen poskytnutováním připojení k inetu a voip. Těch 30 procent v německu je ještě dost málo. Spíš by to sneslo srovnání s rozvojovýma zeměma kde často saťík je jediná možnost příjmu. Protože ČR rozvojová země je, akorát se před EU doplní potřebný nuly;)

Anonym (23.5.2006 13:00:56)

Rakousko 50% prijmu pres satelit.

Zajda (22.7.2005 23:20:58)

Muj comment k jednomu prispevku:Nova nevysila digitalne ,,nativni" cestou. Tzn. ze signal neni ve vsech castech vyroby(od kamery po studio k uplinku) zpracovavan v digitalni podobe(obcas diky te mazanici pochybuji zda-li vubec nekde digitalne zpracovavan je). Signal ze studia na konci urcite prochazi prevodem z analogoveho signálu do digitalu nez dojde do distribucni site. Nova je znama svym zamitavym pristupem k digitalizaci a neochotou investovat do novych technologii. Doporucuji precist komentar uplne dole v teto diskusi - http://www.satcentrum.com/?action=show&art=1506#disc Naproti tomu programy CT1,CT2,CT24 a Prima vysilaji plne digitalne. Prima vlastne proces digitalizace zacala. Na testovacim vysilani DVB-T jsou momentalne nizsi datove toky, nebot se jedna o testovaci provoz. Ja osobne jsem jiz nad DVB-T v cechach zlomil hul a poridil si digitalni satelitni prijimac tedy DVB-S receiver vcetne Czechlink karty. Duvodem bylo to, ze narozdil od nekterych jedincu zapinam televizi jen nekolikrat do mesice(12 hodin denne u pocitace se s tim spatne kryje;) a nektere zajimave porady(ktere kvuli podivnemu casovemu schematu CT nestihnu) bych si chtel nahrat a sledovat je v kvalite v jake byly odvysilany.Dva roky cekani na DVB-T uz zkratka cloveka prestanou bavit. Druhym duvodem je to, ze DVB-S prinasi vice vyhod jak pro divaka, tak pro provozovatele a jedna se v podstate akorat o jinou distribucni cestu standartu DVB. Uvedu nektere z vyhod: 1) Velka uzemni dostupnost transponderu vs. uzemni rozlozeni DVB-T multiplexů. Siroke pokryti. U DVB-T v cechach se obavam v prvni fazi prilisne orientace na velka mesta. Uzemni rozlozeni do multiplexu mi pripada diskriminujici.Je zde videt spatna spoluprace CTU pri koordinaci frekvenci. Bydlim v pohranici-zapadni cechy-KV a zde se vubec nepocita druhym a tretim multiplexem. Naproti tomu pokrytí transpondéry vetsinou kopíruje celé oblasti kontinentů. 2) Nesrovnatelne vyssi pocet stanic oproti DVB-T, moznost prijmu vice druzic. 3) Rychle zavadeni technologickych novinek - MPEG4, HDTV, zvuk Dolby Surround 5.1 atd. Je vysoce pravdepodobne, ze nove stanice zadajici o licenci na vysilani DVB-T budou soucasne vysilat i v paketu Czechlink(naklady na vysilani DVB-S jsou vuci DVB-T pro provozovatele podstatne levnejsi).

Baf (25.7.2005 12:13:17)

K tý poznámce - Máš pravdu, je to zdrojem. ČT jede od začátku do konce digitálně (jak zprávy ve studiu, tak i pořady, přímý přenosy a filmy, včetně distribuce na pozemní vysílače). Proto pro ně třeba není problém pustit na Czechlinku film v plnejch 16:9 a pro pozemku letterbox. Prima a Nova jedou analogově postaru, snad i filmy pouštěj ještě ze studiovýho betamaxu. Když dám k sobě mizernej analogovej zdroj a mizernej MPEG kodér, tak je vyřízeno.

Petr (25.7.2005 04:19:03)

To jsem se z tohoto článku dozvěděl ! Jenom samý tlachy které už jsem slyšel 50x, kdy ovšem bude možno něco chytit na zlínsku jsem se opět nedozvěděl. Je to jako s tou dálnicí, když se chci po ní projet musím do Prahy. Když se chci podívat na digitální TV musím do Prahy. I na Moravě chceme normální spojení se světem a kvalitní TV obraz !!!

PPPPeter (23.5.2006 12:35:05)

Mam dotaz, kdy zacne vysilat Prima digitálně na Moravě?Mam příjmač, ale chytám jen ct1,ct2,ct4,ct24 a novu + tvb1,toptv a ocko. PPPPeta@

petr (13.11.2008 15:07:52)

Ja bydlim kousek od ostravy a bezproblemu chytam novu,primu,vsechny CT, ocko,Z1,publicTV,uz se zobrazuje i obrazovka pro prima2 a barandovTV

Petr (13.11.2008 13:35:54)

V jednom nejmenovaném městě požaduje kabelová televize aby si její účastníci zakoupili jejich set-top-box ale já vím,že se dají pořídit levněji než zmíněná kabelová televize nabízí.Jsou účastníci povinni zakoupit jejich přístroj nebo si můžou zakoupit dle svého výběru.A jak se má člověk proti tomu bránit v případě,že odmítnou dodávat signál účastníkům se svým přístrjem.Děkuji za brzkou odpověď.Petr B.

Petr (13.11.2008 15:06:34)

Pokud vyslovene pisou ze musis pouzit jejich modem tak ho budes muset zakoupit jinak ti klidne muzou rict ze te nepripoji

Anonym (14.11.2008 07:48:47)

Ona situace se nedá zjednodušit jenom ta ten STB. Základní problém s digitálem po kabelovce je, že bývá většinou kódovaný (základní nabídka ale často bývá volně). A proto je dodávaný vlastní STB od kabelovky. U DVB-C se to dá řešit dekódovacím modulem do CI slotu(ale kabelovky to dělají nerady, chce to tlačit na ně a tlačit - u UPC trvalo cca 2 roky než dekódovací moduly uvolnili), U řešení založených na IPTV to s vlastním STB vidím bledě - není tam standard pro dekódovací moduly. Osobně doufám že dojde k tomu, že bude legislativně dána povinnost dodávat v případě kódované kabelovky CI moduly tak jak to už pár států EU chystá - omezení zákazníků na dodávaný STB je dost velké.

Anonym (14.11.2008 06:41:03)

Nj, každý to tlačí jako nějakou spásu a přitom díky kompresi není možné se na obraz dívat z blízka jako na klasický analog, který je, ač mnohem náchylnější na rušení a náročnější na příjem, úplně perfektní. Kvalita obrazu jde s příchodem digitálu rozhodně dolů.