Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > VPN na ADSL pripojkach

VPN na ADSL pripojkach

JoJo (7.9.2005 08:28:48)

Ahoj ... Da se na ADSL pripojkach udelat spolehlive VPN pripojeni? Jde mi o to, ze pripojeni ktere mam velmi casto vypadava (i nekolikrat za hodinu) a to i kdyz ostatni veci jedou (tedy hlavne internet). VPN je pak vlastne nepouzitelne, navic jeho znovu navazani je vetsinou mozne az po nekolika minutach. dik za odpoved.

Painkiller (7.9.2005 10:56:18)

www.hamachi.cc

Anonym (7.9.2005 11:19:27)

Hamachi pokud se nepletu jede pres nejaky server a pouziva se kdyz nema verejnou IP adresu. Diky tomu je rychlost pomerne mala, obcas ho pouzivam a i tam jsou vypadky na strane prave toho serveru, pres ktery se spojeni realizuje. Muj dotaz by mel tedy znit, je vubec realne udelat klasickou VPN na ADSL pripojkach, kdyz mam na jedne strane verejnou IP? nebo radeji prejit na jiny typ pripojeni a pak i vzhledem k cenam k jakemu? (podotykam ze se pripojuji mista od sebe pomerne vzdalena cca 80Km)

Nargon (7.9.2005 12:15:16)

Ono se spojeni "navazuje" pres centralni server hamachi, ale samotny spojeni mezi uzivatelema uz pres ten server nejede. Tak trochu nastinim jak to funguje. Komunikace probiha pres UDP protocol. Vlastne vas PC odesle sereru nejake data, a tim vytvori u vas v nat tabulce zaznam aby prichozi data se dostali az k vam. Toto same udela jeste nekdo dalsi. a take si otevre port. pak on od serveru zizka vasi ip a port, a posle vam neco a diky jiz vytvorenemu zaznamu v natu, se to dostane az na pc, kde to program hamachi uz nejak sesrotuje. Takze ve vysledku server hamachi se pouziva k udrzeni komunikace mezi vamy, ale data se posilaji primo mezi vami a pres server to nejede. Ale kdyz jim tento centralni server spadne tak je s komunikaci mezi vami konec, protoze se zaznamy v natu smazou.

Dzerza (7.9.2005 14:45:03)

Samozrejme pres ADSL realizovat lze, ale chce to trochu vetsi znalosti Linuxu. Sam provozuju VPN s PPTP pres adsl pripojene USB modemem k Linuxovemu serveru (vcetne ruznych opravneni pro uzivatele, autentizace MSCHAPv2 proti SAMBA PDC). Provoz je potreba dobre shapovat, jinak odchozi data VPN jsou schopna pohrbit cele adsl - pingy 2-4s a pod. Pokud mas zajem, za drobny obnos zrealizuju :)

Anonym (7.9.2005 14:40:06)

A co takhle napsat jakej protokol pro VPN používáš? VPN neni protokol je to jen obecnej pojem.