Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > nove oblasti vs. kvalita

nove oblasti vs. kvalita

petr (11.1.2004 00:16:47)

Nevim, jak to hodla CTc resit, ale nejprve by mel vyresit problem stavajicich pripojek a pak teprve otevrit naruc dalsim zajemcum. Mluvim o dalsich oblastech, kde se chysta CTc od noveho roku nabizet ADSL. Jiz ted mi pripada stav linky kriticky a co potom, az napor na agregacni bod jeste vzroste. Par zkusenych jednicu se jiste rozprchne k mensim firmam typu PEMAC, ktere zatim funguji bez problemu, ale co ty vetsi firmy, ktere maji problem s agregaci jiz dnes? Doufam, ze si jednou budem moci na tyto krusne chvile sirokodalekopasmoveho internetu vzpomenout s usmevem na tvari :-)

Prober (11.1.2004 01:43:46)

Jo, stylem - to jsem byl tenkrát blbej, že jsem do toho lezl ;)

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 11:54:20)

Podle mě nebude telecom řešit už nic. Problémy mají jen nezodpovědní ISP, ti, kteří nabízejí to co nakoupili, problémy nemají...

petr (11.1.2004 12:28:30)

A jak je mozne, ze ma problemy sam Telecom? Zadna neomezena data nenabizi! Ma pouze vic lidi, nez ty male firmy a je jenom otazkou casu, az se ty male firmy take "zaplni". Alespon to je muj nazor.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 12:30:25)

Nezdá se mi, že by Telecom měl problémy. Znám i dost lidí, kteří ADSL od IOL mají a nemohou si ho vynachválit. A to že nenabízí neomezená data, to je při agregaci 1:50 v současné době jen rozumné.

petr (11.1.2004 12:33:06)

Ano, s tim jiz dnes take souhlasim :( Nextra Extra.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 12:39:49)

Až se spektrum uživatelů ADSL rozšíří o příležitostné uživatele internetu, kteří o ADSL mnohdy ani nevědí, nebo nemají důvod utíkat od dialupu, pak bude situace jiná a bude i dostatek pásma na lepší podmínky. Domnívám se, že "stará garda" dialupistů přechází jen pozvolna. Zatímco noví uživatelé se už mnohdy ani nebudou snažit dialup zprovozňovat. :( Pravdou je, že v zahraničí si ADSL díky vyšším příjmům mohou dovolit i lidé, kteří by u nás "tolik peněz" za internet nedali. Mnohdy mívají připojení doma, v kanceláři, na chatě (;-) atd. To vše přispívá k tomu, že agregace 1:50 může fungovat. A to u nás prostě není. :(( U nás si ADSL dovolí především ti, kteří internet chtějí využívat relativně více. A to není ani tolik problém Telecomu, ale všeobecné životní úrovně u nás :(

Anonym (11.1.2004 13:56:41)

Kdo by k prilezitostnymu netovanu porizoval polofunujici dsl dys mu na to staci dialup a pokud neprovola 1500 tak jeste usetri? Co dyby si rovnou lidi kupovali adsl po 10ti, pak budou mit agregaci 1:5 a treba se to u nas i rozjede. A prilezitostny netovani je pro nekoho adsl uz ted, pac funguje jen nekdy. Tak nezbejva nez drzet palce a cekat az si adsl poridi hodne lidi co ho nebude pouzivat.... opravdu lisacke reseni problemu. Chcete 24/h dene net za 1800 a nechcete ho pouzivat, kupte si adsl a sponzorujte ostatni at jim to aspon trosku bezi:))) At chudak telecom neco vydela...tak a ted jeste at mu stat zacvaka rozsireni do fsech oblasti.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 14:00:41)

Ale všude ve světě to funguje jen díky tomu... :( Permanentky na dopravu fungují taky jen díky tomu, že se předpokládá jen určitý počet cest... BTW 1200 v zahraničí si může dovolit kdekdo, i když net nepotřebuje tak jako my. V tom je právě ten rozdíl, a vy sám jste to vlastně potvrdil.

Anonym (11.1.2004 17:53:54)

kdo by si kupoval ADSL, když reklama na něj je pouze v odborně zaměřených médiích...zatímco na zaprasený ISDN, se kterým se dá akorád tak komunikovat směrem mrazákmikrovlnná trouba běží i televizní reklama... jen to nesrovnávejte s nabídkou kabelových televizí...ty sice taky nemají reklamu v TV, ale proč by to dělaly, když kabelovku má jen určitý procento domácností...těm stačí propagovat to formou letáků a brožurek připojených k účtům za kabel... ano...telescum taky vybavuje svoje účty letáky...ale co na nich najdeme ??? nabídku bezdrátových telefonů zdarma...pokud si koupíme co ??? no přece ISDN...

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 17:57:37)

To je taky jeden z důvodů, proč na ADSL je víc náročných uživatelů, než by pro agregaci 1:50 bylo potřeba. :(

petr (11.1.2004 18:18:20)

ISDN je Telecomacka nocni mura. Prisli s tim s krizkem po funuse a navic to nejde na odbyt. Investice do ISDN byly obrovske a nevraci se tak rychle, jak bylo ocekavano. Proto vsude vidite nabidky na ISDN.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:26:57)

ISDN pochopitelně svoje opodstatnění na trhu má a bylo by škoda, kdyby zmizelo... Ale je fakt, že ISDN buší telecom do hlavy i lidem, kterým je k prdu... Znám jich dost, kteří tomu podlehli...

Petr (11.1.2004 18:36:54)

Pochopitelne, ze nezmizi. Jeho vyuziti v ramci PBX (PRA) je znacne. Horsi je to s variantami BRA, urcene predevsim pro domacnosti. Tam je zrejma bariera v cene pausalu, ktery logicky odpovida dvojnasobku standardniho. Kdyby jej snizili, myslim, ze by se rozsirilo daleko vice. Sam bych o nej zazadal :)

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:51:01)

Jojo.

Oak (13.1.2004 09:31:37)

Je lepší USB adsl modem, nebo ethernet?vJakej je mezi nima rozdíl?

Miroslav Šilhavý (13.1.2004 09:52:20)

V ideálním případě žádný. Ethernet modem se připojuje do compu přes síťovou kartu (a žádný ovladač modemu není potřeba), takže jediné, co potřebujete mít, je síťovka. To je výhoda, protože v budoucnosti se nemůžete spolehnout, že za X let bude výrobce dělat ovladače dál, do nových windows (a jiných OS ;-), zatímco síťové karty budou ještě dlouho. Proto mi sympatičtější a prozíravější volba přijde ethernet.

Lukáš (22.1.2004 19:59:24)

Zkoušel jsem jak USB tak Ethernet, šly dobře oba. U USB byl problém s ovladači, ale to je asi spíš problém Windows.

Anonym (11.1.2004 18:26:42)

Ale aby se to rozjelo i u nas a poridili si adsl lidi co to skoro nevyuzijou, by to muselo stat 600-800... pak mozna. Fakt nevidim duvod, aby ted a za ty prachy semtammodemisti sli do adsl. Stejne tak proc by od nej odesli stahovaci, pac to je jedina vec, kterej kolisani rychlosti/latence/nefunkcnosti nevadi. A proc by do nej mel jit nekdo, kdo si chce 10x do mesice zahrat/precist par stranek/poslat email dys na to adsl nema a jeste je silene drahy? Ale dys to geniove s telekomu vymysleli, ze je lepsi dat silenou cenu a natahnout na ADSL jen lidi, co na tom sou 24/h dene 7 dni v tejdnu (aby ne za ty prachy) nez dat lidovou cenu s tim, ze prilakaj i lidi co to tak nevyuzijou a diky jejich promichani se treba i ta 1:50 rozhejbe. Tak proc telekom dava u nas ceny jako ve statech, kde maj prijmy 5x vetsi? Navic v tech statech to adsl aspon funguje jak ma a jeste to sou pro ne drobny, tak proc ne ze jo? Takze mame evropsky ceny za cesky adsl:) Ty pernamentky... jo ale dyby pernamentne byli spoje precpany, tak by mozna nasadili dalsi... nehlede na to, ze v oblasti spoju jiz diky bohu existuje cosi jmenem konkurence.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:32:57)

600-800 by byla pěkná cena, ale neodpovídá zatím stavu trhu v ČR (nemluvím o věcech spjatejch s telecomem). Hodně semtam-modemistů se dostane na 1200 za internet bez problémů, a to nestáhnou skoro nic. A ti přejdou. A z ADSL dostanou mnohonásobně víc za přinejhorším stejnou cenu. BTW proč si by telecom sám dobrovolně ničil trh? Určitě mají spočítané, že současné podmínky jim přinesou nejvíc. Ceny ADSL se neodvíjejí od životní úrovně, ale od nákladů, které si dovolím odhadnout na +/- stejné jako v zahraničí. Takže proč by naopak Telecom měl dotovat naši nízkou úroveň. A v oblasti připojení k internetu taky existuje velká konkurence. Telecom v žádném případě nemá monopol na internet. A pokud konkurence neexistuje v některých místech, pak to přeci není chyba telecomu!

Anonym (11.1.2004 19:02:13)

600-800 za sem tam nefstevu netu a vicemene dotovani netu ostatnim je lepsi nez nic, treba by se s takovyma uzivatelama dala rozjet i vyssi agregace nebo temdle dat nizsi prioritu, ale jak rikas zlutej dabel to ma urcite spocteny, tak aby verejzoval co nejvic:). Tech 1200 za mesic sem mel tak ja (samo mimo spicku) a to se za semtammodemistu teda nepovazuju! V oblasti celoplosnostatnihokazdovesnicovyho je konkurence opravdu velika... jo adsl zatim vsude neni (telekom uz ale o jeho zacvakani u statu somruje:) ...kolik dalsich poskytovatelu mnohem levnejsiho a funkcnejsiho pripojeni o neco takovyho stat zadalo?), ale ikdyby mu to nevyslo, tak co se muze adsl do pokryti vyrovnat? Proste pro dost lidi je to jedina alternativa, pokud nepocitam prestehovani se:) Az ti nasadi cez 10x vetsi cenu nez ted a 100x dene ti vypadne proud, tak to bude taky jen chyba lokalnich podniku ze nedokazou pokrejt a dovest svy vedeni do kazdy diry v republice?

Pavel (11.1.2004 16:59:28)

Zase říkáš hlouposti. Není to tím, že v zahraničí si ADSL díky vyšším příjmům koupí i lidé co by u nás "tolik peněz nedali", naopak u nás by "tolik peněz" co v zahraničí dali všichni rádi. Problém je v předražené a v Evropě téměř nejvyšší ceně za ADSL Telecomu, navíc ještě zkrypleně omezené limity. Není se proto čemu divit, že o takové ADSL není příliš zájem a že si ho u nás příliš lidí nekupuje a trvají tyto problémy. Jediným a jasným viníkem je Telecom, který uměle drží předraženou cenu za mizerné služby. A taky jediným řešením je nabízet levnější cenu a kvalitnější službu, to přinese rozvoj ADSL, nic jiného. Ty pololži o nezodpovědných ISP které opakujete asi 10x v každém fóru byste si mohl odpustit. Myslím že je naprosto jasné, že to je hloupost. Jedinou příčinou mála zákazníků a problémů s ADSL je přemrštěná cena Telecomu za mizerné služby ve srovnání s celou Evropou.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 17:05:59)

Datový limit s kvalitou nemá co dělat a kromtoho, pokud by to měl nějak ovlivnit, tak jen směrem k vyšším rychlostem a nižší latenci. Pořád a pořád zcela ignorujete ten fakt, že problémy následují jen určité ISP a u nich lze pozorovat jistou similaritu. A na to jste ani jednou nic neodpověděl a pořád jen mluvíte o mizerných službách Telecomu.

Pavel (11.1.2004 18:37:52)

A na co mam odpovedet? Zavedeni datoveho limitu se samozrejme rovna zhorseni kvality sluzby, respektive jeji zdrazeni. Problemy prochazeji napric ISP, dost nizkych vysledku casto dosahuji i jini ISP nez Nextra a Tiscali, dokonce i IOL a dokonce i sluzeb 1:20. Neni mozne se divit ISP, ze nechteji preprodavat predrazene a fukncne oklestene produkty jake nabizi Telecom ve sve nabidce. Ano, chteji prilakat zakazniky, ale tim, ze chteji nabizet sluzby pro sirokou verejnou, takove jake je lidi chteji mit. Priklad GTS 1150 Kc za 512/128 s neomezenym objemem dat. Coz je zcela adekvatni. ISP se chovaji jako normalni komercni subjekt, zato Telecom jako zlodejsky lichvar, co za nehorazne ceny nabizi priserne sluzby (konkretne "priserna sluzba" = ADSL s datovym limitem 10 GB za skoro nejdrazsi cenu v Evrope), a snazi se ISP branit v nabizeni ADSL se solidnimi paramtery za solidni evropske ceny a chtel by dal nehorazne ryzovat a diktovat si podminky.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:50:26)

Pořád zapomínáte na to, že těch, kteří dosáhnou nebo dokonce překročí 10 GB bude jen naprosto zanedbatelné minimum. Rozhodně ne víc než 5%. A kdyby tomu tak nebylo, tak by nejpomalejší ISP, Tiscali, nemohl dosahovat ani těch bídných výsledků, jakých dosahuje. Kdyby jich bylo např. 50%, pak by ADSL nejelo 100 kbit (Tiscali), ale nějakých 15 kbit... Na to prosím nic neodpovídejte, dokud si to nespočítáte, všechny údaje máte k dispozici a zjistíte, že mám pravdu. A pro 5% lidí se svět (ani ADSL) měnit nebude. Nepopírám, že by nebylo hezké, kdyby za ty peníze dostal člověk víc. Nechápu, jak můžete např. GTS obdivovat. Prodávají něco co nemají, prodávají vám cca. 4 GB dat, neboť při agregaci 1:50 na Vás víc vyjít nemusí. Kdyby GTS prodávali něco jiného, pak bych se jim taky obdivoval. Ale to co dělají je jen obyčejná bouda na ty, kteří si nezpočítají, co to agregace 1:50 je.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 19:03:41)

Teď psal Petr Boreček, že na Nextře se sice díky QoS zlepšil ping, ale rychlost pořád nic moc. Tiscali vidíme v diskusích pořád. K nim se přidá ještě GTS, za pár dní, až jim Telecom zprovozní nové linky objednané pod novými tarify. Pořád se Vám to zdá jako hrozně supr chování od ISP? To že ve výsledku za průměrné peníze nabídne ještě méně?

Pavel (11.1.2004 20:41:58)

Ono to funguje jinak. Agregace za standardnich podminek linku zpomaluje o zhruba max. 20 procent. Tak je tomu vsude ve svete. Cim to, ze nikdy nikde, ani v mensich statech jako treba Slovinsko, se nestalo ze by agragace zpomalovala linku o 80 procent? Premyslej trosku. Tento stav, ze internet sotva jede, je z velke casti umele vytvoreny Telecomem proto, aby obhajil zavedeni zlodejskym limitu. Proste vyvolat v zakaznicich dojem, ze za smejdskou kvalitu sluzby muze neomezeny objem dat, zato hodny taticek Telecom prijde s limity ktere to "vyleci", a zli "nezodpovedni" ISP nabizeji bez limitu. Proste dokonala manipulace se skutecnosti. Telecom moc dobre vi, ze kdyby nasadil kvalitni "evropske" paramtery sluzeb, tak ADSL pobezi celkem dobre i bez limitu dat. Ale chtel dosahnout tohoto aby si lidi mysleli ze limity jsou jediny prostredek jak zajistit rychle ADSL a dari se mu to. Bohuzel jsi mu sednul na lep, se vsim vsudy. Jsi vzorova zmanipulovana ovecka, proste dokonaly "pripad" manipulace, lzi a medialni masaze Telecomu. Ale treba jeste prozres.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 20:49:34)

To, že agregace zpomaluje o 20% to je jen tím, jaké datové toky do agregace vstupují, nikoliv o tom, jak je agregace udělaná. Na agregaci 1:50 je klidně možné, že rychlost klesne i na jednu padesátinu a je to v pořádku. A jak přemýšlím tak přemýšlím, nevím co na agregaci jinak vymyslet: celkové pásmo = součet max. rychlostí linek * agregace. Tzn pro 1000 linek 512 kbit s agregací 1:50 je vyhrazeno 10 Mbit. A limit na rychlosti nic nemění. Pořád se bráníš tomu akceptovat, že při agregaci 1:50 nemůže v průměru na osobu vyjít víc jak 4 GB dat! A to, že agregace v poměru 1:50 je běžná, to nezpochybňuješ ani Ty. Takže mě (a asi i ostatní) prosím pouč o tom, co to agregace je a jak se má provádět. Zatím zde jen mluvíš o tom, co bys chtěl mít doma za přípojku, ne o tom, jak udělat agregaci 1:50.

Pavel (11.1.2004 21:16:14)

Slusne popsane to bylo drive napr. na strankach Telecomu, kde vysvetlovali ze se neagreguje pasmo 512, nybrz nejmene 2048 nebo vica na jednoho uzivatele a ze rychlost neklesne pod 20 procent. Jinak staci si procist kdekoliv ve svete informace o agregovanych ADSL a vsude je to prezentovano ze pokles max. tak o 30 procent. Jako kazda vec, cinnost a sluzba, i agregace se da udelat kvalitne a zodpovedne, stejne jako nekvalitne a odflakle. To je ten rozdil mezi agregaci Telecomu - tak mizerne odvedeni nema nikde na svete obdoby, a jen a jen z toho duvodu to nikdy nikde ve svete nebezelo tak katastrofalne. Presny technicky postup, jakym Telecom docilil, aby se internet vice a drive tahnul se samozrejme nedozvime, ten vi jen on sam a nikomu ho neprozradi. Protoze o to Telecomu slo, aby obhajil sve zlodejske limity, tak zkratka zmrsil agregaci tak, aby to bezelo takto priserne. (a on sam tim jeste vic usetril) Pro jeste presnejsi pochopeni, co se delo v Telecomu: Pri prvnim zavedeni (technicky nezvladnute) agregace - to mel jeste Telecom prozatimniho sefa - to bezelo jak bezelo a Telecom uznal ze to asi ponekud nezvladl, a agregaci zpet stahl a vypnul. Pak se do vedeni dostal arogantni Bedar, po opetovnim zapnuti se stalo totez, avsak tento mafian si rekl, ze by toto vlastni nezvladnuti situace mohl pouzit ve svuj prospech, tj. pro radobyzduvodneni nutnosti zavedeni zlodejskych limitu a stalo se. A ejhle lidi mu to sezrali i s navijakem. Proste je to ukazkovy pripad toho co dokaze lziva manipulace s fakty a oblbovani.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 21:22:29)

Máš pravdu, je agregované pásmo 2048 kbit, ale je agregované s 200 uživateli, takže poměr 1:50 je zachován! To je posáno v RAO. Kdyby na 2048 kbit nebylo 200 uživatelů, pak by to už nebyla agregace 1:50. Pořád mluvíš o poklesech 20%. Ale to je jen a jen výsledek toho, co lidi dělají. Pořád víš, že je agregace zmršená, odfláknutá a že nemá obdoby, ale nidky neřekneš, co se na agregaci dá dělat jinak? Nevím jak už Tě víc požádat o to, abys zapojil mozek (prosím neuraž se) a začal argumentovat jinak něž opakováním "zmršená agregace" a "špatný Telecom". Zapomeň na datové limity, ty budeme řešit potom. Taky mi spočti, kolik dat připadá při agregaci 1:50 na osobu. Možná že bys mohl na chvíli připustit, že uživatelé ADSL se chovají neprůměrně.

Pavel (11.1.2004 21:45:52)

Takže - opakuji, to, jak je agregace "zmršená" dělá Telecom cíleně. Tzn., to se nikdo z nás nedozví jakou technickou metodou to přesně dělá, protože to nejenže nepřizná ale přímo popře. Zřejmě stačí něco typu "pustit trochu míň kde by měl, tuhle trošku víc přiškrtit než by měl apod." Ale to Telecom jistě dobře promyslel aby to nebylo snadno odhalitelné a usvědčitelné. To, že uživatelé ADSL se chovají nestandardně, je přesně myšlenka, kterou chtěl Telecom abychom si všichni mysleli. Prostě že za to mohou "zlí stahovači" a je proto třeba zavést limity. Je to však celé manipulativní lež. Skutečnost je taková, že uživatelé ADSL u nás se chovají standardně, akorát díky Telecomem cíleně uměle přemrštěné ceně dále přispívají k cílu Telecomu - ukázat, že ADSL jede příšerně pomalu bez limitů díky zlým stahovačům. Opakuji, že stahovači i jiní uživatelé jsou u nás zcela standardní. To dobře dokumentuje podoba hlavních P2P českých serverů. Zatímco u nás jsou místnosti s min. limity sdílení okolo 20, výjimečně 45 - a to už všichni nadávají; místnosti jsou dále plné stahovačů s dosti nízkými rychlostmi a malými objemy dat. Oproti tomu v zahraničí jako v GB, Švédsku, Německu a dokonc i Polsku a Maďarsku existují místnosti s minimální sdílením třeba 120 GB, a v takových místnostech se teprv přenášejí skutečně "šílené" objemy dat. A i na ADSL. Proti tomu je naše největší CZ PRO úplným ořezávátkem. Co z toho vyplývá? Chování uživatelů ADSL u nás je možná mírně nadprůměrné vůči některým zemím Evropy jako je např. Rakousko nebo Belgie, avšak v celoevropském průměru spíše drasticky ukázněné. To je fakt, akorát ty (bez urážky) těmto věcem příliš nerozumíš, protože jak jsi sám řekl potřebu stahovat ani nemáš, do podobných XXX GB místností by ses ani neuměl dostat, tudíž o tom nevíš a žiješ v bludu že naši uživatelé ADSL jsou bůhvíjací stahovači - prosně přesně to co nám všem chce vštípit Telecom. Můžeš si gratulovat k dokonalému vymytí mozku demagogií Telecomu.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 21:54:50)

Nevím jakým způsobem by mohl kdokoliv (včetně Telecomu) udělat něco "neodhalitelného". Trochu démonizuješ. ISP mají vše potřebné v ruce a vědí přesně, jak agregace ve výsledku funguje a jestli náhodou "nešidí". Přijde mi hrozně naivní si myslet, že si to ČTc dovolí dělat a že by se na to nepřišlo. Nevím kdo tu má vymytý mozek. Dám Ti klidně 20 argumentů, že průměr v ČR je daleko níž než 3 GB. Ale to ty vidět nechceš. Pochopitelně na P2P vidíš hafo uživatelů, ale porovnej si to s počtem uživatelů českého netu. Pak si udělej trochu upravenou představu. BTW mrkni např. na průtoky NIXem a už to samo o sobě Ti Tvoji teorii vyvrátí. BTW spravuju celou síť neomezených bezdrátů a průměr je někde hluboko pod 2 GB na přípojku. A uživatelé tam nejsou omezení vůbec ničím. A platí daleko víc než za ADSL. Nevím kolik Ti je let, ale podle názorů bych Tě odhadoval na 16-18 let, trefil jsem se?

Pavel (11.1.2004 22:35:47)

No pokud by mě mělo být 16-18, pak tobě bych musel odhadovat mínusové hodnoty :). Tedy dle mentální úrovně psaného textu, tvůj věk tu jinak známe, je o mnoho vyšší než by se dalo z obsahu textů odhadovat. Já si zase dovolím odhadovat tvé vzdělání - tak asi jen tak tak s odřenými zády střední, viď, trefil jsem se? Na P2P samozřejmě vyházím z počtu českých uživatlů i uživatelů jiných států a výsledek je jaký jsem řekl. Teď ses konečně usvědčil sám, na jednu stranu píšeš jak se u nás uživatelé chovají nestandarndě a jací jsou to velcí stahovači vůči celému světu. (a proto je třeba zavést limity aby ADSL běželo) Na druhou se však dušuješ že ne, že naprostá většina se vejde do 3 GB. Tudíž se tedy chovají zcela standarně ve srovnání s Evropou, a pokud ADSL jde jak jde, musí to být chyba Telecomu a jeho agregace. Holt kde není myšlenka, tam není ani žádné sdělení :). Opravdu mě fascinuje, jak jsi schopný tvrdit dvě protichůdné věci, čistě podle situace (příspěvku), jak se ti to hodí :). Dokonale typický projev zmanipulovaného myšlení (zde Telecomem, nebudu používat už ten ošklivý výraz o vymytém mozku, pardon) Možná bych změnil tip ze začátku příspěvku a změnil to na ZŠ, ale na druhou stranu, ne.. zůstávám u středoškolského s odřenými zády.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 22:42:02)

Nevidím na tom nic protichůdného. Na ADSL je v současnosti víc náročných uživatelů, než by mělo odpovídat průměru. Ale trochu jsme odbočili od technické diskuse pomalu k vzájemnému se urážení. Omlouvám se Ti za to a navrhuji přejít zpět k problému a k počtům. Podívej, je-li 512 kbit sdíleno 50ti lidmi (nebo chceš-li 2 Mbit 200 lidmi), pak stačí, aby jeden-dva uživatelé z padesáti spustili P2P a ADSL šlo do háje. A to je prostě fakt, který vychází z tak vysokého agregačního poměru. Jsou to tedy 2-4% mým odhadem, které stačí na to, aby to vypadalo tak, jak to vypadá. A na to, aby to fungovat mohlo tak, jak Ty popisuješ (20% dolů), bylo by potřeba, mým odhadem, aby jich bylo cca 2x méně. Teď jsem odhadoval podle výsledků Tiscali. Ostatní tím netrpí tolik, nebo to dokázali vyřešit (např. Nextra).

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 22:46:58)

Teď jsem četl, že Grammy odhaduje penetraci P2P na cca 2-8%. Takže opravuji svoje tvrzení. Každopádně z toho ovšem vidíš tu naprostou menšinu, v jaké stále P2P uživatelé jsou (a ve které by měli zůstat).

Nargon (12.1.2004 02:05:48)

Jenze v ceskych podminkach je uzivatelu P2P asi tak 20% teda spise vic, hlavne u tiscali.

Miroslav Šilhavý (12.1.2004 08:06:59)

Ano, a to je přesně to, co Pavel nechce připustit. :(

Pavel (11.1.2004 23:37:25)

Jde o to, že v jiných státech z těch 50 uživatelů taky jeden dva spustí P2P, a tahají dokonce o řády dat víc než u nás, a jaksi to v háji není. Pokud tě tak hrozně zajímá technická stránka jejich agregace, tak si napiš do Německa, Británie, Slovinska či Maďarska tamním Telecomům, jak přesně to technicky funguje, že jejich ADSL není v háji, i když stahovače mají leckdy ještě o třídu "tvrdší" než u nás. Věřím, že ti někdo z nich rád poskytne přesnější technické informace a ty se konečně přesně dozvíš v čem je česká agregace o tolik horší. Podobně jako existují dvě věci (představ si např. digitální fotoaparáty) s v zásadě stejnou fukncí i paramtery, stává se, že jedno je nekvalitní křáp, zatímco od jiného výrobce brilantní výrobek, ač paramatery jsou vlastně stejné. To je přesně případ Telecomu, ať už je souhra okolností jakákoliv - od použití nekvalitního hardwaru po slabé znalosti techniků či špatnou produktivitu práce, či naschvál odflinknutou pozornost ohledně zaměření a péči vůči ADSL, až po nějaký menší cílený úmysl, výsledek je ten, že Telecom vyprodukoval velký šmejd který jinde v Evropě nemá obdoby. Důkazem je, to, jak ADSL jede. Fakt 2 - u nás zdaleka nejsou největší stahovači ve srovnání s Evropou. Přesto ADSL klesá pod rychlost dial-upu. Nikde v Evropě neklesá ani neklesalo. Pouze Telecom chce aby si všichni mysleli, že důvod je nepřiměřené stahování dat, a proto že zavede limity, na kterých ještě víc nestoudně vydělá. Ale celé je to pouze vyčůraná lež Telecomu, na kterou jsi skočil. A jistě, na všem je trocha pravdy, takže i složení našich uživatelů ADSL a fakt, že jsou nároční, má na zpomalení ADSL částečně také vliv. Ale to je opět čistá vina Telecomu, že službu nabízí předraženou a s mizernými parametry (limit 10 GB), takže jí lidé logicky hromadně nechtějí. Tudíž ať je situace jaká je, jediným lékem je nabízet ADSL ze evropské ceny s evropskými paramtery, a ne předražený pološunt (10 GB limit za 1500 Kč). Telecom ovšem (jako vždy) chce situaci držet co nejdéle a co nejvehemetněji zakonzervovanou. Takže díky GTS a podobným společnostem zde dojde konečně k masovému rozšíření ADSL, protože to už je nabídka o kterou budou mít (konečně) zájem široké masy a ledy se konečně hnou. Jinak bychom tu měli ještě dlouho pouze zkryplené nejdražsí ADSL v Evropě za 1500 Kč s 10 GB limitem.

Miroslav Šilhavý (12.1.2004 08:12:46)

Ale to se Pavle dostáváš k tomu, čím jsem já začal - rozdíl je jedině v QoS a jeho pravidlech. A nasazení QoS není a nemělo by být na Telecomu, ale na ISP. QoS je něco, co si chce a bude chtít každý ISP udělat podle svého. Nejprimitivnější QoS v podobě FUP nasazuje Tiscali. Pravděpodobně nějaký lepší nasadila Nextra. Teď bych rád prošel ten limit - spočítal sis, kolik GB dat je možné na ADSL vůbec protáhnout? Kdybys to udělal, tak bys věděl, že 10 GB limit zasáhne maxímálně nějaké 1-2% uživatelů, ostatních se ani náhodou nedotkne. Kdyby ano, pak by ADSL nejelo vůbec, protože by agregace 1:50 (ať už by byla udělaná jakkoliv) byla přetížená. A GTS a ostatní svojí nabídkou nijak ten limit nezmění. Na uživatele prostě vyjde jen a jen těch 4 GB dat za měsíc a nebo si zhorší službu, protože poběží šíleně pomalu. To je jako kdybych si koupil Fiata 500 a šel nabízet hotelům odvoz hostů na letiště za paušál. Určitě by se mi to ekonomicky vyplatilo, ale dostali by tak mizernou službu, že by se na mě okamžitě vykašlali.

Adin (11.1.2004 18:09:56)

Říkáte že kvalita ADSL se bude zlepšovat se vzrůstajícím počtem zákazníků. Přitom je jasné že stavající kapacity jsou v monha případech nedostačující. Z toho vyplývá že pokud se nezlepší kapacita přípojení (ať už Telekomu či ISP ) tak to povede spíše ke zhoršení. Takže vylepšení kvality se vzrůstajícím počtem zákazníků bych neviděl až tak růžově.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:14:49)

Pásmo se samozřejmě navyšuje lineárně s počtem zákazníků. A čím větší bude zastoupení méně náročných zákazníků, tím víc prostoru v tom pásmu zůstane.

Adin (11.1.2004 18:35:23)

Možná že je to tak jak říkáte. Ovšem z jakých zdojů vycházíte pokud tvrdíte že zatížení je způsobeno lidmi kteří stahují nadměrné množství dat? Kde je možné zjistit kolik lidí přesáhne například 10 GB dat za měsíc.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:43:57)

Vědí to jen ISP a Telecom. Kdyby lidé stahovali méně, nemělo by ADSL takové problémy. A mělo-li by ADSL takové problémy, a lidi nestahovali, pak už by ISP roznesli Telecom na kopytech, protože by to dávno věděli a mohli reklamovat.

Adin (11.1.2004 18:55:50)

No tím bych si tak jistý nebyl. Nízký datový tok by mohl ISP dost vyhovovat, nepotřebují tak vyskou kapacitu připojení a peníze jim chodí stejně. Můžeme jen spekulovat aniž by jsem věděli jak to vypadá v reálu.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:57:51)

To si nemyslím. Ale tím pádem by to stavělo ISP do role "těch ještě horších".

Adin (11.1.2004 19:20:22)

No a tím jsem se vlastně dobrali k tomu že jediný co víme je že někde je chyba :-)

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 19:23:09)

;-) vidím velké chyby u ISP. Vidím i velké chyby u Telecomu. Většinou však jiné, než o kterých se mluví v diskusích.

Adin (11.1.2004 19:54:06)

Problém je v tom, že pokud mi přestane fungovat linka tak se důvodu nedoberu. ISP či Telekom možná ano, ale nejsou schopni s tím něco dělat. To je hlavní problém českého ADSL. Ale to se na tomto serveru probírá stále.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 19:56:37)

Ale za to musí na sebe vzít odpovědnost ISP. A hodit na Telecom by to neměl, protože k Telecomu nemáte kolem ADSL žádný vztah... A pokud to dělá, měl by to být odstrašující příklad pro nové klienty.

Adin (11.1.2004 20:10:47)

No pokud by telekom nasadil solidni Quality of Service pak by se nestávaly situace, kdy jsou dva lidé v jednom městě a jenomu to jede desetkrát pomaleji než druhému. Vždyť přece DSLAMy patří Telecomu. Teprve pak by byla odpovědnost na ISP.

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 20:13:43)

Naopak, Telecom QoS nasadit nesmí. QoS je věc hodně závislá na filozofii ISP, každý ISP bude mít jiný názor na to, jak QoS udělat... A kdyby mu i tohle Telecom nadiktoval, pak už by si opravdu ISP neškrtl... QoS přes QoS by nefungoval. A na DSLAMech problém není. Problém je v hrdle, které dělá Telecom a pokud ISP ten QoS nenasadí, tak tam problém bude navždy...

Adin (11.1.2004 20:28:12)

V tom případě nejsem já (nebo vy:-)) dostatečně obeznámen s topologíí ADSL. No jdu k oltáři (modemu) složit oběť za svojí ADSL linku :-)

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 20:37:32)

Topologie ADSL je detailně popsaná v RAO III, mrkněte se tam.

BioQ (11.1.2004 22:07:39)

Kde se můžu podívat do RAO III???

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 22:15:10)

http://telecom.wholesale.cz/

Adin (11.1.2004 23:05:52)

Hmm, chyba na mé straně.

Anonym (11.1.2004 18:37:16)

Kdy myslis ze k ADSL pudou za ty penize vs sluzby hory lidu? Za 10 let, 20... no schvalne. Roste nase ekonomika tak,ze do 1-2 roku bude moct kazdej vyhodit mesicne 2 litry za nakou kravinu co ani nepouzije (pokud bude vubec fungovat)? Nebo leze minimalne, nezamestnanost trha rekordy a toho, ze si koupi i kdo ho nechce se ani nedozijem?

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 18:45:00)

Dost lidí si to pořídí. Z pohodlí. Nebo z toho důvodu, že za stejné peníze budou mít víc než z dialupu, na kterým neprotočí skoro žádná data, ale platí moc.

Anonym (11.1.2004 19:24:24)

Optimista:), takze do roka tu mame super fungujici adsl, na silvestra vystrelime na rachejtlich smerem na mesic posledni modemy a o rok pozdeji adsl utne i kabely:)) No snad mas pravdu, ale fakt nevidim duvod proc TED v miste, kde funguje cokoliv netelekomackyho (mikrovlnka, kabel...) porizovat cca 2x drazsi a nefunkcenejsi pripojeni. Ale v mistech, kde je to jedina moznost snad... jako pripojeni z nouze:(

Miroslav Šilhavý (11.1.2004 19:27:53)

V tom s Vámi souhlasím. Ale mikrovlnky a kabel atd. budou muset být vždy výhodnější. Nebo vychcípají. Ale optimista jsem... Kdysi jsem odhadoval, že se ADSL ustálí v polovině roku 2004, dnes si to pořád ještě myslím, jen s tím, že z toho vyřazuju (prozatím) GTS, Nextru a Tiscali... A uvidíme jak to dopadne...

Anonym (12.1.2004 06:39:27)

A sme u toho, v mistech kde ma ADSL konkurenci nema sanci.

Miroslav Šilhavý (12.1.2004 08:05:54)

Ale to přeci není problém, ne? Kromtoho do budoucna WiFi nemá šanci přeží. Pásmo je přecijen omezené a na svůj strop se to v mnoha lokalitách dostane velmi rychle. Zatímco ADSL (doufejme) bude zrychlovat.

Pavel (12.1.2004 18:06:46)

Kdyby u nás bylo uživatelů P2P 20 procent, jak říkáš, pak nemůže být pravda, to co jindy vehementně tvrdíš, že téměř každý u nás se vejde do méně než 2 GB měsíčně. Takže ses hezky chytil co vlastní smyčky. Buď teda všichni stahují P2P a proto ADSL neběží (což někdy tvrdíš, pokud se ti to zrovna hodí), nebo naopak téměř všichni se vejdou do 3 GB, a tudíž chování je standardní (okolo těch 5-8 procent P2P), a ADSL by mělo běhat v pohodě, chyba je tudíž na straně Telecomu. To ovšem taky tvrdíš, viz: "Dám Ti klidně 20 argumentů, že průměr v ČR je daleko níž než 3 GB". Takže.. :))))))

Miroslav Šilhavý (12.1.2004 18:11:16)

Počet uživatelů internetu v ČR se odhaduje na milióny, počítej, aby to bylo s jistotou, třeba jen 1,5 miliónu. Vezmi si NIX, kterým v současnosti průměrně proteče 1,7 Gbit/s. Vezmi si, že poměr NIX:Tranzit je 1:1 (ve skutečnosti je to 2:1, ale budiž). A spočítej si průměr. Druhé tvrzení vychází z jednoduchého faktu - kdyby průměr měl být na 3 GB, tak by ani ADSL nejelo těch 200 kbit jako jede, ale jelo by cca 15 kbit. BTW nepletu-li se, odhadoval jsem P2P na 2-4 z padesáti, ne na 20%.

Pavel (12.1.2004 19:07:12)

V tom případě je ovšem chování uživatelů u nás co se týče P2P používání ZCELA STANDARNÍ, jelikož normálně zapadá mezi ve světě uváděných 5-8%. Tudíž se dostáváme k podstatě věci, řeči Telecomu o tom, že za zkažené ADSL mohou stahovači, jsou pouhou jeho alibistickou lží, protože chování našich uživatelů ve skutečnosti zcela zapadá do světového průměru. A nikde ve světě ADSL nedělalo a nedělá to, co u nás.

Miroslav Šilhavý (12.1.2004 19:16:37)

To, že je v ČR nějaký průměr, vůbec neznamená, že na ADSL, jakožto podmnožině, je průměr stejný! Zapomínáš to, že agregace 1:50 je _velmi_ citlivá na i relativně malé odchylky!´ Bohužel, nikde nejsou statistiky toho, jak dlouho ve světě na P2P lidé tráví a jak u nás. :( Pořád jen a jen zde povídáš, jak by to mělo fungovat, chytáš (mě) za slovíčka, ale pořád sis nedal tu práci, abys přišel s nějakým nápadem. Tvrzení, že agregace nefunguje, ale že ISP si toho nevšimli, je absurdní!

Prober (13.1.2004 07:19:40)

Možná je trochu absurdní, že se mezi sebou hádáme my uživatelé ADSL. Jak tvrdím už od začátku, pokud má někdo nějaké problémy a není to v rozporu s tím, k čemu se upsal ve smlouvě, má to řešit se svým ISP. Není ani tak podstatné technické provedení ADSL, jako to, co je psáno ve smlouvě.

Miroslav Šilhavý (13.1.2004 09:26:24)

To máš pravdu. BTW pro Pavla: podívej se na RAO III, podívej se do nabídky např. GTS a zpočítej si, kolik dat GTS počítá, že bude maximum, aby byli schopni zaplatit Telecomu "nadlimit".