Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > IOL, ADSL Broadband Profi - pro pana Šilhavého

IOL, ADSL Broadband Profi - pro pana Šilhavého

Jakub (7.1.2004 21:23:03)

Tak po tom neskutečném utrpení v loňském roce se základní ADSL variantou IOLu, kdy bylo připojení mnohdy třikrát pomalejší než dialup - pokud vůbec fungovalo, jsem teď na té lepší, "Profi" variantě IOLu. Tedy 256/64 s velmi nízkým, příznivým agregačním poměrem zaručujícím bezvadnou a stabilní rychlost, neomezeným datovým přenosem pro profesionálního stahovače, a příjemnou cenou na evropském průměru. Ano, to je to, co nám, "náročným stahovačům" (ve skutečnosti však jen zoufalcům co si chtějí aspoň jednou denně přečíst e-mail, což je na standardním telekomáckém ADSL někdy neřešitelný problém), neúnavně doporučuje pan Šilhavý. Velký zastánce Telecomu, který většinu dne tráví přesvědčováním lidí na fórech jako je toto, že Telecom je OK, jen my a laciní ISP (Nextra, Tiscali) jsme blbci. Pořiďte si Profi variantu u profi providera. Skutečnost je taková, že se nic nezměnilo. Rychlost zoufalá, kolísající mezi nulou a horším dialupem. Výpadky jsou časté, každý den to několik hodin v kuse nefunguje vůbec. Odeslání e-mailu o závratné velikosti 2 kB se mi podařilo asi na třetí pokus. Brouzdání po webu - to bych asi chtěl moc (čekám, čekám, a - "server nenalezen"). Pracovník na jejich lince říká, že jako s tím snad něco (u)dělají... A nic. Prostě Profi služba pro náročné. Já vím že je to nošení dříví do lesa a všichni víme co je Telecom zač. I to že se s tím v naší republice (Telecom-vláda-ČTÚ jedno jest) prostě nedá vůbec nic dělat. Ale osobně bych k tomu rád dodal to, že pokud někdo veškerou svoji energii věnuje tomu, že 365 dní v roce obhajuje či dokonce propaguje zloděje, podvodníky a lháře, tak je u mě sám přinejmenším darebák (viz výroky Vladana Crhy a dalších profesionálních lhářů z této zločinecké organizace že tento problém neexistuje, atd. atd. atd., tisíce dalších lží a podvodů - takhle permanentně lhali celý rok). Jinými slovy - pane Šilhavý, jděte se bodnout.

Pavel (7.1.2004 22:11:44)

Jakube, skutecnost je proste takova, ze agregace tak jak ji "provedl" Telecom je sam o sobe neuveritelny sunt, ktery nema nikde v Evrope obdoby. Tzn. vsude v Evrope na tarifech s neomezenym objemem dat agragace zpomaluje linku maximalne cca o 20 procent. Navic tam stoji neomezeny objem dat s rychlosti 512 tak asi 1100 Kc, za to u Telecomu 256 vice nez 2000 Kc. To, ze jsou s agregaci takove problemy dokonce i s limity dat mluvi samo za sebe. To vam jen pan Silhavy vysvetli ze to je vlastne OK a ze ze strany Telecomu vse OK; kazdy kdo ma aspon minimalni elementarni vnimani reality pochopi jak se veci maji. Tudiz 1:20, i kdyz je to hezke cislo a tarif je drahy tak, ze ho skoro nikdo nema, presto to beha spatne, protoze ausus ktery zplodil Telecom zustava aususem i s agregaci 1:20. V prosinci melo prijit rozhodnuti CTU, ktere by konecna umoznilo stanovovat agregaci a limity dat jednotlivym ISP. Jenze prisel uplatek, tak CTU ono rozhodnuti vzal zpet a prozatim zmrazil. Takze moc ma porad Telecom a vsem nam stale dal predvadi sve sluzby na "evropske" urovni.

Amater (7.1.2004 22:23:57)

Panove, telecom zhloubi duse nesnasim. Uz jen proto, ze v Japonsku zavadi 48Mbps dsl (nebo tak nejak) a u nas se za 512kbps plati jako ze nejakou vymozenost. Ale musim zaroven dodat, ze mam IOL Broadband a jsem s nim naprosto spokojen. pravda, rychlost byla zpocatku vyssi, nez co pozoruji posledni dva dny, ale stale jsem nad prumerem. Bezne kolem 400kbps. A proc jsem si vzal IOL a ne treba Tiscali? Protoze neverim tomu, ze alternativnim operatorum to nekdy pujde tak, jako telekomu. Proste je to kovarova kobyla a zatim chodi slusne okovana.

Pokusník (7.1.2004 22:51:11)

No jak vidíš, někde ta tvoje kobyla pěkně kulhá. Já zase nevěřím, že je extrémní rozdíl v limitované službě a v nelimitované službě. Ale nabídky typu 200 MB dat v ceně nebo do jednoho Giga jsou k smíchu. To potom není broadband, ale paušálový hybrid DSL a dial up. Jsem na kolejní síti a pokud nepočítám data v rámci lokální sítě, tak za den v pohodě udělám 200 MB a to nesosám z p2p. Prostě surfuju a hledám informace a zvláště zahraniční stránky jsou dost tučné. Jasně, doma u toho člověk nesedí pořád, ta elektřina taky není zadarmo.

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 08:21:35)

Žádám Pražskou Energetiku, aby mi na připojení k internetu a poměrnou část energie pro běh počítače dala slevu! Přeci to brání rozvoji internetu! A nebaví mě se pořád dívat na elektroměr, kolik protočím!

(7.1.2004 23:11:17)

Ano, takovychle lidi je bohuzel hodne... stale nadavaji na Telecom, a pak stejne to vezmou od IOL.... Vim ze jde o princip, a provider z toho zas tak velkou cast nema, ale preci jen myslim, ze davat 100% telecondomu je uplne mimo, pokud nejste zamestnancem nebo milovnikem teto zas*ane firmy... Nejste jediny...znam kopu dalsich lidi co "premysli" stejne... Ja mam take ADSL, 512/128, NEMAM to od IOL, mam to od jednoho z vetsich ISP (do konce roku byl neomezenej prenos) a rychlost se po migraci (konec rijna) zvedla a uz neklesla, tj. stale 420Kbps... Vim ze na vsechny jednou dojde, ale to jen tak, aby si nekdo nemyslel ze neomezeny data nebo jiny ISP nez IOL se musi nutne od samyho zacatku rovnat nekvalitni sluzbe....

Amater (8.1.2004 12:14:28)

Mate uplnou pravdu a presne jste mne odhadl. Nadaval jsem na ne a budu nadavat porad, dokud tady bude fakticky monopol. Ale nezlobte se na mne, ze kdyz uz mam davat za internet penize, zatim jsem neslysel tolik stiznosti na iol jako na nextru, tiscali a podobne. U internetu chci mit proste jistotu a vsadim se, ze IOL nikdy nebude spatne, dokud ten telecom bude v pozici, jako je dnes. Co se tyce hlasovych sluzeb, nedavam telecomu ani korunu, to si budte jist. Jeste k tem 200MB za den jenom pri brouzdani... To tam asi sedite opravdu 24hodin ne? Ja prosurfoval za 14dni 700MB vcetne prakticky denniho hrani (cca 2-4hodiny CS) a obcasneho stazeni par souboru na P2P.

Hanz (8.1.2004 12:18:21)

A co stahujes? Seznam vod dalsich uzivatelu? :-)))

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 12:41:34)

Mno ne každý je schopen poslouchat každý den nové CD nebo koukat každý den na jiný film... ;-) Kromtoho bych nechtěl vidět (natož slyšet) tu knihovnu CD, co po roce někteří mají.

Pokusník (8.1.2004 12:58:08)

To jistě ne, ono taky trvá, než se to stáhne. Zvláště u filmu, ale pokud jde o mne, tak většinou stahuju přes noc. U zapnutého komplu se v pohodě dá spát. Nejsem na ADSL, ale dělám to i na mém připojení, protože ho máme také sdílené a v noci tím nikoho příliš neobtěžuju a rano mám, co jsem chtěl.

Pokusník (8.1.2004 12:55:04)

No, tak klasická současná stránka má minimálně přes půl megabajtu a to určitě ubírám. Stačí několikrát kliknout a je 10 MB staženo hned.

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 14:20:38)

Půlmegabajtovou stránku vytvoří leda tak prase. Pro představu www.zive.cz i s obrázky má 72kB, www.dsl.cz má 64kB.

Pokusník (8.1.2004 19:31:40)

Tak nevím, ale teď jsem udělal za 4 hodiny 30 MB a to jsem opravdu aktivně brouzdal tak hodinu či hodinu a půl.

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 19:36:54)

A kolik hodin trávíte denně u netu? I kdybyste trávil 8 hodin, pak by to dělalo 1,8 GB / měsíc. A 8 hodin denně už není tzv. domácí využití. 8 hodin denně je už práce plný úvazek ;-).

Pokusník (8.1.2004 19:40:40)

Co je u Vás domácí využití?

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 19:42:24)

O poznání nižší využití, než firemní využití. Napadá Vás přesnější definice? Firemní využité už pak lze popsat jako využití cca 8-12 hodin denně průměrně vyšším zatížením.

Pokusník (8.1.2004 19:52:55)

Např. o víkendu se u toho může střídat celá rodina. A určitě to budou využívat hodně intenzivně. Není nenormální, že u netu lidi sedí hluboko do noci. A pokud někdo využivá net jen tak hoďku za den, tak ho dial up vyjde levněji.

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 20:00:11)

V tom případě by se podle Vás firemní využití nelišilo od domácího. A přeci se lišit musí, protože ADSL (i všude ve světě) je pro firmy dražší. Pokud je českou tradicí žhavit net od rána do večera a být háklivý na poklesy rychlosti v důsledku agregace (o Tiscali nemluvím, tam je problém hlubší), pak asi pro nás není pomoci. ADSL ve světě si pořizují lidé i když jsou na netu jen chvíli během celého dne. Díky tomu taky dopady agregace 1:50 v zahraničí jsou daleko nižší než u nás. Kromtoho bývá zvykem domácím uživatelům na levnějších tarifech zakazovat P2P, dokonce někdy i gaming.

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 08:19:20)

Víš Pavle vono spočítat agregaci je velmi jednoduché a existuje na to jen jeden vzorec. ISP k tomu mají vlastní statistiky a statistiky z radius accountingu. Kdyby agregace nebyla správná, tedy průtoky ze statistik neodpovídaly tomu, co vyjde z agregačního vzorce, už by dávno proti tomu protestovali. Nebo ne?

Pavel (8.1.2004 19:17:08)

Ne :). I agregace, jako skoro všechno, se dá udělat mizerně, dobře nebo průměrně. Zatímco u našich západních sousedů ji dělají většinou tak dobře že i 1:50 běží rychleji než Telecomu při jejím vypnutí :), ta Telecomí je opravdu velký šunt. To je bohužel smutná realita. Však ISP proti ní už několikrát protestovali, např. Contactel, COL a dalsi, asi jsi nesledoval dříve jejich tiskové zprávy. Oni ISP protestují i proti tomu aby ji stanovoval a prováděl Telecom, totéž stanovení datových limitů. Protestovali k ČTÚ např. žádostí o propjení, avšak... Kde jsou úplatky..

Miroslav Šilhavý (8.1.2004 19:20:02)

Dopady agregace se dají zmírnit akorát tak nasazením QoS. Nextra je příkladem, pamatujete jistě, jaký to byl u nich očistec - a teď už skoro nikde nevidím nikoho, že by na ně nadával. Jinak na agregaci nelze nic jiného ani zlepšit ani zkazit.