Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Takto se kabely nevedou!

Takto se kabely nevedou!

Anonym (5.8.2005 00:00:00)

Viděli jsme již leccos, ale jsou stále věci, které člověku doslova vyrazí dech. Podívejte se na následující fotogalerii a nejspíše také vám zůstane rozum stát.

Franta (5.8.2005 00:04:59)

Tak to je fakt síla, ale už jsem se také setkal s ledasčím...

Martin (7.8.2005 23:10:30)

boze vy z toho nadelate - jako clanek ktery s na tomto serveru objevil mi to prijde naprosto UBOHE... tak to nejaka firma podelala a vy z toho tady mate vsichni VANOCE... za dalsi mi neni jasne co ma nejaky vas radoby programator spolecneho s tahanim kabelu - to si jako myslite ze kdyz nekdo pojebe natahnuti kabelu tak to automaticky vypovida o tom ze ej to neschopny clovek a nevi ani co to jejak pocitacova sit je???????? pokud se jedna o firmu tak ta v 95% ma na tahani sve lidi kteri ani nevi proc je kabel krouceny a prost si jen odvedou svou "praci" (spoji bod A a bod B...) kdyby vsichni lidi cas ktery ztrati na tetzo diskuzi venovali rozvoji sve site tak ybchom dens byli nekd euplne jinde... BTW pokud by to nekoho zajimalo tak fotky jsou z Ostravy Poruby z Hlavni tridy.... sam tu bydlim a i pres tyto "nedostatky" jsem maximalne spokojeny... kdo jiny se muze pochlubit zhruba 150 klienty kteri jsou spojeni optickymi kabely (paterni spoje 1Gbps) a samotni uzivatele 100Mbps... to jen tak pro predstavu jak to tu chodi...

Zajda (5.8.2005 00:22:19)

No tak to zas neni nic neobvyklého. Běžně vídám takto viset kabely. Když jdu ráno do práce tak v naší čtvrti vysí hned tři. Zarážející ovšem je, že to řešila firma a zákazníkovi to nepřišlo divné. Občas je zajímavý způsob řešení strukturované kabeláže některých firem resp. zpracování projektů. Představte si že 30 kabelů vám vede jen tak přímo z lišty ve zdi do switche který přímo na těch kabelech vysí. No hrůza.

p.l.a.t.a (5.8.2005 17:24:51)

Ono, vzdycky je to totiz o penezich......... a pokud chtej socky internet a nechtel zaplatit instalak 1500 a vic (pri slozitejsi instalaci), ale je pro nemaximum 500Kč, tak se tady nepohoršujte nad provedením!!! :-)))

Anonym (5.8.2005 23:00:50)

Co dodat. Jen to, že je škoda že to nezabíjí lidi a neničí majetek jako špatně provedené rozvody elektriky. Zabíjí to pouze správce sítí;)

TomM (6.8.2005 13:37:32)

No tak to můžu přidat další fotečky, u rodičů v práci takto stejně prasecky tahla firma WSC (winsoft company)+ jeden rádoby programátor/informatik UTPčko od routeru na střeše a pozor, tahle prasárna je na !náměstí!. Možná by byl problém táhnout ten káblík vnitřkem domu, ale aspoň ho mohli dát do nějáke plastové chráničky a na zeď. Jinak ještě se vrátím k tomu "informatikovi", víte co řekl? J¨á vám to povím a myslím, že tady pan Zajda se z toho po*** :). Já sem mu říkal, že ta mirkovlna je na nic (70/50 kbps za 1500kč) a že navrhuji ADSLko, víte co na to opáčil? normálně cituji "Tady na náměstí je adslek hodně, a proto by to jelo pomaleji než ta mikrovlna a myslím si, že je vhodnější spíše navýšení rychlosti (samo za vyšší cenu)". Takže když to zhrnu, tak ten NOOB si myslí, že ADSLko je sdílené a že se "sdílí" třeba na náměstí. Já sem myslel, že se se z toho pose*u.Taky bych, ještě rád podotkl, jak vypadá "strukturovaná kabeláž" v podání pana X. Takže, svedené dráty po zemi (volně se po nich šlape) jeden switch hozený na zemi, druhý tak nalehko hození na PC, něco jako zásuvky, nebo krycí lišty neexistuje. A to si říká, že tomu rozumí, např. tak, že když sem ho chtěl zeptat na IP rozsahy, tak si musel vzpomenout na co to je :)

Zajda (6.8.2005 23:57:42)

Já se z toho nep...;) Slyšel jsem už ledascos. ADSL opravdu na linkové vrstvě sdílené není. Ale jednotlivé účastnické páry vedou k ústředně z rozvaděčů po jednotlivých tlustých kabelech. Dá se tedy předpokládat že v tomto jednom kabelu bude více účastníků kteří budou mít zřízeno adsl. V tom je potíž, neboť jednotlivé páry nejsou stíněné(kvůli hlasu ani nebylo třeba) a twistování proti přeslechům nechrání dostatečně. Vzniká mezi nimi jev zvaný přeslech. Přeslech(ang vzniká díky fyzikálnímu jevu zvanému elektromagnetická indukce. Jednoduše řečeno jeden pár může vyzařovat do jiného páru díky elektromagnetickému poli jenž vzniká okolo každého vodiče kterým prochází proud. Tím pádem se ruší páry mezi sebou. U hlasu to není tak hrozné(no i když třeba já slabě slyšim sousedku v telefonu hovořit;), ale u vyšších frekvencí a tím myslím konkrétně u ADSL je to větší problém. CTc však linky měří a pokud kabel nevyhovuje objednané službě tak zřízení odmítne. Ohledně mikrovlného připojení bych se chtěl zeptat zda-li je poskytováno ve volném pásmu nebo licencovaném. Dále pak můj další dotaz směřuje na charakter služby. Máte ve smlouvě nějaké garantované parametry připojení? Na základě toho bych mohl posoudit o jak moc veliké vydřidušství se jedná.

TomM (7.8.2005 11:06:49)

jo tak, já sem nemyslel konkrétně, ale třeba něco jiného s po (třeba poskočí :) Jinak on ten rádoby IT nemyslel přeslechy ,ale myslel normální sdílení jaké je na připojeních jako wi-fi (víc uživatelů se dělí na jednom AP o jednu třeba 512kbits linku) tak to myslel on) takže myslel, že se ADSL dělí třeba pro něajké oblasti jako wi-fi. On o něčem jako je agregace nemá ani páru :) A nějakých parametrech linek už vůbec ne. Jinak k tomu wi-fi. Je to v nelicencovaném 2,4GHz, ale pozor na stránkách te firmy (www.wsc.cz) se píše, že "všechny rychlosti jsou plně vyhrazené a garantované" a co se týče smlouvy, tam to bude asi taky, když to tam píšou. Jinak u téhle vydřidušské firmyčky stojí (nebo aspoň přes půl rokem stávala) instalace pro jednoho usera 10 000Kč (v tom je sítovka, pár metrů koaxu, a pro všechny byla cena stejná, by´t měl někdo jedem metr koaxu a 1Dbi anténku zaoknem, nebo 10m koaxu a na střeše 20Dbi síto). Tzn. suma sumárum,všechno se garantuje. Jinak klasika, provrtáné okýnko, žádné úchyty, jen díra v okně a dole switch (něco jako blesk pojistka neexistuje).

Martin Kuchař (7.8.2005 23:28:23)

jejej to se tu sesla banda chytraku... co se ADSL tyce - proc myslite ze je pripojeni poskytovano max. 2km od ustredny? prav proto nebot lide z telecomu vi, ze pri delsich vzdalenostech je jiz nasbirane ruseni tak vysoke ze jsou ohrozeny parametry poskytovane sluzby... mimochodem u nas jsou kapacity sluzeb ADSL vyuzivany sotva destinove... nejaka linka 4Mbit je v porovnani s francii uplne smesna !!!!! druha vec - nevim proc by switch nemohl volne viset na kabelech - je to snad nejak proti jeho funkcnosti? pokud je to v mistnosti kam lide bezne nechodi tak proc ne???? a dalsi vec - pokud vim tak profi firmy sve bezdratove spoje vedou zasadne v jinem pasmu nez v prehlcenem 2,4GHz... pro tyto ucely je vyhrazene licencovane pasmo 10GHz a nebo jiz skoro volne 5GHz... podle me stejne nejake podelane profi firmy mohou jit nekam... CzFree RulezZz...

TomM (7.8.2005 23:40:37)

ježis co to tady plácáš ty hňu*e, nevim kdes přišel na to, že sem psal něco o vzdálenosti a taky na to, že ADSL je do max. 2km od ústředny!!!!MImochodem experte, až tak nezáleží na délce ale na kvalitě. Remcat něco o tom, že oproti francii je 4Mbps linka směšná může jenom takový deb*l jako ty a taky nevím kdes přišel na to, že kapacity pro ADSL jsou využity desetinově. Switch nemůže viset na kabelech, protože tak to dělájí jenom fušeři z CZFree! A poslední věc, nejsem hlupák, abych nepoznal v jakém to jede pásmu! Takže nakonec bych ti chtěl sdělit a´t deš do nekam ty podělanej wifisto a taky se nemůžu zítra dočkat na to hafo příspěvků ,který tě tak setřou, že budeš rád, že z tohohle fora vypadneš a pudes si bastit zpátky ty svoje poděláný APčka!Jinak Zajda, je podle mě ten nejznalejší člověk na tomto foru (co se HW týče) a taky e těším na jeho odpověď ty jeden experte!

Martin (8.8.2005 01:10:11)

tak ted si me pobavil - asi si se nikdy nezajimal o to, jak se rozrusta broadband v evrope, ze:D asi envis ze napriklad ve francii maji za zhruba 500kc linku 18Mbps a navic si po tom vesele sosaji nekolik desitek televiznich kanalu v digitalni kvalite... dalsi vec - ja na wifi nikdy nejel a nidky nepojedu - jsem pripojeny na optickem kabelu spolu s dalsimi skoro dvema stovkami uzivatelu... nevim kdo je teda nejake fuser - ty se snad muzes pochlubit pripojenim do internetu s rychlosti az 9MBps a s moznosti stahovat od stovek uzivatelu rychlosti 100Mbps... ??? to by me opravdu zajimalo... to ze to delaji podle tebe lidi z CzFree je sice pekne ale ja se ptal na to zda to nejak limituje vlastnosti toho switche - pokud si expert takovy za jakeho se vydavas tak mi budes schopny toto objasnit... a posledni - me nejake prispevky nedojebou - a z nejakeho fora se vykopat nenecham... ZA SVYM NAZOREM SI STOJIM... o Zajdovi jsem nerekl ani slovo a to ze je podle tebe nejznalejsi je mi vis kde... ja mam s HW take sve skusenosti (coz ty nikdy nepriznas) - jo a ja se v AP nehrabu... a stejne neivim co je na nich podelaneho - diki nim a technologii Wi-Fi nastal rozmach Internetu jao nikdy predtim!!!!!!!!!

TomM (8.8.2005 01:31:08)

panebože setřete někdo už toho blbce! já na to nemám sílu. samozřejmě, že sleduju vývoj broadbandu v evropě, např. 24mbps ve švédsku za cca 1500kč. Nebo v japonsku ADSL++ (sic nevím za kolik) ale má to 50mb pro down. Takže laskavě si přestaň myslet, že si objevil nějaké nové forum a ty seš ten nejchytřejší a ostatní kolem tebe jsou úplně totální diletanti! Ujišťuju tě, že to není pravda a sám to časem poznáš! Ad2 přestaň tady machrovat s nějakou hloupou optikou, na 100% procent bydlíš v nějakém zahnilém paneláku a to já se teda radši spokojím s ADSL, než se z desátého patra čumět na beton! ano, lidi z czfree sou fušeři (např. na jednom foru se psalo "ukradli mi noname switch napájený přímo ze zdroje PC". A jestli se ptáš proč němůže switch viset na drátech tak ti rád odpovím, protže se vytahávají konektory, navíc každý konektor nesedí úplně ideálně, a když na něm switch vysí, tak se snižuje kvalita spoje. jinak o zajdovi si se vyjádřil docela přesně a to asi tak "jejej to se tu sesla banda chytraku..." Podle tvého přesvědčení pro kraviny a stylu jak píšeš, tě odhaduju na nějakého 13ti letého mazánka, který mamince v práci nainstaloval tiskárnu a ted si potřebuje dokázat, jaký je ohromný expert, a je to poznat. Snaží se machrovat se svými ač velmi chybnmi znalostmi (např. ADSL do 2km) i tam kde to vůbec nesouvisí, tahle debata se vede ohledně praseckých praktik některý firem. A dám ti jednu radu, na tomhle foru vydržíš tak 14dní, potom buď vypadneš, nebo sklapneš ocas a pochopíš, že existují chytřejší lidé než ty a budeš muset změnit nick.

Martin (8.8.2005 10:58:10)

:-D to ze jsem nejchytrejsi a neomylny jsem nikdy nerekl... co se adsl tyce tak by me treba zajimalo kdyz si tak chytry na jakem protokolu pracuje a jak je sifrovana???... BTW mozna taky vis ze se ted tento protokol meni... no ale uz dost - nebudu rypat... podle tebe je ta optika hloupa... budiz je to tvuj nazor ale verim se se shodnu s vetsinou ctenaru ze mit opticky spoj na dalsich 200 lidi je bezesporna vyhoda uz jenom proto, ze kdyz cokoliv potrebuji sosnout tak kvuli tomu nemusim vytezovat linku do internetu ale pouze si najdu nekoho kdo uz to ma... BTW v panelaku nebydlim - bydlim v OV na hlavni tride coz jsou domy v pamatkove peci... beton proste nikde kolem sebe nevidim... jeste s tim switchem - pokud vezmeme ze ma switch s 8. porty nejakych smesnych 200g a je do nej zapojen vsech 8 konektoru, pak to na jeden konektor vychazi zatizeni 25g coz je naprosto smesne pri tlaku jakym se ty konektory krimpuji a jak jsou k UTP pricvaknuty... kvalita spoje se timhle proste nezhorsi - jediny problem je esteticnost... podle tebe jsme mozna nejaky primitivni 13. pubertacek... ovsem pokud te to zajima tak v PC problematice a v sitovych vecech obzvlaste preci jen nejake znalosti mam a pokud neveris tomu co ti tu pisu tak si na svethardware.cz nebo na pctuning.cz najdi nejake me clanky... s tim ADSL jsme to prestrelil - priznavam - vzdalenost neni 2km od ustredny ale 8km - ovsem samozrejme zalezi ze cim je vzdalenost delsi tim uz neni provider schopny garantovat tak vysoke kvality sluzeb jako u jadra... posledni - nick nezmenim... za svymy nazory si stojim a pokud mi je nekdo bude schopny rozlmuvit tak to prijmu a poucim se...

TomM (8.8.2005 13:21:55)

ADSL pracuje na protokolu PPPoA VC Mux a od 1.4. se noví zakázníci připojují přes PPPoE LLc, globálně se budou protokoly měnit v období od září do prosince. Tohle je typical příklad, že si potřebuješ zamachrovat s něčím, co ses nějakou pro mě podivnou souhrou náhod dozvěděl a brutálním způsobem odpočuješ od tématu. Jinak pokud vím, tak ADSL není primárně šifrováno (ale, pokud se mýlím, ať mě někdo opraví,ale ne tenhle *****). To ze nebydliš v panélaku, ale v památkově chráněněné ...., je možná ještě horší, staré baráky, plíseň, vlhkost. Nadruhou stranu, neříkám, že optika není dobrá věc, ale každého ADSLkaře na tomto foru, vždy nějaký podělný optkikář nebo kabelovkař dokáže pořádně naštvat, když se tady zjeví jednou za půl roku a machruje "já mám netbox" to upřímě tady nikoho nezajímá a jediný praví argument proti tomu, je, že tahle technolohie se tahá v husté výstavbě, což jsou z 90% panéláky! Nikdo se nebavil o tom, že ten switch je zapojený do všech portů, tak nevím, kdes přišel na to, že jsou připojeny všechny. Ale už se s tebou nebudu hádat a přidržím se toho co napsal zajda a to by ti mohlo stačit! Možná že nejsi 13ti letý puberťáček, ale každopádně se tak chováš, co se týče toho, že píšeš pro tyto dva servery mi jenom potvrzuje jejich velmi nízkou kvalitu. Článek je tam tak dlouhý, asi jak tvůj předchozí příspěvek. Zkus psát třeba pro Lupu a uvidíš, jedoho takového experta jsme tam vypískali. Co se týče věcí, které si přestřelil tak to není jenom to ADSL, je toho spusta. A co se týče vzdálenosti, opětovně opakuji, nezáleží na vzdálenosti, ale na kvalitě toho kabelu. Toto telekom uvádí jako maximální možnou, při špičkové kvalitě kabelu. Jinak co myslíš tím, že telecom není schopný garantovat takovou kvalitu služeb, jaká je v blízkosti ústředny, jediné co se se vzdáleností/kvalitou snižuje, je maximálně možná nominální rychlost přípojky.Ale už těším, co napíšeš hezkého o tom, jak se zhoršují parametry služeb dál od ústředny. Posledni, na tom přijdeš časem...

Martin (8.8.2005 13:50:16)

Vis co me se ale opravdu libi - jak tady sice rikas byhvi jaky nejsem su*** a cura*** apod... nevim ze ja bych te vubec v jednom pripspevku nejak urazel... nechapu proc ale porad narazis na nejake panelaky a jeste k tomu tvrdis ze je v nich nejaka plisen nebo vlhkost - timhle asi od tematu neodbocujes, ze, BTW ty mozna bydlis v nejakem rodinnem domku ale co je na tom - me je uplne jedno kde kdo bydli... jo a by ses divil kolik RD je v daleko ale daleko horsim stavu nez ty tvoje "plesnive" panelaky... s tim co napsal Zajda ja 100% souhlasim... ja jsem mel na mysli nejaky maly switch napriklad 8-port a nebo 5-port - jako samozrejme nepovesim na keb 24-port 19'' switch ze... no ale nekdo tady proste vse musi hnat do extremu... Jinak z osobni zkusenosti vim ze pokud jsou dobre kleste a kvalitni konektory tak se da primo na UTP to RJ45 nackvaknout hodne kvalitne a drzi to opravdu spickove - vetsinou kdyz neco taham tak to udelam jen takhle... preci jen z financnich duvodu nebudu ke switchi davat treba 20 zasuvek ale radeji kdyz se nejaky ten kabel u konektoru pojebe tak ho precvaknu a mam minimalne na dva roky klid...a pokud je ten switch napriklad na chodbe kde je volne dostupny tak se vzdy schovava do plechovych krabic ze ktere pouze vystupuje lista patricnych rozmeru (popripade husi krk kdeyz je to do diry ve strope...) jeste neco - ty si sice mozna nekoho ze serveru vypiskal ale zajimalo by me tedy zda si nekdy nejaky clanek napsal a vyzkousel si na vlastni kuzi za nej nest kritiku a odpovednost... ja jsem napsal ze telecom neni schopny garantovatv takove kvality sluzeb jako u ustredny coz je predevsim rychlost pripojky - to je to co uzivatele v 90% za jeho penize zajima - pokrocily clovek si jeste zjisti agregaci a limity ale o tom nekdy jindy - nebudu ou odbocovat...

TomM (8.8.2005 16:57:17)

pokud si dobře pamatuju, tak sem nikde nepsal, že si su**** a cu***. Jinak aby si věděl, co mě donutilo k tomu, abych tě začal urážet "jejej to se tu sesla banda chytraku...". Pouze se tě snažím uklidnit a abys pochopil, že na tomhle foru nejsi žádný king, že si sem poprve vlezeš a úplné první co napíšeš je "jejej to se tu sesla banda chytraku...". Myslím si, že zdraví člověk kdyby si měl vybrat mezi rodinným domem (samozřejmě v dobrém stavu) a panélákem kde je FTTH, tak bere ten rodinný dům. Jako jak sem napsal, technologie je to super, ale má tuhle nevýhodu. A můžeš mi vysvětlit koho by to zabilo, kdyby dal do zdi dva šroubky a ten switch tam pověsil? Tohle je právě příklad těhle bastlířů - proč šroubovat hdd čtyřmi šroubky, když stačí dva, že? Ad3, já sem to nebyl, já sem se ani nezapojil, jenom ti tím chci říct, že je to klidně možné. Ad4, pokud si objednáš třeba Sprinta (1024/256), tak ti telekom tyhle parametry musí garantovat i třeba 5km od ústředny. Vždycky ty to pojede maximální rychlostí. Druhá věc je agregace a vytížení sítě, ale tohle se děje až daleko za DSLamem a mezi DSLamem a tvým modem je vždy nominální rychlost garantovaná (tzn. pokud se modem připojí 1024/256 tak tolik dat může klidně mezi DSLame a modemem protéct). Jediná ztráta je protokol to je cca 15%. Dále důležité parametry linek jsou: latence (hoodně důležitá věc pro hráče) a packetloss. Pro tvoji informaci, tyhle parametry nezávisí na vzdálenosti od ústředny (tzn. user 1km od ústředny je má stejné jako user 5km od), ale na vytížení sítě a agregaci, která nemá nic s linkou společného a uplatní se úplně stejně na usera 1km od a 5km od!

Anonym (8.8.2005 18:14:21)

no ja osobne treba jsem pro bydleni uprostred mesta nez na venkove - je to ale muj nazor a mam ho z toho duvodu ze by me nebavbilo kazdy den dojizdet na vysokou a kdyz bych chtel jit do hospy tak resit kdy mi jede posledni tramvaj nebo bus apod... osobne je tedy pro me vyhodnejsi byt na opticke paterni siti kde mam garantovanou linku 64kbps s agregaci 1:1 a sdilenou az do 3Mbps - pokud mi tohle nevyhovuje napojim se pres VPN pro studenty nasi vysoke na jejich VPN server a mam linku klidne i 9Mbps - podle toho jak jsou vytizene linky s jejich konektivitou... pro me je ADSL neprijatelne uz jen z toho pohledu ze je agregovane a pro me neunosne drahe... no s tim hdd mi vzdycky dva sroubky stacili :-) dokonce ted nemam sroubek asi ani jeden:-) BTW za to "jejej to se tu zas.... " za to se omlouvam - byl jsem opravdu hotovy z toho ze to vsichni tak resi - proste firma to posralal ale kdyz to tomu uzivateli vyhovuje tak snad neni co resit - kabel se za par mesicu odjebe a firma si to prijde opravit - takze proc to resit... jako ja treba osobne mam domu dotahnuty UPT kabel po parapetu jak mam pod oknem rimsu a dirou co jsem do zdi provrtal dotazeny az k PC - vim ze to neni idealni ale porad je to pro me vhodnejsi nez mit doma pres 3/4 byt listy s jednim blbym UTP...

Martin (8.8.2005 18:16:39)

ten posledni je muj - omylem jsme nevyplnil jmeno - ale myslim ze to asi kazdemu dojde

TomM (8.8.2005 18:48:22)

LOL a kdes přišel na to, že rodinné domky jsou pouze na vesnicích nebo na okraji města? LOL tak to je druhá změna, ty máš do netu pouze 64kbps a sdilenou do 3mbps (co vím tak sdílená vyždycky bývá aspoň 10mb). No a teĎ mi taky došlo, že ani nevíš co je agregace, protože agregace ≠sdílení. Takže by mě zajímalo ,jak si představuješ agregaci LOL :))))) ad3, jj bastlíř se pozná vyždycky :)) ad4, beru, mě se to taky zdálo jak z blesku, ale je to přec jen prasárna.

Martin (8.8.2005 21:02:10)

jak jako ze nevim co je to agregace??? rekneme tedy za mas koupenou linku 512kbps s agrecai 1:20 - z toho vyplyva ze garantovana rychlost je presne 1/20 te 512 - coz je nejakych 25kbps... u nas je to trochu jinak nez na adsl... (jo od tohohle mesice mame uz 4Mbps - nejak jsem to ani nepostrehl ale to je detail) - proste za sve penize co zaplatim mam garantovanou linku s rychlost 64kbps... pro vsechny uzivatele kteri jsme na siti je dohromady tech 4Mbps ktere se prezodeluji v routeru... pokud ale neni vsech x klientu pripojenych a svych 64kbps nevyuzivaji, tak se volna rychlost prerozdeli mezi pripojene uzivatele... takze pokud by mi porad jela jen moje linka 64kbps tak je prakticky s agregaci 1:1... pod tuto hodnotu nikdy neklesnu - avsak v praxi mi to nejede pod 1,5Mbit ktery je ale jiz samozrejme agregovany... doufam ze chapes jak to myslim...

TomM (9.8.2005 00:29:17)

AD2-to chápu, ale AD1 je naprostý blábol, protože to co si napsal není agregace ale sdílení. A jak vidim, tak nevis co je to agregace, tak ti to tedy vysvětlím. V čr je tuším 13 agregačních bodů (teoreticky každý pro jeden kraj). Na každém bodě se agreguje každý agregační poměr a každý poskytovatel zvlášť. Takže na jednom bodě je třeba 1000uživatelů s ADSL o nominální rychlosti 1024kbps a agr. poměrem 1:50. Agregovat se bude takhle: 1000(počet uživatelů)x1024kbps(rychlost linky)/50(agr. poměr)=20480kbps (společná rychlost pro padesát linek na páteřní síti.) Když to spočítám zpětně, tak 20480(rychlost na páteři)/1024(rychlost jednoho uživ.)=20=>že 20 lidí z padesáti může tahat maximální rychlostí, aniž by omezovalo ostatní. A tohle je sakra rozdíl oproti sdílení, kde se např. 10 uživ. dělí o 1024kbps line, což je garant. 102 pro každého, oproti agregaci, kde se v tomto případě dělí padesát uživatelů né o jednu linku, ale pro linek 20. BTW zaroveň se agregují i rychlosti, ale pro jednoduchost sem uvedl pouze 1024.

TomM (12.8.2005 15:08:45)

LOL, že by už dal pokoj, nebo se mu po*** ta jeho 64kbits line?

Zajda (8.8.2005 11:26:43)

Zřízení ADSL ovlivňuje spousta dalších faktorů.Někde vám adsl nezřídí i když budete třeba do 1 km daleko od ústředny a někde je možné díky kvalitní kabeláži jít i nad tuto hranici. Neposunul náhodo ČTc hranici zřízení i na 5km? Navíc se domnívám že toto není předmětem diskuze. . Ad.switch. Dovedete si představit switch do 19" racku jak visí na kabelech? Dovete si představit jaké namáhání je na konci kabelu? A myslíte si že ten kabel to bez újmy na funkci vydrží věčně? Kabel se navíc nikdy nekrimpuje přímo RJ konektorem ale musí končit zásuvkou. Ono pokud chcete zakrimpovat kabel přímo RJčkem tak se to také většinou neudělá pořádně protože to jde velice nesnadno. Kabel může být přerušen maximálně jednou kabelovou spojkou. Ze zásuvky pak jde ohebný patch cord kde již máte nakrimpované RJ konektory k propojení se zařízením. Správně to má vypadat tak, že se dá switch do racku, kabely se ukončí v zásuvce patch panelu a z patch panelu do switche si je propojí správce síťe patch cordy jak potřebuje. No tak především používají pásmo 3,5Ghz(tam už je ale taky celkem těso) a pak až dál vyšší. Např. pro FWA je to 26Ghz. Pásmo 10 Ghz je volné ;) Pásma licencovaná jsou 13 a 18Ghz Samozřejmě mohly nastat nějaké změny a tak se nechám rád od někoho poučit. Bezdráty se profesionálně nezabývám a snažím se v této oblasti udržet jen přehled. Otázkou je, zda-li by to při tak nízké rychlosti na nelicencovaném pásmu vadilo. Ta firma je ale vydřidušská z toho důvodu, že neposkytuje fullduplexní spojení(Wifi není FD) a odezvy jsou na Wifi začně proměnné. Pak by nebylo od věci srovnat si, kolik člověk na této lince může maximálně stáhnout za týden a porovnat to s týdením 1GB limitem u levných nabídek na ADSL. Firma je vydřidušská také z důvodu instalačního poplatku. Dalo se to pochopit v dřevních dobách breeznetítek ale dnes? CzFree je IMHO spíše síť pro radost ze síťování a objevování nových možností využití. CZF já osobně fandím. Ale to je věc názoru;)

Anonym (8.8.2005 16:04:45)

ty ses ale pekne vypatlanej magurek :-) diky takovym jako si ty je "jiz skoro povolene pasmo" jeste pred jeho uplnou legalizaci uz ve vetsich mestech uplne zarusene.

Anonym (8.8.2005 16:02:32)

jo garance na wifi muze dat jen silenec, nic proti wifi, alwe serou me lidi co mazou med kolem huby se slovy garantovane a levne. Jsou to kecy, ve skutecnosti je to vsechno vysdileno totalne a garance ve volnem pasmu proste dat nikdo nemuze, stejne tak jako nemuze garantovat ze ho nikdo jiny nezarusi

Taky Tak (8.8.2005 19:47:58)

Visí, kuvva, visí !!!

nick (5.8.2005 00:42:59)

no a jmeno firmy? :) nick

Nargon (5.8.2005 02:23:54)

A je to fakt nejaka poradna firma? nebo jen firma typu Brouk pytlik a synove s.r.o? Takhle by to totiz dokazal natahnout i retardovanej clovek (nic proti nim).

David Procházka (5.8.2005 07:38:09)

Nemám tušení o jakou firmu se jednalo, sám jsem viděl je toto montovat, každopádně konektivitu přivádí tímto způsobem firma www.802.cz

g1 (5.8.2005 07:55:10)

Me to prijde vcelku normalni, mozna proto, ze jsem to v praci resil podobne :) A pokud je toto v pamatkove zone, kde sehnat povoleni k vrtani v baraku je urcite dost problem a jestli to zakaznik chtel co nejrychleji... Spravne by to tak urcite byt nemelo, nicmene nevidim zpusob proc by to nemelo fungovat.

Zajda (5.8.2005 12:29:55)

To jste pane prinejmensim a slušně řečeno prase! A k tomu ještě to takhle ještě řešit v práci je velmi nezodpovědné. Proč nebyl kabel veden vnitřkem domu? Vyvrtání asi nebyl problém když kabel končí v líštách dole u nad dveřmi v průrazu. Ono to možná po dobu záruky na dílo může fungovat jakž takž dobře. Ale časem mohou být díky vystavení kabelu vlivům počasí. Z fotografie nejde poznat, zda-li se jedná o koaxiál z antény nebo UTP strukturovanou kabeláž. Kdyby se jednalo o strukturovanou kabeláž pro počítačové sítě, tak tam jsou poměrně přísné normy, které takto vést kabely nepovolují. Venkovní kabely musí být extra chráněny Navíc pání bastlíři zřejmě místo na fyziku chodili za školu, neboť kabel venku je napnutý a až uhodí mrazy tak se buď přetrhne, nebo se odtrhne přichycení u okna dole.

David Procházka (5.8.2005 13:42:29)

Je to UTP :-)

p.la.t.a. (5.8.2005 17:30:14)

Asi mate bohate zkusenosti.....strukturovanou kabelazi nelze zrejme nazivat jeden visici kabel UTP 4x2x0,5 Cat5 či 5E s PVC izolací....udelejte si poradek v nazvoslovi. Na Fyziku jste zrejme nechodil vy, ponevadz bych chtel videt tu Cu, která se na takto volne zavesenem kabelu napina tak, aby se zde pri max. -25 st.C pretrhla, no a Cu neteče, tak jako Al, takže zřejmě i tady nebude zasadni problem.........a UTP kabel nejlevnejsi produkce dnes prijde bratru na 2,90/m, takze natazeni 25m kabelu po 3-4 letech znova je věru sakramentsky nakladna zalezitost! :-))))))

Tom (5.8.2005 19:09:09)

Ale ale, pan rejpal inteligent...jojo, beztak je to tvoje dilo, co ? :-D

y2k (5.8.2005 21:21:03)

Občas jsem vedl kabeláže také dost otřesně, ale toto je opravdu trošku mimo mísu (na odbornou firmu). Já jsem většinou využíval zákazníkův komín (samozřejmě nepoužívaný). Tam alespoň nepůsobí UV záření (které kabel sežere i za dva roky) a je zde poměrně stabilní teplota (v případě, že se v něm netopí). Na střeše je dobré vést kabeláž alespoň zabalenou do izolepy (aby UV záření podlehla ona) a rozhodně se zdaleka vyhnout hromosvodu :-)

Anonym (6.8.2005 09:52:07)

Ten platan nebo jak se menuje ten typ by si moh provist nejakej fyzikalni pokus a neteoretizovat. Zima minus petadvacet a leto na ty plechovy strese da plus 50!!! To je celkem pomala smazka pro ten kabl. Takze rozdily nakych 75 stupnu uz s takhle zvohnutym kablem pod strechou sou celkem slushnej hukot pro ten kabl.

Zajda (5.8.2005 22:40:58)

Tak za prvé. Má práce začíná u hotového. Kabelážní systémy a řešení jak tam ty dráty vést dělají jiní lidé (třeba můj bratr:), neboť je to hodně velká věda resp. další obor. Zvlášť pokud to má k něčemu vypadat a je záruka třeba 10-15 let na kabeláž. Ano pro mnoho lidí je překvapení že čistě síťaři toto nedělají ;) Zase ale na druhou stranu musí znát vlastnosti přenosového média. Ale to jsou jen obecné věci kde se konkrétně nic neřeší. Strukturovaná kabeláž to jsou vlastně způsoby zásady a techniky pro budování telekomunikačních sítí. Laicky řečeno návod jak dělat věci pořádně. A já se Vás ptám. Jak toto souvisí s tím, jestli budu mít jeden nebo více kabelů? Dává mi jeden kabel právo porušit tyto zásady? Jak jistě víte tento pojem neřeší jen jak si s tou haldou kabelů poradit(toto jste zřejmě měl na mysli), ale i takové ,,blbosti" jako způsob manipulace s kabelem a to zde právě jde. Kabel viditelně volně zavěšený není (nebo máme na definici pojmu ,,volně zavěšený" rozdílný názor) a pokud ano, je to ještě horší. Co je ale znepokojující, je jak je za střechou o hranu střechy ohnutý. Nejhůře ale vypadá bod, kde je kabel sveden okolo okna - kde končí zavěšení. Co je použito k uchycení na zeď z fotografie nejde vidět. Doufám, že není nijak zvlášť narušeno twistování. Obávám se že toto je kritický bod provedení celé instalace. Pokud je to skříplé, tak vlivem změny teploty se na tak malém místě mohou zásadně měnit vlastnosti kabelu. Máte tam i namáháni na tomto místě v důsledku pohybů kabelu vlivem větru. Sám asi víte, že je zásada s kabely po instalaci nehýbat. Hýbat se může akorát s patch cordy neb jsou od toho.Pokud je to hodně skříplé tak jedna z žil se opravdu přetrhnout může. Tady se řeší cena kabelu? Evidentně ne. Řeší se kvalita provedení instalace. Zákazníkovi to může ale třeba začít zlobit čistě náhodně a způsobí to akorát nepřijemnosti. Odvedením kvalitní práce vlastně montéři šetří náklady firmě a zákazníkovi(tomu čas a nervy).

Anonym (11.8.2005 13:19:42)

No jo. Ja mam kabel z okna do okna a aby byl radne naply tak ho mam priuzlovany na topeni. A po instalaci nehybat? a proc jako? Porad je nejak upravuju a popotahuju. Vse funguje, pohoda - proc by taky ne? Zajda usatec se ted asi poradne rozcili...

TomM (11.8.2005 13:40:37)

tak to seš teda řádný prase!

Anonym (11.8.2005 19:20:36)

Nema to vliv,oknem nebo kryte.Jednou za pet let jak se tu nekde pise kabel v cene 60Kc za 10 metru pro jistotu vymenite a usetrite peknych par tisic.Verte ze nez se vejdete do profesionalni instalace tak uz budete pod drnem.

TomM (12.8.2005 03:38:02)

všechno sem ještě požvejkal, ale "mam priuzlovany na topeni" mě fakt dostalo, tady už nejde o peníze, tady de o to, že je to prase!

john woo (11.8.2005 13:14:03)

zas dalsi inteligent. aby ses nepo... nejsem sice zadna firma, UTP kabely vedeme v panelaku z okna do okna, aby nebouchaly pri vetru, tak jsou napnute "az k prasknuti" a je zajimave za za cele 3 roky se zadny nepretrhl. ale to jen tak na okraj. a jestli nejaky zajda nas bude nazyvat prasetem tak je prase prinejmensim on!! a ot takoveho bych si kabelaz urcite delat nenechal. ono by se to pak tou "vedeckou dokonalosti a slusnosti" asi posralo.

Anonym (11.8.2005 13:38:24)

Ty reci o profesonalite maji jen jeden cil a to oduvodnit premrstene ceny ktere provazeji odbornou instalaci.Nam bezny uzivatelum kabel z okna do okna vyhovuje.

Zajda (12.8.2005 10:08:04)

Vážený pane, při vší slušnosti nevím v jakém podnebném pásu žijete, ale já viděl přetržené zavěšené kabely v počtu 2. Přetržení/zlomení bylo v místech ohybu za vysokých mrazů. Teplota zvláště v horských oblastech u nás se blíží i k -30 a je tedy třeba počítat s většími teplotními rozdíly. To už vůbec pomíjím fakt, že běžné UTP se nemá na venkovní rozvody používat nechráněné. To není vědecká dokonalost, to je instalace dle norem. A nemusí to být zas až tak drahé jak se na první pohled zdá. Pokud budou všechny firmy takto provádět rozvod kabeláže, tak je jasné, že slušně provedená instalace kabeláže dle norem bude jakýmsi nadstadardem. Slušná firma na to doplatí. Vy také nemáte vedený el. proud pod oknem obyčejnou napnutou šňůrou ukončenou obyčejným vypínačem. kvůli možným újmám na zdraví nebo na majetku. Kvůli tomuto se musí provádět revize. Čím více se bude stávat datová komunikace důležitější(zde hrozí také újma na majetku a zdraví) v našem životě, tím více bude dbáno na správné provedení strukturované kabeláže. Jednou přijdou na datové rozvody revize také:) Zatím jsou to jenom nepoviná měření a certifikování. Já kabeláž jako obor ale nedělám;) Strukturovanou kabeláž dělá profesionálně bratr. Už jsem to tu psal. Jako síťař přicházím k hotovému. Vím ale, co dokáže lajdácky provedená instalace kabeláže způsobit(správci sítě šediny:). Spravně bych se vůbec nemusel zajímat o to jak je instalace provedena. BTW:Jako prase jsem označil uživatele g1. Uvádíte že nejste sice žádná firma ale dále uvádíte v textu slovo nás.Nevím jak si to mám vyložit. Že by nějaké Sdružení lajdáckých instalací?

Anonym (5.8.2005 08:03:41)

Jake fotografie ja zadnou nevidim poslete primo odkaz

Sergejik (5.8.2005 09:40:24)

No, normalni to rozhodne neni, kdyby to alespon u te strechy dali hned ke zdi, tak to nevypada tak tragicky a uz vubec ne v pamatkove zone. Ikdyz musim priznat, ze u nas v dome to mame obdobne... Jako pavucina z okna do okna, vlevo a v pravo, spojeno 6 bytu:-) Jenze nejsme firma a nebere mi za instalaci penize...

Anonym (5.8.2005 10:13:07)

To je toho! Už jsem viděl jak Tele2 vede kabel od antény 3,5 GHz namotaný a pomocí plastových pásků navíc uvázaný ke hromosvodu a pak provrtaným rámem plastového okna do domu :-)

Baf (5.8.2005 13:03:14)

Další příklad JON.cz - krimpovací SMA, zmáčknutý kombinačkama jen přes opletení. Prej jim to dělá odborník. Měřák na SWR jásal. Už ho ty hodnoty v normě nudily.

Dzerza (5.8.2005 15:26:38)

No proste parada. Az jim do baraku slehne blesk, tak nebudou stacit valit ocima :)

Anonym (5.8.2005 16:31:36)

u nas je neco podobnyho ale to je z jedne firmy na 12patrovej panelak kde sou pak anteny na wi-fi ale tahle firma na to mam i povoleni a maj to udelany kvalitne na ocelovim lanku atd....je to tam uz cca 3roky a zadnej problem ze by to nejak blblo neni, ale pravda ze to vypada divne kdyz vylezu na balkon a 10metru odeme (ve 12patre) jen tak ve vzduchu ocelovy lanko s nekolika utp kabely:)

p.l.a.t.a. (5.8.2005 17:22:07)

No to je fakt hrozny, to se neda prezit, to je na omdleni!!! :-)))) Autor clanku je taky zrejme ctenar Blesku a podobnych platku a kazdy vecer se pohorsuje u TV zprav, co se to deje, ze se tu uz neda vubec zit! Smesny clanek! Bezte se podivat do stare zastavby, jak si lide bezne svadeji koaxialni kabely od satelitu do svych pribytku! Trochu se uvolnete a neprudte tolik! :-)))

Tom (5.8.2005 19:10:14)

Dalsi inteligentni prispevek, proste at zije rychla prace smejdu...

Anonym (5.8.2005 21:00:20)

si nejakej estetik tome..

Anonym (6.8.2005 13:22:47)

lol a kdo si stezuje.......vubec nevis o cem mluvis ja sem celkem rad ze to tim kabelem mam dom natazeny pac kdyz sem byl na wi-fi tak to kolikrat strasne blblo a pingy na rootr byly horozny, a je mi 17 a ver ze telvizni noviny sem nevidel uz ani nepamatuju jen sem rek ze kdyz sem si to u ty firmy vyrizoval aby to sem kvuly 3pripojenim tahly tak sem musel obyhat vsech 60bytu a davat jim podepsat papir ze jim to nevadi a ze uz to mam vic nez 2roky a je to OK a pokud chces jen nadavat tak se navazej do nekoho jiniho

Anonym (8.8.2005 15:54:52)

no pokud to delala firma tak sou to taky amateri, protoze UTPcko se venkem tahat nema, na to je optika.

TomM (8.8.2005 16:37:10)

a nevyšlo by levněji to utpčko protáhnout vnitřkem domu? :)

Anonym (8.8.2005 19:48:41)

No kdyz to firma odmitne takhle udelat tak si muze trhnout nohou.Nebudu jim platit xxK jen aby mneli dobry pocit ze tam daly optiku.Vyjde mi levneji nechat UTP jednou za 5 let vymenit.

Anonym (5.8.2005 19:40:25)

Kde jako máte tu galerii ???

David (5.8.2005 19:44:08)

Autor je zrejme z nejake male vesnicky, kde maji vsichni RD a kabel svedeny hned okynkem ve strese... Jinak treba ve stare zastavbe na Praze 1 je to celkem obvykle, ted bych dal z hlavy tak pet az deset baraku, kde to takhle visi , staci se jen projit ulicemi a trochu koukat kolem sebe :)

Nargon (5.8.2005 20:30:36)

Jasne, tam si to takhle kazdej amatersky sved, to by dokazal kazdej. Ale ze to takhle udelala i nejaka Firma, tak je to celkem divny.

Anonym (6.8.2005 01:58:13)

Já bych to doma nechtěl.Jasný????

Anonym (6.8.2005 04:11:06)

Tiež to tu mame takto spravené.Nieje o nič moc ani na oko to nejak lahodne nevyzerá ale hlavne že to ide nie???

Zelina (6.8.2005 08:51:48)

Jsem spravce metropolitni WiFi site a takovou prasarnu bychom si teda nikdy nedovolili. Ti z vas, kteri by takto tahali kabely jsou prasata. Kdyz muzeme byt profesionalni my (a to nemame statut firmy), proc ne ostatni??

Anonym (6.8.2005 16:27:46)

Autor by se mnel probudit a vyjit ven.Staci se projit po meste a uvidi ne jeden ale treba 10 i vic takovych kabelu vedoucich ze strech domu.plastovy chranicky se musi pridelat na zed to vyzaduje svoleni majitele domu stejne jako podobna pokladka vnitrkem domu.Tahame kabely a muzu vam rict ze ne vzdy je majitel domu vstricny.Preferuju predevsim zasekani do zdi,slic na trubku zamaznout prestukovat a po pristim malovani to neni znat.Jenze tady se narazi na dalsi problem finance ktere zakazniky odrazuji od poradneho ulozeni kabelu.Ono hodit kabel ze strechy je prace pul hodiny ale radne ulozeni muze trvati i nekolik dni a to znamena rozdil mezi hozenim a ulozenim peknych par tisic.Zelino prijd ke mne natahnout kabel ale zakazuju ti sekat,vrtat nebo cokoliv co neschvalim pridelavat,jak to natahnes a o tom to je neudelas to ty udela to nekdo jiny.

Anonym (6.8.2005 18:37:09)

Cim kratsi kabel, tim lepsi. Esteticky to neni sice vhodne, ale co se da delat.

Anonym (6.8.2005 19:49:29)

možná že autor článku a stejně tak většina těch kteří se nad tim rozčilují by měli trochu vychladnout a řešit s touhle vervou věci který sou důležitější. Když jsem četl že mi to má vyrazit dech čekal sem něco závažnějšího, a nejen že mi to nevyrazilo dech, ani mi nezůstal rozum stát, ale spíš mě pobavilo že se tohle vůbec řeší když nikdo nezná podrobnosti. A tyhle dramatické úvody jste převzali z bulváru?

Thorough (7.8.2005 14:34:40)

Způsob vedení kabelů spíš vyvolává dojem, že jde o práci 13ti letého ignoranta a ne komerční firmy - nezávisle na okolnostech. Ta galerie dech vyráží a opět potvrzuje, že se do bezdrátových sítí montuje čím dál víc pitomců.

Hooonza (7.8.2005 10:14:35)

No a? Proč to dělat jednoduše, když to jde i složitě, že? Tohle je docela běžné a jednoduché řešení. Já si například takhle vedu satelit. Nevidím důvod, proč bych si měl provrtávat střechu a půdu. Stejně tak nechápu, proč se nad tím někdo pozastavuje.

Tonda Vopršálek (7.8.2005 11:01:48)

Kdyz jsi parchant, tak co s tebou ?

Anonym (7.8.2005 16:01:29)

Taky záleží na domluvě. Protože v našem starym činžáku bylo víc takovejch expertů jako ty a jeden dokonce podělal izolaci střechy, tak se rozhodlo že se tomu udělá ráznej konec! Na střechu se odborně přidělali sloupky ve spolupráci s tou firmou co nám dělala střechu. Vytrhali se starý komunistický dráty ze zdí a natáhlo se všechno nově- každej má přípojku na TV, SAT a počítačová sít. Dva talíře jeden na eurobirda a druhej na astru připojený přes multiswitch. Kdo si chce dát něco na střechu má volný sloupky a do husího krku se to snad taky ještě vejde. Antény na TV udělaný nově a už to nechytá kdejakýho usera CDMA. Do týdne všici lidi od nás odhlásili kabelovku. Jó ale to chce si svůj byťák hlídat a neřešit na schůzích kdo komu ukradl pantofle. LOL:))))

Anonym (7.8.2005 17:04:17)

ovsem to je v baraku plnym duchodcu trochu problem

Anonym (7.8.2005 21:25:34)

Náš barák je plnej důchodců. Tři z nich chtěli satelit. Navíc náš předseda je bejvalá zelená guma ve výslužbě, takže takový to důchodcovský lemtání hned utne. No ále v baráku je aspoň klid a lidi se tu zajímaj vo to co se tu děje.

Anonym (7.8.2005 21:35:31)

hmm nasim duchodcum stacej telenovely na nove tak satelit nebo kabelovka nejak odpada

Anonym (8.8.2005 15:51:25)

No pokud tohle delala firma tak by se pozastavovat mel snad kazdy. Jestli je tam napeti, tak by meli prestat podnikat treba i nasilim :) jestli je to Ethernet tak je to taky smutné, protoze takhle se to delat taky nesmí. Takovéto firmy by měly proste prestat fungovat. Protoze jestli delaji takhle instalace tak o chovani v eteru s jejich 2,4GHz to nebude o nic lepsi. Proste delaji jen ostudu a bordel.

Riči (7.8.2005 10:25:02)

Vždy se dá najít cesta,když se chce.zvlášť u bytovek je to snad ještě lehčí instalace než urod. domů.

Crescenzio (7.8.2005 23:09:24)

To ste neboli ešte v Taliansku? V takom Ríme ma každý anténu na streche a kábel si každý vedie k sebe do televízie presne tak ako je to na fotke k článku. Je z toho chaos, ale ako sa vraví, "inteligent zvládne i chaos ..." A to ešte poniektorým vysia normálne kládky z okien, aby si potom mohli vytiahnúť nakupné tašky, pokiaľ bývajú v dome, kde nie je výťah.

Satan (8.8.2005 08:01:10)

Pane, italove jsou v mnoha oblastech jini od evropanu ;-)

Pablo (7.8.2005 14:13:31)

Je sice fakt že je to tahlé jak hromosvod. Pod střechou to mohlo být. Ale je každého věc jak si to nechá natáhnout, nebo je v tom snad 230/400 V?

Anonym (7.8.2005 14:36:15)

Myslím,že v oboru IT chybí funkce cechu.Takový cech kdysi dělal nepřímý dozor nad kvalitou práce a člen cechu,který něco ošidil měl pak z ostudy kabát a nesehnal kloudnou práci.Osobně si myslím,že řada firem v IT je pěkný fušéři a kazí reputaci i ceny těm poctivým.

Thorough (7.8.2005 22:51:07)

Nic než souhlas..

tomas5 (7.8.2005 17:59:03)

Hned jsem si vzpomnel na stare heslo: Vase starosti na nase ostny.... Pocitam, ze nejvic budou "rozhorceni" lidi od fochu, na druhou priznejte - kdyby k Vam domu prisel profesionalni malir, byl by "v soku" zase on... Ten umi to, a ten zas tohle...

Soptik (11.8.2005 19:20:09)

Otazkou je, zda to ta firma neudelala na zaklade objednavky zakaznika, ktery si pral tento zpusob realizace, protoze jina cesta nebyla mozna.

Thorough (11.8.2005 20:56:24)

Pokud by jiná cesta nebyla možná, tak by seriozní IT firma přípojku nezrealizovala.

Anonym (11.8.2005 23:42:08)

To je spravny,udelejte to jak chci ja nebo bezte.

Soptik (12.8.2005 02:18:43)

Ja v tom delam a priznam se, ze pokud neni jine reseni a je tak uz tazeny treba svod anteny, tak se kablik chytne k tomu, jinak zasadne vnitrkem. Pokud bych ale odmitl to takto udelat, muze si to zakaznik natahnout sam a f. kablik pouze "ozivi".

Anonym (12.8.2005 08:59:10)

Ano, to je spravnej pristup. Protoze pak kdyz to zacne blbnout tak za to nese zodpovednost firma. Kdyz to zakaznik chce zmrseny at si to natahne sam.

Anonym (12.8.2005 08:53:25)

nemůžete tu někdo dát znovu ten odkaz ? nikde jsem žádný nenašel :-(

David Procházka (12.8.2005 14:36:16)

Jaký odkaz? ;-)

Anonym (12.8.2005 23:11:11)

Nevim proc z toho delate takovou aferu, vite prdlajs jak to v tom baraku vypada. Ja nedavno tahal v rodine vile ethernet ze tretiho do prvniho patra. Vsechny byty po rekonstrukci. Takze rozvrtat nove plovouci podlahy a poskodit nove vymalovani. Nebo to tahnout chodbou a dvakrat vrtat zelezobetonove schody (uz jsem to jednou delal a nikdy vice !!). Samozrjeme jsem to tahnul venkem a mel to za deste minut. Takze si jdete se svyma chytackyma kecama nekam. Az vam ten barak bude patrit a kus ho zmrvite tak budete mluvit jinak.

Anonym (13.8.2005 01:30:55)

As ti to nakej zvedavec vytrhne tak se pak nediv. U nás Ramz kradou šecko. Aspoň dát to do lišt ne? V rodinym baraku po rekonstrukci? A to nikdo při rekonstrukci nemyslel na síť? My sme dostali docela zajímavou nabídku pro domácí sítě. V plovoucích podlahách máme takový krabičky a na nich zásuvky na síť. Ten typ co to zařizoval povídal že se tam dá jednoduše zatáhnout jakejkoliv drát kdyby něco.Dělala nám to stejná firma co tahala elektriku. V bejvalym uhláku dole je taková skříňka a v ní je asi switch - já tomu moc nerozumim a dole to sem poznal přesně to je adsl modem protože je tam světýlko DSL.

Anonym (13.8.2005 02:48:47)

Nektere firmy nenabizeji vsechno proto muze byt i po rekonstrukci dum bez strukturky.Pri trvani na "odbornem natazeni" by nekteri z vas taky mohli zaplatit malovani uklid a zednicke prace pokud majitel nabude dojmu ze je to spatne zapucovane.Nebyl by to prvni pripad :-)

Anonym (14.8.2005 11:31:10)

dyt UTP (STP) kably se vecinou pouziji na pripojeni k WIFI a cele zarozeni je na 99% na strese, tam jsou i televizni anteny, satelit,.... takze ve zdi bude urcite husi krk a je jendo jestli to je nova vila nebo stary barak( protoze asi nikdo nema antenu na televizi v obyvaku), a pokud umis aspon trochu pracovat z vrtackou a nemas "tuleni ruce" tak se to da udelat ze to ani nejde poznat. A taky musis zvazit moznost jak to bude vypadat kdyz vedes kabel ze strechy pak jenom tak visi a nakonec nejak vlezes do baraku. ale abys ses tam dostal tak musis stejne provrtat zed( nebo v rohu vakuovane okno), jo a jak sem potreboval roztahat skoro do kazdeho pokoje kably tak to bylo hned a rodice vubec nic nepoznali( akorat videli kably na pripojeni kompu

Anonym (13.8.2005 09:54:26)

dyt ted sme doma delali plovouci podlahu a kabely se daji normalne vest v tech listach ktere sou na ni. a provrtat zed neni vubec zadny problem, staci dlouhy vrtak priklepova vrtacka a vysavac( jeden vrta a druhy hned vysava prach) a tim je cely problem byresen protoze dira se chova za listu tak nejde nic poznat

TomM (13.8.2005 13:49:42)

přesně tak, taky sem táhl telefonní kabel pod plovoucí podlahou a eště koax v liště. Potom, když sem dal protáhnout UTPčko na půdu, tak sem si dopomohl husím krkem, v kterém vedly dva anténní koaxy, dole sem to vivedl hezky na zásuvky a kdyby mě nevedlo to utpčko vedle zdi (do lišty se už nevleze), tak by nikdo nic nepoznal.

Anonym (14.8.2005 00:00:49)

Šak ale takhle to máš skoro profesionálně vyřešený a z baráku ti to nevysí. Tady se zabejváme magorama který si myslej že UTPčko je výtahový lano.

TomM (14.8.2005 02:56:32)

:D

pepik (14.8.2005 20:55:07)

A nejlepší na tom je to co se stane jak napadne sníh, protože obyčejné UTP podle mě nevydřží když přes den sníh nataje a v noci zmrzne tak do mesice je po kablu a netu taky

Zajda (14.8.2005 22:05:56)

Snad vydrží. UTP má zatížitelnost při instalaci 80N. Stačí ale pár zim a nejnamáhanější páry v ohybech se začnou lámat. Předtím samozřejmě předchází zhoršení přenosových vlastností kabelu.

pepik (15.8.2005 09:34:31)

Je sice mozne ze neco na tah vydrzi ale UTP ma jenom takovy chatrna obal, ale STP by mohlo vydrzet o neco vic, ale stejne bych to tak nikdy netahal

Anonym (12.9.2005 13:21:42)

Spekulanti, já mám obyčejný UTP venku už 6 let a zatím jsem jenom jednou řešil odvařený port na jednom ze switchů po bouřce - řešení bylo takové, že jsem kabel přepojil do jiného portu. Si klidně platťe za totálně předražený STP, mi UTP bohatě stačí. Argumenty typu "kdyby to bylo STP, tak bys to neměl odvařený" prostě neberu. Když práskne přímo do kabelu, tak to de do kelu všechno at je to STP nebo cokoliv jiného.

Anonym (12.9.2005 17:03:50)

Tak to máš štěstí že to nebyl switch za nějakých 12tis. To by mi ten usmaženej port náš byťák neodpustil.

Anonym (12.9.2005 17:11:57)

Kdyz ti projede prepeti celym barakem tak je to v hajzlu.Doporucuju zainvestovat neco okolo 3K a prepetovou ochranu vrazit na privod plus na telefony kazdy sam a bleskojistku na TV vystupy v bytech.

Anonym (12.9.2005 22:44:54)

Pred primym uderem blesku te neochrani nic. Tyhle ultravysoky napeti nejsou ani jeste poradne prozkoumany. To se dejou divy kulovy blesky nebo litaj draty ze zdi. Zrovna bleskojistku sem do TV diry vrazil protoze mam celkem drahej receiver. Ale utlum byl tak desnej ze astra spadla o 10 procent a slabsi druzice sem nechytal uz skoro vubec. Jeste se pres to docela sral motor. To je lepsi to pokazdy prez spojku pred bourkou vysroubovat nez mit takhle to k nicemu.

Anonym (13.9.2005 07:37:14)

Ano u nekterych bleskojistek muze dochazet k utlumu ale jak ty pises ze mas docela drahy receiver,tak je opravdu lepsi ji tam mit.Smula je ze musis skouset nez najdes tu pravou,udajum vyrobcu nesms verit.Blesk je svina,nejhorsi co sem videl tak byla skoda za pul mega,vletel do baraku po telefonu a prez ustrednu EZS se dostal do 220 sezral co se dalo.

JF (12.9.2005 12:43:32)

Asi jsem pidlovokej, ale nikde žádný odkazy na fotogalerii nevidím...?

Anonym (12.9.2005 23:21:07)

fotky sou v clanku vsimavy chlapce