Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > totálně off topic

totálně off topic

Jirka (8.9.2005 19:19:17)

ahoj. omlouvám se za totálně off topic příspěvek, ale nevím, kde jinde se optat, když ne na mém oblíbeném dsl.cz;) předem upozorňuji, že se nejedná o věc spojenou s připojením..Kupuji nový počítač s nainstalovaným linuxem. chci se zeptat, jestli instalací windows na ten samý stroj vznikne nějaká kolize, případně zda je lepší a možné při instalaci windows ten linux zformátovat (nebo prostě nějak smáznout) a zda se tím pádem poté bude muset znova nainstalovat (z obchodu pravděpodobně již do linuxu nainstalovaná) grafika, zvuk, základní deska..(ta základní deska mě zajímá hlavně)?..již jsem párkrát formátoval starý počítač, takže s instalací snad problém nebude..jen se chci vyhnout případným problémům, zas tak zběhlý nejsem a s tím liniuxem už vůbec;) ještě jednou se omlouvám za off topic...případně poraďte link na fórum, kde bych nepůsobil jako pěst na oko;)díky..jirka

Anonym (8.9.2005 19:35:18)

Mrsknes do PC instalacku windows, odstranis vsechny oddily pevneho disku, potom vytvoris novy nebo nove(zalezi jestli si chces disk rozdelit) a pokracujes v instalaci. Windows ti pak nabidnou jak tochces sformatovat, tak zadejn NTSF a uz pak frci instalace. :-)

Jirka (8.9.2005 19:41:57)

díky moc;)

Anonym (9.9.2005 12:38:56)

Linux používá jinej souborovej systém, obvykle Ext2FS, Ext3FS nebo ReiserFS. Do něj nejen že Windowsy nenainstaluješ, ale za normálních podmínek ho ani nedokážou přečíst - takže pokud spustíš počítač z instalačního CD Windowsů, nejspíš ti ten Linux detekujou jako "neznámý oddíl" nebo tak něco. Takže ti tak jako tak nezbude než to zformátovat načisto.

Anonym (9.9.2005 12:58:00)

po tom zformátování, bude někde možnost rozdělit disk na dva? budu mít 160 gb a rád bych to dal na dva disky 1:3 (40 systémový:120 uživatelský)potom stačí nainstalovat windows? základní deska je tam rozpoznána automaticky? jinak grafiku asi budu muset nainstalovat znova, že? předem díky..j

Anonym (9.9.2005 20:44:49)

Pokud chceš víc oddílů, mám dojem že v tomtéž bodě instalace před formátováním lze vytvořit i víc oddílů. Kdyby ne, nainstaluj to na celej disk a s pomocí některýho partition manageru pod Windows opatrně ten hlavní oddíl zmenšíš a přidáš další. Jde to myslím snad i ve Windowsech ve správě disků. Co se týče ovladačů, ty pro desku se nainstalují automaticky už během instalace. I grafiku Windowsy rozpoznají a přidělí ji nejvhodnější Microsoftí driver, kterej sice stačí na rozběhnutí, ale obvykle toho neumí tolik jako ten od výrobce grafiky. Totéž platí pro desku atd. takže drivery od výrobce dodáš dodatečně. Samozřejmě ovladače pro Windows a ne pro Linux.

Jirka (10.9.2005 13:35:19)

moc děkuju, jen ještě k tomu rozdělení. v jednom časopise byly fotky z instalace windows a je tam fotka ze situace, kam win nainstalovat..objeví se dostupné disky(příp. oddíly) v mém případě tam tedy bude jeden. a teď jsou tři možnosti. nainstalovat do stávajícího umístění, což nechci. za druhé je tam, že stisknutím písmene c přidáme disk (tedy rozdělíme původní), třetí možnost je ten disk odebrat.. z rad vyplývá, že je lepší nejdříve disk odebrat a pak vytvořit nový, rozdělený na dva (což chci). nebo je lepší (a jednodušší?) rovnou v té nabídce (druhé) vytvořit nový oddíl disku? já se bojím, že v tom případě mi tam zbyde linux, protože to naformátuje jen ten nový disk..anebo to nejdřív naformátuje a potom rozdělí? čert se v tom vyznej;) každopádně dík, jestli mi tohle někdo poradí rozlousknout..

Anonym (10.9.2005 20:40:19)

pokud to chceš dělit během Win instalace, a ne až ve Win, tak to rozdělíš a naformátuješ hned potom. nejlepší naformátovat postupně všechny oddíly, protože oddíl linux ve Win neuvidíš, i kdybys ho tam někde nechal. co se týče obou systémů na jednom disku v různých oddílech, to taky lze, ale nastavení je složitější a je to trochu komplikovaný s bootováním. nedoporučuju.

jirka (10.9.2005 22:08:12)

děkuju moc, snad to nějak zvládnu;)

Dzerza (10.9.2005 14:14:15)

Tak to je teda zrudnost. Krast a jeste se tim verejne chlubit.

jirka (10.9.2005 14:56:21)

tak pozor, nevím, na co narážíš, ale přijde mi zbytečné kupovat nový počítač s windows, když mám jejich originálku doma. a ten linux tam je jako prémie už od výrobce..ty by sis koupil windows znova, nebo je to podmínka a ty "staré" mám zahodit?? přemýšlej..

Smoker (10.9.2005 15:26:14)

Jirko, nic si z toho nedělej. I tady se najdou rejpalové, co se nudí, a tak tu píšou úplně nesmyslný přízpěvky. Samozřejmě, že je to volovina, kupovat windows znovu, prostě to úplně ignoruj, nemá cenu to komentovat.

Jirka (10.9.2005 16:33:15)

děkuju, už jsem se lekl, že jsem v ilegalitě;)

Anonym (11.9.2005 11:03:17)

Klid. Tady na dsl fóru jsou pitomci který se chytnou dycky nějaký rádoby pravdy a ostatnim říkají jaký jsou idioti. Pár jich tu řeknu aby sis je mohl dát do fucklistu a ignorovat je. Sdílíš to ve třech počítačích a to je nelegální!!! Kvůli takovym lidem je adsl pomalý. Jasně. Tvoje babička zatěžuje svym ICQ celou republiku. Sám v prohlížeči nadělám s osmi otevřenými taby stejnej traffic jako 12 lam na adsl. A to se jedná jenom o web. Máš staženej OS z internetu-máš ho nelegálně seš pirát. Většína lidí nemůže přenýst přes svoji primitivní kedlubnu že někdo může software programovat aniž by za to chtěl peníze nebo že existuje jinej software než ten od mrkve. A když to už uzná ta argumentuje nekvalitou. A teď můj paradox: Já mám jedny Windows 98 legálně oem s myškou a druhý možná legální. Možnálegální protože na notebu kterej jsem koupil jako repasi byla nálepka OEM Windows 2000. Znám jenom půlku tý pravdy a to je že OEM licence je nepřenosná a drží se počítače nebo toho hardwaru z kterym to bylo koupený jako klíště. Ale taky vim že jedinej právně uznatelnej doklad je faktura(ať si mrkev říká co chce zákon je nadřazenej žvástům BSA). Na druhou stranu Microsoft porušuje český právo ve svý licenci nebo smlouvě kde se dá(už jenom OEM-prodej vázaný). Takže já vlastně nevim jestli tam ty Windows 2000 mám legálně nebo ne. V zahraničí nefunguje agregace. Omyl drahouškové. Agregace tu byla a ještě nějakou chvíli pro ty domácí přípojky bude. Agregoval se i dialup na modemových polích protože konektivita byla drahá. Agregovalo a agregovat se bude i běžne v životě. Ageguje se voda,plyn,doprava. Snad jedině u elektriky je to garantovaný že ty kilowatíky dostanete - rezervace příkonu. Akorát agregace neni nějaká univerzální metóda kterou se to dá všechno řešit stejně. Agregovat se může různě v ruzných poměrech, různě proměnlivě v čase, různý služby étécé... A u nas v republice se halt agreguje blbě a nahovno.